Honor 9 - fény-másolat

A Honor 9 tulajdonképpen egy Huawei P10, csak csillogós felülettel és alacsonyabb árcédulával. Generációsan ugyanakkor idén kevés dolog változott. Marad vajon az ár/érték trófea is?

Külső, kijelző, doboz

„A bevált recepten ne változtass” a Huawei mottója is lehetne. Aki kicsit is követte az okostelefónia fejlődését, ismerheti a folyamatosan tökéletesedő EMUI androidos felületet. Aki szétnézett a felsőbb kategóriákban, tudhatja: anyaghasználat és összeszerelés frontján nem bíznak semmit sem a véletlenre a sencseniek. Akik pedig különösen odafigyelnek arra, hogy a pénztárcához mérten a legnagyobb tudást kaparinthassák meg, biztosan találkoztak az önálló brandként futó Honor eszközökkel.


[+]

Az egyszerű számozást kapó főszéria a százezer forintos Honor 6 óta minden esztendőben magasabbra tette a lécet, és a növekvő többletköltség ellenére sem mozdult el az előnyös ár/érték mutató. A Honor 8 tavaly ráadásul az év egyik legmutatósabb készülékeként tetszelgett, a méretesebb Honor 8 Pro pedig elhozta az idei generáció friss hardverét, itt-ott még rá is pakolva (QHD-s phablet kijelző, 6 GB RAM, VR-kiegészítő). Kicsit olyan most a helyzet vállalati szinten, mint egy főzőversenyen, ahol a Kirin 960-as SoC, a dupla hátlapi kamera és az Android Nougaton alapuló EMUI 5.x jelenti a kötelező alapanyagot, amiből aztán sokféle, ízletes fogás születik.

A Honor 9 (balra) a Honor 8 társaságában
A Honor 9 (balra) a Honor 8 társaságában [+]

Phablet méretben egy cserkésztábort jól lehetne lakatni (Mate 9, Mate 9 Pro, Porsche Design Mate 9, P10 Plus, Honor 8 Pro), 5 hüvely környékén pedig a P10 kapott most társat a Honor 9 személyében, közel megegyező tudással. A piaci mutatók szerint ez a sokszínűség eddig bevált, a választás pedig mindig jó, igaz: nem minden készülékbe jutott ugyanolyan sebességű komponens, így a Honor 8 Pro után a 9 teljesítményteszt pontszámait is kielemezzük. Mindez egy techportál velejárója, ám mi is emberek vagyunk, és elsőként magunk is a látószervünkkel veszünk szemügyre egy-egy tesztversenyzőt. A korábbiaknál is csillogósabb Honor 9 pedig egyszerűen csodaszép, bár a szemet a visszaverődő fény miatt kell dörzsölgetni.


[+]

Egy makulátlanul összerakott, fémvázas szerkezetről beszélhetünk, amit két, ívesre csiszolt üveglap fog szendvicsbe, IP-minősítés szerinti por- és vízálló védelem nélkül. Elszakadva a Honor 8 tökéletes szimmetriájától, a hátlapi, 3D-s záróelem még íveltebb lett a tökéletes kézkomfortért – a kivitel viszont pont olyan csúszós, mint a formában hasonló Galaxy S7-é. A közös vonások sorát gyarapítja az alsó multimédiás hangszóró, USB-C port és 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet elrendezés, illetve a túloldalra költözött, bár le nem nyomható ujjlenyomat-olvasó, ami home gombként is funkcionál. Kedveltük a hátlapi szenzort és a lapozó extrafunkciót, előre vándorolva viszont a gomb akár a vissza és az alkalmazásváltó funkciókat is letudhatja, a virtuálisak meg nem rabolnak maguknak helyet. A home két oldalán azért van egy-egy érintőgomb is, halovány háttérvilágítással.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés Honor 9 Xiaomi Mi 6 Samsung Galaxy S8 Google Pixel
Képátló 5,15 hüvelyk 5,15 hüvelyk 5,80 hüvelyk 5,00 hüvelyk
Felbontás 1080 x 1920 1080 x 1920 1440 x 2960 1080 x 1920
Technológia IPS LCD IPS LCD Super AMOLED AMOLED
Fehér fényerő (max.) 534 nit 609 nit 403 / 555 / 902 nit 426 nit
Fehér fényerő (min.) 3,2 nit 1,19 nit 1,70 nit 1,40 nit
Fekete fényerő 0,35 nit 0,28 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány 1526:1 2176:1 végtelen végtelen
Színhőmérséklet 8209 / 7066 K + kézi 7407 K 7575 / 6498 K + kézi 7437 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Az ezüst, kék és fekete színben is tekinteteket igéző, a fényt azonban a feladóhoz visszaküldő ház a maga 147,3 x 70,9 x 7,45 milliméterével és 155 grammjával pont annyit növekedett a Honor 8-hoz vagy a honorizált P10-hez képest, hogy az 5,15 hüvelykes, 1080 x 1920 pixeles megjelenítő legtetejét ne legyen könnyű fogásváltás nélkül elérni. A Galaxy S8-ét sem az, csakhogy a kijelzője 5,8 hüvelyken terül el, mellette a Honor 9 kávái pedig eléggé ódivatúak. Az IPS panel fényerejére, kontrasztjaira vagy élességére viszont nem lehet semmi panasz, remek a napfény alatti és éjjeli helyzet is. Nincs gond a betekintési szögekkel a szokásos fényerővesztésen túl, a kissé kékes kalibráción viszont kézzel érdemes korrigálni, szabvány szerinti séma nincs.


[+]

Tény, hogy lent a home gomb, fent pedig a 8 megapixeles kamera, a fénymérő-közelségérzékelő és az érdesítési LED-del felvértezett hangszóró környékéről bőven lehetett volna faragni, bár akkor a vékony házba biztos nem fér 3200 mAh-s telep, plusz a hátlapi kamerák is megkívánták a maguk szekcióját. Leica felirat nincs, ám ne legyenek kétségeink: a P10-hez hasonló rendszert kapunk, két f/2,2-es rekeszértékű optikával, egy 12 megapixeles RGB színszűrős és egy 20 megapixeles monokróm szenzorral, hibrid autofókusszal és dupla ledes villanóval, optikai stabilizálás nélkül. Ezek pedig remek alapok, még ha Huawei felirat helyett Honor jelző is dukál kicsit lejjebb. A keret jobb oldalán pont kézre esik a bekapcsoló, és még éppen a hangerőszabályzó. Átellenes oldalról a hibrid dual nanoSIM vagy nanoSIM/microSD tálca csalható elő, felülre egy mikrofonfurat és az infraport került.


[+]

Ínycsiklandozó mivoltából a Honor brand mit sem veszített, ám ismerős receptből főzni előbb-utóbb csökkenti a vacsora izgalmát – a csúszós, csillogós kivitel, a jókora kávák és a vízállóság hiánya pedig egyre kevésbé előnyös a konyhaasztalon. Elölről igazából semmi nem emlékezteti az odatévedő tekintetet, hogy egy Honor terméket lát, azt viszont, hogy egy szép telefont, nem tudjuk vagy akarjuk elvitatni. A hófehér doboz is mutatós a maga minimalizmusával. A fiókszerű belsőt kihúzva egy fiókban pihen a Honor 9 is, minden más pedig dobozkák tengerében kapott helyett. Így a SIM-tű, a 9V / 2A-es gyorsöltő, az USB-A - USB-C kábel és egy átlátszó, műanyag tok, némi nyomtatvány kíséretében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Huawei P10 Plus - több lett, maradhat?

    Ebben a modellben van igazán előrelépés, a P10 nagyobb testvére nem csak méretben múlja felül a kisebb verziót, hanem gyakorlatilag mindenben. Nyilván az árat is beleértve.

  • Huawei P10 - pisztácia nem is volt

    Nagyon jól sikerült a Huawei új, kompakt csúcsmobilja, az előd eleve nagyon magasra tette a mércét, a változások pedig olyan pontokon érkeztek, ahol szükséges is volt.

  • Honor 8 - tisztelet a kivitelnek

    A lehengerlően szép Honor 8 pont azt kínálja, amit a Huawei P9, csak olcsóbban, ez pedig remek hardvert, dupla hátlapi kamerát és rogyásig telepakolt szoftvert jelent.

Hirdetés