Google Nexus One - hát, ezt is megértük

Hardver, az Android 2.1 újdonságai

A hardverrel nem spóroltak a mérnökök, a Nexus One-ba a napjainkban elérhető egyik legerősebb processzor, a Qualcomm Snapdragon QSD8250 került, mely kereken 1 GHz-es órajelen ketyeg. Memóriából sem fogunk hiányt szenvedni, a RAM és a ROM mérete egyaránt 512 MB — ezekből adattárolásra több mint 180 MB hely jut, de a készülékhez ugyebár kapunk egy 4 GB-os microSD kártyát is, ami összességében még mindig szerényebb, mint az iPhone tárhelye, de azért kielégítő. Az iPhone-okkal ellentétben ebben a készülékben nincs dedikált grafikus chip, mivel a Snapdragonban található 3D gyorsító, melynek teljesítménye megközelíti az iPhone 3GS-ben lévő PowerVR SGX 535 teljesítményét. Másodpercenként 22 millió háromszöget tud kiszámolni, míg a PowerVR megoldása 28 millióval büszkélkedhet — magyarán a Nexus One (és az Acer Liquid) megjelenésével felcsillan annak a reménye, hogy pár hónapon belül Androidra is olyan színvonalas játékok jelennek majd meg, mint iPhone-ra.

Google Nexus One
[+]

Mint majd az a következő oldalon található videóból is látszani fog, a készülék sebessége semmilyen kívánnivalót nem hagy maga után. Néha-néha előfordul, hogy egy nagyon picit megdöccen egy-egy almenü előjövetele, de alapvetően minden villámgyors. A múlt heti rádióműsorunkban még arról beszéltünk, hogy a készülék kijelzője kicsit érzéketlennek tűnik: nos, örömmel jelenthetem, hogy az azóta feltelepített firmware frissítés óta csak nagyon ritkán éreztem ezt problémának, ami két dolgot jelenthet. Az egyik, hogy az új firmware (2.1-update1, 2.6.29-01117-g4bc62c2 kernel) javított a dolgon, a másik, hogy a többnapos használat során megszoktam a kijelző kezelését. Bárhogy is legyen, a lényeg, hogy a gond elszállt.

Google Nexus One
[+]

A Nexus One-on debütál az Android rendszer 2.1-es változata, mely rengeteg újítást hozott magával. A legfontosabb a Voice Control megjelenése, mely nem más, mint egy online adatbázist használó hangfelismerő rutin, melynek használatával szöveges üzeneteinket vagy elektronikus leveleinket nem muszáj begépelnünk, elég, ha bediktáljuk őket a készüléknek — feltéve, hogy angolul írunk, a magyar nyelv ugyanis nem támogatott. Ha már itt tartunk, megjegyezném, hogy a nálam járt tesztpéldány az Egyesült Államokból érkezett, ezért hiányzott róla a magyar nyelv, de az ígéretek szerint a hazai forgalmazás megkezdésekor debütál majd a magyar nyelvű Android rendszer is, magyarul végre-valahára lokalizálva lesz a zöld robotos OS — hurrá, a Google szemében felkerültünk a világtérképre! Az újítások között szerepel a Google Earth megjelenése is, mely sajnos még nincs kész, tehát nem volt rajta a készüléken és letölteni sem lehetett — ettől függetlenül jó hír, hogy a Google dolgozik rajta, egyszer el fog készülni. Fontos újítás, hogy a Facebookon lévő adatokat most már nagyon egyszerűen tudjuk importálni a telefonkönyvbe, de az is említésre méltó, hogy ezentúl már egynél több Gmail fiókot is beállíthatunk az eszközön.Hasonlóan hasznos (bár a HTC Sense felület létének köszönhetően újításnak csak félig-meddig nevezhető), hogy a vertikálisan görgethető home screen már nem három, hanem öt lapból áll, magyarán sokkal több widgetet és parancsikont tudunk elhelyezni, nagyobb a szabadságunk. Ezek mellett említésre méltó egy korrekt időjárás előrejelző alkalmazás megjelenése, az interaktív (mozgó és manipulálható) háttérképek támogatása, valamint az új kezelőfelületet kapott fotógaléria, melyről cikkünkben még lesz szó.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés