Google Nexus 9 - ötödik fokozat

Hirdetés

Külső és kijelző

Az idei Nexus táblagép sajnos drágább a tavalyinál, ennek azonban több pozitív hozadéka is van. Az egyik a fémkeretes kivitel, amely a Gorilla Glass 3-as előlapi üveget és a Nexus 5-re hasonlító hátlapi műanyag lapot összefogja. Első ránézésre persze nem a felhasznált anyagokat, hanem a 4:3-as képarányt lehet kiszúrni, a 8,9 hüvelykes megjelenítő ugyanis hátrahagyta a szélesvásznú kivitelt. A Nexus 9 nem egy apró darab, a 153,7 x 228,2 x 7,9 milliméteres és 425 grammos készülékház jóval méretesebb, mint mondjuk a 8,4 hüvelykes Samsung Galaxy Tab S modell, mégsem kényelmetlen a tartása, legyen szó fekvő vagy álló nézetről, illetve egykezes vagy kétkezes használatról. A hátlapot sem találtuk csúszósnak, így gond nélkül rásütjük az összeszerelésre a hibátlan jelzőt, a dicséret pedig a HTC mérnökeit illeti.

 A Google Nexus 9 az átlagosnál nagyobb táblagép
[+]

A 8,9 hüvelykes IPS panel az újabb iPadekhez hasonlóan 2048 x 1536 pixeles felbontást kapott, a pixelsűrűség 281 ppi. A megjelenítő első ránézésre kiváló: a fényerő kiemelkedően magas, a betekintési szögek jól viselik a készülék elfordítását és egész jó a napfény alatti láthatóság. Tüzetesebben megvizsgálva azonban előjönnek a panel hibái: a kalibráció kissé hűvösre sikeredett, sötétben pedig elég komoly fényszivárgás látható, magyarul az IPS panel háttérvilágítása messze nem egységes. Azt nem tudjuk megmondani, hogy ez a jelenség hány készüléket érint, a miénk értékelését viszont lehúzza.

 Google Nexus 9
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Google Nexus 9 ASUS MeMo Pad 7 (ME176C) ASUS MeMo Pad 7 (ME572CL) Nexus 7 (2013)
Fehér fényerő 455 nit 357 nit 521 nit 524 nit
Fekete fényerő 0,41 nit 0,21 nit 0,31 nit 0,25 nit
Kontrasztarány 1110:1 985:1 1682:1 2096:1
Színhőmérséklet 7099 K 6781 K 8140 K n/a

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Még egy apró bakit kiszúrtunk: alacsony fényerőn a kijelző néha vibrál. Mivel a jelenség magasabb fényerőn nem áll fenn, ilyesmivel az XDA Developers közössége pedig már a HTC One X esetében is találkozott, ahhoz hasonlóan a Nexus 9 hibáját is megoldhatja egy szoftverfrissítés.

 A Google Nexus 9 sztereó előlapi hangszórópárt kapott
[+]

A képernyőt a megszokottnál vastagabb káva veszi körbe, ami a Nexus 9-et elég méretessé teszi. A kijelző felett mindössze a fénymérő szenzor és a 1,6 megapixeles előlapi kamera kapott helyet, alul pedig a nagy semmi, hiszen a dizájnváltáson átesett vissza, kezdőoldal és alkalmazásváltó kezelőgombok a képernyőtől rabolnak el maguknak helyet. A HTC viszonylag ügyesen elrejtette a táblagép egyik legkellemesebb tulajdonságát, a sztereó Boom Sound multimédiás hangszórópárt, amitől igen sokat várunk a One sorozatos tapasztalataink alapján.

 A Google Nexus 9 hátlapi kamerája 8 megapixeles
[+]

A Nexus 9 bal oldalán semmi sem töri meg a szálcsiszolt fém megmunkálását, a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombok ugyanis jobb oldalt felülre kerültek – sajnos elég magasra ahhoz, hogy az eszközt tartó kéz már ne érje el azokat. A keskeny kivitel miatt ráadásul az ideálisnál határozottabban le kell nyomni a gombokat a működtetéshez. A 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet felül kapott helyet, a microUSB kábelt alul tudjuk csatlakoztatni.

 A Google Nexus 9 kezelőgombjai keskenyek
[+]

A matt felületű hátlap kellemes tapintású, jól tapad a kézben és az enyhén ívelt kivitelének hála, kényelmi problémák nincsenek – igaz egy kézzel a készüléket már nem lehet átfogni. A 8 megapixeles, autófókuszos kameramodul és a ledes villanó könnyedén kiszúrható a bal felső sarokban, de a hatalmas Nexus felirat sem szerénykedik középen. Alul jóval szolidabb méretben olvasható a gyártó neve; alatta némi minősítési szöveg pillantható meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés