Google Nexus 9 - ötödik fokozat

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Nem lenne referenciamodell a HTC táblagépe, ha adatkommunikációs fronton nem szólna nagyot. Az LTE-s modell Cat.4-es, azaz 150 megabit/másodperces átvitelre képes 4G hálózaton, egyébként a világhálóra kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modullal lehet felkapcsolódni, amelynek az érzékenysége kiváló. Bluetoothból a legfrissebb, 4.1-es szabvány jár A2DP-vel és apt-X-szel. Nem maradt ki az NFC és a GPS-t, GLONASS-t és A-GPS-t támogató navigáció sem, ennek megfelelően a pozíciószerzés villámgyors. A mellékelt böngésző a Chrome táblagépes változata a könyvjelzők és előzmények szinkronizálási lehetőségével, privát móddal, kereséssel, offline mentéssel és asztali elrendezési opcióval. A Tegra K1 hibátlan sebességet nyújt, akárhány és akármennyire komplex oldalak is legyenek megnyitva, a 4:3 képarányú megjelenítőn pedig kényelmesebb a szöveges tartalomfogyasztás, mint a megszokott 16:10-esen.

A Google Nexus 9 üzemideje átlagos
[+]

Ahogy a Nexus 9 kijelzőmérete, úgy az akkumulátoros teljesítménye is a kis és nagy táblagépek határán mozog, a 6700 milliamperórás telep pedig teljesen átlagos üzemidőre képes. A készenléti fogyasztás alacsony, így felesleges a „hány napos” kérdéssel foglalkozni, ennél többet mond el, hogy nálunk átlag hétórás képernyőidő jutott a napi rutin mellett. Egy töltésre, közepes fényerőn egyébként 6,5 óra böngészés jut, ami nem túl acélos érték, a MinDigTV HD adását ellenben 10 órán keresztül tudtuk streamelni, ami már méltóbb teljesítmény egy drága tablet esetében. Intenzív játék mellett ez a készülék sem fogja sokáig bírni, a Real Racing 3 három óra alatt lemerítette a telepet. A töltés egyébként nem túl gyors, a mellékelt 1,5 amperes hálózati adapterrel 5-6 óra volt az akkumulátor csurig töltése. Az üzemidőn az új akkumulátorkímélő mód javíthat valamelyest, amely az antennákkal, a hardveres teljesítménnyel és a kijelzővel machinál.

Villámgyors ám nem hibátlan táblagép a Google Nexus 9
[+]

Értékelés: Google Nexus 9
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7,5 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A Google a Lollipopot az Android legnagyobb rendszerfrissítésének titulálta, és a HTC-vel közösen életre hívott Nexus 9 remek platformnak bizonyult a nyalókás szoftver demonstrálására, a Tegra K1-es hardveren csak úgy hasít a rendszer. Mindezt a Material Design stílus gördülékeny és egységes animációkkal honorálja, továbbá jó pár hasznos újítás is bekerült a rendszerbe, igaz a kétablakos üzemmód nem tartozik közéjük. Ha a fentiekhez hozzávesszük a remek sztereó hangszórópárt, a kissé nehéz, ám kitűnően összeszerelt fémkeretes házat és a böngészéshez, szövegszerkesztéshez egyaránt ideális 4:3-as képarányt, lehet okunk az örömre.

Azonban a Nexus 9 sem hibátlan eszköz, és a vártnál magasabb kezdőár mellett mi is szigorúbbak vagyunk. Az egyébként jó tulajdonságú IPS kijelző a mi tesztpéldányunk esetében elég komoly fényszivárgást produkált, azaz, korántsem volt egységes a panel háttérvilágítása, alacsony fényerő mellett ráadásul finom villogást is kiszúrtunk, amit vélhetőleg szoftverfrissítés orvosol majd. A készülék melegedése és közepes üzemideje sem tartozik az erősségei közé, persze ez a hipersebességű hardver ára, ami tényleg minden konkurenst lenyom a teljesítménytesztekben. A Nexus 9 Magyarországon még nem kapható, és sem a hivatalos forgalmazásról, sem pedig az egyéb beszerzési forrásokról nem tudunk beszámolni, a 400 eurós alapárat figyelembe véve azonban aligha fog a kezdőösszeg 130 ezer forintnál kevesebbet mutatni. Mindezért a 16 gigabájtos, WiFi-s modellhez lehet hozzájutni, míg a 4G Nexus 9 elég szemtelen 170 eurós felárral lesz kapható külföldön, ennyi pénzért pedig már 4G-s, Snapdragon 410-es okostelefon is kapható (például a Huawei Ascend Y550). Az Android 5.0 és a Nexus 9 remekül összehangolt kombinációja mindenesetre egy tetszett plecsnit megérdemel: hibái ellenére egy gyors és tökéletesen összeszerelt készülékhez juthat az, akinek idehaza sikerül egy példányt beszereznie.

Google Nexus 9

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés