Google Nexus 9 - ötödik fokozat

Bevezető

A Google a vegytiszta Androidot futtató Nexus sorozatot alapvetően a fejlesztőknek találta ki, olyan eszközöket elérhetővé téve, amelyek hardveresen elég erősek a szoftverek zökkenőmentes tesztelésére. Persze a Nexus termékek a felhasználók köreiben is rendkívül népszerűek, köszönhetően kedvező árfekvésüknek, ami különösen igaz volt a 2012-es és 2013-as Nexus 7 modellekre. Nem meglepő, hogy az előzmények után mindenki lélegzetvisszafojtva várta az idei referenciamodelleket, a nyáron bemutatott Android L Developer Preview pedig még fájdalmasabbá tette a bejelentésig hátralévő hónapokat.

 A Google Nexus 9 az Android Lollipop demonstrálására készült
[+]

Az izgalmak csak fokozódtak, amikor kiderült, hogy 7 hüvelykes helyett ezúttal egy 8,9 hüvelykes táblagép érkezik, méghozzá az első fecskét, a Nexus One-t gyártó HTC műhelyéből, sztereó előlapi hangszóróval és Tegra K1-es rendszerchippel megtámogatva. A HTC One sorozatot ismerve az összeszerelési minőség rendkívül ígéretesnek tűnt, és mindenki szíve megdobbant, amikor a Nexus 9-et végre bejelentették, és kiderült, hogy a készülék fém oldalkeretet kapott.

 A Google Nexus 9 hátlapja műanyag
[+]

A táblagép egy kedves olvasónk felajánlása nyomán jutott el hozzánk, és elöljáróban annyit mindjárt a teszt elején elmondhatunk, hogy a HTC masinája ideális alap az Android 5.0 táblagépes demonstrációjára, a rendszer ugyanis csak úgy hasít az nvidiás hardveren. Mielőtt azonban bármiféle konklúziót levonnánk, javallott végigolvasni cikkünket, ugyanis a Nexus 9 sem hibátlan készülék, ráadásul nem is lesz olcsó, amikor – ha egyáltalán – nálunk megjelenik.

 Hófehér dobozt kapott a Google Nexus 9
[+]

A Nexus 9 rendkívül elegáns, hófehér papírdobozban kerül forgalmazásra, amelyen az egyetlen informatív jel egy gigászi kilences szám (bár a mi dobozunk némi matricázást is kapott). A kellemes tapintású, ám könnyen koszolódó fedőlapot leemelve bizony egy méretes készülék tekint a kíváncsi felhasználóra, az eszközt azonban egy pillanatra félre kell tenni, hogy a többi tartozékot is elővarázsolhassuk – így a kék csomagolású rövid leírást, a microUSB kábelt, valamint a HTC feliratú, másfél amperes töltőfejet.

Külső és kijelző

Az idei Nexus táblagép sajnos drágább a tavalyinál, ennek azonban több pozitív hozadéka is van. Az egyik a fémkeretes kivitel, amely a Gorilla Glass 3-as előlapi üveget és a Nexus 5-re hasonlító hátlapi műanyag lapot összefogja. Első ránézésre persze nem a felhasznált anyagokat, hanem a 4:3-as képarányt lehet kiszúrni, a 8,9 hüvelykes megjelenítő ugyanis hátrahagyta a szélesvásznú kivitelt. A Nexus 9 nem egy apró darab, a 153,7 x 228,2 x 7,9 milliméteres és 425 grammos készülékház jóval méretesebb, mint mondjuk a 8,4 hüvelykes Samsung Galaxy Tab S modell, mégsem kényelmetlen a tartása, legyen szó fekvő vagy álló nézetről, illetve egykezes vagy kétkezes használatról. A hátlapot sem találtuk csúszósnak, így gond nélkül rásütjük az összeszerelésre a hibátlan jelzőt, a dicséret pedig a HTC mérnökeit illeti.

 A Google Nexus 9 az átlagosnál nagyobb táblagép
[+]

A 8,9 hüvelykes IPS panel az újabb iPadekhez hasonlóan 2048 x 1536 pixeles felbontást kapott, a pixelsűrűség 281 ppi. A megjelenítő első ránézésre kiváló: a fényerő kiemelkedően magas, a betekintési szögek jól viselik a készülék elfordítását és egész jó a napfény alatti láthatóság. Tüzetesebben megvizsgálva azonban előjönnek a panel hibái: a kalibráció kissé hűvösre sikeredett, sötétben pedig elég komoly fényszivárgás látható, magyarul az IPS panel háttérvilágítása messze nem egységes. Azt nem tudjuk megmondani, hogy ez a jelenség hány készüléket érint, a miénk értékelését viszont lehúzza.

 Google Nexus 9
[+]

Kijelző-teszt
Mérés Google Nexus 9 ASUS MeMo Pad 7 (ME176C) ASUS MeMo Pad 7 (ME572CL) Nexus 7 (2013)
Fehér fényerő 455 nit 357 nit 521 nit 524 nit
Fekete fényerő 0,41 nit 0,21 nit 0,31 nit 0,25 nit
Kontrasztarány 1110:1 985:1 1682:1 2096:1
Színhőmérséklet 7099 K 6781 K 8140 K n/a

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Hirdetés

Még egy apró bakit kiszúrtunk: alacsony fényerőn a kijelző néha vibrál. Mivel a jelenség magasabb fényerőn nem áll fenn, ilyesmivel az XDA Developers közössége pedig már a HTC One X esetében is találkozott, ahhoz hasonlóan a Nexus 9 hibáját is megoldhatja egy szoftverfrissítés.

 A Google Nexus 9 sztereó előlapi hangszórópárt kapott
[+]

A képernyőt a megszokottnál vastagabb káva veszi körbe, ami a Nexus 9-et elég méretessé teszi. A kijelző felett mindössze a fénymérő szenzor és a 1,6 megapixeles előlapi kamera kapott helyet, alul pedig a nagy semmi, hiszen a dizájnváltáson átesett vissza, kezdőoldal és alkalmazásváltó kezelőgombok a képernyőtől rabolnak el maguknak helyet. A HTC viszonylag ügyesen elrejtette a táblagép egyik legkellemesebb tulajdonságát, a sztereó Boom Sound multimédiás hangszórópárt, amitől igen sokat várunk a One sorozatos tapasztalataink alapján.

 A Google Nexus 9 hátlapi kamerája 8 megapixeles
[+]

A Nexus 9 bal oldalán semmi sem töri meg a szálcsiszolt fém megmunkálását, a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombok ugyanis jobb oldalt felülre kerültek – sajnos elég magasra ahhoz, hogy az eszközt tartó kéz már ne érje el azokat. A keskeny kivitel miatt ráadásul az ideálisnál határozottabban le kell nyomni a gombokat a működtetéshez. A 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet felül kapott helyet, a microUSB kábelt alul tudjuk csatlakoztatni.

 A Google Nexus 9 kezelőgombjai keskenyek
[+]

A matt felületű hátlap kellemes tapintású, jól tapad a kézben és az enyhén ívelt kivitelének hála, kényelmi problémák nincsenek – igaz egy kézzel a készüléket már nem lehet átfogni. A 8 megapixeles, autófókuszos kameramodul és a ledes villanó könnyedén kiszúrható a bal felső sarokban, de a hatalmas Nexus felirat sem szerénykedik középen. Alul jóval szolidabb méretben olvasható a gyártó neve; alatta némi minősítési szöveg pillantható meg.

Hardver és teljesítmény

A Nexus sorozatot általában az aktuális csúcshardverek valamelyikével szerelik fel, és nincs ez másképp az új jövevény esetében sem: a Nexus 9 azt a Tegra K1-es SoC-t kapta meg, amellyel az NVIDIA szeretné előnyös mobilpiaci pozícióját visszaszerezni. A Tegra K1 négymagos, 32 bites változata az NVIDIA Shield Tabletben már remekelt, a kétmagos, 64 bites variáns, amelyik a Google masináját meghatja, pedig még ütősebbnek ígérkezik. A két 2,3 gigahertzes Denver mag a Kepler DX1-es grafikus gyorsítóval kombinálva a piac talán legerősebb mobil eszközévé teszi a Nexus 9-et, RAM-ból viszont csak 2 gigabájtot mellékeltek, ami azért kár, mert 3 gigabájton kényelmesebben elfér a rendszer, és több alkalmazás tud a memóriában maradni. A belső tároló mérete típustól függően 16 vagy 32 gigabájtos, amit nem lehet microSD kártyával bővíteni. Az Android Lollipop rendszer nagyjából 5 gigabájtot foglal el.

 A Google Nexus 9 fém oldalkeret kapott
[+]

Teljesítmény-teszt
Benchmark Google Nexus 9 ASUS MeMo Pad 7 (ME572CL) ASUS MeMo Pad 7 (ME176C) Samsung Galaxy Note 4
Rendszerchip Tegra K1 (Denver) Intel Atom Z3560 Intel Atom Z3745 Snapdragon 805
AnTuTu 5.x Benchmark 54120 pont 38558 pont 30839 pont 47817 pont
Vellamo Browser 6413 pont 3177 pont n/a 3431 pont
Vellamo Metal 2746 pont 1151 pont 1152 pont 1828 pont
SunSpider 1.0.2 961,6 ms 620,8 ms 607,7 ms 366,7 ms
Geekbench 3 (single) 2052 pont 764 pont 617 pont 1109 pont
Geekbench 3 (multi) 3477 pont 2223 pont 1876 pont 3311 pont
GFXBench Manhattan onscreen 22,4 fps 11,0 fps 14,6 fps 11,1 fps
GFXBench Manhattan offscreen 31,1 fps 11,3 fps 7,7 fps 18,8 fps
GFXBench T-Rex onscreen 46,7 fps 27,8 fps 28,4 fps 27,6 fps
GFXBench T-Rex offscreen 64,0 fps 29,7 fps 17,9 fps 42,6 fps

Mint látható, a Nexus 9 és a Tegra K1 tarolta a szintetikus teljesítményteszteket, főleg grafikus vonalon helyezve új szintre a lécet. A döbbenetes eredmények szerencsére a napi használat során is megmutatkoznak: gyorsabb androidos felülettel még nem találkoztunk, minden Material Design átmenet hibátlan és gördülékeny, ahogy az applikációváltás is villámgyors. A gyors alkalmazáskezelésnek szoftveres oka is van: az Android Lollipoppal ugyanis nyugdíjba vonult a Dalvik futtatókörnyezetet, átadva helyét az ART-nak (Android Runtime), amely a programok indítókódját már telepítéskor összeállítja, gyorsabb alkalmazásbetöltést eredményezve, igaz némi extra tárhelyszükséglet árán.

A Google Nexus 9 teljesítménye példaszerűen gyors
[+]

A játékok esetében is hibátlan a teljesítmény, dadogásokkal még a GTA: San Andreas maximális grafikai beállításai mellett sem találkoztunk, igaz, a Real Racing 3 és az Asphalt 8: Airbourne jelenlegi verziója alacsonyabb grafikai beállítások mellett indul csak el. A hardveres őserőt elnézve kifejezetten sajnáljuk, hogy az olyan Shield Tabletre optimalizált tartalmak, mint mondjuk a Portal vagy a Half-Life 2 a Nexus 9-en nem érhetők el. Kritikát csak a hardveres hőkezelés kapcsán lehet megfogalmazni, intenzív böngészés mellett langyosra, komolyabb játék során pedig egész melegre felhevül a készülék, forrónak azonban sosem éreztük.

Android Lollipop táblagépen

Kedves kollégánk a Nexus 5 segítségével már bemutatta olvasóinknak a nyalókás Android főverziót, funkcióbeli különbségek a tabeletes változatban pedig nincsenek, mégis érdemes a rendszerről részletesebben beszélni, kezdve a Nexus 9 első bekapcsolásával. A Tap & Go ugyanis zseniális opció az eszköz gyors üzembe helyezésére, hiszen egy NFC-vel rendelkező eszközt csak a lollipopos kütyühöz kell érinteni, és Bluetooth-on keresztül pillanatok alatt minden beállítás, fiók, adat, applikáció és még a háttérkép is átkerül. Persze a táblagépet hagyományos módon is beállíthatjuk.

A főképernyőre jutva gyorsan megismerkedhetünk a Material Design vizuális felülettel, kezdve a háromszög (vissza), kör (home) és négyzet alakú kezelőgombokkal (alkalmazásváltó). A sötét holós háttereket világosak váltották fel, az ikonok pedig egyszerű, flat stílusú, rajzfilmszerű megjelenést kaptak. A Lollipop igazi ízét azonban a zseniális apró átmenetek adják, az alkalmazásmenü fehér háttere például annak ikonjából pattan fel, a Google Now panelje pedig a widgejéből ugrik le, és sok ehhez hasonló animációval lehet találkozni nyalóka szerte.

A Material Design nagyon jól áll a Google Nexus 9-nek A Google Nexus 9 az Android 5.0-át futtatja

A kezdőképernyőre (amely a fekvő elrendezéssel is működik) 6 x 5-ös kiosztásban lehet ikonokat és widgeteket pakolni; a balszélső főoldalt a Google Now kártyák töltik ki, ha a szolgáltatást aktiváltuk. Bekapcsolható egyébként az asszisztens előhívása „OK Google” parancsszóval bárhonnan, beleértve a lezárt képernyőt is, a funkció magyar rendszernyelv mellett azonban még nem elérhető. Hasznos, bár a közönséget megosztó újdonság, hogy a zárképernyős widgetek helyét átvették azok a fehér hátterű, oldalirányban eltüntethető értesítések, amelyeket a szokásos módon a képernyő tetejéről is lehúzhatunk. Az értesítések egyébként interaktívabbak lettek: kétszer megérintve azokat a küldő alkalmazásba juthatunk, hosszan lenyomva pedig az app engedélyeit módosíthatjuk. A Google gondolt azokra, akik nem szeretnék, hogy értesítéseiket bárki elolvassa a zárképernyőről: elérésükhöz mintás védelem rendelhető, illetve a zárképernyős értesítések teljesen kikapcsolhatók. Az Android Lollipop integrálta a két koppintásos képernyőébresztést, ami a Nexus 9 esetében rendben működik, a Nexus 6-nál viszont állítólag nem, így kérdéses, hogy azok a gyártói készülékek, amelyek eddig nem rendelkeztek a népszerű funkcióval, megkapják-e a nyalókás frissítés keretében.

Google Nexus 9  Google Nexus 9

A szokásos kapcsolópanelt (amely elemlámpával és fényerőcsúszkával bővült ki) két ujjal, vagy az értesítési panelről egy ujjal lehet lehúzni. Itt megjelenik a hátralévő töltöttségi szint, rálépve az akkumulátormenübe jutunk. Az utóbbi most már előrejelzési funkcióval is bír a hátralévő üzemidőt illetően, pontossága persze megkérdőjelezhető. Az alkalmazásváltó kapta talán a leglátványosabb dizájnváltást a kártyapakliszerűen pörgethető, legutóbbi appok listájával. Kellemes újdonság, hogy ha az egyes alkalmazások a memóriából ki is ürülnek, vagy a készüléket újraindítottuk, az alkalmazások akkor is a listában maradnak. Mostantól egyébként nem csak egyes appok, hanem az azokon belüli lapok is megjelennek az alkalmazásváltóban, így a Chrome böngésző megnyitott fülei.

A Google Nexus 9 flat stílusú ikonokat kapott A Google Nexus 9 menüi gördülékeny átmenetekkel rendelkeznek

Megváltozott a beállítások menü, ami világosabb, szellősebb és átláthatóbb lett, keresési funkcióval kibővülve. A több felhasználói mód most már mobiltelefonokra is elérhető, és teljes értékű, vendég és korlátozott fiók is létrehozható, egyénre szabott zárképernyős védelemmel. Az eszköz használatát egyetlen alkalmazásra is korlátozni tudjuk: a biztonság menüpont alatt, a képernyő rögzítése opciót bepipálva megjelenik az alkalmazásváltóban egy rajszög ikon. Ha azt megérintjük, az alkalmazás rögzül a képernyőn, és a kilépéshez (ami a vissza és alkalmazásváltó hosszú lenyomásával eszközölhető) biztonsági zár rendelhető. Ez például akkor lehet hasznos, ha táblagépünket csemetéinknek kölcsön adnánk egy kis játékra.

Google Nexus 9  Google Nexus 9

Újdonság a beállítások alatt bepipálható Smart Lock, amely a zárképernyős védelem kikerülését teszi lehetővé biztonságosnak ítélt NFC-s vagy Bluetooth-os készülék közelében, az általunk megadott helyeken GPS-koordináták alapján, illetve amennyiben arcunkat az előlapi kamera felismeri. A logika itt abban rejlik, hogy ha illetéktelen kezekbe kerül a készülék, a megtaláló vagy tolvaj aligha közelünkben, otthonunkban vagy arcunk elé tolva próbál majd a képernyőzáron átjutni. Persze teljes bizalmat nem szabad ennek a megoldásnak sem szavazni.

A Google Nexus 9 több új biztonsági funkciót kapott A Google Nexus 9 képernyőzára biztonságos helyeken megkerülhető

Megváltozott a hangok és értesítések kezelésének a módja: többé már nem lehet a készüléket a hangerőgombbal teljesen elnémítani, csak rezgő módba tenni, ugyanis mostantól háromféle értesítési módot választhatunk, amelyek hangerőállításkor a képernyőről érhetők el. Az összes nyilván minden értesítést átenged az általunk választott hangerőn. A prioritást élvező a tulajdonképpeni „ne zavarj!” funkció, amivel beállíthatjuk, sőt ütemezhetjük, hogy mikor és mennyi ideig ne kapjunk semmiféle hang vagy rezgéses értesítést, opcióval kivételes alkalmazások vagy névjegyek beállítására. A nincs opciót kiválasztva semmilyen értesítést nem fogunk kapni, még az ébresztő sem fog jelezni, úgyhogy ezt a módot csak felelősséggel használjuk. Jár a Lollipophoz néhány extra, ilyen a Mobilarenán már bemutatott rejtett játék, illetve a képernyő rögzítésének lehetősége mozgóképfájlba root nélkül, ehhez például ezt az alkalmazást lehet kipróbálni, de érkeznek majd a kézi funkciókat és RAW formátumot támogató fényképező alkalmazások is, csak győzzük kivárni!

Szoftverek és ami a Lollipopból kimaradt

Vizuálisan sok minden változott, az alkalmazásokat azonban továbbra is a Play Áruházból lehet letölteni és frissíteni. Bár nem köthető a Lollipophoz, mostantól hazánkban is elérhető a Play Filmek szolgáltatás, úgyhogy ennek az ikonját is megtaláljuk a menüben. A Nexus 9-cel telefonálni ugyan nem lehet, a táblagép azért megkapta a névjegyek alkalmazást az összes többi módon való kommunikációhoz. A „telefonkönyv” megszabadult mindenféle elválasztótól, és ez sokkal átláthatóbbá tette a névlistát. A szinkronizálási, importálási és névjegy összevonási opciók persze megmaradtak, ahogyan a kedvencek fül is.

A névjegyek átláthatóbbak az Android Lollipop alatt A Google Nexus 9 billentyűzete is átláthatóbb

A billentyűzet is elhagyta az elválasztókat, ami elsőre kissé furának tűnt, ám a megoldás a Nexus 4-en és a Nexus 9-en is meglepően hatékony bevitelt eredményezett. A nyalókás billentyűzet ismeri a magyar nyelvet, a QWERTZ kiosztást és rendelkezik szójavaslatokkal is, bár a javaslatok elég szűkösek, és korábbi szótárainkat sem sikerült szinkronizálni. A hangalapú bevitel ezúttal sem maradt ki, az írásjel parancsok felismerése, mint „pont” vagy „vessző” viszont még mindig hiányosság a diktálás során.

A Material Design a Google Nexus 9 minden alkalmazásában visszaköszön Könnyű az Android Lollipop alkalmazásait kezelni

A Material Design egységessége tükröződik vissza az összes Google applikáción, aminek a két fontos ismertetőjele a balról előhúzható opciómenü és a képernyő alján elhelyezett lebegő ikonok. Az említett ikont megérintve lehet új üzenetet, emailt, naptáreseményt, feljegyzést, jegyzetet, dokumentumot vagy Google+ hozzászólást írni a megfelelő alkalmazásban, de jár lebegő ikon a navigációhoz, a saját pozíció eléréséhez és a műholdas megjelenítéshez a Térképen belül. Természetesen az összes Google alkalmazás képes az adatainkat szinkronizálni, sőt, a rendkívül hasznos és ezúttal előre telepített Keep akár meg is tudja osztani a feljegyzéseket vagy listákat, ami igen hasznos lehet, ha két családtag két helyen végzi a bevásárlást, mivel közös listáról lehet kipipálni a kosárba helyezett tartalmakat.

Több irodai alkalmazást is kapott a Google Nexus 9 A felhőbe is lehet menteni a Google Nexus 9-en végzett munkát

A Nexus 9 4:3-as elrendezésének egyik legfőbb oka a Google erődemonstrációja lehet, felhívva a figyelmet arra, hogy egy androidos táblagép nemcsak böngészésre, kapcsolattartásra és szórakozásra használható, hanem munkára is fogható, éppen ezért megvásárolható lesz egy billentyűzetes tok, amit sajnos nem volt lehetőségünk kipróbálni. A Google irodai csomagja (Dokumentumok, Diák, Táblázatok) mindenesetre előre telepítve lett, és a docx, ppt, xls, pdf és egyéb formátumok szerkesztése és felhőben való megosztása gördülékenyen megoldott, minden elképzelhető Drive funkcióval megtámogatva. Aki tényleg a Nexus 9-cel kíván dolgozni, Bluetooth-on vagy USB-n keresztül a billentyűzet és egér csatlakoztatását is megoldhatja.

A fekete sávok megmaradtak a legtöbb Google Nexus 9 alkalmazásban  Google Nexus 9

Újdonság a Fitnesz applikáció, amivel lépéseinket, sporttevékenységeinket követhetjük nyomon. A Fitnesz csak a kezdet, a Google által közzétett API-val a szolgáltatás bővíthető lesz. A többi app már ismert: megkapjuk a Keresőt, az Asszisztenst, a Számológépet, a Hírek és Időjárás appot, az Órát, az Earth-öt, a Kamerát és a Play szolgáltatásokat (Játékok, Zene, Film, Újságok, Könyvek). Minden mást természetesen az áruházból nekünk kell telepíteni, így a fájlböngészőt is.

Google Nexus 9  Google Nexus 9

És mi az, ami a Lollipopból kimaradt? Az egyik legfájóbb hiányosság továbbra is a két ablakos üzemmód, ami a nagy képernyős Nexus 6 és 9 modellek használatát is sokkal produktívabbá tehette volna. Ha már az akkumulátorszázalék a kapcsolópanelen megjelenik, illett volna opciót biztosítani, hogy az állapotsávban is látszódjon. Jól jött volna egy memóriaürítés opció az alkalmazásváltóban, illetve lehetőség a készülék újraindítására, nem csak leállítására, ha a bekapcsoló gombot hosszan megnyomjuk. Az is fura, hogy néhol az állapot- és androidos kezelősáv átlátszó, lásd az alkalmazásváltót vagy a kezdőoldalakat, máshol viszont megmaradtak a fekete vagy más színű csíkok. Érdemes a fenti Nexus 4-gyel készült képpáron megnézni, hogy Szincsák Tamás Budapesti Menetrendje (jobb oldalt) mennyivel praktikusabban használja ki a képernyőfelületet a Google Térképnél (bal oldalt). Még egy apróság: Play előtagú alkalmazásból akad hat, a Dokumentumok mappában pedig öt, ezeket akár össze lehetett volna vonni egy-egy alkalmazásba.

Kamera és multimédia

A Nexus 9 a táblagépek között egész komolynak mondható, 8 megapixeles hátlapi kamerát kapott, míg az előlapi szenzor 1,6 megapixelen tud rögzíteni. A Google kameraszoftvere egyszerű darab, kevés, ám jól működő üzemmóddal (panoráma, gömbpanoráma, elmosott háttér – a HDR viszont kimaradt) és minimális kézi állítási lehetőséggel (vaku, időzítő, rácsvonalak). Az élőképen rendben működik az érintőfókusz, és a képek egész gyorsan elkészülnek.

A Google Nexus 9 kamerája a táblagépek között igencsak jó
[+]

Az utolsó pillanatban sikerült jó időt kifogni a kamera megfelelő tesztelésére, és az elkészült képekkel tabletes viszonylatban abszolút elégedettek lehetünk. A fehéregyensúly némi inkonzisztencia mellett egész megbízható, a vonalélesség rendben van, bár zajból akad bőven, a dinamikatartomány pedig elfogadható, igaz nagyobb kontrasztkülönbségek esetében a kamera hajlamos az alulexponálásra a kiégések elkerülésére. A makrók a ledes villanó segítségével szintén egész jól jönnek ki, este pedig a magasabb képzaj és utólagos élesítés ellenére is készíthető használható fotó. A Full HD-s videofelvételek érdekes módon 3gp formátumban készülnek, a klipek részletgazdagsága lehetne magasabb is.

A Google Nexus 9 zenelejátszója a Play Music  Zárképernyős widget helyett értesítési kártya jár a Play Musichoz

Zenéinket és videóinkat a kapcsolódó Play applikációkkal játszhatjuk le. A Google nyilván szeretné, ha mindezt az Áruházon keresztül, pénztárcánkat kinyitva végeznénk, ám a helyben tárolt más forrásból származó multimédiás tartalmakkal is megbirkóznak a szoftverek, amelyik formátummal pedig nem, egy-egy alternatív alkalmazás letöltése megoldja a hiányosságot. A Play Zene alatt lejátszhatók a megvásárolt, a készüléken lévő, a listázott és a hangulat szerint csoportosított számok. Jár hangszínszabályzó és lejátszhatók számok más eszközről vagy eszközre. Zárképernyős widget helyett egy Play Zene kártya jár, amely lezárt képernyőn is kezelhető. A videolejátszó fapados, így a BS Playerrel teszteltük szokásos fájltípusainkat, és a Nexus 9 mindent problémamentesen lejátszott, 2K-s klipeket beleértve – persze a Play Filmekkel streamelt mozizás is kellemes időtöltésnek bizonyult.

A Play Filmek szolgáltatás a Google Nexus 9-en

A kedves olvasót persze nyilván a sztereó előlapi hangszórók teljesítménye érdekli, és megnyugtathatjuk Önt: a HTC megoldása a Nexus 9 esetében is remek hangminőséget biztosít, még ha egy picivel gyengébbet is, mint amit a One M7 és M8 esetében megszoktunk. A hangerőre nem lehet panasz, persze a maximum felé már fellép némi vibráció, ám lejjebb szabályozva is bőven be lehet tölteni egy nagyobb szobát minőségi hanggal. Maguk a hangszórók egyébként meglehetősen szűk tartományban sugározzák a jelet, azaz, ha nem tökéletesen szemből tekintünk a készülékre, a hangerő gyengül, persze nem jelentősen. Saját fülesünkre megfelelő feszültség jut, így a komolyabb HiFi fejhallgatók meghajtása sem okozhat problémát.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Nem lenne referenciamodell a HTC táblagépe, ha adatkommunikációs fronton nem szólna nagyot. Az LTE-s modell Cat.4-es, azaz 150 megabit/másodperces átvitelre képes 4G hálózaton, egyébként a világhálóra kétcsatornás 802.11a/b/g/n/ac modullal lehet felkapcsolódni, amelynek az érzékenysége kiváló. Bluetoothból a legfrissebb, 4.1-es szabvány jár A2DP-vel és apt-X-szel. Nem maradt ki az NFC és a GPS-t, GLONASS-t és A-GPS-t támogató navigáció sem, ennek megfelelően a pozíciószerzés villámgyors. A mellékelt böngésző a Chrome táblagépes változata a könyvjelzők és előzmények szinkronizálási lehetőségével, privát móddal, kereséssel, offline mentéssel és asztali elrendezési opcióval. A Tegra K1 hibátlan sebességet nyújt, akárhány és akármennyire komplex oldalak is legyenek megnyitva, a 4:3 képarányú megjelenítőn pedig kényelmesebb a szöveges tartalomfogyasztás, mint a megszokott 16:10-esen.

A Google Nexus 9 üzemideje átlagos
[+]

Ahogy a Nexus 9 kijelzőmérete, úgy az akkumulátoros teljesítménye is a kis és nagy táblagépek határán mozog, a 6700 milliamperórás telep pedig teljesen átlagos üzemidőre képes. A készenléti fogyasztás alacsony, így felesleges a „hány napos” kérdéssel foglalkozni, ennél többet mond el, hogy nálunk átlag hétórás képernyőidő jutott a napi rutin mellett. Egy töltésre, közepes fényerőn egyébként 6,5 óra böngészés jut, ami nem túl acélos érték, a MinDigTV HD adását ellenben 10 órán keresztül tudtuk streamelni, ami már méltóbb teljesítmény egy drága tablet esetében. Intenzív játék mellett ez a készülék sem fogja sokáig bírni, a Real Racing 3 három óra alatt lemerítette a telepet. A töltés egyébként nem túl gyors, a mellékelt 1,5 amperes hálózati adapterrel 5-6 óra volt az akkumulátor csurig töltése. Az üzemidőn az új akkumulátorkímélő mód javíthat valamelyest, amely az antennákkal, a hardveres teljesítménnyel és a kijelzővel machinál.

Villámgyors ám nem hibátlan táblagép a Google Nexus 9
[+]

Értékelés: Google Nexus 9
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 9 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 10 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 10 pont
Felhasználói felület élménye 9 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 8 pont
Multimédia
Vizuális 7,5 pont
Audio 9 pont
Egyebek
Üzemidő 7 pont
Ár/érték aránya 7 pont
Hogyan értékelünk?

A Google a Lollipopot az Android legnagyobb rendszerfrissítésének titulálta, és a HTC-vel közösen életre hívott Nexus 9 remek platformnak bizonyult a nyalókás szoftver demonstrálására, a Tegra K1-es hardveren csak úgy hasít a rendszer. Mindezt a Material Design stílus gördülékeny és egységes animációkkal honorálja, továbbá jó pár hasznos újítás is bekerült a rendszerbe, igaz a kétablakos üzemmód nem tartozik közéjük. Ha a fentiekhez hozzávesszük a remek sztereó hangszórópárt, a kissé nehéz, ám kitűnően összeszerelt fémkeretes házat és a böngészéshez, szövegszerkesztéshez egyaránt ideális 4:3-as képarányt, lehet okunk az örömre.

Azonban a Nexus 9 sem hibátlan eszköz, és a vártnál magasabb kezdőár mellett mi is szigorúbbak vagyunk. Az egyébként jó tulajdonságú IPS kijelző a mi tesztpéldányunk esetében elég komoly fényszivárgást produkált, azaz, korántsem volt egységes a panel háttérvilágítása, alacsony fényerő mellett ráadásul finom villogást is kiszúrtunk, amit vélhetőleg szoftverfrissítés orvosol majd. A készülék melegedése és közepes üzemideje sem tartozik az erősségei közé, persze ez a hipersebességű hardver ára, ami tényleg minden konkurenst lenyom a teljesítménytesztekben. A Nexus 9 Magyarországon még nem kapható, és sem a hivatalos forgalmazásról, sem pedig az egyéb beszerzési forrásokról nem tudunk beszámolni, a 400 eurós alapárat figyelembe véve azonban aligha fog a kezdőösszeg 130 ezer forintnál kevesebbet mutatni. Mindezért a 16 gigabájtos, WiFi-s modellhez lehet hozzájutni, míg a 4G Nexus 9 elég szemtelen 170 eurós felárral lesz kapható külföldön, ennyi pénzért pedig már 4G-s, Snapdragon 410-es okostelefon is kapható (például a Huawei Ascend Y550). Az Android 5.0 és a Nexus 9 remekül összehangolt kombinációja mindenesetre egy tetszett plecsnit megérdemel: hibái ellenére egy gyors és tökéletesen összeszerelt készülékhez juthat az, akinek idehaza sikerül egy példányt beszereznie.

Google Nexus 9

Bone123

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

Google Nexus 9
 Google Nexus 9 Általános
Technológia WiFi Only & GSM/UMTS/LTE
Méret 228,2 x 153,7 x 7,9 milliméter
Tömeg 425 g (WiFi) / 436 g (LTE)
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat ?
Kijelző
Kijelző átlója 8,9 hüvelyk
Kijelző felbontása 1536 x 2048 pixel (281 ppi)
Kijelző típusa IPS-LCD kapacitív érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa NVIDIA Tegra K1
Processzor típusa 2,3 GHz-es kétmagos Denver
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Kepler DX1
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása dinamikus
SMS memória dinamikus
Belső tárhely 16 GB (11 GB elérhető) / 32 GB
Memória bővíthetősége nem bővíthető
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE ?
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps (Cat.4)
IrDA / Bluetooth nincs / 4.1 (A2DP, apt-X)
WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, dual band, hotspot, Display, DLNA
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van
GLONASS van
NFC van
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés telepíthető
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 5.0 (Lollipop)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek Dokumentumok, Diák, Táblázatok, Keep, Fitnesz
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autófókusz, LED segédfény
Másodlagos kamera 1,6 megapixel
Videófelvétel 1080p @ 30 fps (3GP)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó van
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 6700 mAh-s lítium-polimer
Készenléti idő ?
Beszélgetési idő ?
Zenelejátszási idő ?
Egyebek
3,5 mm-es jack kimenet, külön rendelhető billentyűzetes tok

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés