Google Nexus 9 - ötödik fokozat

Hirdetés

Android Lollipop táblagépen

Kedves kollégánk a Nexus 5 segítségével már bemutatta olvasóinknak a nyalókás Android főverziót, funkcióbeli különbségek a tabeletes változatban pedig nincsenek, mégis érdemes a rendszerről részletesebben beszélni, kezdve a Nexus 9 első bekapcsolásával. A Tap & Go ugyanis zseniális opció az eszköz gyors üzembe helyezésére, hiszen egy NFC-vel rendelkező eszközt csak a lollipopos kütyühöz kell érinteni, és Bluetooth-on keresztül pillanatok alatt minden beállítás, fiók, adat, applikáció és még a háttérkép is átkerül. Persze a táblagépet hagyományos módon is beállíthatjuk.

A főképernyőre jutva gyorsan megismerkedhetünk a Material Design vizuális felülettel, kezdve a háromszög (vissza), kör (home) és négyzet alakú kezelőgombokkal (alkalmazásváltó). A sötét holós háttereket világosak váltották fel, az ikonok pedig egyszerű, flat stílusú, rajzfilmszerű megjelenést kaptak. A Lollipop igazi ízét azonban a zseniális apró átmenetek adják, az alkalmazásmenü fehér háttere például annak ikonjából pattan fel, a Google Now panelje pedig a widgejéből ugrik le, és sok ehhez hasonló animációval lehet találkozni nyalóka szerte.

A Material Design nagyon jól áll a Google Nexus 9-nek A Google Nexus 9 az Android 5.0-át futtatja

A kezdőképernyőre (amely a fekvő elrendezéssel is működik) 6 x 5-ös kiosztásban lehet ikonokat és widgeteket pakolni; a balszélső főoldalt a Google Now kártyák töltik ki, ha a szolgáltatást aktiváltuk. Bekapcsolható egyébként az asszisztens előhívása „OK Google” parancsszóval bárhonnan, beleértve a lezárt képernyőt is, a funkció magyar rendszernyelv mellett azonban még nem elérhető. Hasznos, bár a közönséget megosztó újdonság, hogy a zárképernyős widgetek helyét átvették azok a fehér hátterű, oldalirányban eltüntethető értesítések, amelyeket a szokásos módon a képernyő tetejéről is lehúzhatunk. Az értesítések egyébként interaktívabbak lettek: kétszer megérintve azokat a küldő alkalmazásba juthatunk, hosszan lenyomva pedig az app engedélyeit módosíthatjuk. A Google gondolt azokra, akik nem szeretnék, hogy értesítéseiket bárki elolvassa a zárképernyőről: elérésükhöz mintás védelem rendelhető, illetve a zárképernyős értesítések teljesen kikapcsolhatók. Az Android Lollipop integrálta a két koppintásos képernyőébresztést, ami a Nexus 9 esetében rendben működik, a Nexus 6-nál viszont állítólag nem, így kérdéses, hogy azok a gyártói készülékek, amelyek eddig nem rendelkeztek a népszerű funkcióval, megkapják-e a nyalókás frissítés keretében.

Google Nexus 9  Google Nexus 9

A szokásos kapcsolópanelt (amely elemlámpával és fényerőcsúszkával bővült ki) két ujjal, vagy az értesítési panelről egy ujjal lehet lehúzni. Itt megjelenik a hátralévő töltöttségi szint, rálépve az akkumulátormenübe jutunk. Az utóbbi most már előrejelzési funkcióval is bír a hátralévő üzemidőt illetően, pontossága persze megkérdőjelezhető. Az alkalmazásváltó kapta talán a leglátványosabb dizájnváltást a kártyapakliszerűen pörgethető, legutóbbi appok listájával. Kellemes újdonság, hogy ha az egyes alkalmazások a memóriából ki is ürülnek, vagy a készüléket újraindítottuk, az alkalmazások akkor is a listában maradnak. Mostantól egyébként nem csak egyes appok, hanem az azokon belüli lapok is megjelennek az alkalmazásváltóban, így a Chrome böngésző megnyitott fülei.

A Google Nexus 9 flat stílusú ikonokat kapott A Google Nexus 9 menüi gördülékeny átmenetekkel rendelkeznek

Megváltozott a beállítások menü, ami világosabb, szellősebb és átláthatóbb lett, keresési funkcióval kibővülve. A több felhasználói mód most már mobiltelefonokra is elérhető, és teljes értékű, vendég és korlátozott fiók is létrehozható, egyénre szabott zárképernyős védelemmel. Az eszköz használatát egyetlen alkalmazásra is korlátozni tudjuk: a biztonság menüpont alatt, a képernyő rögzítése opciót bepipálva megjelenik az alkalmazásváltóban egy rajszög ikon. Ha azt megérintjük, az alkalmazás rögzül a képernyőn, és a kilépéshez (ami a vissza és alkalmazásváltó hosszú lenyomásával eszközölhető) biztonsági zár rendelhető. Ez például akkor lehet hasznos, ha táblagépünket csemetéinknek kölcsön adnánk egy kis játékra.

Google Nexus 9  Google Nexus 9

Újdonság a beállítások alatt bepipálható Smart Lock, amely a zárképernyős védelem kikerülését teszi lehetővé biztonságosnak ítélt NFC-s vagy Bluetooth-os készülék közelében, az általunk megadott helyeken GPS-koordináták alapján, illetve amennyiben arcunkat az előlapi kamera felismeri. A logika itt abban rejlik, hogy ha illetéktelen kezekbe kerül a készülék, a megtaláló vagy tolvaj aligha közelünkben, otthonunkban vagy arcunk elé tolva próbál majd a képernyőzáron átjutni. Persze teljes bizalmat nem szabad ennek a megoldásnak sem szavazni.

A Google Nexus 9 több új biztonsági funkciót kapott A Google Nexus 9 képernyőzára biztonságos helyeken megkerülhető

Megváltozott a hangok és értesítések kezelésének a módja: többé már nem lehet a készüléket a hangerőgombbal teljesen elnémítani, csak rezgő módba tenni, ugyanis mostantól háromféle értesítési módot választhatunk, amelyek hangerőállításkor a képernyőről érhetők el. Az összes nyilván minden értesítést átenged az általunk választott hangerőn. A prioritást élvező a tulajdonképpeni „ne zavarj!” funkció, amivel beállíthatjuk, sőt ütemezhetjük, hogy mikor és mennyi ideig ne kapjunk semmiféle hang vagy rezgéses értesítést, opcióval kivételes alkalmazások vagy névjegyek beállítására. A nincs opciót kiválasztva semmilyen értesítést nem fogunk kapni, még az ébresztő sem fog jelezni, úgyhogy ezt a módot csak felelősséggel használjuk. Jár a Lollipophoz néhány extra, ilyen a Mobilarenán már bemutatott rejtett játék, illetve a képernyő rögzítésének lehetősége mozgóképfájlba root nélkül, ehhez például ezt az alkalmazást lehet kipróbálni, de érkeznek majd a kézi funkciókat és RAW formátumot támogató fényképező alkalmazások is, csak győzzük kivárni!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés