Megérkezett az Android 5.0 Lollipop és a Google Nexus 6

Hirdetés

A várakozásoknak vége: 2014. október 15-én bemutatásra került az Android 5.0 Lollipop, a HTC Nexus 9 táblakép és a Google referenciamodellek történetének első phabletje, a Motorola Nexus 6. A Google tehát ismét igazi csúcskészülékkel rukkolt elő friss rendszerverziójának népszerűsítésére, úgyhogy bármiféle időhúzás nélkül vágjunk is bele a bemutatóba!

Íme az Android 5.0 Lollipop

2013 szeptemberében startolt el az Android 4.4 KitKat, amely a Dalvik virtuális gép mellett (amely az applikációk futtatásáért felel) mellékelte a gyorsabb működésre képes ART-t is, amely a jövő Android verzióját meghatározó egyik újítás alfa verziója volt azokon a készülékeken, amelyeken opcionálisan át lehetett rá váltani. Idén nyáron, a június végi I/O kapcsán aztán a Google a fejlesztők számára elérhetővé tette az ART-ra épülő következő főverzió, az Android L preview kiadás előtti verzióját, hogy a mostani premier és a piac jövőbeli átállása gördülékeny legyen. Kollégánk, dr. Kind, nem véletlenül nevezte az Android L-t az operációs rendszer történetének legfontosabb frissítésének, hiszen a vizuális újratervezés (Material Design) és az üzemidőt érintő finomítások mellett a Google a fejlesztők számára egy sor új és előremutató API-t (application programming interface) is közzétett, illetve kilátásba helyezte a 64 bites architektúrák szoftveres támogatását. Az Android L, vagyis hivatalos nevén az Android 5.0 Lollipop ma végül elstartolt, ebben a cikkben pedig az első ilyen rendszert futtató okostelefont, a Motorola által gyártott Nexus 6 phabletet vesszük górcső alá. Az Android Lollipop frissítés a Nexus 4, 5, 7, 10 és Google Play Edition készülékekre „az elkövetkező hetekben” fog megérkezni.

Bár pletykákat már lehetett hallani, bizonyosan sokaknak torkán akadt a falat, amikor a hathüvelykes jelzőt a leadben elolvasták. Bizony, a Nexus 6 a Google első phabletméretű referenciamodellje, és elnézve néhány gyártó kifejezetten ötletes megoldását a nagy képernyőtér kihasználására, ideje volt a fejlesztőknek elé egy olyan készüléket lerakni, amellyel hasonló kreatív helykihasználásra lehet őket ösztönözni. A Nexus 6 159,3 x 83 x 10,1 milliméteres méreteivel és 184 grammos súlyával valóban gigászi mobilkészülék lesz, az összeszerelési minőséget éppen ezért tekintélyes fémkeret biztosítja, amely már az új Moto X esetében is remek hajlítás elleni képességekről tett tanúbizonyságot, az ilyesmi mostanság pedig elég népszerű visszajelzési szempont YouTube-szerte.

Hardveresen a Nexus 6 abszolút csúcskategóriás készülék: az 1440 x 2560 pixeles AMOLED kijelző 493 ppi-s pixelsűrűségével a piac egyik kiemelkedő megjelenítője lehet, és hogy a QHD felbontás mellett a rendszer bármiféle megakadást elkerüljön, a Google, pontosabban a Lenovo felé eladás alatt álló Motorola a Qualcomm idei legerősebb rendszerchipjét, a négy 2,7 GHz-es Krait 450 maggal megtámogatott, 32 bites Snapdragon 805-öt mellékelte a bivalyerős Andreno 420-as IGP-vel egyetemben. Ez a kombináció, ahogyan az Note 4-es Mobilarena TV adásunkból kiderült, még a vaskos TouchWiz felület mellett is kitűnő rendszersebességet biztosít, a Nexus 6 pedig szellős, ám remekül optimalizált szoftveres felhozatallal lesz megvásárolható, így nem várunk teljesítményingadozást. Rendszermemóriából 3 gigabájt jár, a belső tárhely mérete pedig 32 vagy 64 gigabájt lesz, ami remek hír, a microSD kártyafoglalat hiánya viszont kevésbé az.

Nem csak sebességben akar nagyot szólni a Nexus 6: a hátlapra 13 megapixeles, autofókuszos kamerarendszer került optikai képstabilizátorral (az előlapi szenzor 2 megapixeles), 4K felvételi képességekkel, dupla ledes villanóval és HDR móddal. A felvétel mellett a visszajátszás is ütős lehet köszönhetően a két előlapi hangszóróknak. Adatkommunikációs fronton sem lehet panasz: a Cat.6-os LTE-modem akár 300 Mbps-os adatátvitelre képes megfelelő 4G hálózaton, WiFi-ből802.11a/b/g/n/ac szabványok járnak (meg két csatorna), USB-ből 2.0, Bluetooth-ból pedig 4.0. Nem maradhatott ki az NFC, ahogyan a GPS, GLONASS és Beidou szatellitek jeleinek vétele sem. Az üzemidő eddig nem volt a Nexus telefonok erőssége, az új jövevény viszont ígéretes, 3220 mAh-s akkumulátort kapott, amelytől nem alaptalan remek üzemidőt várni, főleg az Android Lollipop üzemidőt érintő optimalizációi okán. A Google egyenesen 24 órás használatot ígér, bármit is értsen ez alatt.

A fenti specifikációk láttán az ünnepi hangulat adott, a Nexus 6 árképzése azonban le fogja hűteni a kedélyeket. Európában a Google referencia phabletje ugyanis 569 eurós áron fog elstartolni, amely magyar fizetőeszközre átszámolva mintegy 175 ezer forintot jelent, de ha a 32 gigabájtos készülék hazánkba is eljut, az extra terhek okán a végfelhasználói ár a 200 ezer forintot is simán súrolhatja. A 64 gigabájtos változatért 649 eurót fognak elkérni. A Google azokra is gondolt, akinek a phablet méret vagy éppen a kifizetendő összeg túl nagy: a még mindig kiváló Nexus 5 továbbra is megvásárolható lesz, így mobiltelefontól phableten, okosórán, médialejátszón és táblagépen át Chromebookig mindenféle termék elérhető lesz a Play Áruházból azokban a régiókban, ahol a Google a fenti modelleket hivatalosan forgalmazza. Remélhetőleg a Motorolát felvásároló Lenovo itthoni megjelenésével a Nexus 6 hozzánk is el fog jutni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés