Google Nexus 9 - ötödik fokozat

Hirdetés

Szoftverek és ami a Lollipopból kimaradt

Vizuálisan sok minden változott, az alkalmazásokat azonban továbbra is a Play Áruházból lehet letölteni és frissíteni. Bár nem köthető a Lollipophoz, mostantól hazánkban is elérhető a Play Filmek szolgáltatás, úgyhogy ennek az ikonját is megtaláljuk a menüben. A Nexus 9-cel telefonálni ugyan nem lehet, a táblagép azért megkapta a névjegyek alkalmazást az összes többi módon való kommunikációhoz. A „telefonkönyv” megszabadult mindenféle elválasztótól, és ez sokkal átláthatóbbá tette a névlistát. A szinkronizálási, importálási és névjegy összevonási opciók persze megmaradtak, ahogyan a kedvencek fül is.

A névjegyek átláthatóbbak az Android Lollipop alatt A Google Nexus 9 billentyűzete is átláthatóbb

A billentyűzet is elhagyta az elválasztókat, ami elsőre kissé furának tűnt, ám a megoldás a Nexus 4-en és a Nexus 9-en is meglepően hatékony bevitelt eredményezett. A nyalókás billentyűzet ismeri a magyar nyelvet, a QWERTZ kiosztást és rendelkezik szójavaslatokkal is, bár a javaslatok elég szűkösek, és korábbi szótárainkat sem sikerült szinkronizálni. A hangalapú bevitel ezúttal sem maradt ki, az írásjel parancsok felismerése, mint „pont” vagy „vessző” viszont még mindig hiányosság a diktálás során.

A Material Design a Google Nexus 9 minden alkalmazásában visszaköszön Könnyű az Android Lollipop alkalmazásait kezelni

A Material Design egységessége tükröződik vissza az összes Google applikáción, aminek a két fontos ismertetőjele a balról előhúzható opciómenü és a képernyő alján elhelyezett lebegő ikonok. Az említett ikont megérintve lehet új üzenetet, emailt, naptáreseményt, feljegyzést, jegyzetet, dokumentumot vagy Google+ hozzászólást írni a megfelelő alkalmazásban, de jár lebegő ikon a navigációhoz, a saját pozíció eléréséhez és a műholdas megjelenítéshez a Térképen belül. Természetesen az összes Google alkalmazás képes az adatainkat szinkronizálni, sőt, a rendkívül hasznos és ezúttal előre telepített Keep akár meg is tudja osztani a feljegyzéseket vagy listákat, ami igen hasznos lehet, ha két családtag két helyen végzi a bevásárlást, mivel közös listáról lehet kipipálni a kosárba helyezett tartalmakat.

Több irodai alkalmazást is kapott a Google Nexus 9 A felhőbe is lehet menteni a Google Nexus 9-en végzett munkát

A Nexus 9 4:3-as elrendezésének egyik legfőbb oka a Google erődemonstrációja lehet, felhívva a figyelmet arra, hogy egy androidos táblagép nemcsak böngészésre, kapcsolattartásra és szórakozásra használható, hanem munkára is fogható, éppen ezért megvásárolható lesz egy billentyűzetes tok, amit sajnos nem volt lehetőségünk kipróbálni. A Google irodai csomagja (Dokumentumok, Diák, Táblázatok) mindenesetre előre telepítve lett, és a docx, ppt, xls, pdf és egyéb formátumok szerkesztése és felhőben való megosztása gördülékenyen megoldott, minden elképzelhető Drive funkcióval megtámogatva. Aki tényleg a Nexus 9-cel kíván dolgozni, Bluetooth-on vagy USB-n keresztül a billentyűzet és egér csatlakoztatását is megoldhatja.

A fekete sávok megmaradtak a legtöbb Google Nexus 9 alkalmazásban  Google Nexus 9

Újdonság a Fitnesz applikáció, amivel lépéseinket, sporttevékenységeinket követhetjük nyomon. A Fitnesz csak a kezdet, a Google által közzétett API-val a szolgáltatás bővíthető lesz. A többi app már ismert: megkapjuk a Keresőt, az Asszisztenst, a Számológépet, a Hírek és Időjárás appot, az Órát, az Earth-öt, a Kamerát és a Play szolgáltatásokat (Játékok, Zene, Film, Újságok, Könyvek). Minden mást természetesen az áruházból nekünk kell telepíteni, így a fájlböngészőt is.

Google Nexus 9  Google Nexus 9

És mi az, ami a Lollipopból kimaradt? Az egyik legfájóbb hiányosság továbbra is a két ablakos üzemmód, ami a nagy képernyős Nexus 6 és 9 modellek használatát is sokkal produktívabbá tehette volna. Ha már az akkumulátorszázalék a kapcsolópanelen megjelenik, illett volna opciót biztosítani, hogy az állapotsávban is látszódjon. Jól jött volna egy memóriaürítés opció az alkalmazásváltóban, illetve lehetőség a készülék újraindítására, nem csak leállítására, ha a bekapcsoló gombot hosszan megnyomjuk. Az is fura, hogy néhol az állapot- és androidos kezelősáv átlátszó, lásd az alkalmazásváltót vagy a kezdőoldalakat, máshol viszont megmaradtak a fekete vagy más színű csíkok. Érdemes a fenti Nexus 4-gyel készült képpáron megnézni, hogy Szincsák Tamás Budapesti Menetrendje (jobb oldalt) mennyivel praktikusabban használja ki a képernyőfelületet a Google Térképnél (bal oldalt). Még egy apróság: Play előtagú alkalmazásból akad hat, a Dokumentumok mappában pedig öt, ezeket akár össze lehetett volna vonni egy-egy alkalmazásba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés