Garmin Venu - sporthoz stílust

A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

Adatkapcsolat, szenzorok, üzemidő

A Venu árát javarészt a szenzoros és adatkapcsolati felszereltség indokolja, a felárat pedig látszólag, a hasonló vagy megegyező képességű modellek árából kiindulva az AMOLED panel eredményezi. Azzal együtt, hogy a Venu inkább általános, mindennapi felhasználásra készült, ugyanúgy rendelkezik gyorsulásmérővel, giroszenzorral, altiméterrel és nyomásérzékelővel a pulzus és véroxigénszint mérőn kívül, elérhető továbbá a VO2 Max (maximális oxigén felvételi szint) becsült értéke, ha hajlandóak vagyunk legalább 15 percet sétálni szabad téren. Szerencsére a futás már nem elvárás (már nem azért, mert annyira lusta lenne bárki, hanem mondjuk sérülés miatt nem képes rá.).

[+]

Az adatrögzítés lehet intelligens vagy másodpercenkénti, a véroxigénszintet viszont vagy folyamatosan monitorozhatjuk vagy csak alvás közben. Előbbi elvileg jelentősen lerövidíti az üzemidőt, de olyan nagy szükségét sem éreztük, éjszaka viszont hasznos lehet a különböző légzőszervi diszfunkciók gyanújának kiszűréséhez. Az alacsony és magas pulzusszám riasztásokhoz viszont elegendő az intelligens monitorozás, edzés indításánál vagy automatikus tevékenységészleléskor nyilván a pulzus is folyamatos mérésre vált. Mellpánt csatlakoztatásához a Beállítások – Érzékelők menüpontba érdemes elfáradni.

Van beépített GPS modul, ami a GLONASS és a Galileo rendszere alapján tájékozódik; ismeretlen verziószámú Bluetooth, WiFi modem és ANT+ támogatás, ami a különböző dedikált sportkiegészítők csatlakoztatásához hasznos, ha azok nem ismerik a Bluetooth szabványt, LTE képes verzió és hang viszont nincs. Cserébe a három fokozatban állítható rezgőmotor kellően hatékony. Alapbeállítások mellett közepes erősséggel dolgozik a rendszer, ami tökéletesen figyelemfelkeltő, személy szerint az ébresztéshez is ideálisnak találom, pedig a saját órám alacsony fokozatát igen hamar megszoktam és lassan kezd hiányozni még egy szint, tekintve, hogy minden reggel erre kelek úgy fél éve. A Venu viszont megbízhatóan működik egy hete és van még benne tartalék.

[+]

A készülék kompatibilis Android és iOS eszközökkel, az értesítésekre válaszolni viszont csak előbbi rendszerfelhasználók tudnak előre megadott sablonokkal. Azok viszont minden kompatibilis app esetén ugyanazok. A Garmin rendszere tökéletesen kezeli a magyar nyelvet és a speciális karaktereket, az értesítéseket teljes terjedelmükben jeleníti meg, válaszolni, illetve hívás elutasítása esetén annak okáról üzenetet küldeni pedig az előre szerkesztett rövid válaszokkal lehet.

Belső tárhelyből körülbelül 3,5 GB áll rendelkezésre (körülbelül 500 számként meghatározva a termékoldalon) offline zenelejátszáshoz, ami nem kifejezetten prémium kategóriás méret, de elérhető előtelepítve a Deezer és a Spotify akár saját offline listákkal vagy a készülék zenekönyvtára, már ha nálunk van a csatlakoztatott telefon. A zenelejtászó első körben megérdeklődi, hogy honnan óhajtjuk lejátszani a zenét. Amennyiben ez nem az óra belső tárhelye vagy a telefon, lehet választani a szolgáltatók közül. Időzített tevékenységből összesen hetet tud észben tartani, mindenféle aktivitáskövetést pedig két hétig tárol önerőből.

[+]

Az üzemidő korábbi rendszerverziók alatt elvileg nem volt kifejezetten impresszív, a legfrissebb 4.0-s frissítés óta (körülbelül azóta használom, ha jól emlékszem, pár órával a beüzemelés után érkezett) én határozottan jónak mondanám. Nyilván lehet rajta rontani ilyen-olyan extrákkal, de az AoD-nek például nem éreztem szükségét a ritka hatékony kézmozdulattal való ébresztésnek köszönhetően. Azt ugyan sehonnan sem nem sikerült előbányászni, hogy mekkora akksi van a Venuban, de minimum elégségesnek tűnik.

[+]

A termékoldal szerint aktív helymeghatározással és folyamatos zenehallgatással 6 óra üzemidőre számíthatunk, okosóra módban pedig nagyjából öt napra. Én 85%-on rántottam le a töltőről öt napja, ez idő alatt másfél órát teniszeztem (amiből mondjuk mit sem érzékelt) és bő egy órát kardióztam edzőteremben. Az AoD ugye kikapcsolva, az éjszakai véroxigénszint mérést pedig két nap után kapcsoltam be. A kijelző zárideje rövid, minden értesítés érkezik és kizárólag zuhanyzáshoz vettem le. A mondat leírásának időpontjában még 21%-on áll a töltöttség. Okosóra üzemmódban nyilvánvalóan öt napnál is több jön ki ilyen felhasználás mellett (hat biztosan), Bone meg majd megnézi, mit bír terepfutással, ha elhúzott a Ciara.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés