Garmin Venu - sporthoz stílust

A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

Kezelés, funkciók, végszó

A kezelés kicsit felemás. A két gomb alapvetően evidens, minden mást a kijelzőn intézhetünk. Visszalépegetni az alsóval tudunk vagy a képernyőt jobbra húzva; kezdőképernyő funkciója viszont egyik gombnak sincs. A felső egyszeri nyomásra előadja a mozgásformákat, hosszan nyomva tartva pedig a gyorsgombokhoz jutunk. Itt tudjuk kikapcsolni az eszközt, aktiválni a ne zavarjanak üzemmódot, elindítani a készülék megkeresését, állítani a fényerőt, kapcsolgatni a GPS-t, megnyitni a zenelejátszót, elindítani a stoppert és zárolni a kijelzőt, amit bármelyik gombot nyomva tartva oldhatunk fel. Ez így egyfajta gyorskapcsoló panel.

[+]

Ha jobbra húzzuk a főképernyőt, a kedvenc widgetünket vagy funkciónkat rakhatjuk gyorselérésbe (mondjuk ébresztő), a mozdulat egyébként csak visszalépésként funkcionál, balra pedig nem történik semmi; a tetszőleges sorrendű widgetek vertikálisan görgethetők. Extra widgeteket, adatmezőket vagy appokat a Garmin Connect alkalmazásban adhatunk az eszközhöz, letölteni pedig a Connect IQ alkalmazásboltból tudunk. Vannak hasznos fejlesztések és úgy látom, mind ingyenes.

[+]

A rendszer kezelése és reakcióideje nem kifogástalan. Kissé darabos érzetű és hajlamos erősen laggolni. Az akadozások értelemzavaróak, görgetésnél gyakran választottam olyan menüpontot, amit véletlenül sem szándékoztam, cserébe jó lassan került elő, a reszponzivitás gyengesége pedig inkább optimalizálási hibának tűnik, mint az ismeretlen hardver elégtelenségének vagy a panel hibájának. A Venu képes hosszú másodpercekre lefagyni, ami semmiképpen nem szerencsés, ebben az árkategóriában pedig egyenesen elfogadhatatlan.

Okosóraként minden lényegesebb funkcióval rendelkezik: hívás fogadás és elutasítás (akár válaszüzenettel is), sablonválaszok a bejövő üzenetekre minden alkalmas platformon, az értesítések teljes értékű megjelenítése, alapvető aktivitási adatok, tétlenségi és pulzusriasztás, alvásfigyelés; lehet variálni a számlapok megjelenésével és a megjelenített információkkal, van zenevezérlés, ébresztés, időzítő, stopper, időjárás, naptár widget (kizárólag a bejegyzéseket jeleníti meg) és ha női felhasználóként regisztrálunk, a ciklus nyomon követése is alapfunkció. A Garmin Pay elérhető és működik Magyarországon is, viszont kizárólag a Revolut MasterCard és Visa kártyáival, illetve a TransferWise által kibocsájtott MasterCardokkal dolgozik együtt.

[+]

Fitnesz funkciókból és statisztikákból is rengeteg elérhető, az alkalmazásban olyan adatokat követhetünk nyomon, mint a pulzusszám, a lépések száma, megmászott emeletek, stressz-szint, metabolikus és aktivitás útján elégetett kalória mennyisége, részletes alváskövetés, a pulzoximéter adatai, átlagos légzésszám/perc, illetve a napi és heti összesítés. A Body Battery pedig figyelembe veszi az alvásminőséget, a pihenéssel és az aktívan töltött időt, a stressz-szintet és a VO2 Max szintet és ad egy biológiai töltöttségi szintet, ami alapján dinamikusan javasol pihenést vagy éppen testmozgást.

A másik Venu mellpánt alapján rögzített adataiA másik Venu mellpánt alapján rögzített adataiA másik Venu mellpánt alapján rögzített adatai A másik Venu mellpánt alapján rögzített adatai [+]

A Garmin rengeteg mozgásformát ismer, mondjuk a tenisszel pont nem tud mit kezdeni és sajnos az automatikus aktivitásészlelés sem volt akkor még bekapcsolva, de egy komolyabb kör kardiót letoltunk teremben, összesen két Garmin Venuval, amelyek közül az egyik mellpánthoz csatlakozott, míg a másik csuklón mérte a pulzust. Az eredmények érdekesek, csuklón legalább 25 perc intenzív terhelés kellett, mire szinkronba álltak az adatok a pontosabb pánt által mért eredményekkel. Addig a csuklón mérő Venu szignifikánsan felülbecsülte a szívverést és extrém magas értékeket sem voltak ritkák, amelyek nem csak a mellpánt szerint, érzésre is teljesen irreálisak voltak.

A Venu csuklón mérte összesítéseA Venu csuklón mérte összesítéseA Venu csuklón mérte összesítése A Venu csuklón mérte összesítése [+]

20-25 perc után viszont a két eszköz egy-két bpm különbséggel tökéletesen azonos pillanatnyi értékeket mutatott, a statisztika viszont figyelembe vette az eleinte regisztrált téves pulzusinformációkat, ami erőteljesen eltolta a kalóriaértéket és a pulzuszónákban eltöltött időt. Mindamellett az is kiderült, hogy csökkenteni kell a bevitt bétablokkoló mennyiségét, mert kissé alacsony a pulzusom. Vagy csak csúnyán pályát tévesztettem, de harminc és a sír között már nem nagyon leszek élsportoló. A véroxigénszint méréssel kiegészített alváskövetés viszont biztató eredményeket mutat, reálisabb értékeket láttam, mint amit a konkurens gyártók algoritmusai összehoznak.

[+]

Az alkalmazás egyébként rengeteg opciót kínál, akár virtuális személyi edzőt is (állítólag a félmaraton felkészítő tényleg működik); letölthetők golfpálya adatok a Garmin Golf kiegészítővel; rendelhetünk egyedi lépéshosszt a lépésszám precízebb követéséhez, regisztrálhatjuk a sportfelszerelésünket (cipő, kerékpár, első használatba vétel, megtett táv, elhasználódás etc.); menthetünk saját futó és biciklis útvonalakat; illetve elérhető a balesetészlelés és a LiveTrack, ami egy esés vagy manuális segélykérés esetén továbbítja az aktuális tartózkodási helyünket az előre megadott kontaktoknak. Eredményeinket pedig nyilván megoszthatjuk az ismerőseinkkel, akik szintén használják a funkciót, az első ismerős meghívásakor pedig megkapjuk a Nem vagyok egyedül kitűzőt. Majdnem megható.

[+]

A Garmin Venu alapvetően nem egy rossz konstrukció, kifejezetten minőségi a kivitel, noha személy szerint kicsit nagynak és nehéznek találtam, de ugye nem mindenki akkora, mint egy nagycsoportos óvodás. A fitnesz funkciók és a szenzoros felszereltség kifejezetten professzionális, rengeteg beállítási lehetőséggel, nem elhanyagolható ANT+ támogatással, korlátozottan, de működő Garmin Pay-jel, számos ingyenesen letölthető kiegészítő alkalmazással és adatkártyával, amivel saját igényeinkhez és jellemző tevékenységeinknek (kerékpár, futás, golf stb.) megfelelően egészíthetjük ki az alapfunkcióként kínált készségeket. A pulzusmérés eleinte pontatlan, de idővel észhez tér és a mellpánttal megegyező értékeket mutat edzés közben, a VO2 Max hasznos közelítő értéket ad, az alváskövetés pedig a mozgáson kívül igény szerint figyelembe veszi a véroxigénszintet, a belégzések számát (amit nem tudom, hogy mér) és a pulzust is, amivel érzésre is pontosabb adatokat szolgáltat, mint mondjuk a saját órám. Az üzemidő AoD nélkül, intelligens adatrögzítéssel és éjszaka aktív pulzoximéterrel kifejezetten meggyőző, a rendszer optimalizáltsága viszont nem megfelelő. 120 ezer forintért (de a jelenleg akciós 101 ezres áron is) elfogadhatatlan, hogy a felület akadozzon és esetenként teljesen lebénuljon másodpercekre. A Garmin Connect app és a szolgáltatáskínálat viszont egészen kifogástalan, az üzemidő pedig abszolút korrekt. Csak ehhez házon belül is nyugodtan lehet választani jóval olcsóbb, színes transzflektív kijelzővel és térképkezeléssel szerelt megoldást (a Vivoactive 4-et női felhasználók számára inkább megfelelő méretben is), lifestyle műfajban pedig vannak komplexebb, kiterjedtebb funkciókkal és látványosabb felülettel rendelkező alternatívák. Szintén kedvezőbb áron.

AliceWake

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés