Hirdetés

Garmin Venu - sporthoz stílust

A Garmin első AMOLED kijelzős modellje a inkább a casual termékkategóriában indul, viszont a fejlett fitnesz és egészségfunkciókat sem hanyagolták el. Csak viszonylag drága.

Bevezető, kialakítás

A Garmin Venu a gyártó első AMOLED panellel szerelt modellje, lényegében pedig egy minimálisan áttervezett Vivoactive 4. A transzflektív technológia előnyeit nem kell bemutatni, a Venu viszont nem elsősorban fitnesz vagy túraeszköz, hanem lifestyle termék, amit a dizájn és a mutatósabb kijelző is hangsúlyoz, ezzel együtt a funkciók és adatkapcsolati lehetőségek semmivel sem szerényebbek, mint a dedikált sportórák képességei. Viszont nem olcsó.


[+]

A kialakítás nagyon hasonló a Vivoactive szériához, de a rozsdamentes acélkeret rovátkolt mintázatot kapott. A Venu egyféle méretben, 43 milliméteres átmérővel érhető el, ebből a színes, érintésérzékeny, 390 x 390 pixel felbontású, 1,2 hüvelykes kijelző tényleges átmérője 30 milliméter. A 43,2 x 43,2 x 12 milliméteres tokozás a Garmintól megszokott polimer törtfehér/rozé arany, fekete/arany, gárint kék/ezüst vagy fekete/ezüst színben. Én a lányos színváltozatot kaptam, ami a rose gold részletek (csat, fém vezérlőgombok és keret) ellenére is igen szolid, noha kissé nagynak és valamelyest nehéznek érzem (46,3 gramm).


[+]

A megjelenítés minősége egészen kifogástalan, a felbontás kielégítő, a fényerőt pedig három fokozatban manuálisan állíthatjuk. Alapvetően egy hete nem tűnt fel, hogy minimumon használom, pedig mostanában a napsütés sem volt ritka. Jellemzően kültéri mozgásformákhoz, túrázáshoz viszont továbbra is a transzflektív technológia optimális. Always on Display funkció is elérhető, ilyenkor az idő és a dátum látható, viszont a kézmozdulatra való ébresztés olyan hatékony, hogy szinte feleslegesnek tűnik terhelni az akkumulátort. Mellesleg elég körülményes előkeríteni és kizárólag az órán lehet beállítani. Óra – Beállítások – Rendszer – Kijelző – Időkorlát – Mindig bekapcsolva. Elsőre mondjuk az sem volt teljesen világos, hogy ez az az opció, amit kerestem, de ez az AoD.


[+]

A külső felén pontszerűen texturált, belül puha és sima, hagyományos zárszerkezettel ellátott, 20 milliméteres szíjat könnyedén le lehet applikálni az apró tolózáraknak köszönhetően, ha bármilyen egyéb, méretben megfelelő, szabványos óraszíjra cserélnénk a gyári megoldást. Ez a kialakítás egyébként optimális, kizárt, hogy az óra szökni próbáljon, a bújtató és a kívülre simuló szíj viszont a hétköznapokban számomra kényelmetlenebbnek bizonyult, mintha szintén hagyományos zárszerkezet mellett a szíjat belülre rendeznénk. Főleg így kabát- és pulóverszezonban.


[+]

A készüléktest hátulján optikai szenzorokat és egyedi töltőcsatlakozót találunk, amihez mellékeltek egy hagyományos USB kábelben végződő töltőkábelt. A négypines érzékelőfelület mélyedésben ül, így nincs szükség mágnesre vagy dokkolóra a töltéshez, mindössze csatlakoztatni kell a kompatibilis kialakítású kábelt, ráadásul tetszőleges irányból, mivel szimmetrikus. A Garmin és a Venu felirat közé pedig nem csak pulzusszenzor, de véroxigénszint mérő is került. Hangszóró vagy mikrofon nincs, 5 ATM nyomástűrés és víz- illetve porállóság viszont igen.

Adatkapcsolat, szenzorok, üzemidő

A Venu árát javarészt a szenzoros és adatkapcsolati felszereltség indokolja, a felárat pedig látszólag, a hasonló vagy megegyező képességű modellek árából kiindulva az AMOLED panel eredményezi. Azzal együtt, hogy a Venu inkább általános, mindennapi felhasználásra készült, ugyanúgy rendelkezik gyorsulásmérővel, giroszenzorral, altiméterrel és nyomásérzékelővel a pulzus és véroxigénszint mérőn kívül, elérhető továbbá a VO2 Max (maximális oxigén felvételi szint) becsült értéke, ha hajlandóak vagyunk legalább 15 percet sétálni szabad téren. Szerencsére a futás már nem elvárás (már nem azért, mert annyira lusta lenne bárki, hanem mondjuk sérülés miatt nem képes rá.).

[+]

Az adatrögzítés lehet intelligens vagy másodpercenkénti, a véroxigénszintet viszont vagy folyamatosan monitorozhatjuk vagy csak alvás közben. Előbbi elvileg jelentősen lerövidíti az üzemidőt, de olyan nagy szükségét sem éreztük, éjszaka viszont hasznos lehet a különböző légzőszervi diszfunkciók gyanújának kiszűréséhez. Az alacsony és magas pulzusszám riasztásokhoz viszont elegendő az intelligens monitorozás, edzés indításánál vagy automatikus tevékenységészleléskor nyilván a pulzus is folyamatos mérésre vált. Mellpánt csatlakoztatásához a Beállítások – Érzékelők menüpontba érdemes elfáradni.

Van beépített GPS modul, ami a GLONASS és a Galileo rendszere alapján tájékozódik; ismeretlen verziószámú Bluetooth, WiFi modem és ANT+ támogatás, ami a különböző dedikált sportkiegészítők csatlakoztatásához hasznos, ha azok nem ismerik a Bluetooth szabványt, LTE képes verzió és hang viszont nincs. Cserébe a három fokozatban állítható rezgőmotor kellően hatékony. Alapbeállítások mellett közepes erősséggel dolgozik a rendszer, ami tökéletesen figyelemfelkeltő, személy szerint az ébresztéshez is ideálisnak találom, pedig a saját órám alacsony fokozatát igen hamar megszoktam és lassan kezd hiányozni még egy szint, tekintve, hogy minden reggel erre kelek úgy fél éve. A Venu viszont megbízhatóan működik egy hete és van még benne tartalék.

[+]

A készülék kompatibilis Android és iOS eszközökkel, az értesítésekre válaszolni viszont csak előbbi rendszerfelhasználók tudnak előre megadott sablonokkal. Azok viszont minden kompatibilis app esetén ugyanazok. A Garmin rendszere tökéletesen kezeli a magyar nyelvet és a speciális karaktereket, az értesítéseket teljes terjedelmükben jeleníti meg, válaszolni, illetve hívás elutasítása esetén annak okáról üzenetet küldeni pedig az előre szerkesztett rövid válaszokkal lehet.

Belső tárhelyből körülbelül 3,5 GB áll rendelkezésre (körülbelül 500 számként meghatározva a termékoldalon) offline zenelejátszáshoz, ami nem kifejezetten prémium kategóriás méret, de elérhető előtelepítve a Deezer és a Spotify akár saját offline listákkal vagy a készülék zenekönyvtára, már ha nálunk van a csatlakoztatott telefon. A zenelejtászó első körben megérdeklődi, hogy honnan óhajtjuk lejátszani a zenét. Amennyiben ez nem az óra belső tárhelye vagy a telefon, lehet választani a szolgáltatók közül. Időzített tevékenységből összesen hetet tud észben tartani, mindenféle aktivitáskövetést pedig két hétig tárol önerőből.

[+]

Az üzemidő korábbi rendszerverziók alatt elvileg nem volt kifejezetten impresszív, a legfrissebb 4.0-s frissítés óta (körülbelül azóta használom, ha jól emlékszem, pár órával a beüzemelés után érkezett) én határozottan jónak mondanám. Nyilván lehet rajta rontani ilyen-olyan extrákkal, de az AoD-nek például nem éreztem szükségét a ritka hatékony kézmozdulattal való ébresztésnek köszönhetően. Azt ugyan sehonnan sem nem sikerült előbányászni, hogy mekkora akksi van a Venuban, de minimum elégségesnek tűnik.

[+]

A termékoldal szerint aktív helymeghatározással és folyamatos zenehallgatással 6 óra üzemidőre számíthatunk, okosóra módban pedig nagyjából öt napra. Én 85%-on rántottam le a töltőről öt napja, ez idő alatt másfél órát teniszeztem (amiből mondjuk mit sem érzékelt) és bő egy órát kardióztam edzőteremben. Az AoD ugye kikapcsolva, az éjszakai véroxigénszint mérést pedig két nap után kapcsoltam be. A kijelző zárideje rövid, minden értesítés érkezik és kizárólag zuhanyzáshoz vettem le. A mondat leírásának időpontjában még 21%-on áll a töltöttség. Okosóra üzemmódban nyilvánvalóan öt napnál is több jön ki ilyen felhasználás mellett (hat biztosan), Bone meg majd megnézi, mit bír terepfutással, ha elhúzott a Ciara.

Kezelés, funkciók, végszó

A kezelés kicsit felemás. A két gomb alapvetően evidens, minden mást a kijelzőn intézhetünk. Visszalépegetni az alsóval tudunk vagy a képernyőt jobbra húzva; kezdőképernyő funkciója viszont egyik gombnak sincs. A felső egyszeri nyomásra előadja a mozgásformákat, hosszan nyomva tartva pedig a gyorsgombokhoz jutunk. Itt tudjuk kikapcsolni az eszközt, aktiválni a ne zavarjanak üzemmódot, elindítani a készülék megkeresését, állítani a fényerőt, kapcsolgatni a GPS-t, megnyitni a zenelejátszót, elindítani a stoppert és zárolni a kijelzőt, amit bármelyik gombot nyomva tartva oldhatunk fel. Ez így egyfajta gyorskapcsoló panel.

[+]

Ha jobbra húzzuk a főképernyőt, a kedvenc widgetünket vagy funkciónkat rakhatjuk gyorselérésbe (mondjuk ébresztő), a mozdulat egyébként csak visszalépésként funkcionál, balra pedig nem történik semmi; a tetszőleges sorrendű widgetek vertikálisan görgethetők. Extra widgeteket, adatmezőket vagy appokat a Garmin Connect alkalmazásban adhatunk az eszközhöz, letölteni pedig a Connect IQ alkalmazásboltból tudunk. Vannak hasznos fejlesztések és úgy látom, mind ingyenes.

[+]

A rendszer kezelése és reakcióideje nem kifogástalan. Kissé darabos érzetű és hajlamos erősen laggolni. Az akadozások értelemzavaróak, görgetésnél gyakran választottam olyan menüpontot, amit véletlenül sem szándékoztam, cserébe jó lassan került elő, a reszponzivitás gyengesége pedig inkább optimalizálási hibának tűnik, mint az ismeretlen hardver elégtelenségének vagy a panel hibájának. A Venu képes hosszú másodpercekre lefagyni, ami semmiképpen nem szerencsés, ebben az árkategóriában pedig egyenesen elfogadhatatlan.

Okosóraként minden lényegesebb funkcióval rendelkezik: hívás fogadás és elutasítás (akár válaszüzenettel is), sablonválaszok a bejövő üzenetekre minden alkalmas platformon, az értesítések teljes értékű megjelenítése, alapvető aktivitási adatok, tétlenségi és pulzusriasztás, alvásfigyelés; lehet variálni a számlapok megjelenésével és a megjelenített információkkal, van zenevezérlés, ébresztés, időzítő, stopper, időjárás, naptár widget (kizárólag a bejegyzéseket jeleníti meg) és ha női felhasználóként regisztrálunk, a ciklus nyomon követése is alapfunkció. A Garmin Pay elérhető és működik Magyarországon is, viszont kizárólag a Revolut MasterCard és Visa kártyáival, illetve a TransferWise által kibocsájtott MasterCardokkal dolgozik együtt.

[+]

Fitnesz funkciókból és statisztikákból is rengeteg elérhető, az alkalmazásban olyan adatokat követhetünk nyomon, mint a pulzusszám, a lépések száma, megmászott emeletek, stressz-szint, metabolikus és aktivitás útján elégetett kalória mennyisége, részletes alváskövetés, a pulzoximéter adatai, átlagos légzésszám/perc, illetve a napi és heti összesítés. A Body Battery pedig figyelembe veszi az alvásminőséget, a pihenéssel és az aktívan töltött időt, a stressz-szintet és a VO2 Max szintet és ad egy biológiai töltöttségi szintet, ami alapján dinamikusan javasol pihenést vagy éppen testmozgást.

A másik Venu mellpánt alapján rögzített adataiA másik Venu mellpánt alapján rögzített adataiA másik Venu mellpánt alapján rögzített adatai A másik Venu mellpánt alapján rögzített adatai [+]

A Garmin rengeteg mozgásformát ismer, mondjuk a tenisszel pont nem tud mit kezdeni és sajnos az automatikus aktivitásészlelés sem volt akkor még bekapcsolva, de egy komolyabb kör kardiót letoltunk teremben, összesen két Garmin Venuval, amelyek közül az egyik mellpánthoz csatlakozott, míg a másik csuklón mérte a pulzust. Az eredmények érdekesek, csuklón legalább 25 perc intenzív terhelés kellett, mire szinkronba álltak az adatok a pontosabb pánt által mért eredményekkel. Addig a csuklón mérő Venu szignifikánsan felülbecsülte a szívverést és extrém magas értékeket sem voltak ritkák, amelyek nem csak a mellpánt szerint, érzésre is teljesen irreálisak voltak.

A Venu csuklón mérte összesítéseA Venu csuklón mérte összesítéseA Venu csuklón mérte összesítése A Venu csuklón mérte összesítése [+]

20-25 perc után viszont a két eszköz egy-két bpm különbséggel tökéletesen azonos pillanatnyi értékeket mutatott, a statisztika viszont figyelembe vette az eleinte regisztrált téves pulzusinformációkat, ami erőteljesen eltolta a kalóriaértéket és a pulzuszónákban eltöltött időt. Mindamellett az is kiderült, hogy csökkenteni kell a bevitt bétablokkoló mennyiségét, mert kissé alacsony a pulzusom. Vagy csak csúnyán pályát tévesztettem, de harminc és a sír között már nem nagyon leszek élsportoló. A véroxigénszint méréssel kiegészített alváskövetés viszont biztató eredményeket mutat, reálisabb értékeket láttam, mint amit a konkurens gyártók algoritmusai összehoznak.

[+]

Az alkalmazás egyébként rengeteg opciót kínál, akár virtuális személyi edzőt is (állítólag a félmaraton felkészítő tényleg működik); letölthetők golfpálya adatok a Garmin Golf kiegészítővel; rendelhetünk egyedi lépéshosszt a lépésszám precízebb követéséhez, regisztrálhatjuk a sportfelszerelésünket (cipő, kerékpár, első használatba vétel, megtett táv, elhasználódás etc.); menthetünk saját futó és biciklis útvonalakat; illetve elérhető a balesetészlelés és a LiveTrack, ami egy esés vagy manuális segélykérés esetén továbbítja az aktuális tartózkodási helyünket az előre megadott kontaktoknak. Eredményeinket pedig nyilván megoszthatjuk az ismerőseinkkel, akik szintén használják a funkciót, az első ismerős meghívásakor pedig megkapjuk a Nem vagyok egyedül kitűzőt. Majdnem megható.

[+]

A Garmin Venu alapvetően nem egy rossz konstrukció, kifejezetten minőségi a kivitel, noha személy szerint kicsit nagynak és nehéznek találtam, de ugye nem mindenki akkora, mint egy nagycsoportos óvodás. A fitnesz funkciók és a szenzoros felszereltség kifejezetten professzionális, rengeteg beállítási lehetőséggel, nem elhanyagolható ANT+ támogatással, korlátozottan, de működő Garmin Pay-jel, számos ingyenesen letölthető kiegészítő alkalmazással és adatkártyával, amivel saját igényeinkhez és jellemző tevékenységeinknek (kerékpár, futás, golf stb.) megfelelően egészíthetjük ki az alapfunkcióként kínált készségeket. A pulzusmérés eleinte pontatlan, de idővel észhez tér és a mellpánttal megegyező értékeket mutat edzés közben, a VO2 Max hasznos közelítő értéket ad, az alváskövetés pedig a mozgáson kívül igény szerint figyelembe veszi a véroxigénszintet, a belégzések számát (amit nem tudom, hogy mér) és a pulzust is, amivel érzésre is pontosabb adatokat szolgáltat, mint mondjuk a saját órám. Az üzemidő AoD nélkül, intelligens adatrögzítéssel és éjszaka aktív pulzoximéterrel kifejezetten meggyőző, a rendszer optimalizáltsága viszont nem megfelelő. 120 ezer forintért (de a jelenleg akciós 101 ezres áron is) elfogadhatatlan, hogy a felület akadozzon és esetenként teljesen lebénuljon másodpercekre. A Garmin Connect app és a szolgáltatáskínálat viszont egészen kifogástalan, az üzemidő pedig abszolút korrekt. Csak ehhez házon belül is nyugodtan lehet választani jóval olcsóbb, színes transzflektív kijelzővel és térképkezeléssel szerelt megoldást (a Vivoactive 4-et női felhasználók számára inkább megfelelő méretben is), lifestyle műfajban pedig vannak komplexebb, kiterjedtebb funkciókkal és látványosabb felülettel rendelkező alternatívák. Szintén kedvezőbb áron.

AliceWake

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés