Hirdetés

Garmin Venu 3 - testnevelés óra

Az új Venu a stílust és az okostudást helyezi az előtérbe a sport helyett – túlságosan is.

Hirdetés

Külső, kijelző, üzemidő

Rengeteg méretben, stílusban, ársávban és funkcióban akad hasznos egészségkövető kellék az Amazfit erős árazásától kezdve a Huawei stílusos megoldásain át az Apple és Galaxy Watch okosórákig, sportfókuszban pedig a Garmin, a Suunto és a Polar versenyez. Jól választva ritka a blama szenzorszinten vagy értesítéskezelésben, ha persze komoly sportfunkciók és alkalmazások kellenek, esetleg eSIM, mikrofon-hangszóró, EKG vagy vérnyomásmérő, nem ússzuk meg 150 ezer forint alatt, de van választék 400 ezerért is. Ezért sem rohantam tapasztalt edzőtársamat, a Huawei Watch 3 Prót lecserélni: jól teszi a dolgát 3-4 naponta töltve, elfogadható adatrögzítéssel, fillérekért beszerzett offline túratérképpel, egy csomó művészi óralappal és hívásfogadással – csak hangasszisztens és az okosotthon kezelése hiányzik nekem, illetve az órafizetés.


[+]

Ez kapásból három dolog, amit a Garmin Venu 3 letud, a sorozat, amely divatos okosvonalon versenyez, a sporttudást egy kicsit háttérbe szorítva. De azért megvan az 5. generációs Elevate pulzoximéter valószínűleg EKG-képes hardverrel, épp csak EKG funkció nélkül, és mivel a hitelesítése Amerikában is nagyon lassan megy a Garminnak, lehet ilyen funkciót Európában a Venu 3 frissítéssel sem kap soha. Szóval olyan óra esett be tesztre a Garmintól, amelyik potenciális cserejelölt 200 ezerért, mégis az a sanda gyanúm, a Forerunner 965 marad az ár/érték bajnok 260-ért, mert ott a roppant mutatós kivitel és a titánkeret mellett az elit sporttudás, a kétcsatornás műholdvevő, az offline térkép és a jókora tároló is megvan.

Úgy tűnik, megvan az EKG-hoz szükséges hardver és kivezetés a hátlapon
Úgy tűnik, megvan az EKG-hoz szükséges hardver és kivezetés a hátlapon [+]

Mindkét szimpatikus órából hiányzik valami, amit a másik kipipál: a Venu kispórol egy rakás sportfunkciót csak azért, mert a Garmin divatjelzőt aggatott rá, és kimaradt a kétcsatornás műholdvevő, a hőmérő, illetve a térkép is. Végül csak 8 GB-os a tároló, aminek a fele fogható zenetárolásra. A 965 pedig az új pulzusmérőről, az EKG kompatibilis hardverről, a hangos edzésadat beolvasásról, az asszisztenssel való csevejről, a hívásfogadásról és az értesítésekre gépelhető válaszról mond le. Ami nincs a Garmin kínálatában, pedig épp ezt kerestem: a kétféle tudás egy termékbe fogva. Annyi baj legyen, ha az összkép minden hiányosságért kárpótol. Onnantól kezd zavaros lenni a történet, hogy kimaradt olyan alapvető sportágak követése, mint a terepfutás, a hegyikerékpár vagy a triatlon, akárcsak a vaktérképes útvonalrajz, a futásdinamikai és formaelemző adatok rögzítése vagy négynél több edzésadat megjelenítése mozgás közben.


[+]

Meglévő alti-barométerrel, iránytűvel, giroszkóppal és gyorsulásmérővel ezeknek a mesterkélt korlátozásoknak semmi értelme: tessék csak a Garmin lényegét jelentő sportfunkciókat 200 ezer forintért biztosítani, hogy öngól helyett egy Venu 3 a még drágább, szívósabb, kitartóbb és zseblámpával szerelt csúcsórák kedvcsinálója legyen. Oké: a Vivomove 5 120 ezerért szimpatikusabban árazott, de az még egyszerűbb darabb és nincs meg a hangszóró, a mikrofon és az alti-barométer. Azért kötök bele az árhoz igazított tudásba, mert egyfelől a Foreruner 265 többet tud (többcsatornás GPS, extra sportfunkciók), másfelől a 120 ezres Apple Watch SE sem vágja meg a tudást csak azért, mert olcsóbb a Series 9-nél, amely már 64 GB-os tárolót kínál és talán még mindig a piac legpontosabb szenzorszettjét EKG-val, ugye, és ilyesmiben a Samsung és a Huawei ajánlatai is erősek. Ezeket rendre vezetékmentes töltővel etethetjük, míg a Garmin maradt az egyéni csatlakozónál USB-C túlvégű kábellel, hogy PC-re kötve azonnal mehessen a zenemásolás – telefonra dugva viszont még mindig nem indul el, és hiába van WiFi, ha vezetékmentesen sem dobálhatunk át mp3 számokat. Az offline hallgatás viszont megy a Spotify és a Deezer telepítésével is.


[+]

Garmin Venu 3 változatok és a Forerunner 265, 965
Típus Venu 3 Venu 3S Forerunner 265 Forerunner 965
Hivatalos méret 45 x 45 x 12 mm 41 x 41 x 12 mm 46,1 x 46,1 x 12,9 mm 47,2 x 47,2 x 13,2 mm
Tokozás Szálerősített polimer Szálerősített polimer Szálerősített polimer Szálerősített polimer
Keret Rozsdamentes acél Rozsdamentes acél Szálerősített polimer Titán
Tömeg szíjjal 47 g 40 g 47 g 53 g
Szíj Szilikon Szilikon Szilikon Szilikon
Védelem 5 ATM 5 ATM 5 ATM 5 ATM
Kijelzőüveg Gorilla Glass 3 Gorilla Glass 3 Gorilla Glass 3 Gorilla Glass 3 DX
Képátló 1,4 hüvelyk 1,2 hüvelyk 1,3 hüvelyk 1,4 hüvelyk
Felbontás 454 x 454 390 x 390 416 x 416 454 x 454
Technológia AMOLED AMOLED AMOLED AMOLED
Tároló 8 GB 8 GB 8 GB 32 GB
Üzemidő: okosóra 14 nap 10 nap 13 nap 23 nap
GPS-es üzemidő 26 óra 21 óra 20 óra 31 óra
Adatkapcsolat WiFi, Bluetooth, ANT+ WiFi, Bluetooth, ANT+ WiFi, Bluetooth, ANT+ WiFi, Bluetooth, ANT+
Garmin Pay órafizetés NFC, támogatott NFC, támogatott NFC, támogatott NFC, támogatott
Szenzorok 5. gen. Elevate pulzoximéter
alti-barométer, iránytű
giroszkóp, gyorsulásmérő
5. gen. Elevate pulzoximéter
alti-barométer, iránytű
giroszkóp, gyorsulásmérő
4. gen. Elevate pulzoximéter
alti-barométer, iránytű, hőmérő
giroszkóp, gyorsulásmérő
4. gen. Elevate pulzoximéter
alti-barométer, iránytű, hőmérő
giroszkóp, gyorsulásmérő
GPS vevő Multi-GNSS, egy csatorna Multi-GNSS, egy csatorna Multi-GNSS, több csatorna Multi-GNSS, több csatorna
Ár 199 900 forint 199 900 forint 199 900 forint 259 900 forint

A Venu 3 a művészi tervezés helyett egyszerűségében nagyszerű dizájnt kapott a széleknél csiszolt Gorilla Glass 3 üveggel, keskeny, rozsdamentes acél kerettel és szálerősített polimer vázzal, hogy a lehető leghatékonyabb legyen az érintésalapú kezelés. Ijesztőnek tűnhet a 45 x 45 x 12 milliméteres adat (plusz pántok és szenzorpúp), ám 47 milliméteren az óra kifejezetten észrevétlen és könnyű vékony csuklón is, 22 mm-en gyorsan cserélhető szíjjal, slusszpoénnak pedig ott a még apróbb Venu 3S 42 x 42 x 12 milliméteren és 40 grammon, 18 mm-es pánttal. A nagyobbik 1,4” és 454 pixel, a kisebbik pedig 1,2” és 390 pixel átmérőjű AMOLED panelt kínál tökéletes feketékkel, kitűnő napfény alatti fényerővel és a szokásosnál is egyszerűbb Garmin felülettel, amivel csak az a gond, hogy még mindig a klasszikus öt gombra optimalizálták, a két újdonság viszont lespórolta a le és fel billentyűt.


[+]

Ez az ujjhúzós mozdulatok hatékonyságát figyelembe véve nem világvége, aki viszont szereti kedvenc edzését, a pillanatnyi koordináta rögzítését, a zseblámpát, a Garmin Pay mobilfizetést, az értesítések és a zenelejátszó előcsalását vagy mondjuk a ne zavarj módot egy-egy gombfunkcióhoz társítani, itt nem teheti meg. Legfeljebb három gyorsfunkció érhető el a középső gomb szimpla és hosszú lenyomásával, illetve a jobbra simítással a számlapon, így jó pár kedvenc lehetőség a menükbe rejtve marad. Ami változatlan előny a gyártónál, az a kitűnő üzemidő, és a mellékelt kábellel egy zuhanyzás alatt 3-4 nap töltöttség kerül a telepbe, hagy alig kelljen a folyamatos testadat rögzítést megszakítani.


[+]

Mindig aktív számlappal és egész napos véroxigén-telítettség méréssel a nagyobbik Venu 3 öt napot bír egy töltéssel, csuklóemelésre felvillanó kijelzővel és a véroxigént este követve pedig tíz napot, amibe sok óra GPS edzés beletartozhat, némi zenehallgatással. A lejátszás mehet a hangszóróról, de azért az elég gyenge, javaolt Bluetooth fülest társítani. Ami pedig a hangasszisztenst illeti, iPhone-on a Siri, Androidon pedig a Google segédje érhető el a csuklóról és hangalapú válasszal, szöveges visszajelzés nélkül. Samsung mobilon alapból a Bixby figyeli a szavunkat, és a kényelmesnél eggyel bonyolultabb Google Segédre váltani, ami persze a Samsung sara. A gombnyomás után kell 2-3 másodperc, amíg az asszisztens összeszedi magát, utána viszont remekül érti a szavunkat a támogatott nyelveken és érthetően válaszol.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés