Garmin Forerunner 165 - alapozó edzés

Leizzadtunk a Garmin legolcsóbb amoledes futóórájával.

Külső, kezelés, szenzorok

Negyventől négyszázezer forintig vásárolható GPS-es óra futás, séta és biciklizés követésre, és mivel fontosabb a testmozgás annál, hogy mivel követjük, ha egy belépő Redmi Watch vagy Amazfit motivál a sportcipő felhúzására, vegyük meg azt megbízható útvonalrögzítésre, elégséges pulzusmérésre és fapados adatgyűjtésre. A következő minőségi szint triplaáron indít, 120 ezer forintért viszont egy Galaxy Watch6 mindjárt letudja az EKG és vérnyomásmérést, megvan a nyílt operációs rendszer és a Google/Samsung integráció, az Apple Watch SE pedig ugyanezt EKG/vérnyomásmérő nélkül, ám még nagyobb ökoszisztémával, pontosabb szenzorokkal, temérdek alkalmazással és 32 GB-os tárolóval teszi.


[+]

Az okosfunkciók, mozgáskövetés, egészségfelügyelet szentháromsága egész napra hasznos kellékké tette a modern órákat, így egyre kevesebb egy sportra specializált, egybites termék előnye, és nem is kínál ilyesmit már a Garmin sem. Elvégre megvan az egyszerű értesítéskezelés, a hatékony órafizetés, a stílusos számlap és színválaszték és lassan minden kategóriában az AMOLED panel. A fókusz a mobilos összhang helyett egyszerűen csak a tartozék ökoszisztémán van. A Forerunner lenne a futásra szakosodó széria, ám ez a megkülönböztetés értelmét veszítette egy olyan szép és nagy tudású órával, mint a 965 260 ezerért, de a 265/265S is ügyesen válogatja össze a tudását 200 ezerért.


[+]

Amíg a Forerunner 55 folytatása esetlegesen be nem fut 100 ezer forint alatt, a 165 jelenti az amoledes belépőszintet 110 ezerért zenefunkciók nélkül, 130 ezerért 4 GB-os tárolóval MP3-ak másolására és a Spotify, a Deezer, illetve az Amazon Music offline használatára (a YouTube Music nem támogatott). Megvan az 1,2”-en apró, ám 390 pixel átmérővel tűéles és reszponzív panel, a 4. generációs (azaz nem a legújabb) Elevate pulzoximéter, az alti-barométer, az iránytű, a gyorsulásmérő, az egycsatornás műholdvevő (GPS, GLONASS, Galileo), a hőmérő, a Garmin Pay, a WiFi, ANT+ és Bluetooth kapcsolat, ergo a kövér szenzorszett.


[+]

A futófunkciók tárháza széles a teljesítménymetrikákat beleértve, a 11 napos üzemidő pedig remek vegyes használattal, bár heti három GPS edzéssel és esti véroxigén méréssel ez nálam kerek egy hétre csökkent, mindig aktív kijelzővel pedig 4 napra. Sosem kellett a telefon mellett az óra akkumulátorszázalékát csekkolnom, és pár naponta, negyedóra töltéssel pedig nem került le túl sokáig a csuklómról, úgyhogy az alváskövetés megmaradt. 19 óra GPS és 17 óra GPS/GLONASS/Galileo műholdas követéssel garantáltan végigkísér a 165 egy ultramaratont vagy hosszú teljesítménytúrát, a Kinizsi Százas 24 óráját viszont már nem. Ezek az adatok is aláhúzzák: ügyesen pozicionálja a kelléket a Garmin házon belül, és érthető, hogy a csúcsmodellek zafírüvegét sima edzett üveg, a 965 titánkeretét pedig szálerősített polimer tokozás váltja, ahogy az offline térkép is a prémium változat privilégiuma.


[+]

Ott kezd a sportközösség fészkelődni, hogy ugyanolyan alapokra a Garmin annyiféle tudást és funkciót húz mindenféle variációban, hogy néha követni is nehéz, mi van meg és mi nincs egy-egy darabban. Csak azért például, mert alanyunk futóóra, kimaradtak a télisportos és golffunkciók, illetve a szélesebb körű kerékpáros adatrögzítés, de ne számítsunk a Venuk hívásfogadására és hangsegéd kezelésére vagy az Epix/Fenix EKG-jára sem (amely egyelőre nem működik Európában), az elérhető 2,6 GB tárhely pedig nagyon szűkös a Music kiadás esetében.


[+]

Ne akard ennyiért testreszabni a Garmin órák esszenciájának számító öt gombot, hogy egy mozdulattal induljon a halovány képernyő-zseblámpa, a kedvenc funkció vagy az órafizetés, és fizess dupla árat, ha egyszerre hat/nyolc adatot és több grafikont szeretnél loholás közben megjeleníteni. Érthető az anyagminőséget és a szenzorszettet érintő szegmentáció, aki viszont Apple/Samsung órához szokott, nem érti, mire föl egy csomó szoftveres korlátozás (futófunkcióból is maradt olyan, amit csak a drágább Forerunnerek tudnak). Ha hozzáveszem a riválisok nagyobb hangsúlyát az általános egészségkövetésre, bizony egyre nehezebben tartja a Garmin a konkurenciával a lépést, hiszen egyre többen keresnek órát minden napszakban hasznos tudással.


[+]

Ami elvitathatatlan, az a sokéves használatra tervezett, szívós, tökéletesen illesztett, 5 ATM védelemmel úszásra is használható külső. Tetszik a Forerunner 165 lényegre törő formája és szíjjal együtt légies 39,8 grammja: 43 mm-es órarésszel és 11,6 mm-es vastagsággal férfi-női csuklón egyaránt kényelmesen hordható, stabilan rögzülő és jól szellőző szíjjal, amit 20 mm szabványon tudunk cserélni. A szolid fekete és az elegáns fehér mellett ezúttal a türkizkék és a sötétlila változat jelenti a különleges színváltozatot, amihez a pánt és a keret is igazodik.


[+]

Qi töltés továbbra sincs, úgyhogy a megszokott csatlakozó pattan hátul az órára, míg a kábel Type-C túlvége töltőre vagy PC-re kerülhet, és a Music változatra már másolhatjuk is a zenéket (a Spotify listák WiFi-n mennek át). A Garmin kütyüipari lemaradását jelzi, hogy mobilra kötve semmi nem történik, pedig két évtizede kezelnek a telefonok külső tárolót. Szintén nincs eSIM az önálló működéshez, EKG, vérnyomás és BMI mérő, hangszóró a hangos edzésbeolvasáshoz és mikrofon a mobilhívás fogadásához vagy a hangasszisztenssel való csevejhez. Csak azért, mert ez egy sportóra, szerintem ezek az általánosan elterjedt alapfunkciók meglehetnének.


[+]

Úgy tűnik: lassan kikopik a transzflektív panel a Garmin kínálatából, és szerintem az odakint remekül látható és bent sokkal kontrasztosabb AMOLED jobb megoldás, a számok, a betűk és a grafikonok is látványosabban jelennek meg. A hatékony érintéses kezelés mellett maradt a remek ötgombos kezelés és a rezgés erőssége is elmegy csipogással kiegészítve. Bejáratott logikát követ tehát a Forerunner 165, a kérdés viszont az, hogy elég-e a remek sporttudás az üdvösséghez a 2024-es igények mentén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés