Hirdetés

Fitbit Versa Lite - le van maradva

Aranyos kis kütyü, specifikációi alapján az ára sem rossz, de pontosan ugyanazoktól a hibáktól szenved, mint korábbi márkatársai.

Okosórás beütések, üzemidő, összegzés

Ezek után már a saját alkalmazásaink jönnek, amiket a Fitbit-alkalmazáson keresztül telepíthetünk. Afféle demonstrációként telepítették is a Stravát, viszont a Versát továbbra sem lehet a Strava mobilalkalmazáson belül regisztrálni, csak a FitBit szolgáltatással összekapcsolni, és az órás futásadatok még mindig nem jelennek meg a Strava adatbázisában. És ezzel az alkalmazással demonstrálják a bővíthetőséget, képzelje el mindenki, milyen lehet a többi.

Egy idő után ezt éltem meg a leghasznosabb funkciónakEgy idő után ezt éltem meg a leghasznosabb funkciónakEgy idő után ezt éltem meg a leghasznosabb funkciónakEgy idő után ezt éltem meg a leghasznosabb funkciónak Egy idő után ezt éltem meg a leghasznosabb funkciónak [+]

Ha valakinek gyenge lenne a fantáziája, mondok egy konkrét példát: edzés közben nyilván jól jön egy zenevezérlő, és mivel a Lite verzió többek közt a beépített tárhely hiányával tud kevesebbet a normál verziónál, én egy Spotify-megoldást próbáltam keresni. Szerencsére találtam is egy Spotify HR nevű appot a Fitbit alkalamzásboltjában, a zöld logo alapján az egyszerű felhasználót meg is lehetne téveszteni, hogy ez bármilyen szinten hivatalos adaptáció, de persze külsős fejlesztőtől jön. Az első 10 alkalommal próbálkozva kommunikációs hibával lettem elküldve melegebb éghajlatra, majd végül kinyögte a rendszer, hogy be kéne jelentkezni a Spotify-ba.

Hirdetés

[+]

A mobiltesztelés mindenféle account-paranoiát kiöl az emberből, ám egy pillanatra mégis elgondolkodtam,hogy miért kér plusz egy bejelentkezést, amikor a legtöbb óra simán behúzza a mobilról az infókat, főleg úgy, hogy a Fitbitnek sem Wi-Fije, sem eSIM-e nincs ahhoz, hogy különálló entitásként működjön, de persze alávetettem magam a tesztnek. A bejelentkezés után a rendszer megkért, hogy nyissam meg a mobilomon a Spotify-t és indítsam el arról a zenét, ekkor már tényleg azt hittem, hogy kandikamera van a szerkesztőségben, de persze megtettem, és utána működött minden. Ilyenkor az ember már azzal sem törődik túl sokat, hogy a felület még a kijelzőhöz képest is egészen apró számléptetőit kezelni még egy asztal mögött, nyugodtan ülve is meglehetősen nehéz, nemhogy edzés közben, de persze ilyenek nem akadunk fenn.

A jelenlegi Spotify-adaptáció is egészen bénaA jelenlegi Spotify-adaptáció is egészen bénaA jelenlegi Spotify-adaptáció is egészen béna A jelenlegi Spotify-adaptáció is egészen béna [+]

Egy szó, mint száz, hiába akarják ezt bárkinek okosóraként eladni, komoly appok telepítésére teljesen esélytelenek vagyunk jelenleg, ezen kívül csak apró butaságokat lehet telepíteni, mint például karácsony-visszaszámláló, vagy épp világítás, ami persze nem csinál mást, mint kifehéríti a képernyőt. Telepíthetünk még ébresztőt is, ha valaki ezen a miniatűr kijelzőn még számokat is akar pötyögni, előrebocsátom: nem lesz túl jó élmény.


Műanyagkarmos megoldással pattan össze töltőjével a Versa Lite [+]

Üzemidő: 3 nap. Hivatalosan 4+ nap van megadva a gyártó oldalán, mi ezt semennyire nem tudtuk reprodukálni, már a harmadik nap végére is nagyon kérdéses volt, hogy mikor kapcsol ki, pedig egész napos hordásról nem beszélhetünk, egy idő után már gépeléshez, munkához levettem a kezemről, és persze a folyamatos szinkronizálás számlájára sem írhatjuk a gyors merülést, hiszen az nem volt. A Fitbit vicces módon e-mailt is küld nekünk, ha merül a termék (talán ők is tudták, hogy Androidon mennyire fognak átjönni az óra értesítései), ilyenkor kell körülbelül 2 órára bepattintani a műanyag karmos tokjába. Hiányolnék egy ultra energiatakarékossági módot, ha hazáig még nem jutunk az indukciós töltőjéhez, de az időt mindenképp szeretnénk látni a csuklónkon.


[+]

Az idei év egyik legnagyobb meglepetését okozta nekem a Fitbit, sajnos nem túl jó értelemben. Évek óta jelen van ezen a piacon a cég, nem is kimondottan olcsók a termékei, és külsőre abszolút pofás, jó kütyünek tűnt ez a Versa Lite is – nem hittem volna, hogy ekkorát fogok benne csalódni. Nem sorolok fel még egyszer minden negatívumot, amit tapasztaltam, viszont azt a végén is ki kell emelnem, hogy az androidos szinkronizálás konkrétan vállalhatatlan, pedig nem egy eszközzel próbálkoztunk: iPhone-on állítólag jobb a helyzet, mégsem gondolhatom azt, hogy a Fitbit csakis almára optimalizál, akkor viszont mégis furcsa, hogy miért vannak exkluzív funkciók Androidon (például a gyorsreakciók egy-egy bejövő üzenetre). A Versa Lite rendkívül lassú, komótos működéssel, közepes üzemidővel és béna mozgáskövetéssel tetézi a bajt, és bár okosórának mondják, a jelenlegi Fitbit OS funkcionalitása és alkalmazáskínálata nagyon messze áll attól, hogy ezt szemrebbenés nélkül lehessen kimondani rá. Szoftveresen persze fejlesztik, az általam egyik leginkább nehezményezett hibát (alváskövetéskor nincs dark mode, így lefekvés után minden mozdulatra az arcunkba villan) például javítják a következő frissítéssel érkező dedikált Sleep Mode-dal, ami talán azt is megoldja, hogy minden alvási szituációt tudjon követni a kütyü. Jelenleg viszont a Versa Lite egyáltalán nem ajánlható, még az egyébként okosórás szinten kedvező, 40 000 forint körüli áráért sem.

szentkuti11

A tesztkészüléket a Speedshop küldte el nekünk, vásárláshoz kérem kattintson ide!

Azóta történt

Előzmények

  • Fitbit Inspire - az eszköz, ami túl keveset tudott

    Nem csoda, hogy a növekvő piac ellenére a Fitbit folyamatosan veszít a pozíciójából. Az Inspire-nek egészen egyszerűen nincs létjogosultsága. De az Inspire HR-nek se sok.

  • Fitbit Versa - kis lépés a FitBitnek

    ...jó sok a sportembernek. A problémás Ionic után a Versa egy kényelmesebb és kiforrottabb aktivitásközpontú okosóra. A jelentős áresés áldozatai viszont éppen sportoláskor okoznak csalódást.

  • Fitbit Ionic - erre még gyúrni kell

    Kipróbálja magát a Fitbit az okosórák között baltával vágott, retro ketyerét adva a sport mellé. Ám okosoldalról inkább csak jövője van, mint jelene.

Hirdetés