Hirdetés

Samsung Univerzum: Személyre szabható védelem az Autoblokkolóval

A One UI hasznos újítása magasabb szintre emeli a biztonságot és az adatvédelmet.

Remekül sikerült a One UI 6.0, a Samsung Android 14-en alapuló felülete, amely egyhamar tucatnyi telefonra és táblagépre telepíthető lett, és amiről itt értekeztünk részletesen. A használatot és a szórakozást megkönnyítő új funkciók sora mellett a Samsung a biztonságról sem feledkezett meg: a Beállítások / Biztonság és adatvédelem menüpontban egy helyre került minden fontos kapcsolódó lehetőség.

(forrás: A Biztonság és Adatvédelem menüpont a Beállításokban) [+]

Egy sor javaslat mellett itt tekinthetjük meg a Zárolt képernyő, a Fiókbiztonság, az Elveszett eszköz védelme, az Alkalmazásbiztonság, a Frissítések és a Biometrikus azonosítás részleteit, és ugyanitt érhetők el a Biztonságos mappa, a Biztonságos WiFi, a Samsung Pass, a SIM biztonság és az Engedélykezelő beállításai. Megnézhetjük, mely alkalmazások mely engedélyeket használták az elmúlt napon vagy héten, illetve mely engedélyekhez mely appok fértek hozzá. Található ugyanitt még egy, új funkció: az Autoblokkoló. Ez egy olyan felhasználó által bekapcsolható szolgáltatáscsomag, amely újabb biztonsági szintet visz a Galaxy eszközök ökoszisztémájába, ahogy a neve sejteti: automatikusan.

[+]

Alapesetben egyesével kell megadnunk és visszavonnunk egy különösen érzékeny engedélyt: azt, hogy egy alkalmazás telepíthessen harmadik féltől, azaz nem a Google Play Áruházból vagy a Samsung Store-ból elérhető alkalmazásokat. Mivel ezek potenciális veszélyt jelenthetnek, az Autoblokkoló a sideloadingnak is nevezett lehetőséget rendszerszinten kikapcsolja, további nyugalmat adva azok számára, akik eleve nem tervezik Samsung telefonjukat ilyen módon testreszabni. Az Autoblokkoló ezzel megakadályozhatja az egyre népszerűbb pszichológiai manipulációs (social engineering) támadásokat, például a hangalapú adathalászatot, illetve a megtévesztő üzeneteket, amelyek a felhasználót kéretlen, adathalász alkalmazások telepítésére késztethetik. A funkció aktiválásával ezek a kísérletek észlelhetők és megakadályozhatók.


Az Autoblokkoló [+]

Az Autoblokkoló továbbá bekapcsolja az Alkalmazásvédelmet a vírusok és kémprogramok elleni kiegészítő védelemként, telepítéskor és naponta biztonsági ellenőrzéseket végezve, hogy minden rendben van-e. A funkció véd az üzenetküldő alkalmazások olyan felugró képeitől is, amelyekről a rendszer azt gyanítja, hogy kártevőt tartalmaznak. Végül az Autoblokkoló az USB-kábelen keresztüli szoftverfrissítést is blokkolja, ezzel megakadályozva a rosszindulatú szoftverek telepítését, ha illetlen személy a telefonunkhoz a tudtunk nélkül hozzáférne. A Samsung mobilfelülete tehát új biztonsági gátat emel a felhasználói adatok további védelme érdekében, ezzel egy időben pedig a Galaxy eszközökön átívelő Knox Vault és Knox Matrix biztonsági rendszer is frissült, hogy a kütyük közti kommunikáció még biztonságosabb legyen az egyszerű és kényelmes használat csorbulása nélkül.


[+]

„A Samsungnál folyamatosan arra törekszünk, hogy megvédjük felhasználóinkat az adataikat fenyegető támadásoktól. Az Autoblokkoló bevezetésével a felhasználók továbbra is élvezhetik a nyílt ökoszisztéma előnyeit, miközben biztonságban tudhatják a mobilhasználatukat érintő információikat" – mondta el Dr. Seungwon Shi, a Samsung Mobilkommunikációs üzletág alelnöke és biztonsági csapatának vezetője. „Mindig szem előtt tartjuk, hogy felhasználóinknak lehetőséget nyújtsunk arra, hogy az igényeiknek legmegfelelőbb módon választhassanak, ahelyett, hogy a vállalat helyettük döntene. Az Autoblokkoló funkciót ennek jegyében bocsátjuk rendelkezésükre.”

Előzmények