Hirdetés

Fitbit Blaze - mozgás a négyzeten

Az amerikai vállalat legújabb viselhető eszköze okosóraként nem feltétlenül állja meg a helyét, a sportban viszont nagyon hasznos társ, az üzemideje pedig egészen elképesztő.

Hirdetés

Előszó, külső

A Fitbit nevű amerikai vállalatot valószínűleg nem kell bemutatni azoknak, akik nyomon követik a viselhető eszközök piacát, hiszen jelenleg ők értékesítik a legtöbb efféle kiegészítőt. Kínálatuk jelenleg kilenc termékből áll, amelyek többsége mindennapi használatra ajánlott karperec, de nemrég piacra került a cég második okosórája, amelynél a hangsúly ugyan továbbra is a mozgás monitorozásán van, de visszafogott külsejének köszönhetően talán azokhoz a felhasználókhoz is eljuthat majd, akik nem élnek annyira aktív életet, hogy egy sportórát viseljenek, ugyanakkor hasznos számukra az a bőséges funkciókínálat, amivel a Speedshop által biztosított Blaze rendelkezik.


[+]

A Blaze ugyanis egy szép eszköz, legalábbis a szerkesztőség tagjainak véleménye szerint. Nem hivalkodó, nem is kimondottan sportos, inkább egyfajta hi-tech életérzés árad belőle, a geekek csuklóján valószínűleg jól fog mutatni. A színválaszték kizárólag a szíjat érinti, amely feketében, kékben és szilvaszínben érhető el, a tényleges egységet körülvevő keret mindenképpen ezüstben pompázik, az előlap pedig fekete színű. Persze kiegészítőkkel lehet még csavarni a dolgon, fém- és bőrszíj külön rendelhető a gyártótól, mindkettőt aranyárban mérik, de legalább keret is jár hozzájuk, lévén maga az óra kipattintható és külön is használható.


[+]

Ezen egység mérete egyébként 19,05 x 25,4 milliméter. Tömegadatot a gyártó nem közöl, a mi mérlegünkön 16 grammot nyomott, amely érték a közepes (L-es) szíjjal együtt is csak 43 grammra mászott fel, azt tehát biztosan ki lehet jelenteni, hogy a Blaze kimondottan légies. Érdekesség, hogy a gyártó azt viszont pontosan megadja, hogy milyen magasságban lehet még használni az órát, ez az érték pedig 8535 méter. Aki tehát a világ három legmagasabb hegycsúcsának meghódítására készül, sajnos más eszközt kell, hogy válasszon magának, hiszen a Csomolungma, a K2 és a Kancsendzönga is magasabb egy picit, a Lhocén viszont elvileg még gond nélkül üzemelhet a kiegészítő, feltéve, hogy a hogy a hőmérséklet -10 és 45 Celsius fok között marad.


[+]

Az említett keretből maga a Blaze könnyedén kipattintható, távozni csak lefelé tud, azaz tényleges használat közben nincs rá esély, hogy kiessen a helyéről. Ha önmagában, szíj nélkül nézzük az apró kiegészítőt, nem különösebben meggyőző a dizájnja, de ez valószínűleg nem is volt cél. Az előlapon egy 1,25 hüvelykes képátlójú, 240 x 180 pixeles felbontású, 16 bites színárnyalatú, érintésérzékeny LCD-kijelző található, amelynek betekintési szöge és maximális fényereje is csak közepes, azaz erős napsütésben nem mindig olvasható le könnyedén a tartalma. A fizikai behatásoktól Gorilla Glass 3-as burkolat védi, oldalt és alul pedig műanyag, de a szíjban nyilván biztonságban van, az ugyanis fémből készült. Baloldalt egy, jobboldalt két gomb található, a hátoldalon pedig egy pulzusmérő és a töltő csatlakozója. Ez utóbbi nem mágneses, a kiegészítőt a hozzá csomagolt töltőbölcsőben lehet etetni, a telep a teljes kapacitását körülbelül két óra alatt éri el.


[+]

Vízállóságról sajnos nem beszélhetünk, az esőnek és az izzadtságnak ugyan ellenáll a Blaze, úszni viszont nem lehet benne és a gyártó azt javasolja, hogy zuhanyzás során se viseljék a felhasználók. Egy sportoláshoz kifejlesztett óránál fontos a kényelem, a Fitbit újdonsága ebből a szempontból nagyon jól teljesít. Elenyésző tömege miatt szinte észrevétlenül fekszik fel a csuklóra, a 2,5 centiméter széles gumiszíj kényelmes, az pedig külön öröm, hogy a szíjat rögzítő gyűrű belső felében található egy kis fog, amely beleül a szíjon található lyukak egyikébe, aminek következtében a szíj vége nem lötyög a csuklónkon.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • No.1 D6 - egyébként a szíja elég jó

  Egy Android operációs rendszerrel szerelt óratelefon járt nálunk, ami elvileg okosóraként is használható, és bár darabjait nézve nem is rossz, a valóságban használhatatlan.

 • Fitbit Ionic - erre még gyúrni kell

  Kipróbálja magát a Fitbit az okosórák között baltával vágott, retro ketyerét adva a sport mellé. Ám okosoldalról inkább csak jövője van, mint jelene.

 • Hosszabb lett a Pebble órák terméktámogatása

  A FitBit meghosszabbította a Pebble okosórák terméktámogatását és a szolgáltatásokat, amely így nyár közepéig biztosított.

 • Fitbit Versa - kis lépés a FitBitnek

  ...jó sok a sportembernek. A problémás Ionic után a Versa egy kényelmesebb és kiforrottabb aktivitásközpontú okosóra. A jelentős áresés áldozatai viszont éppen sportoláskor okoznak csalódást.

Előzmények

 • Pebble Time Round - ugyanaz kerekben

  A legújabb Pebble nagyjából ugyanazt tudja, mint négyzetes kijelzős Time, csak sokkal légiesebb. Cserébe gyengébb is az üzemideje.

 • Asus ZenWatch 2 - kilóg a sorból

  Újabb Android Wear-alapú okosóra jutott el hozzánk, szinte mindent tud, amit egy ilyen eszköztől jelenleg elvárhatunk, egy-két aprósággal meg kell békélnünk, cserébe kedvezőbb árral számolhatunk.

 • Runtastic Moment Basic - futottak még

  A futóalkalmazásáról ismert Runtastic a bluetoothos aktivitáskövetők között is kipróbálja magát. A legalapvetőbb modellt szíjaztuk fel a karunkra.

 • Huawei Band / Honor Zero - amennyi kell

  Itthon Huawei Band néven kapható a kínai cég minimalista, alapvetően nőknek ajánlott okosórája, ami elérhető áron nyújt pont annyit, amennyit kell neki.

Hirdetés