2019. február 18., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Doro 8040 - változó kor

A svéd Doro kifejezetten idősek számára készít mobil- és okostelefonokat, amelynek lényege a speciális, egyszerűsített felhasználói felület, ami a megjelenést és a kezelést is új szemszögből közelíti meg.

Hirdetés

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikációs képességek sem felkavaróak, semmi extra nem került a repertoárba. A készülékbe egy nanoSIM-et pakolhatunk, ami Cat.4-es LTE kapcsolatot tud hozni minden hazai frekvencián, a WiFi 802.11b/g/n szabványon kapcsolódik, a normál beállítások között pedig van HotSpot is. Direct nincs. Ahogy NFC, OTG és infra sem. A Bluetooth 4.0-s verziószámú, a szenzoros felszereltség viszont egészen jó: van gyorsulásmérő, fény- és közelségérzékelő, tájoló, hang- és mágneses szenzor is, így az iránytűt is kiaknázhatjuk.


[+]

Helymeghatározás természetesen van, asszisztált GPS alapú, de a GLONASS rendszerét is látja a modul, mellesleg használja is, de a pozíciószerzés így is komótos. Érdemes azért bekapcsolva hagyni, mivel a segélykérő értesítések aktív helymeghatározás mellett koordinátákat is küldenek az illetékes személynek. A beszélgetés hangminősége kifogástalan, a készülék támogatja a hallókészülékeket is, az első bekapcsoláskor pedig személyre szabhatjuk a beszédhangszóró hangerejét. A vonal másik végén szintén nincs gond, a másodlagos zajszűrő mikrofon sokat segít. A hangzás kicsit nyomott, de legalább hangos.


[+]

A 2920 mAh-s akkumulátor egyébként kielégítőnek hangzik a felbontást és a kijelző méretét figyelembe véve, de a lapkakészlet és a rendszer messze van a takarékos fogalmától. Ez annyiban mondjuk nem tragédia, hogy a dokkoló automatikusan tölti a készüléket, így ha az jobbára ott tartózkodik az üresjáratokban, nem valószínű, hogy gondot fog okozni. Offline videót 150 niten maximum 11 órát nézhetünk, míg böngészni csak 5 és fél órát engednek az erőforrások. Van egyébként teljesítmény és adatkorlátozással dolgozó energiatakarékosság, de csak a hagyományos menüben.

Értékelés: Doro 8040
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 6 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 5 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A Doro 8040 rengeteg olyan egyedi megoldással dolgozik, ami valóban megkönnyíti a felhasználást, akár fizikai értelemben is. A matt műanyag burkolat, a lekerekített élek, érzékelhető vastagság ez esetben a fogás stabilitását fokozza, míg a hardveres kezelőgombok a rendszeren belüli navigációt. Van dedikált, programozható segélykérő gomb a hátlapon, illetve külön kameraindító és exponáló a jobb élen. Az érintőkijelző vezérlése kizárólag simításra és görgetésre épül, amihez az első beüzemeléskor segítséget is kap a felhasználó. Ahogy egyébként a működtetéshez is. A felület egészen más elven épül fel, mint a hagyományos UI-k, viszont még mindig sok a zavaró tényező, főleg, ha a felhasználó eleve bizonytalan. A hétköznapi nyelvezetre épülő párbeszéd jelegű kezelés tényleg működhet, még úgy is, hogy a magyarban hiányos lesz a ragozás. Az egész lényege az a felvetés, hogy megfogalmazódik bennünk valami, például, hogy szeretnénk megkeresni valamit, tehát értelemszerűen a bazi nagy Keres ikonra nyomunk. Itt egy rakás lehetőség kerül elő a mit kérdésre. Mit szeretnénk keresni? Valamit az interneten? Egy helyet, címet? Valamit a telefonon? Ez nagyon előremutató hozzáállás, meg jellemzően skandináv is, ahol azért köztudottan elég jó a közhangulat. Viszont a hardver nagyon gyenge, rendszeresen megakad, pillanatokra lefagynak felületek, hosszú a reakcióidő, ami nagyon zavaró tud lenni, ha a felhasználó nem biztos abban, hogy ő mindent jól csinált, csak éppen nincs elég megcímezhető memória a szerkezetben. A dokkoló léte több szempontból is pozitív és benne van a 80 ezer forintos árban, ami viszont elég soknak tűnik. Az okoskínálatban viszont nem nagyon tudunk alternatívát mondani, azt viszont igen, hogy érdemes alaposan mérlegelni a felhasználó igényeit, lehetőségeit és hozzáállását mielőtt a Dorot választjuk, mondjuk egy Android Go rendszerű okostelefon vagy egy nyomógombos feature phone helyett.

AliceWake

A tesztkészüléket a Doro biztosította a számunkra, köszönjük! Vásárláshoz kérjük, kattintson ide!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.