2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Doro 8040 - változó kor

A svéd Doro kifejezetten idősek számára készít mobil- és okostelefonokat, amelynek lényege a speciális, egyszerűsített felhasználói felület, ami a megjelenést és a kezelést is új szemszögből közelíti meg.

Hirdetés

Tartozékok, kialakítás

A viszonylag nagy dobozban az 1 amperes töltőfejen és microUSB kábelen kívül található masszív és stabilan álló dokkoló nagyon praktikus, akár otthoni készülékként is beépíthetjük az eszközt a felhasználó rutinjába, ami többek között azért is hasznos, mert lesz egy helye a készüléknek, így kisebb eséllyel keveredik el. Másrészt a júzer még véletlenül sem felejti el feltölteni a nem túl acélos teljesítményű akkumulátort, pláne nem okoz gondot a microUSB csatlakozó használata. A készülék jobb oldalán található érintkezőfelületek három ponton illeszkednek a dokkoló alján található csatlakozókhoz, tehát csak egyféle tájolásban működik a dolog; nem lehet elrontani a dokkolást.


[+]

Ilyenkor a készülék felületet vált, jelzi a töltést, illetve óraként funkcionál. De a beállításokban megadhatjuk, hogy mit és hogyan mutasson. A dokkoló főképernyőjén összesen hat funkció lesz elérhető: a hívás, a zenelejátszó, az ébresztés és a beállítások, ami kizárólag erre a felületre vonatkozó lehetőségeket rejt. A ne zavarjanak mód elég egyértelmű, mellesleg engedélyezni kell a Dokk módnak, a szöveg viszont előképzettséggel sem feltétlenül fogyasztható. A diavetítés pedig a háttérképet cserélgeti, szóval egy digitális képkeretünk is van hirtelen.

További képek a galériában!
További képek a dokkolt felületről a galériában! [+]

Kijelző-teszt
Mérés Doro 8040 Nokia 1 Xiaomi Redmi 5 Meizu M6
Képátló 5,0 hüvelyk 4,5 hüvelyk 5,7 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 480 x 854 720 x 1440 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 353 nit 270 nit 484 nit 432 nit
Fehér fényerő (min.) 12,21 nit 13,35 nit 1,1 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0,41 nit 0,14 nit 0,26 nit 0,36 nit
Kontrasztarány 861:1 1933:1 1861:1 1202:1
Színhőmérséklet 7257 K 7487 K 8022 / 7423 K 7470 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az 5 hüvelykes, 16:9 képarányú HD IPS panel jobban néz ki, mint ahogy a számadatok mutatják, a felbontás például ekkora méretben teljesen rendben van, a kontraszt és a fényerő viszont gyenge. Kivéve a minimum fényerőt, mert az masszív. A színhőmérséklet hűvös és megmásíthatatlan, a betekintési szögek szűkülésével egyre hidegebb árnyalatot vesz fel, inverzió és a tartalom torzulása viszont nem viszont nem jellemző. A beállítások között szerepel a színjavítás, ami különböző típusú színészlelési és látási problémáknak megfelelően konfigurálja a megjelenítést, illetve kérhető tényleg óriási, kontrasztos szövegmegjelenítés.


[+]

A készülék hagyományos kialakítású, jól megkülönböztethető, határozottan kattanó fizikai navigációs gombokkal az alsó káván. A fix elrendezésű alkalmazásváltó és a vissza gomb is kapott háttérvilágítást, ahogy a panelből kissé kiemelkedő Home gomb is. A beszédmikrofon ugyanitt, a jobb sarokban látszik, felülre pedig márkajelzés, 2 megapixeles előlapi kamera, beszédhangszóró és RGB értesítő LED került. Van fény- és közelségérzékelő szenzor is, csak az normál körülmények között nem látszik.


[+]

A 148,6 x 70,1 x 9,48 milliméteres, plasztikházas készülék egy kézzel kevésbé kényelmesen kezelhető, a 165 grammos tömeg pedig pont érezhető. (Nagyon aranyos, hogy a telefont a magyar nyelvű termékoldalon kézibeszélőnek hívják.) A szürke, szaténfényű hátlap egyébként levehető, ami viszont nem jelenti a 2920 mAh-s telep cserélhetőségét; mindössze a microSIM kártyát és a microSD kártyát helyezhetjük a megfelelő fakkba. A készülék egyébként egész vagányul néz ki. A panel, amelyen a 8 megapixeles kamera, a LED segédfény, a másodlagos hangszóró és a vészjelző gomb található minimálisan kiemelkedik, alul pedig a hangszórórács töri meg a felületet.


[+]

A hátlap lebontását az alsó sarokból kezdhetjük meg (lakkozott körömmel ne álljunk neki), minden mást pedig fentebb érdemes keresni. A bekapcsológombot konkrétan a készülék legtetején, pont középen, ami kissé szerencsétlen elhelyezkedés, noha véletlenül tényleg nem lehet lenyomni. A hangerőszabályzók balra kerültek, míg a microUSB port a jobb él felső harmadába. A kábel helyes csatlakoztatási irányát nyíl alakú nyílás segíti, de a dokkoló szükségtelenné is teszi ennek a használatát. A fém bigyók a dokkoló csatlakozófelületei, illetve alul van még egy fizikai gomb, ami hosszan nyomva a kamerát keríti elő, majd exponálóként funkcionál.


[+]

A kialakítás és az ergonómia szintén a könnyű és biztos kezelést segíti elő, plusz a műanyag, masszív kivitel valószínűleg strapabíróbb is, min egy üvegház, ez mindenképpen versenyelőny a Doronak. A megvilágított fizikai navigációs gombok, a kamera-gyorsindító, de főleg a programozható vészjelző gomb komoly segítség azoknak, akik egyrészt asszisztenciát igényelnek bizonyos helyzetekben, illetve a finom motorikus funkcióik vagy a reakcióidejük megkopott. Ezen felül a hangszórók extra hangosak, a maximális csengőhangerő 1 méterről több, mint 83 dB(A), valamint kompatibilis hallókészülékkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.