Hirdetés

Doro 2404 - ez csak egy mobiltelefon, de tényleg

A Doro 2404 elképesztően buta, viszont pont ebben rejlik a nagyszerűsége. Semmit, de semmit nem lehet vele csinálni, kizárólag telefonálni, szöveges üzenetet írni és vészjelezni. Mindezt szögegyszerűen.

Hirdetés

Kialakítás, tartozékok

A Doro 8040 kissé komplexebb okosfunkciói azért nem feltétlenül tartoztak a faék egyszerűségű megoldások közé, az irányvonal viszont alapvetően jónak tekinthető. A párbeszédes logikára épülő felhasználói felület, a nagyméretű megjelenítés és a gyorselérésű, hatalmas ikonok azért jóval barátságosabbak, mint a hagyományos Android, viszont bőven maradtak benne zavaró vagy bizonytalanságot keltő opciók és felületek. Na, a Doro 2404-ben ilyesminek nyoma sincs. Meg egyébként a GSM funkción kívül nagyjából semmi érdemlegesnek. Ez pedig ebben az esetben igazán remek.


[+]

Egészen egyszerűen semmi egyebet nem lehet vele csinálni, mint telefonálni és maximum FM-rádiót hallgatni. Ehhez egyébként egy hagyományos kialakítású, mikrofonos, felvevőgombos fülest is mellékelnek. A fényképezést azért nem említjük, mert technikailag ugyan lehetséges, van benne szenzor, meg minden, gyakorlatilag viszont mindent csinál a készülék csak fotóra emlékeztető felvételt nem. A kialakítás és kezelés viszont kényelmes, az alapfunkciók elérése és megjelenése egyszerű és logikus, semmiféle bonyodalomra nem kell számítanunk, nincs elburjánzó menürendszer és felesleges funkciók.


[+]

A kagyló formátum ráadásul praktikus is, a kijelző védve van, a készülék apró helyen is elfér, stabilan fogható, amit a lekerekített élek és vonalak is segítenek. A zsanér elég feszesnek tűnik ahhoz, hogy folytatólagosan nyitogatva se lazuljon ki idő előtt, az előlapra pedig jutott színes értesítő ikon is. A VGA kamera és a szerény LED segédfény alatt két piktogram is tud villogni, a felső üzenetet vagy hívást jelez, az alsó pedig az akkumulátor töltöttségéről tájékoztat. A szerkezet alsó negyede elül és hátul is vízszintesen texturált, ami tényleg jobb tapadást biztosít. Nem mintha a többi része olyan csúszós lenne.


[+]

A készülék viszonylag kicsi, de nem zavarba ejtően, ügyetlenebbeknek sem okoz majd gondot; számszakilag 102 x 53 x 19 milliméter, akkumulátorral együtt pedig összesen 100 gramm. A kártyákat a kivehető akkumulátor alá pakolhatjuk, összesen két microSIM-nek és egy microSD-nek van hely. A dobozban ezúttal is megtalálható egy töltődokkoló, így nem szükséges a mütyürke microUSB porttal bajlódni, ami egyébként a jack csatlakozóval egyetemben a bal élen található, egyszerűen csak a helyére kell tenni az eszközt és tölt, az elmulasztott hívást vagy üzenetet pedig a diszkrét ikonok jelzik.


[+]

Hangerőszabályzók a jobb élen vannak, alul pedig a dokkoló csatlakozói látszanak. A készülék kizárólag egy irányban helyezhető a bölcsőbe, a tévedés lehetősége nagyjából kizárt. A hátlapon csak a multimédiás hangszóró látható, mellette pedig ott van a paraméterezhető vészjelző gomb. Ha kinyitjuk a készüléket a viszonylag nagy és szerény minősége ellenére kellően kontrasztos kijelző automatikusan aktiválódik, kezelni pedig a jól elkülönülő, háttérvilágítással is rendelkező fizikai gombsorral lehet.


[+]

A megjelenítés egyébként nem rossz, de legalább a témának köszönhetően kontrasztos, a betekintési szögek viszont szűkösek, de a készülék kialakításából adódóan nem nagyon lehet úgymond rosszul tartani, így a tartalom mindig jól látható. A fényerő megfelelő kültéren is, egyébként három fokozatban állítható, a legmagasabb viszont éjjel sem bántó. A 240 x 320 pixeles felbontás igazából teljesen jó, multimédiás tartalmat úgysem nagyon jelenít meg az eszköz, fényképeket sem valószínű, hogy ezen nézegetünk, pláne nem azokat, amiket a Doroval csináltunk.


[+]

A rendszer kizárólag vertikális navigációra épül, így a két legfelső kontextuális gomb között fel és lefelé léptetésre alkalmas billentyűk láthatóak. Hívást fogadni a félreérthetetlen zöld gombbal lehet, megszakítani pedig értelemszerűen a pirossal, ami egyben bekapcsológombként is funkcionál. Alattuk gyorselérés két kiemelt kontakt számára, a kamera indítója, ami később exponálógombbá avanzsál, illetve az üzenetekhez vezető gyorskapcsoló, tulajdonképpen ez a sor választja el a numerikus billentyűzetet a kontextuális vezérlőktől.


[+]

A szövegbevitel úgy történik, mint régen, elég meglepő, de még most is másodpercek alatt visszajönnek a hagyományos billentyűzetes reflexek, és nem okoz gondot vakon kiválasztani egy névjegyet, vagy megírni egy SMS-t. Akinek nincs gyakorlata, annak azért elmondjuk, hogy az írásjelek a csillag gombbal szedhetők elő, a nagybetűk pedig a kettőskereszttel. Ugyanitt találjuk a nagy kezdőbetűs bevitelt és a számokat is, ha nem kívánjuk az egyes gombok összes karakterét végigpörgetni. Írásjelek egyébként az 1-es gomb mögött is rejlenek, néma üzemmódba váltani pedig a kettőskereszt nyomva tartásával lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Doro

Azóta történt

Előzmények

  • Doro 8040 - változó kor

    A svéd Doro kifejezetten idősek számára készít mobil- és okostelefonokat, amelynek lényege a speciális, egyszerűsített felhasználói felület, ami a megjelenést és a kezelést is új szemszögből közelíti meg.

  • MWC 2017: Kinyitható mobilt mutatott be a Doro

    Az idősebb korosztálynak kínál kommunikációs megoldást a svéd cég, az okostelefonoktól elkezdve a legegyszerűbb és baj esetén leghatékonyabb opciókig.

Hirdetés