2019. február 18., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Doro 8040 - változó kor

A svéd Doro kifejezetten idősek számára készít mobil- és okostelefonokat, amelynek lényege a speciális, egyszerűsített felhasználói felület, ami a megjelenést és a kezelést is új szemszögből közelíti meg.

Hirdetés

Multimédia

Nyilvánvaló, hogy a kézibeszélő nem multimédiás eszköz, ettől függetlenül jutott egy szimpla 8 megapixeles, autofókuszos egység a hátoldalára LED segédfénnyel, illetve egy 2 megapixeles szelfikamera az előlapra is. Videohívás viszont sajnos nincs a repertoárban, az külön appot fog igényelni. Amúgy ilyen pasztellkréta-rajzokat lehet vele készíteni, főleg akaratunk ellenére hawaii-barbie-ra szárított frizurával.. A szoftver gyári Android, az összes beállítási lehetőség a megszokott helyen és módon érhető el. Kizárólag az érzékenységet és a képminőséget állíthatjuk, utóbbit magas vagy alacsony viszonylatban.


[+]

Az élőkép sincs túlbonyolítva, az exonáló, a videó, a kameraváltó és a segédfény kapcsolója érhető el, illetve a három pötty alatt a beállítások. A képek nem jók, a fehéregyensúly ingatag, főleg hideg és zöldes árnyalatú, de színhiányos képek készülnek rengeteg zajjal és kétségbeesett zajmentesítéssel. Részletekből kevés, kromatikus aberrációból túl sok jut, a dinamika pedig gyenge. Lencsetorzítás is akad, éjszaka pedig szinte hallani a ráadásul színes zajt a képeken. A fókusz egyébként sincs a helyzet magaslatán, sötétben viszont szinte teljesen használhatatlan. Dokumentarista jelleggel, közelikre viszont pont lehet használni a szenzort, ha éppen van fókusz és/vagy képesek vagyunk meg is tartani, amíg elkészül a kép.

A mozgókép rögzítése hasonló nehézségekbe ütközik, a hang legalább erős, a fókusz pedig összeszedettebbnek tűnik, a világos részek viszont tökéletes fényviszonyok között is szénné égnek, a kromatikus aberráció pedig intenzívebb. A gyári lejátszó, nem meglepetés, semmit nem tud, kizárólag lejátszani azt, ami nem AC3 hang, vagy H265-ös kódolás maximum 2K felbontásig, azzal viszont meglepően jól elboldogul. Sem feliratokat, sem hangsávokat nem kezel, mindössze az időben tudunk előre és hátra mozogni, más opció nincs is.


[+]

Zenelejátszóból van Doro és Play Zene is, hangszínszabályzó viszont egyikben sem. Az tény, hogy a multimédiás hangszóró nagyon hangos, de nem egy élmény, ha megszólal. Zenehallgatásra nem mondanánk alkalmasnak, fülsértőek a magasak, mély nincs, maximum hangerőn torzít és kissé recseg. Egy jobb fülhallgatóra jutó hangminőség viszont kielégítő, egészen kellemes teret kap az egész, visszafogottabbak a csilingelő hangok, bár nyilvánvalóan nem erre találták ki az eszközt. A dokkolóban sem halkabb érdekes módon, pedig pont a hangszóróács azon részének egy részét takarja, amelyikből a hang jön. Van FM-rádió is, teljesen hagyományos kezelőfelülettel, RDS információkkal.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.