Doro 8040 - változó kor

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: AliceWake | 2018-07-11 12:30

A svéd Doro kifejezetten idősek számára készít mobil- és okostelefonokat, amelynek lényege a speciális, egyszerűsített felhasználói felület, ami a megjelenést és a kezelést is új szemszögből közelíti meg.

Bevezető

A svéd vállat harmincnyolc éve van jelen a telekommunikációs szektorban, nekünk sem ismeretlen, úgy hét éve nyomogattuk az egyszerűsített, nyomógombos mobiljaikat, és egyébként továbbra is kezdő felhasználóknak és időseknek szánt okos- és mobiltelefonokat is gyártanak. A koncepció lényege az egyszerűsített, intuitív kezelőfelület, illetve a távoli elérés integrálása, amivel segíthetünk beállítani vagy kezelni a készüléket. Jelen esetben nem a hardver vagy a kialakítás az érdekes, hanem a kezelőfelület, ami funkcionálissá és emberközelivé teszi a készülék használatát. Bár egy komolyabb lapkakészlet azért jól esett volna.

A Doro 326 tíz éve járt nálunk.
A Doro 326 tíz éve járt nálunk.

Az idős korosztály viszont a roppant figyelmesen tervezett felhasználói felület ellenére is érdekes és kényes célcsoport. A probléma általában nem az értelmi vagy felfogási képességek hiánya, hanem egyrészt esetleg az emlékezőtehetség megbízhatatlansága, és akkor pont mindegy, hogy mit kell megjegyezni, az egyszerűbb dolgok ugyanúgy megterhelőek lehetnek, mint komplexebb összefüggések; másrészt az érdeklődés és a motiváció elvesztése. Sok időskorú természetesen meg tudná jegyezni, hogy hogyan küldjön el egy szöveges üzenetet, de egyszerűen nem kívánják már megerőltetni magukat, pont beérik azzal, hogy fogadják vagy elutasítják a hívást és magukkal vihetik a telefont vészhelyzet esetére. Amihez a Doro viszont dedikált gombot is biztosít.


[+]

Ilyen esetben ugyan mindegy, hogy mennyire kézenfekvő és felhasználóbarát egy készülék kezelőfelülete, a felhasználó egyszerűen nem motivált új dolgok megismerésében. Személyes tapasztalat, hogy gyakran már azt sem gyakorolják, ami korábban elsajátítottak, bármilyen apró változás komoly bizonytalanságot okoz, pedig egy régi Nokia 3410 aztán igazán nem egy bonyolult valami. Így, azok az idősek, akik alapvetően érdeklődnek, valószínűleg a hagyományos Android vagy iOS alapvető működtetésével is megbirkóznak; akik viszont nem motiváltak, nem vágynak okosfunkciókra, csak telefonálni, azok a Doro 8040-est sem találják sokkal könnyebben kezelhetőnek, mint bármi mást. Például a nagymamám, aki 84 éves.


A speciális felület azonnal feltűnik.

Annyiban viszont mégis működőképes a Doro rendszerének kialakítása, hogy egyszerűen és életszerűen kommunikál a felhasználóval, nem jellemző a szakkifejezések használata, nincsenek rejtett menüpontok, a lényeges alkalmazások és funkciók elrendezésükből fakadóan azonnal elérhetők, szükség esetén biztosított a távoli hozzáférés, illetve a műveletek dialógus formában végezhetőek. Jellemzőek a megtekint/meghallgat/elküld típusú ikonok, amelyeket a mit/kinek/hogyan típusú panelek követnek. Baj maximum akkor lehet, ha mindennek ellenére felugrik a normál androidos párbeszédpanel, hogy engedélyezzünk ezt-azt az alkalmazásnak. Erre viszont megoldás lehet a távoli vezérlés.


[+]

Érdekes lenne felmérni, hogy a skandináv Doro koncepciója itthon mennyire működőképes. Tény, hogy az NMHH felmérése szerint egy év alatt megduplázódott a 60 év felettiek körében az okostelefonok használata, édesapám is most cserélte le duzzogva a nyomógombos Nokiát, de rajta kívül is ismerek bőven hatvan feletti felhasználókat, akik pont elboldogulnak egy tavaly előtti csúcsmodellel is, vagy régebbi iPhone-nal, tudnak telefonálni, Viber vagy iMessage üzenetre válaszolni, küldeni e-mailben fotókat az unokáikról, de például az e-mail szövegét rendre a tárgy mezőbe írják (ez nem apu, ő ki van képezve). Viszont végül is a lényeget megoldják. Nekik a későbbiekben, mondjuk 15-20 év múlva sem lesz különösebben bonyolult egy érintőképernyős, ismerős rendszert, mondjuk iOS-t futtató eszköz kezelése, mert megszokják.

A dobozban lapul egy dokkoló is.
A dobozban lapul egy dokkoló is.

De ha valaki életében nem látott még okostelefont, a 15 éve kapott nyomógombos Nokiát pedig már csak hívásfogadásra és maximum telefonhívásra használja, de azt is úgy, hiába gyorstárcsázó vagy mentett névjegyek, hogy a noteszéből begépeli a telefonszámot, az nem valószínű, hogy egyrészt vágyik okosfunkciókra, másrészt sokkal evidensebbnek és motiválóbbnak találja majd a Doro-t, mint egy egyszerűsített felületű akármi mást. Nem teljesen egyértelmű tehát a célcsoport, legalábbis a hazai viszonyokat figyelembe véve. Ezen felül a Doro 8040 kissé lassú is, ami különösen egy bizonytalan felhasználó esetében okozhat kellemetlenségeket, mondjuk, ha nem tudja eldönteni, hogy ő csinál valamit rosszul, vagy a készülék nem reagál.

Webes felületen és TeamVieweren keresztül kezelhető az eszköz.
Webes felületen és TeamVieweren keresztül kezelhető az eszköz. [+]

Valószínűleg egyébként annak lehet hasznos a Doro rendszere, aki valamelyest képben van egy érintőképernyős okoseszköz alapvető használatával, de nem óhajt mindenféle funkciót használni, mindössze néhány opciót vesz igénybe és már nem, vagy egyáltalán nem szeretne lépést tartani a hagyományos rendszerek új szoftververzióinak technikai és megjelenésbeli változásaival, vagy olyasmivel vacakolni, ami őt nem is érdekli. A kialakítás ergonomikus, kényelmes és stabil fogású, vannak fizikai vezérlőgombok, dokkoló, a felület pedig testreszabható és funkcionális.

Tartozékok, kialakítás

A viszonylag nagy dobozban az 1 amperes töltőfejen és microUSB kábelen kívül található masszív és stabilan álló dokkoló nagyon praktikus, akár otthoni készülékként is beépíthetjük az eszközt a felhasználó rutinjába, ami többek között azért is hasznos, mert lesz egy helye a készüléknek, így kisebb eséllyel keveredik el. Másrészt a júzer még véletlenül sem felejti el feltölteni a nem túl acélos teljesítményű akkumulátort, pláne nem okoz gondot a microUSB csatlakozó használata. A készülék jobb oldalán található érintkezőfelületek három ponton illeszkednek a dokkoló alján található csatlakozókhoz, tehát csak egyféle tájolásban működik a dolog; nem lehet elrontani a dokkolást.


[+]

Ilyenkor a készülék felületet vált, jelzi a töltést, illetve óraként funkcionál. De a beállításokban megadhatjuk, hogy mit és hogyan mutasson. A dokkoló főképernyőjén összesen hat funkció lesz elérhető: a hívás, a zenelejátszó, az ébresztés és a beállítások, ami kizárólag erre a felületre vonatkozó lehetőségeket rejt. A ne zavarjanak mód elég egyértelmű, mellesleg engedélyezni kell a Dokk módnak, a szöveg viszont előképzettséggel sem feltétlenül fogyasztható. A diavetítés pedig a háttérképet cserélgeti, szóval egy digitális képkeretünk is van hirtelen.

További képek a galériában!
További képek a dokkolt felületről a galériában! [+]

Kijelző-teszt
Mérés Doro 8040 Nokia 1 Xiaomi Redmi 5 Meizu M6
Képátló 5,0 hüvelyk 4,5 hüvelyk 5,7 hüvelyk 5,2 hüvelyk
Felbontás 720 x 1280 480 x 854 720 x 1440 720 x 1280
Technológia IPS LCD IPS LCD IPS LCD IPS LCD
Fehér fényerő (max.) 353 nit 270 nit 484 nit 432 nit
Fehér fényerő (min.) 12,21 nit 13,35 nit 1,1 nit 1,8 nit
Fekete fényerő 0,41 nit 0,14 nit 0,26 nit 0,36 nit
Kontrasztarány 861:1 1933:1 1861:1 1202:1
Színhőmérséklet 7257 K 7487 K 8022 / 7423 K 7470 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

Az 5 hüvelykes, 16:9 képarányú HD IPS panel jobban néz ki, mint ahogy a számadatok mutatják, a felbontás például ekkora méretben teljesen rendben van, a kontraszt és a fényerő viszont gyenge. Kivéve a minimum fényerőt, mert az masszív. A színhőmérséklet hűvös és megmásíthatatlan, a betekintési szögek szűkülésével egyre hidegebb árnyalatot vesz fel, inverzió és a tartalom torzulása viszont nem viszont nem jellemző. A beállítások között szerepel a színjavítás, ami különböző típusú színészlelési és látási problémáknak megfelelően konfigurálja a megjelenítést, illetve kérhető tényleg óriási, kontrasztos szövegmegjelenítés.


[+]

A készülék hagyományos kialakítású, jól megkülönböztethető, határozottan kattanó fizikai navigációs gombokkal az alsó káván. A fix elrendezésű alkalmazásváltó és a vissza gomb is kapott háttérvilágítást, ahogy a panelből kissé kiemelkedő Home gomb is. A beszédmikrofon ugyanitt, a jobb sarokban látszik, felülre pedig márkajelzés, 2 megapixeles előlapi kamera, beszédhangszóró és RGB értesítő LED került. Van fény- és közelségérzékelő szenzor is, csak az normál körülmények között nem látszik.


[+]

A 148,6 x 70,1 x 9,48 milliméteres, plasztikházas készülék egy kézzel kevésbé kényelmesen kezelhető, a 165 grammos tömeg pedig pont érezhető. (Nagyon aranyos, hogy a telefont a magyar nyelvű termékoldalon kézibeszélőnek hívják.) A szürke, szaténfényű hátlap egyébként levehető, ami viszont nem jelenti a 2920 mAh-s telep cserélhetőségét; mindössze a microSIM kártyát és a microSD kártyát helyezhetjük a megfelelő fakkba. A készülék egyébként egész vagányul néz ki. A panel, amelyen a 8 megapixeles kamera, a LED segédfény, a másodlagos hangszóró és a vészjelző gomb található minimálisan kiemelkedik, alul pedig a hangszórórács töri meg a felületet.


[+]

A hátlap lebontását az alsó sarokból kezdhetjük meg (lakkozott körömmel ne álljunk neki), minden mást pedig fentebb érdemes keresni. A bekapcsológombot konkrétan a készülék legtetején, pont középen, ami kissé szerencsétlen elhelyezkedés, noha véletlenül tényleg nem lehet lenyomni. A hangerőszabályzók balra kerültek, míg a microUSB port a jobb él felső harmadába. A kábel helyes csatlakoztatási irányát nyíl alakú nyílás segíti, de a dokkoló szükségtelenné is teszi ennek a használatát. A fém bigyók a dokkoló csatlakozófelületei, illetve alul van még egy fizikai gomb, ami hosszan nyomva a kamerát keríti elő, majd exponálóként funkcionál.


[+]

A kialakítás és az ergonómia szintén a könnyű és biztos kezelést segíti elő, plusz a műanyag, masszív kivitel valószínűleg strapabíróbb is, min egy üvegház, ez mindenképpen versenyelőny a Doronak. A megvilágított fizikai navigációs gombok, a kamera-gyorsindító, de főleg a programozható vészjelző gomb komoly segítség azoknak, akik egyrészt asszisztenciát igényelnek bizonyos helyzetekben, illetve a finom motorikus funkcióik vagy a reakcióidejük megkopott. Ezen felül a hangszórók extra hangosak, a maximális csengőhangerő 1 méterről több, mint 83 dB(A), valamint kompatibilis hallókészülékkel.

Hadrver, szoftver

Értjük, hogy a készüléket nem hardcore felhasználókra tervezték, de a hardver még úgy is gyenge, hogy a felhasználás feltehetően alapfunkciókra korlátozódik. A 2 GB rendszermemória nem lesz elégséges, ha a júzer rendre a Home gombbal hagyja el az alkalmazásokat, márpedig ez jellemzőnek tűnik a célközönség körében, a 28 nanométeres, nyolc, maximum 1,5 GHz-es Cortex-A53-as maggal dolgozó MediaTek MT6738 pedig még az alapműveletektől is zavarba jön. Ehhez egy gyenge teljesítményű Mali-T860 grafikus feldolgozóegység tartozik. A működés akadozós és komótos, ami külön kellemetlen, ha a felhasználó amúgy is bizonytalan a műveleteket illetően.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Doro 8040 Xiaomi Redmi 5 Meizu M6 Nokia 1
Rendszerchip MediaTek MT6738 Snapdragon 450 MediaTek MT6750 MediaTek MT6737M
AnTuTu Bench. 7.x nem fut le 70322 pont 54446 pont nem futott le
Geekbench 4.x (single/multi) 650 / 1778 pont 765 / 3477 pont 607 / 2499 pont 488 / 1029 pont
GFXBench Manhattan onscreen 7,4 fps 18 fps 11 fps 7,9 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 3,6 fps 9,4 fps 5,3 fps 1,9 fps
AndroBench Sequential Read 272,90 MB/s 277,95 MB/s 256,17 MB/s 164,78 MB/s
AndroBench Sequential Write 45,78 MB/s 113,54 MB/s 127,23 MB/s 35,96 MB/s
AndroBench Random Read 35,29 MB/s 36,25 MB/s 55,39 MB/s 23,29 MB/s
AndroBench Random Write 11,61 MB/s 16,69 MB/s 13,23 MB/s 7,80 MB/s


[+]

Első bekapcsoláskor részletes és egyszerű útmutató áll rendelkezésre, igény esetén az érintőkijelző használatához is. A speciális főképernyőtől jobbra található egy időjárás widgetet megjelenítő felület, amely alatt összesen hat gyorsműveletet helyezhetünk el. Itt például a legutoljára tárcsázott névjegy is megtalálható. Ezt a felületet előszedni viszont igaz kihívás, nagyon sokat kell simogatni a kijelzőt, hogy felfogja, mit akarunk, pedig a reszponzivitással máskor nincsen baj, csak a rendszer reakcióidejével. Egyébként praktikus lenne, de ebben a formában elég körülményes.


[+]

A dokk mód és a normál felület közötti váltás is nehézkes, sokszor összecsúszik a két felület, az egyedi, tényleg remek logikával kialakított UI pedig zavaróan lassan reagál bizonyos esetekben. A Doro rendszere 7.0-s Androidra épül 2018 februári biztonsági csomaggal, elérhető egyébként a hagyományos megjelenés és beállítások menü is, van osztott nézet mód, ugyanúgy működik, mint mindig, az értesítő- és gyorskapcsoló panel pedig testreszabható, viszont kapott egy külön ikont a gyorsműveletek között, Saját értesítések néven. Ez értelemszerűen lerántja az állapotsávot helyettünk és megmutatja a hagyományos értesítési kártyákat, illetve gyorskapcsolókat.


[+]

Az egész rendszer távolról vezérelhető a My Doro Manager appal, illetve az ingyenes TeamViewer-t lehet még hasznos beszerezni a honlap ajánlása szerint, illetve létrehozni egy Doro fiókot. Ez nem csak akkor hasznos, ha a technikai segítség távol van a felhasználótól, de azonnal és hatékonyan meg lehet oldani bármilyen felmerülő problémát, mert nem kell elmagyarázni, hogy mit, hol és merre kéne nyomogatni, amivel jó eséllyel még nagyobb összevisszaságot eredményezünk. A Doro Selection a Google Play Áruház dorósított megjelenése, sajnos viszont a lényeg angolul van, ahogy a Doro Connect and Care is.


[+]

A rendszer logikája arra épül, hogy a felhasználóban megfogalmazódik valami. Szeretne megnézni valamit. Ekkor egy rakás lehetőséget kap arra a kérdésre válaszolva, hogy mit szeretne megnézni, mindezt hétköznapi nyelven, egyszerű ikonokkal. Ugyanígy lehet hívást indítani és tartalmakat küldeni. Angolul jobban visszaadja a hétköznapi beszédet, mivel a szeretnék kezdetű mondatok főnévi igenévvel folytatódnak, magyarul viszont hiányzik a ragozás. De így is értelemszerűbb az egész műveletsor. Mutatunk inkább egy galériát a menürendszerről, úgy biztosan kézenfekvőbb, hogy miről van szó.


[+]

Az alkalmazásmenü szintén egyedi, felfelé simítva a főképernyőn szintén párbeszédes ikonok találhatóak, például a Keresés. Ezt megérintve választhatunk, hogy mit szeretnénk keresni. Valamit az interneten, egy helyet, címet, vagy valamit a telefonon. A hangasszisztenst átugorva az ABC rendben rendezett, csempés-lista formátumú alkalmazásmenü jelenik meg, ahol a telepített alkalmazások sorakoznak. A Doro saját alkalmazásai viszont mind angol nyelvűek, kivéve a Vészhelyzeti információkat (ICE – In Case of Emergency). Itt megadhatjuk a vércsoportot, allergéneket, testtömeget, magasságot, a biztosításunk típusát, a vészhelyzetben értesítendők elérhetőségét és a nyelvet, amin kommunikálni lehet velünk. Mondjuk, itt lehetne több opció, nem csak egy.


[+]

A hátlapi fizikai segélykérő gomb szintén testreszabható, lehet hosszan nyomni, vagy háromszor egymás után, attól függően, hogy melyik kényelmesebb annak, aki használni fogja. Összesen öt névjegy adható hozzá a vészhelyzetben értesítendők listájához, aki egy előre megírt szöveges üzenetet fognak kapni SMS-ben helyadatokkal együtt, ha ezt is engedélyezzük. látható, hogy az egész rendszer támogató és felhasználóbarát, rengeteg olyan szoftveres és hardveres megoldással, ami korlátozott ismeretek mellett is segít a lehetőségek gyors és hatékony kihasználásában.


[+]

Ennek a hagyományos felületek, mint a fájlkezelőé, például nem tesz jót, de a legtöbb app, mint a gyári böngésző – van egyébként Chrome is – vagy a számológép viszont egyedi, jobbára irtó nagy betűkkel, ikonokkal és számokkal operáló megjelenést kapott. Ezt még lehet fokozni a kontrasztos megjelenítéssel, illetve a főképernyőn is három hatalmas, fix alapműveleti ikon érető el, fölötte pedig tetszés szerint négy kisebb, amelyek akár közvetlen kontaktok is lehetnek azonnali hívásindításhoz. A navigáció kizárólag simításra és görgetésre épül, nincs nyomva tartás vagy többujjas mozdulat, a rendszer pedig jó érzékkel próbál kommunikálni a felhasználóval, noha a magyar nyelv sajátosságai és a helyenként angol, vagy hagyományos párbeszédpanelek azért zavaróak.

Multimédia

Nyilvánvaló, hogy a kézibeszélő nem multimédiás eszköz, ettől függetlenül jutott egy szimpla 8 megapixeles, autofókuszos egység a hátoldalára LED segédfénnyel, illetve egy 2 megapixeles szelfikamera az előlapra is. Videohívás viszont sajnos nincs a repertoárban, az külön appot fog igényelni. Amúgy ilyen pasztellkréta-rajzokat lehet vele készíteni, főleg akaratunk ellenére hawaii-barbie-ra szárított frizurával.. A szoftver gyári Android, az összes beállítási lehetőség a megszokott helyen és módon érhető el. Kizárólag az érzékenységet és a képminőséget állíthatjuk, utóbbit magas vagy alacsony viszonylatban.


[+]

Az élőkép sincs túlbonyolítva, az exonáló, a videó, a kameraváltó és a segédfény kapcsolója érhető el, illetve a három pötty alatt a beállítások. A képek nem jók, a fehéregyensúly ingatag, főleg hideg és zöldes árnyalatú, de színhiányos képek készülnek rengeteg zajjal és kétségbeesett zajmentesítéssel. Részletekből kevés, kromatikus aberrációból túl sok jut, a dinamika pedig gyenge. Lencsetorzítás is akad, éjszaka pedig szinte hallani a ráadásul színes zajt a képeken. A fókusz egyébként sincs a helyzet magaslatán, sötétben viszont szinte teljesen használhatatlan. Dokumentarista jelleggel, közelikre viszont pont lehet használni a szenzort, ha éppen van fókusz és/vagy képesek vagyunk meg is tartani, amíg elkészül a kép.

A mozgókép rögzítése hasonló nehézségekbe ütközik, a hang legalább erős, a fókusz pedig összeszedettebbnek tűnik, a világos részek viszont tökéletes fényviszonyok között is szénné égnek, a kromatikus aberráció pedig intenzívebb. A gyári lejátszó, nem meglepetés, semmit nem tud, kizárólag lejátszani azt, ami nem AC3 hang, vagy H265-ös kódolás maximum 2K felbontásig, azzal viszont meglepően jól elboldogul. Sem feliratokat, sem hangsávokat nem kezel, mindössze az időben tudunk előre és hátra mozogni, más opció nincs is.


[+]

Zenelejátszóból van Doro és Play Zene is, hangszínszabályzó viszont egyikben sem. Az tény, hogy a multimédiás hangszóró nagyon hangos, de nem egy élmény, ha megszólal. Zenehallgatásra nem mondanánk alkalmasnak, fülsértőek a magasak, mély nincs, maximum hangerőn torzít és kissé recseg. Egy jobb fülhallgatóra jutó hangminőség viszont kielégítő, egészen kellemes teret kap az egész, visszafogottabbak a csilingelő hangok, bár nyilvánvalóan nem erre találták ki az eszközt. A dokkolóban sem halkabb érdekes módon, pedig pont a hangszóróács azon részének egy részét takarja, amelyikből a hang jön. Van FM-rádió is, teljesen hagyományos kezelőfelülettel, RDS információkkal.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikációs képességek sem felkavaróak, semmi extra nem került a repertoárba. A készülékbe egy nanoSIM-et pakolhatunk, ami Cat.4-es LTE kapcsolatot tud hozni minden hazai frekvencián, a WiFi 802.11b/g/n szabványon kapcsolódik, a normál beállítások között pedig van HotSpot is. Direct nincs. Ahogy NFC, OTG és infra sem. A Bluetooth 4.0-s verziószámú, a szenzoros felszereltség viszont egészen jó: van gyorsulásmérő, fény- és közelségérzékelő, tájoló, hang- és mágneses szenzor is, így az iránytűt is kiaknázhatjuk.


[+]

Helymeghatározás természetesen van, asszisztált GPS alapú, de a GLONASS rendszerét is látja a modul, mellesleg használja is, de a pozíciószerzés így is komótos. Érdemes azért bekapcsolva hagyni, mivel a segélykérő értesítések aktív helymeghatározás mellett koordinátákat is küldenek az illetékes személynek. A beszélgetés hangminősége kifogástalan, a készülék támogatja a hallókészülékeket is, az első bekapcsoláskor pedig személyre szabhatjuk a beszédhangszóró hangerejét. A vonal másik végén szintén nincs gond, a másodlagos zajszűrő mikrofon sokat segít. A hangzás kicsit nyomott, de legalább hangos.


[+]

A 2920 mAh-s akkumulátor egyébként kielégítőnek hangzik a felbontást és a kijelző méretét figyelembe véve, de a lapkakészlet és a rendszer messze van a takarékos fogalmától. Ez annyiban mondjuk nem tragédia, hogy a dokkoló automatikusan tölti a készüléket, így ha az jobbára ott tartózkodik az üresjáratokban, nem valószínű, hogy gondot fog okozni. Offline videót 150 niten maximum 11 órát nézhetünk, míg böngészni csak 5 és fél órát engednek az erőforrások. Van egyébként teljesítmény és adatkorlátozással dolgozó energiatakarékosság, de csak a hagyományos menüben.

Értékelés: Doro 8040
Külső
Ergonómia 8 pont
Anyaghasználat 8 pont
Összeszerelés minősége 8 pont
Kijelző mérete, minősége 8 pont
Belső
Kezelhetőség 8 pont
Sebesség 6 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 9 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 6 pont
Multimédia
Vizuális 5 pont
Audio 5 pont
Egyebek
Üzemidő 6 pont
Ár/érték aránya 6 pont
Hogyan értékelünk?

A Doro 8040 rengeteg olyan egyedi megoldással dolgozik, ami valóban megkönnyíti a felhasználást, akár fizikai értelemben is. A matt műanyag burkolat, a lekerekített élek, érzékelhető vastagság ez esetben a fogás stabilitását fokozza, míg a hardveres kezelőgombok a rendszeren belüli navigációt. Van dedikált, programozható segélykérő gomb a hátlapon, illetve külön kameraindító és exponáló a jobb élen. Az érintőkijelző vezérlése kizárólag simításra és görgetésre épül, amihez az első beüzemeléskor segítséget is kap a felhasználó. Ahogy egyébként a működtetéshez is. A felület egészen más elven épül fel, mint a hagyományos UI-k, viszont még mindig sok a zavaró tényező, főleg, ha a felhasználó eleve bizonytalan. A hétköznapi nyelvezetre épülő párbeszéd jelegű kezelés tényleg működhet, még úgy is, hogy a magyarban hiányos lesz a ragozás. Az egész lényege az a felvetés, hogy megfogalmazódik bennünk valami, például, hogy szeretnénk megkeresni valamit, tehát értelemszerűen a bazi nagy Keres ikonra nyomunk. Itt egy rakás lehetőség kerül elő a mit kérdésre. Mit szeretnénk keresni? Valamit az interneten? Egy helyet, címet? Valamit a telefonon? Ez nagyon előremutató hozzáállás, meg jellemzően skandináv is, ahol azért köztudottan elég jó a közhangulat. Viszont a hardver nagyon gyenge, rendszeresen megakad, pillanatokra lefagynak felületek, hosszú a reakcióidő, ami nagyon zavaró tud lenni, ha a felhasználó nem biztos abban, hogy ő mindent jól csinált, csak éppen nincs elég megcímezhető memória a szerkezetben. A dokkoló léte több szempontból is pozitív és benne van a 80 ezer forintos árban, ami viszont elég soknak tűnik. Az okoskínálatban viszont nem nagyon tudunk alternatívát mondani, azt viszont igen, hogy érdemes alaposan mérlegelni a felhasználó igényeit, lehetőségeit és hozzáállását mielőtt a Dorot választjuk, mondjuk egy Android Go rendszerű okostelefon vagy egy nyomógombos feature phone helyett.

AliceWake

A tesztkészüléket a Doro biztosította a számunkra, köszönjük! Vásárláshoz kérjük, kattintson ide!

A cikk elkészítését a Telenor Hipernet Blog támogatta, ahol további mobilos érdekességekről lehet olvasni.

Specifikáció

Doro 8040
Doro 8040 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 148,6 x 70,1 x 9,5 milliméter
Tömeg 165 gramm
Színvariációk fehér, szürke
SIM-foglalat nanoSIM
Kijelző
Kijelző átlója 5 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 1280 (293 ppi)
Kijelző típusa Kapacitív IPS-LCD
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa MediaTek MT6738
Processzor típusa négymagos, maximum 1,5 GHz-es Cortex-A53
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv8
Grafikus chip Mali-T860 MP2
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Belső tárhely 16 GB
Memória bővíthetősége microSD
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 800/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 800/900/1800/2100/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA / LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 150 Mbps
LTE Cat.4
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n, HotSpot, Direct
USB 2.0 (microUSB)
Push-to-talk / RSS van / nincs
GPS van (GPS, A-GPS)
NFC nincs
Alapfunkciók
Profilok néma/rezgés
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés nincs / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform Android 7.0 (Nougat)
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Java van
Játékok telepíthetők
Valutakonverter telepíthető
Extra szoftverek Dokk mód, Doro Alarm, Doro Connect & Care, Doro Selection, Doro billetyűzet, My Doro Manager, Office Suite, Quick Support,
Multimédia
Fő kamera 8 megapixel, autofókusz, LED villanó
Másodlagos kamera 2 megapixel, fix fókusz
Videófelvétel 720p (30 fps)
Zenelejátszó szoftver van
Hangszínszabályzó van
FM-rádió van
Üzemidő
Alap akkumulátor 2920 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő n/a
Beszélgetési idő n/a
Egyebek
3,5 mm-es audio kimenet, dokkoló, segélykérő gomb, dedikált kameragomb, fény- és közelségérzékelő, gyorsulásmérő, tájoló, mágneses- és hangszenzor