2019. február 23., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Okostelefon rovat

Doro 8040 - változó kor

A svéd Doro kifejezetten idősek számára készít mobil- és okostelefonokat, amelynek lényege a speciális, egyszerűsített felhasználói felület, ami a megjelenést és a kezelést is új szemszögből közelíti meg.

Hirdetés

Hadrver, szoftver

Értjük, hogy a készüléket nem hardcore felhasználókra tervezték, de a hardver még úgy is gyenge, hogy a felhasználás feltehetően alapfunkciókra korlátozódik. A 2 GB rendszermemória nem lesz elégséges, ha a júzer rendre a Home gombbal hagyja el az alkalmazásokat, márpedig ez jellemzőnek tűnik a célközönség körében, a 28 nanométeres, nyolc, maximum 1,5 GHz-es Cortex-A53-as maggal dolgozó MediaTek MT6738 pedig még az alapműveletektől is zavarba jön. Ehhez egy gyenge teljesítményű Mali-T860 grafikus feldolgozóegység tartozik. A működés akadozós és komótos, ami külön kellemetlen, ha a felhasználó amúgy is bizonytalan a műveleteket illetően.

Teljesítmény-teszt (a táblázat szétnyitható)
Benchmark Doro 8040 Xiaomi Redmi 5 Meizu M6 Nokia 1
Rendszerchip MediaTek MT6738 Snapdragon 450 MediaTek MT6750 MediaTek MT6737M
AnTuTu Bench. 7.x nem fut le 70322 pont 54446 pont nem futott le
Geekbench 4.x (single/multi) 650 / 1778 pont 765 / 3477 pont 607 / 2499 pont 488 / 1029 pont
GFXBench Manhattan onscreen 7,4 fps 18 fps 11 fps 7,9 fps
GFXBench Manhattan offscreen 1080p 3,6 fps 9,4 fps 5,3 fps 1,9 fps
AndroBench Sequential Read 272,90 MB/s 277,95 MB/s 256,17 MB/s 164,78 MB/s
AndroBench Sequential Write 45,78 MB/s 113,54 MB/s 127,23 MB/s 35,96 MB/s
AndroBench Random Read 35,29 MB/s 36,25 MB/s 55,39 MB/s 23,29 MB/s
AndroBench Random Write 11,61 MB/s 16,69 MB/s 13,23 MB/s 7,80 MB/s


[+]

Első bekapcsoláskor részletes és egyszerű útmutató áll rendelkezésre, igény esetén az érintőkijelző használatához is. A speciális főképernyőtől jobbra található egy időjárás widgetet megjelenítő felület, amely alatt összesen hat gyorsműveletet helyezhetünk el. Itt például a legutoljára tárcsázott névjegy is megtalálható. Ezt a felületet előszedni viszont igaz kihívás, nagyon sokat kell simogatni a kijelzőt, hogy felfogja, mit akarunk, pedig a reszponzivitással máskor nincsen baj, csak a rendszer reakcióidejével. Egyébként praktikus lenne, de ebben a formában elég körülményes.


[+]

A dokk mód és a normál felület közötti váltás is nehézkes, sokszor összecsúszik a két felület, az egyedi, tényleg remek logikával kialakított UI pedig zavaróan lassan reagál bizonyos esetekben. A Doro rendszere 7.0-s Androidra épül 2018 februári biztonsági csomaggal, elérhető egyébként a hagyományos megjelenés és beállítások menü is, van osztott nézet mód, ugyanúgy működik, mint mindig, az értesítő- és gyorskapcsoló panel pedig testreszabható, viszont kapott egy külön ikont a gyorsműveletek között, Saját értesítések néven. Ez értelemszerűen lerántja az állapotsávot helyettünk és megmutatja a hagyományos értesítési kártyákat, illetve gyorskapcsolókat.


[+]

Az egész rendszer távolról vezérelhető a My Doro Manager appal, illetve az ingyenes TeamViewer-t lehet még hasznos beszerezni a honlap ajánlása szerint, illetve létrehozni egy Doro fiókot. Ez nem csak akkor hasznos, ha a technikai segítség távol van a felhasználótól, de azonnal és hatékonyan meg lehet oldani bármilyen felmerülő problémát, mert nem kell elmagyarázni, hogy mit, hol és merre kéne nyomogatni, amivel jó eséllyel még nagyobb összevisszaságot eredményezünk. A Doro Selection a Google Play Áruház dorósított megjelenése, sajnos viszont a lényeg angolul van, ahogy a Doro Connect and Care is.


[+]

A rendszer logikája arra épül, hogy a felhasználóban megfogalmazódik valami. Szeretne megnézni valamit. Ekkor egy rakás lehetőséget kap arra a kérdésre válaszolva, hogy mit szeretne megnézni, mindezt hétköznapi nyelven, egyszerű ikonokkal. Ugyanígy lehet hívást indítani és tartalmakat küldeni. Angolul jobban visszaadja a hétköznapi beszédet, mivel a szeretnék kezdetű mondatok főnévi igenévvel folytatódnak, magyarul viszont hiányzik a ragozás. De így is értelemszerűbb az egész műveletsor. Mutatunk inkább egy galériát a menürendszerről, úgy biztosan kézenfekvőbb, hogy miről van szó.


[+]

Az alkalmazásmenü szintén egyedi, felfelé simítva a főképernyőn szintén párbeszédes ikonok találhatóak, például a Keresés. Ezt megérintve választhatunk, hogy mit szeretnénk keresni. Valamit az interneten, egy helyet, címet, vagy valamit a telefonon. A hangasszisztenst átugorva az ABC rendben rendezett, csempés-lista formátumú alkalmazásmenü jelenik meg, ahol a telepített alkalmazások sorakoznak. A Doro saját alkalmazásai viszont mind angol nyelvűek, kivéve a Vészhelyzeti információkat (ICE – In Case of Emergency). Itt megadhatjuk a vércsoportot, allergéneket, testtömeget, magasságot, a biztosításunk típusát, a vészhelyzetben értesítendők elérhetőségét és a nyelvet, amin kommunikálni lehet velünk. Mondjuk, itt lehetne több opció, nem csak egy.


[+]

A hátlapi fizikai segélykérő gomb szintén testreszabható, lehet hosszan nyomni, vagy háromszor egymás után, attól függően, hogy melyik kényelmesebb annak, aki használni fogja. Összesen öt névjegy adható hozzá a vészhelyzetben értesítendők listájához, aki egy előre megírt szöveges üzenetet fognak kapni SMS-ben helyadatokkal együtt, ha ezt is engedélyezzük. látható, hogy az egész rendszer támogató és felhasználóbarát, rengeteg olyan szoftveres és hardveres megoldással, ami korlátozott ismeretek mellett is segít a lehetőségek gyors és hatékony kihasználásában.


[+]

Ennek a hagyományos felületek, mint a fájlkezelőé, például nem tesz jót, de a legtöbb app, mint a gyári böngésző – van egyébként Chrome is – vagy a számológép viszont egyedi, jobbára irtó nagy betűkkel, ikonokkal és számokkal operáló megjelenést kapott. Ezt még lehet fokozni a kontrasztos megjelenítéssel, illetve a főképernyőn is három hatalmas, fix alapműveleti ikon érető el, fölötte pedig tetszés szerint négy kisebb, amelyek akár közvetlen kontaktok is lehetnek azonnali hívásindításhoz. A navigáció kizárólag simításra és görgetésre épül, nincs nyomva tartás vagy többujjas mozdulat, a rendszer pedig jó érzékkel próbál kommunikálni a felhasználóval, noha a magyar nyelv sajátosságai és a helyenként angol, vagy hagyományos párbeszédpanelek azért zavaróak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.