IFA 2019: Két új modellel készült a Doro

Mi a közös egy hagyományos, kagyló kialakítású butatleefonban és a egy Androidos, alsó középkategóriásban? A Doro esetében a könnyített kezelőfelület.

A Doro két modellt is bemutatott a berlini IFA-n, ebből az egyik egy kagyló kialakítású (pirosban Vasemberre emlékeztető; arany színűek a gombok a másik oldalán), nyomógombos featurephone, a másik pedig már érdekes is. A Doro 8080 az általunk is személyesen ismert Doro 8040 folytatása, kulturált hardverrel és továbbfejlesztett felhasználói felülettel. A svéd gyártó készülékei Android alapú, de teljesen egyedi, főleg idősebbeknek szánt UI-val rendelkeznek, aminek a Skandináv térségben komoly intézményi támogatása is van, ami azért segít megmagyarázni a szerény hardveres képességű eszközök árazását.


[+]

A távsegítség nem csak a készülék beállításáig terjed, akkor is állnak rendelkezésre, ha valaki csak beszélgetne szeretne, esetleg segítségre van szüksége és/vagy a családja nem elérhető. De ezt a funkciót leszámítva a Doro 8080 már önmagában is egy értelmezhető készülék lett. Bog nyilván az első három percben talált apróbb javítanivalót, amit persze azzal a lendülettel meg is osztott a Doro Magyarországért is felelős kiemelt ügyfélkapcsolati menedzserével, aki dán, de történetesen még magyarul is egészen értékelhetően tud, mert az anyukája magyar.


[+]

Az Eva elnevezésű szoftvert egyébként így tesztelik, mármint Norvégiától Nagy Britanniáig több célcsoportba felhasználó is hónapokig használja életvitelszerűen, mire a végleges verzió kereskedelmi forgalomba kerül. A Doro 8080 a finomított és Android 9-es alapokra helyezett rendszer mellett egyébként Snapdragon 439-cel és 3 GB rendszermemóriával dolgozik. Az 5,7 hüvelykes, minőségi panel HD+ felbontású IPS, noccs nincs, cserébe a kellően visszafogott káváknak köszönhetően felül kifejezetten hangos, hallókészülék-kompatibilis hangszóró, alul pedig egy hagyományos, láthatóan gyorsan és megbízhatóan működő ujjlenyomat-olvasó is elfért. (És értesítési LED.)


[+]

A potenciális felhasználói szokásokat tekintve az előlapra szerelt 5 megapixeles egység több, mint kielégítő, mondjuk videotelefonáláshoz, hátulra pedig egy 16 megapixeles szenzor került a vészhívó gomb fölé, amihez öt névjegyet lehet rendelni prioritási sorrendben, vagy a Doro központi vészhívójánál csörög, ha senki nem elérhető. A 156,7 x 73,6 x 8,7 milliméteres, 175 grammos, alumínium keretes készülékbe 3200 mAh-s akkumulátor és Type-C csatlakozó került, nem maradt le a jack és még mobilfizetésre alkalmas NFC is van.

A Doro 8080 megint nem lett olcsó, de legalábbis ránézésre, minőségi termék, a párbeszédre alapuló, egyszerű és szupportív, nem utolsósorban friss rendszer pedig továbbra is előremutató. A készülék Németországban 320 euróba fog kerülni, ami körülbelül 105 ezer forintnak felel meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Doro

Azóta történt

Előzmények

  • Új, idősebbeknek tervezett okostelefonnal jelentkezik a Doro

    Olcsóbb, mint a Doro 8040, de nem tud sokkal kevesebbet, ráadásul ebben is van távoli eléréshez szükséges szoftver.

  • Doro 2404 - ez csak egy mobiltelefon, de tényleg

    A Doro 2404 elképesztően buta, viszont pont ebben rejlik a nagyszerűsége. Semmit, de semmit nem lehet vele csinálni, kizárólag telefonálni, szöveges üzenetet írni és vészjelezni. Mindezt szögegyszerűen.

  • Doro 8040 - változó kor

    A svéd Doro kifejezetten idősek számára készít mobil- és okostelefonokat, amelynek lényege a speciális, egyszerűsített felhasználói felület, ami a megjelenést és a kezelést is új szemszögből közelíti meg.

Hirdetés