Hirdetés

CAT S53 - mint a macska fenn a fán

Tetemes az 5G-s strapatelefonok felára, megnéztük mit nyújt a CAT 200 ezerért.

Hirdetés

Külső, kijelző, védelem

A minap panaszolta el George Hotz egykori iPhone hekker, hogy milyen nehéz kis halként, önvezető autós hardverébe chipet szerezni, mert nem hajlandó a Qualcomm apró megrendelésekkel foglalkozni, ez pedig nagyjából minden alkatrészre és beszállítóra igaz. Most apró alatt ne száz, hanem százezer alatti megrendelésre gondoljunk, és bár a CAT S53-ba sikerült a mögötte álló Bullitt Groupnak 5G-s chipet vadászni, nem jutott hozzá versenyképesebb darabhoz, és a Snapdragon 480 teljesítményéből nem lesz 215 ezer forintért köszönet. Hogyan állhat ilyen magas végösszeg egy HD kijelzős telefon mellett, amely kamerából is csak egyetlen értelmezhetőt kapott? A por és a víz kívül tartása puszta anyagköltségben nem nagy tétel, és az ütésálló váz extra matériája sem nullázza le a bankszámlát – akkor miért nem fért bele mondjuk egy Poco F4 villámhardvere, csúcskijelzője és sokrétű kameraszettje, pár tízezres extra költséget rápakolva a strapajellegért?


[+]

A válasz sokrétű, és ott indul, hogy a ütésálló telefon vastagon rétegtermék. Márpedig Wright törvénye alapján tudjuk: kis számban mindig költségesebb gyártani, mint nagyban, és vélhetőleg 120 Hz-es AMOLED panelt sem szór ki a Samsung kis megrendelőknek – magyarán a Bullitt is abból főzhetett, amihez a sarki fűszeresnél hozzájutott. Csak azért pedig, mert egy CAT telefon kis számban készül, még ki kell fizetni a tervezési, gyártási, engedélyeztetési, licencelési, a lokalizálási és marketingköltségeket, ahogy az IP68/69K és MIL-STD-810H tesztek teljesítése sem filléres tétel. Márpedig, ha vállalja, akkor az S53 minden egyes komponensének bírnia kell a -25 és 55 Celsius-fok közötti működést, a nagy víznyomást, a másfél méteres alámerítést fél óráig és az acéllapra való ejtést 1,8 méter magasból.


[+]

Ez pedig a szokásosnál bonyolultabb formát és masszívabb házat igényel, amely 5500 mAh-s teleppel borítékolhatóan gigászi lett. A 171 x 81 x 16 milliméteres plasztik burkolat a konditerembe is elmenne 320 grammos tömegével, és komolyan lehúzza a nadrágzsebet – ha egyáltalán belefér. Cserébe a szívós vázban és a peremmel védett edzett üveglapban nem könnyű kárt tenni, és a telefon két műfaji extrát is kínál. Az egyik a 120 lumenes zseblámpa felül, amely a hátlapi LED-nél koncentráltabb és erősebb fényű, de azért egy igazi zseblámpa fényerejével nem vetekszik. A másik a 107 dB-es hangszóró, ez valóban erélyesebb az átlagnál, de nem fülsüketítő. Efféle extrákkal, nemzetközi csapat és szervizelés fenntartásával, lokális vámmal és adóterhekkel, illetve 2022 inflációs pofonjaival egész egyszerűen csak magas kezdőárral tud egy kis márka a felszínen maradni, az ördögi kör pedig bezárul: olcsóbban csak nagy gyártásszám lehetne strapatelefont kínálni, drágábban meg kevesen veszik meg.


[+]

Kijelző-teszt
Mérés CAT S53 CAT S52 Samsung Galaxy XCover 5 Evolveo StrongPhone Q8
Képátló 6,5 hüvelyk 5,65 hüvelyk 5,3 hüvelyk 4,5 hüvelyk
Felbontás 720 x 1600 720 x 1440 720 x 1480 720 x 1280
Technológia IPS-LCD IPS-LCD PLS-LCD IPS-LCD
Fehér fényerő (max) 521 nit 555 nit 520 nit 533 nit
Fehér fényerő (min) 4,2 nit 20,2 nit 4,5 nit n/a
Fekete fényerő 0,3 nit 0,29 nit 0,29 nit 0,22 nit
Kontrasztarány 1532:1 1914:1 1483:1 2421:1
Színhőmérséklet 7359 K 6731 K 11536 K 9502 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Nem segít, hogy ma már vállalható áron lehet por- és vízálló telefont kapni, egy tokkal pedig az extrémebb munka vagy túra is túlélhető, szóval nincs könnyű helyzetben a műfaj. Azon keveseknek viszont, akiknek munkahelyi vagy hobbiszintű elvárás a katonai védelem, a kis versenyzők vitatható minőségű ajánlatait félretéve csak a Samsung és a CAT nyújt értelmezhető választékot, és ennek a ténynek is megkérik az árát. Érdekes, hogy az IPS-nél két-háromszor fényesebb AMOLED panelt még a Galaxy XCover 6 Pro sem kapta meg valamiért, de legalább a FHD felbontást és 120 Hz-et igen, szemben a CAT S53 6,5”-en méltatlan, 720 x 1600 IPS pixelével, 60 Hz-es képfrissítésével és középszerű, 512 nites fénysűrűségével. Pont ez a műfaj kívánná meg az 1000 nitet és a perfekt betekintési szögeket napfény alatt, és nagy hiba, hogy ennek csak a fele jár, korlátozott kontrasztokkal. Az érintési érzékenység és a reakcióidő is középszerű, úgyhogy nem vennék rá mérget, hogy saras, kesztyűs környezetben a telefon jól használható. Fénymérő, közelségérzékelő és beszédhangszóró van, értesítési LED vagy mindig aktív kijelző nincs.


[+]

Onnantól kezdhetné visszahozni magát a CAT a versenybe, hogy biztosítja mondjuk az akkumulátorcserét, beépíti az S62 Pro remek hőkameráját és beleszór pár hasznos tartozékot a dobozba, például egy multifunkciós tartót. Ám minderről az S53 lemarad, a pakk pedig keservesen spórolós: csak mezei USB-C kábel, SIM-tű és leírás van benne, plusz a kijelzőre applikált fólia, ami mindjárt lejön, ha a szorosan ráragasztott reklámréteget megpróbálja körömmel lerántani az ember. Még annak kell örülni, hogy az alsó fül mögött, a Type-C port mellett megvan a jack kimenet, vele pedig az FM-rádió, illetve balra a hibrid dual nanoSIM és microSD tálca, két kártyát befogadva. Alatta éppúgy kézre esik az aranysárga programozható gomb, mint a bekapcsoló és a hangerőszabályzó jobbra, vagy a fürge ujjlenyomat-olvasó hátul, a 48 + 2 megapixeles kameraszekció alatt. Egy kézzel viszont a képernyő közepéig tud csak hadonászni a hüvelykujj fogásváltás nélkül, és roppant kényelmetlen ekkora tömeggel babrálni vagy a cuccot magunkkal cipelni – extrém sport közben kifejezetten praktikátlan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

 • Betört a 108 megapixel a betörhetetlen piacra

  Az Ulefone Armor 17 Pro a MediaTek chipből is egy komolyabbat használ.

 • CAT S62 Pro - hőtükörbe néztek

  Kivettek egy csomó dolgot, ami nem, vagy nem jól működött, viszont fejlesztették a hőkamerát, a hardvert és a formatervet is. És még mindig ez a legdrágább CAT telefon.

 • CAT B35 - nézőpont kérdése

  A CAT-nek majdnem összejött a B35-tel, amit úgy elvárnánk egy hagyományos kialakítású, nyomógombos strapatelefontól, ráadásul korrekt áron. Már csak egy patent kijelzőt és igazi kamerát szeretnénk.

 • CAT S60 - Hö! Kamera!

  A világ első, beépített, hőkamerával rendelkező telefonját dobta piacra a CAT. Emellett persze a szokásos robusztusság és a speciális funkciók miatti magas árszint jellemző rá.

Hirdetés