Hirdetés

Samsung Galaxy XCover6 Pro - nyugodtan strapáld magad!

Megelégelte a Samsung a kompromisszumos strapatelefon műfaját, és remek készüléket villantott, gyorsan Android 13-ra frissítve.

Külső, kijelző, csomagolás

Elképesztően bumfordi, elviselhetetlenül lassú, vastagon túlárazott, örökös lemaradásban van a szoftver és az ember életkedve elmegy a fotókra nézve – csak néhány rossz tulajdonság, ami a strapaműfaj kockázata és mellékhatása, és ezt egyre kevesebben hajlandóak bevállalni. Így nem meglepő, hogy a bejáratott nevek is ritkán rukkolnak elő mindenálló újdonsággal. Pont a minap részleteztem a CAT S53 kapcsán, hogy a masszív, szokatlan és szívós forma, illetve belső szerkezet, az alkatrészek és a telefon vizsgáztatása strapateszteken, valamint az alacsony gyártás-, alkatrész és rendelésszám mellett is kifizetett fejlesztési, tesztelési, licencelési, marketing- és szervizköltségek mind hozzájárulnak a különösen fájdalmas árhoz.


[+]

A Samsung egy infláció által megtépázott évben, 240 ezerért ha olcsó strapatelefont nem is biztosít, meglepően sokat nyújt, ha a műfaj tetemes felárát figyelembe veszem. A 6,6”-es FHD panelhez persze jókora ház jár 168,8 x 79,9 x 9,9 milliméteren és 235 grammon, mégis sokkal kecsesebb a szerkezet néha fél kilót súroló riválisai mellett. Ott van ráadásul a megerősített plasztik szerkezeten a jack kimenet, a POGO és Type-C port és a két programozható gomb. A lehántható, vékony hátlap alatt pedig a cserélhető, 4050 mAh-s telep, a két nanoSIM foglalat és a különálló microSD hely.


[+]

Ennyi? Korántsem: a teljesítmény/fogyasztás bajnok Snapdragon 778G chip simán kezeli a 120 Hz-es képfrissítést és a 3D játékot, nem spórolja le az 5G és a WiFi 6E modemet, a Samsung pedig már el is hozta egy frissítéssel a One UI 5.0-t, a piac egyetlen Android 13-as strapatelefonjává előléptetve a furcsa írásmódú XCover6 Prót. Ha hozzáteszem az 50 megapixeles hátlapi főkamerát 4K felvétellel és a 8 megapixeles ultraszéles segédet a Samsung képfeldolgozásával, illetve a 13 megapixeles szelficseppet szintén 4K videóval, plusz még a színvonalas terméktámogatást is elhintem, érthető, hogy a jellegtelen CAT után miért indította meg ez a telefon a nyálelválasztásom – ritka jól lett minden fontos tulajdonság összeválogatva.

Kijelző-teszt
Mérés Samsung Galaxy XCover6 Pro CAT S53 Samsung Galaxy XCover 5 Evolveo StrongPhone Q8
Képátló 6,6 hüvelyk 6,5 hüvelyk 5,3 hüvelyk 4,5 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2408 720 x 1600 720 x 1480 720 x 1280
Technológia PLS-LCD IPS-LCD PLS-LCD IPS-LCD
Fehér fényerő (max) 471 / 570 nit 521 nit 520 nit 533 nit
Fehér fényerő (min) 5,7 nit 4,2 nit 4,5 nit n/a
Fekete fényerő 0,32 nit 0,3 nit 0,29 nit 0,22 nit
Kontrasztarány 1782:1 1532:1 1483:1 2421:1
Színhőmérséklet 7043 K 7359 K 11536 K 9502 K

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Egyet kivéve: a 1080 x 2408 pixelen tűéles panel PLS LCD típusú, ami nem szitokszó, hanem a plane to line switching rövidítése, és nincs gond a színeivel vagy a kontrasztjaival. Egy strapatelefon viszont, amit értelemszerűen sokat tervez az ember odakint és némi kosszal elfedve használni, határozottan elviselt volna egy 1000 nites AMOLED megjelenítőt a műfaj atyjától, a Samsungtól. Valamennyi napfény alatti extra itt is jár, hogy láthatóak legyenek a tartalmak erős fényben, ám mégis csak kell legyen valami jó oka, amiért a gyártó LCD-nél maradt. Netán az AMOLED sérülékenyebb? Nehéz elképzelni a több tízezerszer összehajtható Z-telefonokra nézve, de hát ez van, ezt kell szeretni. Az XCover6-tal amúgy nem kell, de lehet kesztyűs kézzel bánni: a leírás szerint 2 mm vastag darabbal sem gond az érintőpanel vezérlése.


[+]

Sajnos ugrott a mindig aktív kijelző, az értesítő LED meg valamiért a felső élre került, és hiába kapcsoltam be a menüben, csak töltéskor villant fel, értesítés vagy videofelvétel esetében nem. Ez talán One UI 5.0 hiba. A billentyűk közül a villámgyors ujjlenyomat-olvasóval összeboronált bekapcsoló jobbra pont jó helyen van, ám felette a két hangerőgombért éppúgy nyújtózkodni kell, mint a képernyő felső harmadáért – a műfajban ez nem meglepő, ám elviseltem volna 10%-kal apróbb házat. Balra a hosszúkás XCover billentyű kézre esik, a beszédes nevű felső gomb viszont már nem. Ezek szimpla és hosszú lenyomásához éppúgy gyorsfunkció társíthatók, mint a bekapcsolóéhoz, így a zseblámpától kezdve a vonalkód-leolvasáson és a PPT-n át a kameráig megannyi dolog elérhető a képernyő használata nélkül.


[+]

A készülék IP68 alapon por- és vízálló, másfél méter mélyen, 30 percre vizsgáztatva (mondjuk az IP69K-t ez a telefon nem teljesítette, és a hatméteres vizsga is kimaradt, amit egy iPhone vagy Mate 50 abszolvált). A katonai MIL-STD 801H tanúsítás kapcsán csak a következőt írja a termékoldal: magasság, páratartalom, merítés, sós köd, por, rezgés, esés stb. Jobban is pontosíthatták volna az elvégzett tesztek paramétereit, így azt, hogy az XCover6 Pro mekkora esést bír ki, ha már ez a szó szerepel, a sajtóközlemény szerint mindenesetre ellenáll a leejtéseknek. De mekkorának? Markolásra mindenesetre irtó masszív a váz, ami szorongatásra sem ropog, a Gorilla Glass Victus+ képernyővédő üveget és a gyári fóliát pedig némi perem védi oldalt. A hátlap kapott továbbá egy kis gumizást, ám nem kívül, a fogásbiztonságot tovább növelve, hanem belül, még egy gátat biztosítva a víz kívül tartásának.


[+]

Maga a telefon amúgy egész jól tapad a tenyérhez sávozott kivitelével és jókora méretével, a portokat pedig nem kellett fülekkel eltakarni, mert kívül tartják a nedvességet. Kábelek csatlakoztatása előtt persze meg kell várni, hogy teljesen kiszáradjanak. A telep sajnos csak 15 watton tölthető, és a Qi opció kimaradt, bár ha úgy veszem, a POGO állvány vezetékmentesen tölti a két alsó érintkezőn keresztül. Viszont sem ez utóbbi kiegészítőre, sem pedig a csereakkura sehol nem akadtam a termékoldalon.

A Galaxy S21+ tokban, az XCover6 Pro strapabíró házban
A Galaxy S21+ tokban, az XCover6 Pro strapabíró házban [+]

A csomagolás kötelező jelleggel adaptermentes, mert nehogy beleférjen a negyedmilliós árba a fali egység. Viszont a telefon, a leírás és a két végén Type-C kábel alól előbújik egy telep! Ez igen, Samsung, cserealkatrész, ingyen? Sajnos nem: az XCover6 Pro hátoldala üresen várja a pakk egyetlen akkumulátorát. A letisztult küllemű, brutalista jegyeket kerülő telefon ennyit tud kívülről és dobozilag, ami azt is jelenti, hogy olyan műfaji extrákról, mint a dupla LED villanónál erélyesebb zseblámpa, az SOS funkcióval ellátott kürt, a lézeres mérés vagy a FLiR hőkamera lemaradt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés