Cat B40 4G - ezüsthátú

A Cat B40 4G a lehető legegyszerűbb, telefonálásra szánt mobiltelefon, a készülékház viszont nem csak komoly ellenállósági tanúsítványokkal, de antimikrobiális bevonattal is rendelkezik.

Funkciók, adatkommunikáció, összegzés

A hardver ebben a műfajban igazából lényegtelen, mindaddig, amíg a készülék funkcionális és reszponzív. A Cat B40 4G ezt teljesíti, de a gyártó pont elárulta, hogy egy Unisoc T117 működteti az eszközt, a 33,2 MB belső tárhelyre vonatkozó adatot pedig a fájlkezelőből bányásztuk ki. Ez egyébként egész sok, teljesen értelmezhetetlen fotóra elég memóriakártya nélkül is. A 2 megapixeles szenzor képességei szokás szerint kritikán aluliak. Még dokumentációra sem alkalmas.

Jobban örültünk volna egy WiFi modemnek internetmegosztással, de az sajnos nem fért bele, csak két, 4G képes SIM slot, dedikált microSD foglalat, egy meglepő módon 5.0-s verziószámú Bluetooth és a beépített antennával rendelkező FM-rádió. Kábelen viszont hajlandó átmászni a mobilnet más (USB-A csatlakozóval rendelkező) eszközre, az is valami, bár terepen kevésbé praktikus. Az adatkommunikációs képességek ezzel ki is merültek.

A rendszer roppant egyszerű és megfelelően lokalizált, minden magyarul és érthetően jelenik meg az apró képernyőn. Vannak hasznos funkciók, a többségüket a menüben vagy az Alkalmazások menüpontban találjuk. A videólejátszó és az e-könyv olvasó nyilván nem ebbe a kategóriába tartozik, a mértékegységváltó pedig majdnem, de kizárólag metrikus és angolszász mértékegységek között vált tömeget és hosszúságot. A jegyzet működik, rövid feljegyzéseket nem kényelmetlen rögzíteni; a hangrögzítő egyértelműen praktikus, de még a szögegyszerű világóra is. Van stopper és fájlkezelő, a naptárhoz hangjelzéssel ellátott eseményeket is adhatunk, illetve van összesen hat darab játék. Ezek közül az egyikben (2017-es fejlesztés) egy cicát vagy egy csirkét kell átnavigálni az autóúton a kocsik és kamionok között. Ritka morbid és visszataszító ötlet.

Cat B40 4G
Pro
MIL-SPEC 810H, IP69
Antimikrobiális anyaghasználat
Kitűnő beszélgetési, korrekt multimédiás hangminőség
Kontra
Gyenge kijelző
Használhatatlan kamera
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 4 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 1 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 5 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (HUF) 29 900

A Cat B40 4G egy elég megbízható, garantáltan strapabíró, LTE képes, dual SIM-es mobiltelefon, adekvát és minőségi kialakítással, mellesleg antimikrobiális burkolattal, jó kezelhetőséggel és értelmes felhasználói felülettel. Egy jobb Bluetooth fülessel egész korrekt hangminőséget kapunk, de a multimédiás hangszóró is messze jobb, mint az igen kiábrándító kategóriaátlag, csak ne tegyük le az asztalra, mert a hátlapon van és maradjunk az mp3 formátumnál. (Még hangszínszabályzó is van.) Plusz a rádiót vezeték nélkül is lehet hallgatni. A kijelző viszont vacak, az internetmegosztáshoz kábel kell, az akkumulátor pedig nem eltávolítható, bár az 1800 mAh-s telepből elvileg egy hónap készenlét és 11 óra beszélgetés jön ki, amit igazából hajlandóak is vagyunk elhinni a tapasztalatok alapján. A kamerára viszont még mindig nincs mentség, úgy használhatatlan, ahogy van, pedig előfordulhat olyan élethelyzet, hogy jól jönne egy, legalább távolról értelmezhető felvétel. 30 ezer forintért a Cat B40 4G lényegesen minőségibb, nem mellesleg LTE képes megoldás a konkurens gyártók nem sokkal olcsóbb, hagyományos, nyomógombos kínálatánál, mindkét oldalon kitűnő a beszélgetés hangminősége, megfelelő a hangerő, a katonai teszteken és az IP69 minősítésen felül pedig a mikroorganizmusokkal is elbánik. Tetszik.

Cat B40 4G

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés