Cat B40 4G - ezüsthátú

A Cat B40 4G a lehető legegyszerűbb, telefonálásra szánt mobiltelefon, a készülékház viszont nem csak komoly ellenállósági tanúsítványokkal, de antimikrobiális bevonattal is rendelkezik.

Hirdetés

Rendeltetés, kialakítás, Hygiene Plus technológia

A Cat B40 4G egy LTE képes, kizárólag telefonálásra és maximum rövid szöveges üzenetek kezelésére kialakított, hagyományos, nyomógombos strapatelefon és mint ilyen, szerencsére rendelkezik is minden szükséges hitelesítéssel. Nagyon sok izgalomra így nem érdemes számítani, a szokásos köröket hozza - tehetünk bele két SIM kártyát, van egy hatalmas, 100 lumen teljesítményű LED fényforrás a felső élen, egy hasznavehetetlen kamera a hátlapon, a szoftvertől pedig tényleg csak annyit érdemes várni, ami a telefonáláshoz szükséges, úgyhogy ránézésre semmi különös nem történt a műfajban. Leszámítva a speciális felületkezelést, ami mostanság (sajna) különösen aktuális, valamint a 4G integrációját, ami viszont jövőbiztos.


[+]

A 4G gyakorlatilag a 2G mellett az a hálózati technológia, ami a mostani tudásunk szerint a legtovább megmarad működőképesnek. A GSM-et nem érdemes kidobni, mert az alapvető kommunikációs képességeket tudja biztosítani nagy lefedettség és alacsony üzemeltetési költségek mellett, a GPRS segítségével még a korlátozott adatkommunikációs volumenű adatátvitel is megoldható. A 4G pedig a legfrissebb olyan technológia, amivel a beszélgetési hangminőség korrekt, a lefedettség pedig szintén jelentős, a szolgáltatók először a 3G-t fogják lekapcsolgatni, mert egyszerűen feleslegessé vált. Magyarán teljesen logikus lépés még az elsősorban csak telefonbeszélgetésekre kreált mobilokba is bevonni a 4G képességeket, mára már ez nem jelent különösebb felárat sem.


[+]

A Cat B40 4G a telefonálás lehetőségének biztosításán túl leginkább azt tudja, hogy IP68 és IP69 minősítéssel rendelkezik és a Cat által kifejlesztett Hygiene Plus technológiával készül, ami ISO22196 minősítésnek megfelelő antibakteriális készülékházat jelent. A gyártási folyamata során ezüstionok felhasználásával képeznek védőréteget az eszközön, ami gátolja a mikrobák megjelenését az eszköz felületén. A készülék valamennyi külső komponensét Biomaster antimikrobiális technológiával kezelték, és ISO 22196 szabvány szerint tesztelték.


[+]

Ennek köszönhetően a felületen 15 percen belül akár 80%-kal, 24 órán belül pedig akár 99,9%-kal kevesebb mikroba (vírusok, gombák, baktériumok) tud elszaporodni. Emellett pedig nyilván rendszeresen tisztítható szappanos vízzel vagy akár fehérítő hatású (hypo, hidrogén-peroxid, klór) fertőtlenítőszerrel anélkül, hogy ez a működését befolyásolná (azt nem mertem kipróbálni, hogy a megjelenésére milyen hatással lenne). A Hygiene Plus specifikáció szerint egyébként a következő paramétereket és megfelelőségeket jelenti:

  • Vízálló és vízbe meríthető – tisztítható szappannal és fertőtlenítőszerrel
  • Ellenáll a vegyszereknek – a tesztek során 3000 alkalommal törölték át fehérítővel (szerintem a klórra gondolnak) átitatott törlőkendővel
  • Ellenáll a fertőtlenítőszereknek – alkoholos áttörlés 100 alkalommal, tesztelés kézfertőtlenítővel
  • Nincs szükség tokra
  • Homok-, por- és koszálló, IP68 és IP69 minősítésnek megfelelően
  • Katonai szabványoknak való megfelelés - MIL-SPEC 810H (ellenállnak az extrém hőmérsékletváltozásnak és erős rázkódásnak)
  • Tesztelve 1,8 m-es magasságból acél felületre való ejtésre
  • Vízállóság (akár 1,2 m mélységig 35 perc időintervallumban)


[+]

Ezt leszámítva egy teljesen mezei, nyomógombos strapatelefon, megerősített készülékházban, a szokásos, ritka vacak, 2,4 hüvelykes QVGA kijelzővel, de jól szeparált, háttérvilágítással rendelkező, logikus és kényelmes billentyűzetkiosztással. A négyirányú navigációs gombok gyorsfunkciói testreszabhatók, a felső iránygomb hosszú nyomásra aktiválja a zseblámpát is, van két kontextuális funkciógomb és a megszokott numerikus kiosztás, ahol a kettőskereszt egyben a némító is.


[+]

Az 1800 mAh-s akkumulátor kivételesen nem eltávolítható, a két nanoSIM-et és a maximum 32 GB-os microSD kártyát a jobb oldalról előhúzható SIM-tálcára pakolhatjuk. A záróelemnek nyugodtan essünk neki, akár vésővel-kalapáccsal is, ha szükséges, nekem egy laposfejűvel sikerült nagy nehezen felfeszegetni, miután meggyőződtünk róla, hogy ezt valóban így kell csinálni. A Type-C töltőcsatlakozót és a 3,5 milliméteres jack csatlakozót ugyanitt feljebb, a piktogrammal jelölt záróelem mögött találjuk. Ennek kinyitásához nincs szükség célszerszámra, kézzel is könnyen megoldható, a tálcát viszont először valami kényszerítő eszközzel, majd a mellékelt SIM-tűvel kell előszedni. A SIM-kulcson kívül egyébként nincs is más a dobozban, csak egy Type-C töltő- és adatkábel.


[+]

A 145 x 62 x 18 milliméteres, 157 grammos készülék egyébként kényelmes és stabil fogású, a hátlap és az élek texturáltak, kialakításából adódóan nem igényel egyéb védelmet, alulra pedig még egy fűzőszem is került, így könnyen rögzíthető ruházathoz vagy felakasztható fényforrás gyanánt. A gyenge pont ismét a kijelző, amely egyetlen olyan, nem feltétlenül életszerű betekintési szöggel rendelkezi, ami értelmezhető megjelenítést biztosít. Egyébként a színek durván invertálódnak, a kontraszt és fényerő össze-vissza torzul, de igazából mindegy, mert sok nézegetnivaló nincs a készüléken, bár az nem ártana, ha legalább azt megtudnánk, ki keres minket. Azért hihetetlen, hogy ezzel egyik gyártó sem hajlandó kezdeni semmit.

Funkciók, adatkommunikáció, összegzés

A hardver ebben a műfajban igazából lényegtelen, mindaddig, amíg a készülék funkcionális és reszponzív. A Cat B40 4G ezt teljesíti, de a gyártó pont elárulta, hogy egy Unisoc T117 működteti az eszközt, a 33,2 MB belső tárhelyre vonatkozó adatot pedig a fájlkezelőből bányásztuk ki. Ez egyébként egész sok, teljesen értelmezhetetlen fotóra elég memóriakártya nélkül is. A 2 megapixeles szenzor képességei szokás szerint kritikán aluliak. Még dokumentációra sem alkalmas.

Jobban örültünk volna egy WiFi modemnek internetmegosztással, de az sajnos nem fért bele, csak két, 4G képes SIM slot, dedikált microSD foglalat, egy meglepő módon 5.0-s verziószámú Bluetooth és a beépített antennával rendelkező FM-rádió. Kábelen viszont hajlandó átmászni a mobilnet más (USB-A csatlakozóval rendelkező) eszközre, az is valami, bár terepen kevésbé praktikus. Az adatkommunikációs képességek ezzel ki is merültek.

A rendszer roppant egyszerű és megfelelően lokalizált, minden magyarul és érthetően jelenik meg az apró képernyőn. Vannak hasznos funkciók, a többségüket a menüben vagy az Alkalmazások menüpontban találjuk. A videólejátszó és az e-könyv olvasó nyilván nem ebbe a kategóriába tartozik, a mértékegységváltó pedig majdnem, de kizárólag metrikus és angolszász mértékegységek között vált tömeget és hosszúságot. A jegyzet működik, rövid feljegyzéseket nem kényelmetlen rögzíteni; a hangrögzítő egyértelműen praktikus, de még a szögegyszerű világóra is. Van stopper és fájlkezelő, a naptárhoz hangjelzéssel ellátott eseményeket is adhatunk, illetve van összesen hat darab játék. Ezek közül az egyikben (2017-es fejlesztés) egy cicát vagy egy csirkét kell átnavigálni az autóúton a kocsik és kamionok között. Ritka morbid és visszataszító ötlet.

Cat B40 4G
Pro
MIL-SPEC 810H, IP69
Antimikrobiális anyaghasználat
Kitűnő beszélgetési, korrekt multimédiás hangminőség
Kontra
Gyenge kijelző
Használhatatlan kamera
Pontozás
Kialakítás, védelem 10 pont
Kijelző 4 pont
Sebesség 9 pont
Szoftverfelület 8 pont
Fotózás, videózás 1 pont
Hangminőség 7 pont
Adatkommunikáció 5 pont
Üzemidő 9 pont
Ár/érték arány 7 pont
Indulóár (HUF) 29 900

A Cat B40 4G egy elég megbízható, garantáltan strapabíró, LTE képes, dual SIM-es mobiltelefon, adekvát és minőségi kialakítással, mellesleg antimikrobiális burkolattal, jó kezelhetőséggel és értelmes felhasználói felülettel. Egy jobb Bluetooth fülessel egész korrekt hangminőséget kapunk, de a multimédiás hangszóró is messze jobb, mint az igen kiábrándító kategóriaátlag, csak ne tegyük le az asztalra, mert a hátlapon van és maradjunk az mp3 formátumnál. (Még hangszínszabályzó is van.) Plusz a rádiót vezeték nélkül is lehet hallgatni. A kijelző viszont vacak, az internetmegosztáshoz kábel kell, az akkumulátor pedig nem eltávolítható, bár az 1800 mAh-s telepből elvileg egy hónap készenlét és 11 óra beszélgetés jön ki, amit igazából hajlandóak is vagyunk elhinni a tapasztalatok alapján. A kamerára viszont még mindig nincs mentség, úgy használhatatlan, ahogy van, pedig előfordulhat olyan élethelyzet, hogy jól jönne egy, legalább távolról értelmezhető felvétel. 30 ezer forintért a Cat B40 4G lényegesen minőségibb, nem mellesleg LTE képes megoldás a konkurens gyártók nem sokkal olcsóbb, hagyományos, nyomógombos kínálatánál, mindkét oldalon kitűnő a beszélgetés hangminősége, megfelelő a hangerő, a katonai teszteken és az IP69 minősítésen felül pedig a mikroorganizmusokkal is elbánik. Tetszik.

Cat B40 4G

AliceWake

Specifikáció

Cat B40 4G
Cat B40 4G Külső
Méretek 145 x 62 x 18 milliméter
Tömeg 157 gramm
Színvariációk fekete
Kijelző képátlója 2,4 hüvelyk
Képaránya 4:3
Felbontása 240 x 320
Típusa, frekvenciája LCD, n/a
Értesítő LED nincs
Készülékvédelem IP69, MIL SPEC 810H, antimikrobiális anyaghasználat
Biometrikus védelem nincs
Hardver
SoC típusa, csíkszélessége Unisoc T117, n/a
Grafikus chip n/a
RAM, tárhely mérete n/a, 33,2 MB
Tárolható névjegyek 2000 darab
Memória bővítése microSD (max 32 GB)
Adatátvitel
Technológiák 4G
Frekvenciasávok GSM 2,3,5,8
3G 1,2,5,8
4G 1,3,7,8,20,28
SIM-foglalat 2x nanoSIM
eSIM támogatás nincs
Bluetooth 5.0
WiFi nincs
USB Type-C USB
Navigáció nincs
NFC nincs
Infra nincs
Szoftver
Rendszer, felület zárt
Multimédia
Hátlapi kamerarendszer 2 megapixel, fix fókusz
Előlapi kamerarendszer nincs
Videófelvétel 240 x 320, 5 FPS
Jack kimenet van
FM-rádió van (integrált antenna)
Üzemidő
Akkumulátor 1800 mAh lítium-ion
Vezetékes töltés 10W
Vezetékmentes töltés nincs
Egyebek
elemlámpa, játékok

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés