BlackBerry Q10 - billentyűzettel bizonyít

Multimédia, üzemidő, összegzés

A hátlapon lévő kamera 8 megapixeles, autofókuszos, a legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 2448 x 2448 pixel, ami elég érdekesen hangzik, de az 1:1-es képarányú kijelzőhöz igazodik; nyilván lehet választani 4:3 és 16:9 képarányú felbontásokat is, a szélesség ilyenkor nem változik, a magasság viszont igen. Fotózni normál módban és stabilizáltan is lehet, van lehetőség sorozatfelvételre és HDR-fotózásra is, plusz nyilván ki és bekapcsolhatjuk a vakut. A sorozatfelvételnek van egy amolyan legjobb kép módja is, ahol nem csak egy csúszkán választhatjuk ki a legjobban elkapott fotót, hanem utólag machinálhatjuk a fejeket is. Képszerkesztő szoftver ezektől függetlenül is van, használhatunk filtereket, forgathatunk, vághatunk, méretezhetünk, tükrözhetünk benne.

BlackBerry Q10
[+]

A képminőség állóképek esetében kimondottan kellemes, de a Q10-zel készült felvételek azért nem tökéletesek. A pozitív oldalra lehet rakni a szép színeket, a mérsékelt zajszintet, a jó vonalélességet és a kimondottan erős villanófényt, negatívum viszont a tágnak nem nevezhető dinamikatartomány, aminek hatására bizonyos helyeken ki- és be tudnak égni a felvételek. Mozgókép rögzítésekor 1080p-s HD az elérhető legnagyobb felbontás, de a végeredmény sajnos nem az igazi (tesztvideó #1 és tesztvideó #2), a látószög videózáskor ugyanis olyan szűk, hogy a végeredmény sok esetben nem lesz élvezhető, szép színek ide vagy oda. A HDR-módon is kell még kicsit reszelnie a BlackBerry-nek, mert azzal a móddal könnyebb szellemképes felvételt csinálni, mint amire elsőre számítanánk.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

FM-rádió nincs, de a zenelejátszó szoftver nagyon kellemesre sikerült, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a készülék jobb oldalára kerültek dedikált zenei gombok. Pontosabban a két hangerőszabályzót és az azok között elhelyezkedő billentyűt használhatjuk a hangerő állítására, számléptetésre és a zene elindítására, valamint leállítására; ha a középső gombot hosszan nyomjuk, akkor egyébként a hangvezérléshez jutunk, ami magyarul nem tud, de angolul és németül is használhatónak tűnt. A zenei részhez visszakanyarodva elmondható, hogy a szoftver tudja, amit tudnia kell, de semmivel sem többet, mert például hangszínszabályzó nincs benne, a BlackBerry Link kliensszoftver pedig néha nem viszi át az albumborítókat. Kihangosítva elég jól szól a készülék, a gyári fülhallgató pedig nagyon kellemes; strapabíró szalagalakú kábele van, és bár hangminőség szempontjából leginkább erős közepes, kényelmi szempontból felülmúlt gyakorlatilag mindent, amivel az elmúlt időszakban találkoztam.

A korábbi Bold készülékek üzemidejével azok megjelenése után volt gond, aminek tudatában kicsit féltem attól, hogy 2100 mAh-s telep akkor sem lesz elég erős, ha a BlackBerry 13,5 órás beszélgetési időt kommunikál a honlapján. Szerencsére tévedtem, az üzemidő átlagos használat mellett másfél nap körül alakul, a készülékeket visszafogottabban nyomkodók talán két napot is elérhetnek, de az igazi hardcore felhasználóknak sem kell attól félniük, hogy nap végére lemerülne masinájuk.

Értékelés: BlackBerry Q10
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A BlackBerry Q10 egy remek készülék, egy pontot leszámítva pont az, amire a gyártónak és a felhasználók egy rétegének is szüksége volt. Egy olyan okostelefon, melynél a fizikai QWERTY billentyűzet megléte nem jár sok kompromisszummal. Jól lehet rajta gépelni, lehet intézni az ügyeket, de emellett nem kell lemondanunk a valódi okostelefonok kiváltságának számító alkalmazásokról sem; na jó, most még valamennyire igen, mert a négyzetes kijelzőn azért jóval kevesebb szoftvert találunk, mint ideális lenne, de úgy gondolom, hogy a gyártó és a fejlesztők ezt meg fogják oldani, főleg, mert érkezik hamarosan érkezik a Q5, ami ki fogja küszöbölni a Q10 egyetlen nagy problémáját: az árát.

A billentyűzetes BlackBerry-nek ugyanis megkérik az árát, függetlenül 170-180 000 forint körül mozog, ami a felső plafon az efféle masináknál. A tudásába nem lehet belekötni, az anyaghasználat és összeszerelési minőség pedig szintén makulátlan, de ettől függetlenül nem biztos, hogy a kanadaiak részéről az a legjobb stratégia, hogy új platformjukat két tényleg nagyon magasra pozicionált készülékkel indítják el. A Q10 épp ezért csak tetszett plecsnit kaphat, a magam részéről pedig nagyon várom az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező, de kicsit gyengébb minőségű kijelzővel szerelt Q5-öt, melyről ugyan lehagyják majd a HDMI-csatlakozót, de várhatóan fele ennyibe sem fog kerülni.

BlackBerry Q10

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés