BlackBerry Q10 - billentyűzettel bizonyít

Szoftverek, BlackBerry World

A szoftveres oldal talán az egyik legfontosabb kérdés a BlackBerry 10 operációs rendszerrel kapcsolatban. A kanadai vállalat úgy tűnik, hogy helyes irányt jelölt ki akkor, amikor elhatározták, hogy lehetővé teszik az androidos alkalmazások viszonylag egyszerű portolását saját rendszerükre. Ennek köszönhetően a platformra elérhető alkalmazások száma jóval százezer fölött van, ami akkor is egy jó szám, ha a tulajdonosok számára nyilvánvaló, hogy a portolt alkalmazások egy része nem tökéletes és nagy általánosságban gyengébbek is, mint a C-ben írt, natív megoldások.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

A jó hír viszont az, hogy a fontos szoftverek többsége már elérhető a rendszerre. Navigációnak már ott van a nemrég a Google által felvásárolt Waze, mely ugyan a közösségi funkcióknál még a Facebook for Android szoftver telepítését javasolja, de ugyanúgy működik, ahogy az Endomondo, a WhatsApp vagy a Skype is. A teljes kínálat az online felületen is megtekinthető, induló platformként a BlackBerry 10-nek nincs szégyenkeznivalója, egy gond viszont van; ezek az alkalmazások főleg az iparágban megszokott képarányú kijelzőt használó Z10-re érhetők el, a Q10-re nem. Rögtön a BlackBerry World elindítása után tőrdöfésként ért, hogy a Waze-re a Q10 nem adott találatot, de például a Gameloft szóra rákeresve is csak három játékot kaptam, holott Z10-re van közel egy tucat.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Sok nagyobb játéknak (Angry Birds, Where's My Water, Cut The Rope) megcsinálták az 1:1-es képarányú kijelzőre szánt variánsát, ezek többnyire a kis méreten is élvezhetők, de ettől függetlenül az általános helyzet nem túl rózsás, túl kevés alkalmazás van Q10-re. Csak remélni lehet, hogy a helyzet változni fog az idő múlásával és a Q5 piacra kerülésével.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Még szerencse, hogy a gyári alkalmazáskínálat nagyon is teljes. A naptár tökéletesen működik, az emlékeztetők felírására szánt remember (melyet valamiért nem fordítottak le magyarra, holott a rendszer ismeri a nyelvünket) is klassz, de valószínűleg még több ember fogja élvezni a teljes verziós Docs To Go meglétét. Közösségi életünk nem fog csorbát szenvedni, hiszen gyárilag van Facebook, Twitter, LinkedIn és Foursquare kliensünk, ugyanakkor a YouTube csak egy link a böngészőre, nem egy normális kliensprogram (de tölthetünk le olyat az alkalmazásboltból).

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Fájlkezelő, Box, Dropbox, Adobe Reader, Print To Go és SmartTags is van gyárilag, a videók megvágására használatos Story Maker csak hab a tortán. A Q10-en tehát gyárilag egy nagyon jól felszerelt készülék, szoftveresen az egyetlen problémája az, hogy jelenleg még kevesebb alkalmazás tölthető le rá a boltból, mint amire vágyhatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés