BlackBerry Q10 - billentyűzettel bizonyít

Előszó, tartozékok

"Sosem láttam még ilyen telefont", mondta a barátnőm enyhén technokrata édesapával rendelkező, hatéves unokaöccse, amikor meglátta a kezemben a BlackBerry Q10-et. Valószínűleg az is felkeltette az érdeklődését, hogy ebéd közben már a család többi tagja is lelkesen nyomkodta a készüléket, miközben én azt magyaráztam, hogy mennyire jó dolog tud lenni a QWERTY billentyűzet egy olyan embernek, aki sokat gépel. Mert bár az elmúlt években fokozatosan elhagytuk a fizikailag is létező gombsorokat, sőt, már-már a gombokat is, még mindig van egy réteg, akik igénylik az ilyesmit. Ők azok, akik jó eséllyel jelenleg is egy régebbi BlackBerry vagy E-szériás Nokia készüléket használnak, a kanadai gyártó pedig valószínűleg erősen számít rájuk, amikor a Q10 értékesítése szóba kerül.

BlackBerry Q10
[+]

A Q10 ugyanis a klasszikus BlackBerry stílust viszi tovább a modern okostelefonok világába. Hardveres szempontból tulajdonképpen egy makulátlan összeállításról beszélünk, mely teljes mértékben megfelel a mai kor követelményeinek, az operációs rendszer pedig a Z10-es modellen bemutatkozott BlackBerry 10, mely fiatal kora ellenére egy rendkívül kiforrott kezelőfelülettel rendelkezik, szoftveres kínálata pedig hétfől hétre javul. A Q10 tehát egy érdekes összvér, mert amellett, hogy hangsúlyozza fizikai billentyűzetének meglétét, egy olyan operációs rendszert futtat, ami teljes mértékben a gesztusvezérlésekre épít, tehát még az iPhone-ok előlapjának alján lévő gombot is lehagyták róla. Hogy a kanadaiaknak mit sikerült kihozniuk ebből a leírva nagyon is érdekesnek tűnő koncepcióból, arra e cikkünk kíván választ adni.

BlackBerry Q10
[+]

Mivel a Z10-et annak idején doboz nélkül kaptam meg tesztelni, izgatottan vehettem szemügyre, hogy milyen minőségű az új BlackBerry masinák csomagolása. Külsőre megkapó, belül már kevésbé minőségi, de a célnak mindenképp megfelel a kartondoboz, melybe az indokolatlanul sok kézikönyv mellett kétféle hálózati töltőfejet, egy microUSB-kábelt, valamint egy nagyon kényelmes, kellemes, de nem kiemelkedő hangminőségű, nem hallójáratba ülő headsetet raktak bele a gyárban.

Külső

A BlackBerry Q10 egy nagyon minőségi készülék, ehhez kétség sem férhet. Ennek oka elsősorban az, hogy belátható időn piacra kerül a nagyon hasonló tudással felvértezett, de árát tekintve jelentősen lejjebb pozicionált BlackBerry Q5, amitől függetlenül valahogy a Q10-et is el kell adni. Szemmel láthatóan a külsejével szeretnék, az újdonság ugyanis az elegancia egyik földi helytartója, legalábbis feketében, de a fehér változat is nagyon szemrevaló. A kijelzőt védő borítás típusát nem tudni, de ellenállónak tűnik, ahogy az alatta elterülő, fehér színű háttérvilágítással rendelkező gombsorról sem valószínű, hogy lepattogna a festék. A masina oldalán körbefutó sáv fémből készült, ami kellemes fogást biztosít, a hátlap pedig keményebb és látványosabb borítást kapott, mint a Z10 gumiszerű-megoldása. Az összhatás tényleg magával ragadó, a 119,6 x 66,8 x 10,35 milliméteres készülékhez ráadásul tökéletesen passzol a 139 grammos tömeg is; érezni, hogy van benne anyag.

BlackBerry Q10
[+]

A prémium érzést a gyártó a kijelzővel is próbálja erősíteni, a 3,1 hüvelykes panel ugyanis nem egy hétköznapi TFT-LCD, hanem Super AMOLED technológiát használ. Ennek köszönhetően élénk színekkel és nagy betekintési szöggel operál, de fényerejét tekintve egy picit elmarad a konkurencia hasonló megoldásaitól, aminek következményeként a napfényben való olvashatósága inkább átlagos, sem mint kiemelkedő. Ennél sokkal fontosabb tény, hogy egy 1:1 képarányú megjelenítőről beszélünk, mely 720 x 720 pixeles felbontással büszkélkedhet, ami ennél a méretnél 330-as pixelsűrűséget jelent. Az elődmodellnek tekinthető BlackBerry Bold 9900 még 4:3 képarányú megjelenítővel operált, aminél sok szempontból jobb a mostani megoldás, lévén nagyobb a megjelenítésre használatos felület, ugyanakkor a alkalmazásfejlesztők nem feltétlenül rajonganak ezért a megoldásért, mert a szélesvásznú kijelzőkre írt szoftvereket nehéz lehet átültetni egy négyzetesre. Erre a kérdésre még vissza is fogunk térni.

BlackBerry Q10
[+]

Nagyjából az előlap alsó harmadát foglalja el a 35 gombot tartalmazó QWERTY-klaviatúra, mely fölött nem találhatók általános kezelőszervek, azaz a gombsort kizárólag gépelésre lehet használni, azokon keresztül nem tudjuk irányítani a készüléket. A kialakítás pont olyan, mint az előző Bold-szériánál, butaság is lett volna lecserélni az egyszerre esztétikus és ergonomikus kialakítást, mert valószínűleg nem fél perc volt kitalálni azt, hogy hogyan lehet ilyen kényelmesen elhelyezni a gombokat. A gépelési élmény pont olyan, mint a korábbi készülékeken, ami a márka rajongói számára jó hír. A különbséget az ékezetes karakterek bevitele jelenti, optikai érintőpad hiányában a bevitelhez az adott magánhangzó gombját nyomva kell tartani, majd a képernyő alján felbukkanó ékezetes variációk közül ki kell választanunk a számunkra megfelelőt.

BlackBerry Q10
[+]

Az oldalsó részek elég gazdagok. Felül a 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet társaságában található a bekapcsológomb, melyet nem feltétlenül kell használnunk az eszköz felélesztéséhez, mert itt is megvan a Z10-nél megismert funkció, melynek segítségével a képernyőzárat úgy is feloldhatjuk, ha a telefon alszik, a mozdulat ugyanaz. Jobbra három gomb került, a felsővel és az alsóval a hangerőt tudjuk szabályozni, valamint a megfelelő beállítás esetén a zenelejátszó számai között is lépkedhetünk velük, míg a középső a muzsikát vagy a hangvezérlést indítja el. Alul található a kihangosító hangszórója és a mikrofon, míg balra micro HDMI és a microUSB csatlakozók kerültek.

BlackBerry Q10
[+]

Elárulhatom, hogy járt nálunk egy prototípus, melynek még csillogó, kicsit csúszós hátlapja volt. A legutolsó lépések között ezen változtattak a gyárban, a végleges modellen ugyanaz a kellemes kinézetű, karbon-hatású, mattosabban csillogó és kevésbé csúszós hátlap került; legalábbis a fekete modellnél, a fehéren golflabdára emlékeztető, mattabb plasztikborítás került. Jól és stabilan lehet megfogni, ha pedig lekapjuk, hozzáférhetünk az akkumulátorhoz és a microSD-foglalathoz, a telepet eltávolítva pedig a microSIM foglalathoz is.

Hardver, operációs rendszer

Mivel a Föld különféle részein más-más telekommunikációs szabványokat használnak, semmi meglepő nincs abban, ha egy világszerte kapató okostelefon több hardveres felépítésben érkezik. Ha viszont mindez más SoC használatát is jelenti, akkor viszont megkavarodhatnak a felhasználók, ez pedig pont így történt a BlackBerry Z10 esetében, ahol a négyféle típusban kétféle processzor volt. A Q10-nél szerencsére orvosolták a problémát, mert bár itt is négy külön típus érkezik, a támogatott frekvenciasávokat leszámítva hardveresen megegyeznek, azaz sem teljesítményben, sem üzemidőben nincs eltérés közöttük. Arra azonban nagyon is érdemes odafigyelni, hogy melyiket vesszük meg (ha netán külföldről szerezzük be a készüléket), mert a hazai LTE-hálózatokat csak az SQN100-3 jelzésű modell támogatja, a többi (SQN100-1, SQN100-2 és SQN100-5) nem. Ebből rögtön az is kiderült, hogy a billentyűzetes készüléknél mindegyik verzió támogatja az LTE-t, de erről majd az adatkommunikációs résznél.

BlackBerry Q10 Snapdragon

Az SoC szerepét itt az LTE-t támogató Z10-ekből ismert Qualcomm Snapdragon S4 Plus tölti be, melynek központi feldolgozóegysége kétmagos, magonkénti 1,5 GHz-es órajellel ketyeg, a grafikus gyorsítást pedig egy Adreno 225-os GPU végzi. Mivel egy 28 nanométeres csíkszélességgel készült SoC-ről beszélünk, a Q10 használat közben kevésbé melegszik, mint a QWERTY gombsort nélkülöző testvére. A RAM mérete jövőálló módon 2 GB, a belső tárhely pedig bár papíron 16 GB-os, ténylegesen kicsit több, mint 11 GB-ot tudunk használni belőle, ami csupán azért nem gond, mert a kapacitást kedvünk szerint bővíthetjük microSD memóriakártyával.

Az operációs rendszer a kanadaiak új generációs modellje, a BlackBerry 10, melyet a Z10-ről már ismerhetünk, de ez fog a Q5-ön is futni, ennyit a névválasztással kapcsolatos következetességről. A teljes mértékben gesztusvezérlésre építő kezelőfelület pontosan olyan, mint a testvérmodellnél, épp ezért felépítését ebben a cikkben nem fogom részletezni, akit érdekel, az kattintson ide. Az egyetlen lényegi különbség az, hogy itt a kisebb kijelző miatt kevesebb a hely, amit a menüben rögtön észre is vehetünk, 16 helyett 12 darab ikon fér el egy oldalon. Sebességbeli eltérést nem tapasztaltam, a Q10 villámgyors, kisebb akadásokat csak akkor lehet rajta produkálni, ha egyszerre 7-8 masszívabb alkalmazást is a háttérbe küldünk futni.

Az újdonság tulajdonosai már a BlackBerry 10.1-es operációs rendszert kapják kézhez, de a frissítést a Z10 tulajdonosai is feltelepíthetik. A leglényegesebb újítások a következők:

  • BlackBerry Hub: Az összes üzenettípust megjelenítő Hubban elérhetővé váltak a BlackBerry készülékek között közvetlenül küldött PIN üzenetek, megjelent pár új üzenettípust jelölő ikon, valamit sokat javult a csatolmányok kezelése, megjelenítése.
  • Értesítések: Személyre lehet szabni az értesítéseket, tehát üzenettípusonként be lehet állítani, hogy milyen hangon szólaljon meg a telefon, valamint legyen-e rezgés és ledes figyelmeztetés.
  • Prompt: Az előző verziónál nagyon macerás volt gépelés közben odébbrakni a promptot, mert pont oda rakta a rendszer, ahova böktünk, azaz ujjunkkal kitakartuk a pozícióját. Ezt a 10.1-nél megoldották, ráadásul a pozicionálásra használható jel egyben két virtuális gomb is, aminek segítségével egyesével léptethetjük a promptot.
  • Fényképező: Megjelentek a HDR és a Time Shift módok.
  • Egyebek: Egyszerűbben lehet nemzetközi számokat tárcsázni, a naptár fektetett módban is elérhető (ez nyilván csak a Z10-nél lényeges), vörösszem-csökkentés a képszerkesztőben és más javítások.

Szoftverek, BlackBerry World

A szoftveres oldal talán az egyik legfontosabb kérdés a BlackBerry 10 operációs rendszerrel kapcsolatban. A kanadai vállalat úgy tűnik, hogy helyes irányt jelölt ki akkor, amikor elhatározták, hogy lehetővé teszik az androidos alkalmazások viszonylag egyszerű portolását saját rendszerükre. Ennek köszönhetően a platformra elérhető alkalmazások száma jóval százezer fölött van, ami akkor is egy jó szám, ha a tulajdonosok számára nyilvánvaló, hogy a portolt alkalmazások egy része nem tökéletes és nagy általánosságban gyengébbek is, mint a C-ben írt, natív megoldások.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

A jó hír viszont az, hogy a fontos szoftverek többsége már elérhető a rendszerre. Navigációnak már ott van a nemrég a Google által felvásárolt Waze, mely ugyan a közösségi funkcióknál még a Facebook for Android szoftver telepítését javasolja, de ugyanúgy működik, ahogy az Endomondo, a WhatsApp vagy a Skype is. A teljes kínálat az online felületen is megtekinthető, induló platformként a BlackBerry 10-nek nincs szégyenkeznivalója, egy gond viszont van; ezek az alkalmazások főleg az iparágban megszokott képarányú kijelzőt használó Z10-re érhetők el, a Q10-re nem. Rögtön a BlackBerry World elindítása után tőrdöfésként ért, hogy a Waze-re a Q10 nem adott találatot, de például a Gameloft szóra rákeresve is csak három játékot kaptam, holott Z10-re van közel egy tucat.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Sok nagyobb játéknak (Angry Birds, Where's My Water, Cut The Rope) megcsinálták az 1:1-es képarányú kijelzőre szánt variánsát, ezek többnyire a kis méreten is élvezhetők, de ettől függetlenül az általános helyzet nem túl rózsás, túl kevés alkalmazás van Q10-re. Csak remélni lehet, hogy a helyzet változni fog az idő múlásával és a Q5 piacra kerülésével.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Még szerencse, hogy a gyári alkalmazáskínálat nagyon is teljes. A naptár tökéletesen működik, az emlékeztetők felírására szánt remember (melyet valamiért nem fordítottak le magyarra, holott a rendszer ismeri a nyelvünket) is klassz, de valószínűleg még több ember fogja élvezni a teljes verziós Docs To Go meglétét. Közösségi életünk nem fog csorbát szenvedni, hiszen gyárilag van Facebook, Twitter, LinkedIn és Foursquare kliensünk, ugyanakkor a YouTube csak egy link a böngészőre, nem egy normális kliensprogram (de tölthetünk le olyat az alkalmazásboltból).

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Fájlkezelő, Box, Dropbox, Adobe Reader, Print To Go és SmartTags is van gyárilag, a videók megvágására használatos Story Maker csak hab a tortán. A Q10-en tehát gyárilag egy nagyon jól felszerelt készülék, szoftveresen az egyetlen problémája az, hogy jelenleg még kevesebb alkalmazás tölthető le rá a boltból, mint amire vágyhatunk.

Adatkommunikáció, telefonálás, net

Adatkommunikációs téren nem igazán lehet belekötni az újdonságba. Négynormás GSM- és háromnormás UMTS-modullal rendelkezik, előbbinél a 850/900/1800/1900 MHz-es, utóbbinál pedig a 900/1900/2100 MHz-es sávok támogatottak. Az itthon forgalomba kerülő modellek támogatják a hazai LTE-sávokat is, ám jelenleg a Telekom még nem engedélyezte a BlackBerry APN-ben a negyedik generációs hálózatok okozta sebességbeli előnyt, úgyhogy nyárig a Q10 tulajoknak is be kell majd érniük a 21 Mbps-os letöltési, valamint az 5,76 Mbps-os feltöltési sebességgel, HSPA+ tekintetében ugyanis ez a maximum, amit ki lehet préselni a készülékből. A Bluetooth 4.0-s verziószámú, a WiFi a 802.11a/b/g/n szabányokat ismeri, a szoftver pedig természetesen lehetővé teszi, hogy 3G vagy 4G-hotspotot kreáljunk az okostelefonból. GPS és GLONASS-vevő van, csak úgy, mint micro HDMI kimenet és 2.0-s microUSB csatlakozó. A hab a tortán pedig az NFC, egy felsőkategóriás készüléktől az ilyesmit joggal várhatja el ennek meglétét 2013-ban.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Több embert is ismerek, akik azért nem kedvelik az érintőkijelzős készülékeket, mert azokkal sokszor nehézségekbe ütközik a hívások kezelése. Bár a Q10 ugyebár egy hardveres billentyűzettel rendelkező masina, de híváskezelő gombokat nem találunk rajta, de annyival beljebb vagyunk, hogy a bejövő kapcsolatok felvétele a kijelzőn keresztül is jó hatásfokkal működik, sosem fordult elő olyan, hogy egy beszélgetést ne tudtam volna fogadni vagy megszakítani. A hangminőség kimondottan kellemes, a térerőval kapcsolatban sem fordultak elő problémák, a telefonálással kapcsolatos résszel tehát meg voltam elégedve.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Mivel úgy tűnik, hogy az új rendszer kapcsán többekben is felmerült a kérdés, egy külön bekezdésben szeretném eloszlatni a kételyeket; a Q10 (és a Z10) használatához nem feltétlenül szükséges BIS vagy BES szolgáltatás, előfizetés, az ugyanis egyetlen egy funkció, a BBM (BlackBerry Messenger) eléréséhez szükséges, minden más működik anélkül is. Szolgáltatófüggő, hogy érdemes-e előfizetni, mert a BBM tényleg makulátlan hangminőséget és kényelmes üzenetküldési lehetőséget biztosít, de amíg nem érkezik meg az iOS és Android verzió, addig csak a többi BlackBerry-t használó ismerősünkkel tudjuk használni, ők meg nem biztos, hogy sokan vannak. Ugyanakkor a Telekom már havonta 1 GB adatforgalmat ad a 690 forintos BIS-csomagjuk mellé, ami azért úgy önmagában nézve is egy nagyon jó ajánlat. Hogy mi lesz a BIS-sel és a BES-sel, arra valószínűleg a BBM más platformokon történő megjelenése után lesz érdemes visszatérnünk.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]
A böngésző támogatja a Flash-t is.

Internetezni nem meglepő módon a beépített böngészővel lehet, mely sebesen teszi a dolgát. Az alábbi táblázatban a három fontosabb okostelefonos platform egy-egy képviselőjével hasonlítjuk össze a masinát, melyhez az alapot böngészők sebességét mérni hivatott, szintetikus tesztprogramok adják:

Szintetikus tesztek
Benchmark BlackBerry Q10 Samsung Galaxy S4 Apple iPhone 5 Nokia Lumia 920
Sunspider 1.0
(A kisebb a jobb!)
nem futott le 922,7 ms 851,4 ms 899,7 ms
Sunspider 0.9.1
(A kisebb a jobb!)
1425,7 ms 815,5 ms 931,9 ms 910,2 ms
HTML5test
(A nagyobb a jobb!)
485+11 pont 468+11 pont 386+9 pont 320+6 pont
Acid3 100 pont 100 pont 100 pont 100 pont

Bár papíron vannak gyorsabb böngészők a BlackBerry 10-ben lévőnél, ez a felhasználás során nem jött elő. A kezelőfelület ugyanis nagyon kényelmes, a nagyítás és a görgetés kellően gyors, ráadásul a többi platformtól eltérően itt van Flash támogatás is, aminek köszönhetően a weboldalakat teljes pompájukban tekinthetjük meg. A relatíve kicsi kijelzőn ugyanakkor nyilván kevesebb látszik egyszerre a weboldalból, tehát többet kell görgetnünk, mint általában, de mivel a szélességben és a pixelsűrűségben nincs érezhető hátránya a Q10-nek, attól nem kell tartanunk, hogy ne tudnánk elolvasni a feliratokat.

Multimédia, üzemidő, összegzés

A hátlapon lévő kamera 8 megapixeles, autofókuszos, a legnagyobb elérhető felbontás állóképeknél 2448 x 2448 pixel, ami elég érdekesen hangzik, de az 1:1-es képarányú kijelzőhöz igazodik; nyilván lehet választani 4:3 és 16:9 képarányú felbontásokat is, a szélesség ilyenkor nem változik, a magasság viszont igen. Fotózni normál módban és stabilizáltan is lehet, van lehetőség sorozatfelvételre és HDR-fotózásra is, plusz nyilván ki és bekapcsolhatjuk a vakut. A sorozatfelvételnek van egy amolyan legjobb kép módja is, ahol nem csak egy csúszkán választhatjuk ki a legjobban elkapott fotót, hanem utólag machinálhatjuk a fejeket is. Képszerkesztő szoftver ezektől függetlenül is van, használhatunk filtereket, forgathatunk, vághatunk, méretezhetünk, tükrözhetünk benne.

BlackBerry Q10
[+]

A képminőség állóképek esetében kimondottan kellemes, de a Q10-zel készült felvételek azért nem tökéletesek. A pozitív oldalra lehet rakni a szép színeket, a mérsékelt zajszintet, a jó vonalélességet és a kimondottan erős villanófényt, negatívum viszont a tágnak nem nevezhető dinamikatartomány, aminek hatására bizonyos helyeken ki- és be tudnak égni a felvételek. Mozgókép rögzítésekor 1080p-s HD az elérhető legnagyobb felbontás, de a végeredmény sajnos nem az igazi (tesztvideó #1 és tesztvideó #2), a látószög videózáskor ugyanis olyan szűk, hogy a végeredmény sok esetben nem lesz élvezhető, szép színek ide vagy oda. A HDR-módon is kell még kicsit reszelnie a BlackBerry-nek, mert azzal a móddal könnyebb szellemképes felvételt csinálni, mint amire elsőre számítanánk.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

FM-rádió nincs, de a zenelejátszó szoftver nagyon kellemesre sikerült, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a készülék jobb oldalára kerültek dedikált zenei gombok. Pontosabban a két hangerőszabályzót és az azok között elhelyezkedő billentyűt használhatjuk a hangerő állítására, számléptetésre és a zene elindítására, valamint leállítására; ha a középső gombot hosszan nyomjuk, akkor egyébként a hangvezérléshez jutunk, ami magyarul nem tud, de angolul és németül is használhatónak tűnt. A zenei részhez visszakanyarodva elmondható, hogy a szoftver tudja, amit tudnia kell, de semmivel sem többet, mert például hangszínszabályzó nincs benne, a BlackBerry Link kliensszoftver pedig néha nem viszi át az albumborítókat. Kihangosítva elég jól szól a készülék, a gyári fülhallgató pedig nagyon kellemes; strapabíró szalagalakú kábele van, és bár hangminőség szempontjából leginkább erős közepes, kényelmi szempontból felülmúlt gyakorlatilag mindent, amivel az elmúlt időszakban találkoztam.

A korábbi Bold készülékek üzemidejével azok megjelenése után volt gond, aminek tudatában kicsit féltem attól, hogy 2100 mAh-s telep akkor sem lesz elég erős, ha a BlackBerry 13,5 órás beszélgetési időt kommunikál a honlapján. Szerencsére tévedtem, az üzemidő átlagos használat mellett másfél nap körül alakul, a készülékeket visszafogottabban nyomkodók talán két napot is elérhetnek, de az igazi hardcore felhasználóknak sem kell attól félniük, hogy nap végére lemerülne masinájuk.

Értékelés: BlackBerry Q10
Külső
Ergonómia 10 pont
Anyaghasználat 10 pont
Összeszerelés minősége 10 pont
Kijelző mérete, minősége 7 pont
Belső
Kezelhetőség 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftver rugalmassága, bővíthetősége 7 pont
Felhasználói felület élménye 8 pont
Alapfunkciók
Hangminőség, vételi stabilitás 10 pont
PIM funkciók 10 pont
Adatkommunikációs képességek 10 pont
Multimédia
Vizuális 7 pont
Audio 7 pont
Egyebek
Üzemidő 8 pont
Ár/érték aránya 5 pont
Hogyan értékelünk?

A BlackBerry Q10 egy remek készülék, egy pontot leszámítva pont az, amire a gyártónak és a felhasználók egy rétegének is szüksége volt. Egy olyan okostelefon, melynél a fizikai QWERTY billentyűzet megléte nem jár sok kompromisszummal. Jól lehet rajta gépelni, lehet intézni az ügyeket, de emellett nem kell lemondanunk a valódi okostelefonok kiváltságának számító alkalmazásokról sem; na jó, most még valamennyire igen, mert a négyzetes kijelzőn azért jóval kevesebb szoftvert találunk, mint ideális lenne, de úgy gondolom, hogy a gyártó és a fejlesztők ezt meg fogják oldani, főleg, mert érkezik hamarosan érkezik a Q5, ami ki fogja küszöbölni a Q10 egyetlen nagy problémáját: az árát.

A billentyűzetes BlackBerry-nek ugyanis megkérik az árát, függetlenül 170-180 000 forint körül mozog, ami a felső plafon az efféle masináknál. A tudásába nem lehet belekötni, az anyaghasználat és összeszerelési minőség pedig szintén makulátlan, de ettől függetlenül nem biztos, hogy a kanadaiak részéről az a legjobb stratégia, hogy új platformjukat két tényleg nagyon magasra pozicionált készülékkel indítják el. A Q10 épp ezért csak tetszett plecsnit kaphat, a magam részéről pedig nagyon várom az ugyanilyen paraméterekkel rendelkező, de kicsit gyengébb minőségű kijelzővel szerelt Q5-öt, melyről ugyan lehagyják majd a HDMI-csatlakozót, de várhatóan fele ennyibe sem fog kerülni.

BlackBerry Q10

Bocha

A cikk elkészítésében a Telekom 4G mobilinternet volt segítségünkre.

Specifikáció

BlackBerry Q10
BlackBerry Q10 Általános
Technológia GSM/UMTS/LTE
Méret 119,6 x 66,8 x 10,35 milliméter
Tömeg 139 gramm
Színvariációk fekete, fehér
SIM-foglalat microSIM
Kijelző
Kijelző átlója 3,1 hüvelyk
Kijelző felbontása 720 x 720 pixel (330 ppi)
Kijelző típusa kapacitív Super AMOLED érintőkijelző
Színárnyalatok száma 16 millió
Hardver
SoC típusa Qualcomm Snapdragon S4 Plus
Processzor típusa 1,5 GHz-es, kétmagos
Processzor csíkszélessége 28 nm
Processzor utasításkészlete ARMv7
Grafikus chip Adreno 225
RAM mérete 2 GB
Memória
Telefonkönyv kapacitása korlátlan
SMS memória korlátlan
Szabadon felhasználható belső tárhely 11 GB
Memória bővíthetősége microSDHC
Adatátvitel
Frekvenciasávok GSM 850/900/1800/1900 MHz
UMTS 850/900/1900/2100 MHz
LTE 700/850/1700/1900 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA van / 21 Mbps / 5,76 Mbps
IrDA / Bluetooth nincs / 4.0 (A2DP)
WiFi 802.11a/b/g/n
USB microUSB 2.0
Push-to-talk / RSS nincs / van
GPS vevő van (GLONASS támogatás is)
NFC van
Alapfunkciók
Profilok vannak
Vibra funkció van
Kihangosítás van
Hangtárcsázás / hangvezérlés van / van
Hangrögzítés van
Ébresztés van
Prediktív szövegbevitel van
Szoftverek
Platform BlackBerry 10 OS
WAP / HTML böngésző nincs / van
E-mail kliens van
Játékok letölthetők
Valutakonverter van
Extra szoftverek Docs To Go, Print To Go, Story Maker, Facebook, Twitter, LinkedIn, Foursquare, Térképek, fájlkezelő, Box, Dropbox, Adobe Reader, SmartTags
Multimédia
Fő kamera 8 megapixeles, autofókuszos, ledes villanó
Másodlagos kamera 2 megapixeles, fixfókuszos
Videófelvétel max. 1080p (fő kamera)
max. 720p (másodlagos kamera)
Zenelejátszó szoftver van, háttérben is fut
Hangszínszabályzó nincs
FM-rádió nincs
Üzemidő
Alap akkumulátor 2100 mAh-s lítium-ion
Készenléti idő 14,8 nap (3G)
Beszélgetési idő 13,5 óra (3G)
Egyebek
3,5 milliméteres fülhallgató csatlakozó, micro HDMI kimenet, giroszenzor, iránytű

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés