BlackBerry Q10 - billentyűzettel bizonyít

Hardver, operációs rendszer

Mivel a Föld különféle részein más-más telekommunikációs szabványokat használnak, semmi meglepő nincs abban, ha egy világszerte kapató okostelefon több hardveres felépítésben érkezik. Ha viszont mindez más SoC használatát is jelenti, akkor viszont megkavarodhatnak a felhasználók, ez pedig pont így történt a BlackBerry Z10 esetében, ahol a négyféle típusban kétféle processzor volt. A Q10-nél szerencsére orvosolták a problémát, mert bár itt is négy külön típus érkezik, a támogatott frekvenciasávokat leszámítva hardveresen megegyeznek, azaz sem teljesítményben, sem üzemidőben nincs eltérés közöttük. Arra azonban nagyon is érdemes odafigyelni, hogy melyiket vesszük meg (ha netán külföldről szerezzük be a készüléket), mert a hazai LTE-hálózatokat csak az SQN100-3 jelzésű modell támogatja, a többi (SQN100-1, SQN100-2 és SQN100-5) nem. Ebből rögtön az is kiderült, hogy a billentyűzetes készüléknél mindegyik verzió támogatja az LTE-t, de erről majd az adatkommunikációs résznél.

BlackBerry Q10 Snapdragon

Az SoC szerepét itt az LTE-t támogató Z10-ekből ismert Qualcomm Snapdragon S4 Plus tölti be, melynek központi feldolgozóegysége kétmagos, magonkénti 1,5 GHz-es órajellel ketyeg, a grafikus gyorsítást pedig egy Adreno 225-os GPU végzi. Mivel egy 28 nanométeres csíkszélességgel készült SoC-ről beszélünk, a Q10 használat közben kevésbé melegszik, mint a QWERTY gombsort nélkülöző testvére. A RAM mérete jövőálló módon 2 GB, a belső tárhely pedig bár papíron 16 GB-os, ténylegesen kicsit több, mint 11 GB-ot tudunk használni belőle, ami csupán azért nem gond, mert a kapacitást kedvünk szerint bővíthetjük microSD memóriakártyával.

Az operációs rendszer a kanadaiak új generációs modellje, a BlackBerry 10, melyet a Z10-ről már ismerhetünk, de ez fog a Q5-ön is futni, ennyit a névválasztással kapcsolatos következetességről. A teljes mértékben gesztusvezérlésre építő kezelőfelület pontosan olyan, mint a testvérmodellnél, épp ezért felépítését ebben a cikkben nem fogom részletezni, akit érdekel, az kattintson ide. Az egyetlen lényegi különbség az, hogy itt a kisebb kijelző miatt kevesebb a hely, amit a menüben rögtön észre is vehetünk, 16 helyett 12 darab ikon fér el egy oldalon. Sebességbeli eltérést nem tapasztaltam, a Q10 villámgyors, kisebb akadásokat csak akkor lehet rajta produkálni, ha egyszerre 7-8 masszívabb alkalmazást is a háttérbe küldünk futni.

Az újdonság tulajdonosai már a BlackBerry 10.1-es operációs rendszert kapják kézhez, de a frissítést a Z10 tulajdonosai is feltelepíthetik. A leglényegesebb újítások a következők:

  • BlackBerry Hub: Az összes üzenettípust megjelenítő Hubban elérhetővé váltak a BlackBerry készülékek között közvetlenül küldött PIN üzenetek, megjelent pár új üzenettípust jelölő ikon, valamit sokat javult a csatolmányok kezelése, megjelenítése.
  • Értesítések: Személyre lehet szabni az értesítéseket, tehát üzenettípusonként be lehet állítani, hogy milyen hangon szólaljon meg a telefon, valamint legyen-e rezgés és ledes figyelmeztetés.
  • Prompt: Az előző verziónál nagyon macerás volt gépelés közben odébbrakni a promptot, mert pont oda rakta a rendszer, ahova böktünk, azaz ujjunkkal kitakartuk a pozícióját. Ezt a 10.1-nél megoldották, ráadásul a pozicionálásra használható jel egyben két virtuális gomb is, aminek segítségével egyesével léptethetjük a promptot.
  • Fényképező: Megjelentek a HDR és a Time Shift módok.
  • Egyebek: Egyszerűbben lehet nemzetközi számokat tárcsázni, a naptár fektetett módban is elérhető (ez nyilván csak a Z10-nél lényeges), vörösszem-csökkentés a képszerkesztőben és más javítások.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés