BlackBerry Q10 - billentyűzettel bizonyít

Adatkommunikáció, telefonálás, net

Adatkommunikációs téren nem igazán lehet belekötni az újdonságba. Négynormás GSM- és háromnormás UMTS-modullal rendelkezik, előbbinél a 850/900/1800/1900 MHz-es, utóbbinál pedig a 900/1900/2100 MHz-es sávok támogatottak. Az itthon forgalomba kerülő modellek támogatják a hazai LTE-sávokat is, ám jelenleg a Telekom még nem engedélyezte a BlackBerry APN-ben a negyedik generációs hálózatok okozta sebességbeli előnyt, úgyhogy nyárig a Q10 tulajoknak is be kell majd érniük a 21 Mbps-os letöltési, valamint az 5,76 Mbps-os feltöltési sebességgel, HSPA+ tekintetében ugyanis ez a maximum, amit ki lehet préselni a készülékből. A Bluetooth 4.0-s verziószámú, a WiFi a 802.11a/b/g/n szabányokat ismeri, a szoftver pedig természetesen lehetővé teszi, hogy 3G vagy 4G-hotspotot kreáljunk az okostelefonból. GPS és GLONASS-vevő van, csak úgy, mint micro HDMI kimenet és 2.0-s microUSB csatlakozó. A hab a tortán pedig az NFC, egy felsőkategóriás készüléktől az ilyesmit joggal várhatja el ennek meglétét 2013-ban.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Több embert is ismerek, akik azért nem kedvelik az érintőkijelzős készülékeket, mert azokkal sokszor nehézségekbe ütközik a hívások kezelése. Bár a Q10 ugyebár egy hardveres billentyűzettel rendelkező masina, de híváskezelő gombokat nem találunk rajta, de annyival beljebb vagyunk, hogy a bejövő kapcsolatok felvétele a kijelzőn keresztül is jó hatásfokkal működik, sosem fordult elő olyan, hogy egy beszélgetést ne tudtam volna fogadni vagy megszakítani. A hangminőség kimondottan kellemes, a térerőval kapcsolatban sem fordultak elő problémák, a telefonálással kapcsolatos résszel tehát meg voltam elégedve.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]

Mivel úgy tűnik, hogy az új rendszer kapcsán többekben is felmerült a kérdés, egy külön bekezdésben szeretném eloszlatni a kételyeket; a Q10 (és a Z10) használatához nem feltétlenül szükséges BIS vagy BES szolgáltatás, előfizetés, az ugyanis egyetlen egy funkció, a BBM (BlackBerry Messenger) eléréséhez szükséges, minden más működik anélkül is. Szolgáltatófüggő, hogy érdemes-e előfizetni, mert a BBM tényleg makulátlan hangminőséget és kényelmes üzenetküldési lehetőséget biztosít, de amíg nem érkezik meg az iOS és Android verzió, addig csak a többi BlackBerry-t használó ismerősünkkel tudjuk használni, ők meg nem biztos, hogy sokan vannak. Ugyanakkor a Telekom már havonta 1 GB adatforgalmat ad a 690 forintos BIS-csomagjuk mellé, ami azért úgy önmagában nézve is egy nagyon jó ajánlat. Hogy mi lesz a BIS-sel és a BES-sel, arra valószínűleg a BBM más platformokon történő megjelenése után lesz érdemes visszatérnünk.

BlackBerry Q10 BlackBerry Q10
[+]
A böngésző támogatja a Flash-t is.

Internetezni nem meglepő módon a beépített böngészővel lehet, mely sebesen teszi a dolgát. Az alábbi táblázatban a három fontosabb okostelefonos platform egy-egy képviselőjével hasonlítjuk össze a masinát, melyhez az alapot böngészők sebességét mérni hivatott, szintetikus tesztprogramok adják:

Szintetikus tesztek
Benchmark BlackBerry Q10 Samsung Galaxy S4 Apple iPhone 5 Nokia Lumia 920
Sunspider 1.0
(A kisebb a jobb!)
nem futott le 922,7 ms 851,4 ms 899,7 ms
Sunspider 0.9.1
(A kisebb a jobb!)
1425,7 ms 815,5 ms 931,9 ms 910,2 ms
HTML5test
(A nagyobb a jobb!)
485+11 pont 468+11 pont 386+9 pont 320+6 pont
Acid3 100 pont 100 pont 100 pont 100 pont

Bár papíron vannak gyorsabb böngészők a BlackBerry 10-ben lévőnél, ez a felhasználás során nem jött elő. A kezelőfelület ugyanis nagyon kényelmes, a nagyítás és a görgetés kellően gyors, ráadásul a többi platformtól eltérően itt van Flash támogatás is, aminek köszönhetően a weboldalakat teljes pompájukban tekinthetjük meg. A relatíve kicsi kijelzőn ugyanakkor nyilván kevesebb látszik egyszerre a weboldalból, tehát többet kell görgetnünk, mint általában, de mivel a szélességben és a pixelsűrűségben nincs érezhető hátránya a Q10-nek, attól nem kell tartanunk, hogy ne tudnánk elolvasni a feliratokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés