MWC2013: kameránk előtt a BlackBerry Q10

Hirdetés

Nemrég érkeztünk vissza a Showstoppers eseményről, mely hagyomány szerint a Mobile World Congress előestéjén került megrendezésre. Egy minigom   kiállításről van szó, melyen a részvétel ingyenes a sajtó munkatársai számára; pár tucat kisebb-nagyobb cég állította ki a portékáit. Jellemzően nem itt villannak a csúcsgépek, arra még egy napot várnunk kell, ám a BlackBerry standján sikerült egy értelmes videót csinálnunk.

A  kanadai gyártó a BB10 operációs rendszer startjakor, a Z10-zel egyetemben leplezte le a Q10-es modellt, melyet eddig még nem volt alkalmunk megcsodálni. Épp ezért különösen szomorúan vettük tudomásul, hogy a készüléket nem vehettük a kezünkbe, de a BlackBerrry munkatársa lelkesen demózta nekünk az újdonságot. Szoftveres oldalon a Z10 funkcióarmadájára számíthatunk, az eszközök vezérlése pedig a gépelést leszámítva megegyezik, hiszen ez a kütyü is a gesztusokra épít. Az irányításban egyébként nem volt túl erős a kanadaiak munkatársa, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a Z10-zel ellentétben itt a képernyő alatti rész kimondottan kicsi, azaz nincs hely a gesztusmozdulatok elindítására. A panel alatti, teljes kiosztású fizikai gombsor viszont korrektnek tűnik, az acél váz és a karbon hátlap stabil fogást és egyedi megjelenést biztosít. Az elsődleges kamera akár 8 megapixeles fotókat is tud készíteni, videót legfeljebb 1080p felbontásban lehet rögzíteni a segítségével, míg az előlapi fényképező 2 megapixeles, mozgóképek esetén 720p a maximum felbontás. A 119,6 x 66,8 x 10,3 milliméteres méretekkel rendelkező mobilon a szokásos 3,5 milliméteres fülhallgató kimenet és microUSB-aljzat mellett egy microHDMI-csatlakozó is található.

Az úriember kiemelte a fizikai vezérlőgombok hiányát (ez az előző billentyűzetes BlackBerry készülékeknél a klaviatúra és a képernyő között volt megtalálható), melynek köszönhetően több hely jutott a kijelző számára. Az Super AMOLED technológiát használó, 3,1 hüvelykes képátlójú panel felbontása 720 x 720 képpontos, a pixelsűrűség így 328 PPI. Az 1:1-es képarány viszont véleményünk szerint kissé kellemetlenül érintheti az androidos alkalmazásokat BB10-re portoló fejlesztőket, ez ugyanis nem egy megszokott dolog a Google rendszerére épülő készülékeken. A kijelzővel kapcsolatban viszonylag fontos, hogy itt is alkalmazták úgynevezett Touch on Lens technológiát a Q10-en is alkalmazták, melynek köszönhetően az érintéseket érzékelő "fólia" szorosan, köztes légréteg nélkül illeszkedik a kijelzőre.

Ami a hardvert illeti: a hátlap alatt egy Qualcomm Snapdragon lapkakészlet duruzsol (az S4 Plus család tagja), tartalmaz egy kétmagos, magonként 1,5 GHz órajelen ketyegő processzort, mely mellé 2 GB RAM társul. A belső tárhely kapacitása 16 GB, ez microSD-kártyával bővíthető. Az energiát egy 2100 mAh kapacitású akkumulátor szolgáltatja. Adatkommunikációs szempontól LTE, HSPA, NFC, WiFi, Bluetooth és a-GPS is játszik, azaz ezen a fronton nem lehet panasz a BlackBerry újdonságára. A hazai megjelenés időpontjáról és a várható árról egyelőre nincs információnk.

Azóta történt

Előzmények

  • Európában kezd a BlackBerry Q10

    Az Egyesült Államokban az európai premiert követően több mint másfél hónappal később debütál csak a QWERTY gombsorral felvértezett BlackBerry készülék.

  • BlackBerry 10 bemutató élőben

    Hamarosan startol a RIM mobil operációs rendszerének legújabb verziója, mely esemény 16 órakor kezdődik, s élő közvetítéssel jelentkezünk az eseményről.

  • BlackBerry 10 mobil QWERTY gombsorral

    Lencsevégre kapták a Research In Motion teljes billentyűzettel szerelt L-Series mobilját.

Hirdetés