Hirdetés

BlackBerry Passport - okmány-iroda

Hirdetés

Előszó, tartozékok

A BlackBerry Passportot jó pár hónappal, talán fél évvel a bejelentése előtt volt alkalmam először látni. Az a prototípus még nem pont úgy nézett ki, de azért nagyon hasonlított a végleges példányra, és megmondom őszintén, egyáltalán nem értettem, hogy mi járhat a kanadai gyártó döntéshozóinak a fejében. A kiválóan sikerült BlackBerry 10 operációs rendszer és az azt használó, szintén előremutató készülékek (Z10, Z30, Q5, Q10) sorába ugyanis inkább egy olyan QWERTY-billentyűzetes készüléket képzeltem volna el, ami a Bold-széria hagyományait viszi tovább, azaz prémium anyaghasználat mellett kiváló gépelési élményt nyújt és rendelkezik fizikai híváskezelő gombokkal (végül ugye ilyen készülék is lesz Classic néven). Ehhez képest a Passportot forgathattam a kezemben, és mivel a táskámban pont ott volt az útlevelem is, a méretbeli egyezést is konstatálhattam, de azt sem igazán értettem, ez az ötlet honnan jött. Az érintőkijelzős okostelefonok korában nem tudtam befogadni azt, hogy egy gyártó ennyire szembemegy a trendekkel.

BlackBerry Passport teszt
[+]

Azóta persze értem, hogy mi volt a döntés mögött, és bár a véleményem a végeredmény szempontjából kevésbé releváns, elismerésre méltó dolognak tartom, hogy ezt meg merték lépni. Azt is ki merem jelenteni, hogy reménykedem a Passport sikerében, és nem elsősorban a BlackBerry miatt, ők már úgy tűnik, kint vannak a vízből, túlélték az elmúlt évek nagyon komoly változásait, ez pedig nem mondható el mindegyik patinás gyártóról. Az innováció miatt remélek sikert, jelenleg ugyanis a Passport mutatja meg a legjobban, hogy van más út is, mint a gyorsabb processzor, a nagyobb méretű felbontású kijelző és a 4G. Nem mintha ezek az elemek hiányoznának az új BlackBerry-ből, és nyilván kell is a fejlődés ezeken a területeken is, de az most tisztán látszik, hogy nem ez az egyetlen út. Ezért is merték piacra dobni ezt az extravagáns külsejű eszközt; a kínai gyártók ma már makulátlan minőségű, egyedi dizájnnal és kiváló szoftveres megoldásokkal rendelkező androidos gépeket tudnak felmutatni, a Z10 példája jól szemlélteti, hogy milyen nehéz versenyezni. A Passportban üzleti szempontból valószínűleg pont ez a lényeg; neki nem is igazán kell.

BlackBerry Passport teszt
[+]

A nálunk járt Passport nem a végleges dobozában érkezett, de azt tudjuk, hogy a doboza eltér a többi BB 10-es készülékétől; szélesebb, különlegesebb. A hálózati töltőfej és az adatkábel mellett egy sztereó headset jár hozzá, ennek minőségéről viszont sajnos szintén nem tudunk írni, mivel ilyet mi nem kaptunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés