Hirdetés

BlackBerry Passport - okmány-iroda

Multimédia

A hátlapi kamera 13 megapixeles, f/2-es fényerejű, autofókuszos, működését gyenge fényviszonyok között egy átlagos erősségű ledes villanófény segíti. Már a felbontáson is látszik, hogy előrelépés történt a kanadaiak korábbi készülékeihez képest, de a számok puszta növekedéséhez hasonlóan fontos, hogy a Passport kamerája optikai stabilizációt is kapott, ami ráadásul kimagaslóan jól teszi a dolgát. A videofelvételi képességet viszont nem tolták ki a végletekig, a 4K-s felbontás attól függetlenül sem elérhető, hogy a hardver valószínűleg képes lenne rá; van viszont 1080p-s Full HD felbontás másodpercenként 60 képkockás rögzítési sebességgel. Mozgókép rögzítése közben fotózni is lehet, nyilván legfeljebb ugyanebben a felbontásban.

BlackBerry Passport teszt
[+]

A kamerát kezelő szoftver sokat fejlődött, felépítése logikusabb lett. Az alapértelmezésben viszonylag alacsony dinamikatartományt megtoló HDR-mód például már kikerült a menübe, nem a motívumprogramok között található, így gyorsan ki- és bekapcsolható. A nagy dinamikájú képek készítésében egyébként kimondottan ügyes az Útlevél, a tesztképek között az első ilyen. Az alkalmazás egyéb új funkciókkal is bővült, amelyek nem jelentenek komoly innovációt, mivel igazság szerint eddig jelentettek komoly hiányosságot, ilyen az időzítő és a panorámafelvételi lehetőség. A Time Shift persze még mindig elérhető és nagyon jól működik (egy sorozatfelvételen választhatjuk ki a legjobb fotót, de a lefotózottak fejét lecserélhetjük a sorozat másik felvételén lévőre, így elérve, hogy mindenki mosolyogjon).

A képek minősége tényleg rengeteget fejlődött, a Passport a testvérmodelljeivel ellentétben végre a kategóriájához méltó szintet képvisel. Ez persze nem jelenti azt, hogy ott van a helye a legjobb fotós mobilok között, mert a prémium szegmensben inkább csak a szintet hozza, de nem emelkedik ki; főleg az alacsony dinamikatartomány rontja az összhatást, amin az egyébként tényleg jó HDR-mód csak statikus témák esetén képes segíteni. Gyenge fényviszonyok között használható eredményeket kaphatunk, főleg, ha nem teljes felbontásban nézzük a felvételeket; a ledes villanófény erősségével sincs gond. Kimagasló teljesítményről az optikai képstabilizáció kapcsán beszélhetünk, ezen a tesztvideón is jól látszik, hogy mire képes. Egyébként a Passporttal vett mozgóképek is jók, de nem hibátlanok, a fókusz elvesztése és kissé lassúcska megtalálása ugyanúgy zavaró lehet, mint az alacsony dinamikatartomány.


[+]

Az eszköz muzikális oldala is erős. A zenelejátszó szoftver ID3-tagek alapján rendezi sorba gyűjteményünket, kirajzolja az albumborítókat, tartalmaz egy előre beállított sémákkal operáló hangszínszabályzót, a zenefájlokat pedig csengőhangnak is be lehet állítani belőle (vágásra mondjuk sajnos nincs mód). FM-rádió is van, működtetéséhez bedugott fülhallgató szükséges, rendben teszi a dolgát. A gyári fülhallgató minőségéről továbbra sem tudunk nyilatkozni, a tesztpéldányt ugyanis nem a végleges dobozában, hanem tartozékai nélkül kaptuk meg, a kihangosító hangszóró viszont az átlagosnál talán picit jobban és hangosabban szól, de a mély hangok szinte teljesen hiányoznak a hangképéből.

A gyári videolejátszó szoftver használható, a hardver is elég erőteljes a komolyabb felbontású és bitrátájú fájlok lejátszására. A támogatott formátumok között az MPEG-4, a WMV és a 3GP is szerepel, továbbá a H.264 és H.263 sem okoz gondot a rendszernek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés