Hirdetés

Íme, az új Google termékcsalád

Két új okostelefon, friss Chomebook és felcsíptethető kamera is van a széleskörű új Google termékcsaládban, illetve egy kicsi és egy nagy Google Home otthoni asszisztens.

Hirdetés

Pixelbook, Pixel telefonok és kiegészítők

Bemutatkozott a Google Pixelbook laptop, amely mindössze 10 milliméter vékony és kerek 1 kilogrammot nyom. Természetesen Chrome OS-t futtat és billentyűzete is van, de hátrahajtva tabletként is bevethető. 12,3 QHD LCD panelja megfelelően éles, a meghajtásáért pedig Core i5 vagy i7 proceszor felel, akár 16 GB RAM-mal és 512 GB-os tárolóval. Az eszköz Type-C porton tölthető. A Google Segéd a Pixelbookon is elérhető, a mobilnet a Pixel telefonról pedig azonnal megosztható vele (Instant Tethering).

A Google Pixelbook
A Google Pixelbook [+]

Toll is jár hozzá: a Pixelbook Pen gombját lenyomva és valamely tartalmat bekarikázva a Segéd azonnal rákeres a kijelölt tartalomra. A Wacommal összefogva (és minden bizonnyal annak digitalizálóját használva) a Pixelbook 2000 nyomáserősséget tud megkülönböztetni, villámgyors a tollbevitel válaszideje és elég pontos is ahhoz, hogy mondjuk az Adobe kreatív alkalmazásait ki lehessen érdemben használni vele. Alapkiszerelésben a Pixelbook 999 dolláron indít, a Pixelbook Pen pedig 99-en, azaz nem része a laptop csomagjának.

A Pixelbook roppant vékony lett
A Pixelbook roppant vékony lett [+]

Mario Queiroz vette át a szót a Pixel telefonokkal: íme a Pixel 2 és a Pixel 2 XL. továbbra is alumíniumházzal, a hátlap tetején üveglappal és egyelemes kamerával egy-egy oldalon. Remek hír az előlapi sztereó hangszórópár és a Bluetooth 5.0 a legkülönfélébb zenei kodekek támogatásával, kevésbé előnyös a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet lespórolása, amit így külön nem is emeltek ki, hát még szép. A kisebbik Pixel 2 öthüvelykes, 1080 x 1920 pixeles OLED kijelzőt kapott és három színben érhető el. A Pixel 2 XL 6 hüvelykes, 18:9-es, kávamentesebb pOLED panelt 1440 x 2880 pixelen, két színben. Mindkettő IP67-es por- és víz elleni védelemmel lett ellátva, ezt a termékoldal nem pontosítja.

A Google Pixel 2 és a Pixel 2 XL
A Google Pixel 2 és a Pixel 2 XL [+]

Újdonság a mindig aktív kijelző, amelyen az értesítésikonok mellett megjelenhet a telefon környezetében éppen lejátszott zeneszám címe és előadója, amit természetesen a Segéd azonosít és tesz kérésre a kedvencek közé. Az új Pixel Indító keresősávja alulra került, és minden oldalon lapozva ott is marad, ami praktikus, bár szemre kicsit idétlen. Active Edge néven került át a HTC U11 oldalsó nyomásfunkciója: a készülékek alját megszorítva máris figyel a Segéd a felhasználó utasításaira. Kíváncsiak vagyunk, hogy ennek vagy a Bixby gombnak a vétlen lenyomása fog több ember bosszantani.

A Pixel 2 XL 18:9 arányú megjelenítőt kapott
A Pixel 2 XL 18:9 arányú megjelenítőt kapott [+]

Az új Pixelek természetesen Android Oreóval startoltak el, és elérhető rajtuk az egyelőre tesztfázisban lévő Google Lens szolgáltatás, amely kis ikon formájában a Google Fotók és a Segéd alkalmazásból indítható. Ez az elé táruló kamerakép alapján azonosít és mutat be épületet, tárgyat, személyt vagy olvas le telefonszámot, esetleg email-címet egy darab cetliről. Az ARCore a Google kiterjesztett valóság platformja, amelyre már most számos project készül, például legózás a tulajdonos saját asztalán, virtuális legóelemekkel. AR Stickers vagyis ragacs néven mindenféle figura helyezhető a kameraszoftverben az élőképre, például a Stranger Thingsből a szörny vagy a kislány.

AR játék a Google AR Core platformján
AR játék a Google AR Core platformján [+]

Bár ilyesmi korábban is létezett (a Sonynál most fészkelődnek), ha viszont két figura kerül a képre, azok egymással is interakcióba lépnek, lásd a kislány esetét a szörnnyel a tévésorozatból, spoiler tag. Az NBA, a Star Wars és az SNL kínálatából is érkeznek hamarosan AR matricák, természetesen egyelőre csak a Pixel telefonokra. De nem csak az AR játék miatt ígérkezik a hátlapi kamera kitűnőnek: a 12,2 megapixeles, f/1,8-as blendéjű, optikai képstabilizátorral, dual pixel autofókusszal és HDR+ algoritmussal megtámogatott kamera 98 pontot ért el DxOMarkban, ami új rekord az okostelefonos minőség tekintetében, már ha hitelt adunk a minősítést végző oldalnak, amelyik Sony telefonokat is éltetett korábban.

A Google Pixel 2
A Google Pixel 2 [+]

Nőtt a dinamikatartomány és immáron az új Google-féle portrémód is elérhető, és ehhez nem kell két kamera: a gépi tanulás segítségével egy lencsével képes a rendszer mélységadatokat szerezni, majd az éleset az életlentől elkülöníteni. Éppen ezért az előlapi kamera is képes bevetni portrémódot. A videofelvétel az optikai stabilizálást kombinálja a korábban is elérhető elektronikussal, a Google fúziós videostabilizálásnak nevez, de a dolog nem új. Ahogy a Motion Photos néven futó, 3 másodperces klipek rögzítése sem az élő fényképekhez. Ezekből egyébként pofás kis videók szerkeszthetők. A Pixel tulajdonosok végtelen Google Fotók felhőtárhelyet kapnak, ahova makulátlan minőségben tölthetik fel fotóikat és akár 4K videókat. A Pixel 2 649 dolláron, a Pixel 2 XL pedig 849 dolláron indít, és első körben az USA-ban, Ausztráliában, Kanadában, Németországban és az Egyesült Királyságban lesz elérhető, ajándék Google Home Minivel a készlet erejéig. Ez után Olaszország, Spanyolország és Szingapúr következik, Magyarországról szó egyelőre nem esett.

A Pixel 2 XL
A Pixel 2 XL [+]

De beszéljünk végre a konkrét számok nyelvén, amit az ilyen bemutatók szeretnek megkerülni. A Pixel 2 145,7 x 69,7 x 7,8 milliméteres, 143 grammos és 2700 mAh-s telepet kapott. A Pixel 2 XL 157,9 x 76,7 x 7,9 milliméteres, 175 grammot nyom és akkumulátora 3520 mAh-s. Azok a bizonyos színek a Pixel esetében: Csak Fekete, Egyértelműen Fehér és Egész Kék, a phablet esetében pedig Csak Fekete és Fekete-Fehér. A két készüléket a megbízható és gyors Snapdragon 835 hajtja meg 4 GB LPDDR4 RAM-mal a fedélzeten és 64 vagy 128 GB-os tárolóegységgel, amely idén sem bővíthető. Közös a 12,2 megapixeles hátlapi kamera mellett a 8 megapixeles előlapi, az NFC, a 802.11a/b/g/n/ac-s, kétcsatornás WiFi, a 3.1-es sebességrátájú USB-C port (átalakítóval a dobozban, hogy a 3,5 milliméteres füleseket rá lehessen dugni) és még az eSIM szócska is szerepel a termékoldalon, bár a portok között a nanoSIM is, kíváncsiak vagyunk, mik az előbbivel a Google tervei.

Frissítették a Daydream View VR-szemüveget
Frissítették a Daydream View VR-szemüveget [+]

Új Daydream View VR szemüveg is érkezett: új színek, új lencsék, új szövet. Most már 250 VR játék és tartalom érhető el a platformra. Új IMAX és YouTube VR filmek is befutnak hamarosan, 360-as videókkal. Az okostelefont befogadó szemüveg darabja 99 dollár. Google Pixel Buds néven friss vezetékmentes füles érkezett. A jobb oldali eleme érintésérzékelős, azzal kezelhetők a zeneszámok, nyomva tartva pedig azonnal figyel és válaszol a Google Segéd.

A Google Pixel Buds vezetékmentes füles
A Google Pixel Buds vezetékmentes füles [+]

Az Instant fordítás a legpofásabb képessége: 40 nyelven ért és fordít hangosan azonnal, a magyart is beleértve, egyébként három színben és hordozható töltővel ellátott tokkal érkezik, 159 dollárért. Google Clips néven apró kamera is befutott, amely bárhova feltűzhető, de a saját lábán is megáll, és ha minden igaz, képes automatikusan kattintani, ha történik valami a szeme előtt. A felhasználó aztán a telefonján döntheti el, mit tart meg és szinkronizál a felhőbe. 249 dollárért rendelhető el nemsokára.

A Google teljes új termékcsaládja
A Google teljes új termékcsaládja [+]

Mindezzel véget is ért a Google bemutatója, és mivel a keresőóriás nem titkoltan mobilos és okoskütyüs vetélytárssá lépett elő a többi hardvergyártóval egy piacon, ennek megfelelően tele volt az esemény hangzatos marketingszavakkal. Az biztos, hogy ezek a ketyerék nem véletlenül csak néhány piacon érhetők el, ahol a Segéd nyelvi támogatása is adott, és ahol azért a pénztárca is elég vastag, hogy a felhasználók többet megvásároljanak. Minél több ilyen ketyere kerül a birtokukba ugyanis, annál valószerűbbé válik a Google MI-központú víziója, ami innen nézve azért még mindig igényel jókora fejlődést. Ezeknek az alapjait rakosgatja le most a Google, kíváncsiak vagyunk, milyen sikerrel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés