Íme, az új Google termékcsalád

Két új okostelefon, friss Chomebook és felcsíptethető kamera is van a széleskörű új Google termékcsaládban, illetve egy kicsi és egy nagy Google Home otthoni asszisztens.

MI, Google Segéd és Google Home

Ha a Google I/O az androidos fejlesztők és a zöld robotos főverziók főeseménye, az őszi Made by Google esemény az amerikai óriásvállalat hardverparkjáról szól, amely tavaly mindennél több taggal bővült, és amely a Nexus mobiltelefonokat hátrahagyva saját márkás Pixel készülékekkel lépett új szintre. A HTC-vel köttetett, friss megállapodás egyre jobban letisztázza a Google hardveres részlegének a határait, ami fontos lépés afelé, hogy a keresőjéről, hirdetőfelületeiről, mesterséges intelligenciájáról és szerteágazó szolgáltatásairól ismert szoftveróriás termékoldalon is meghatározó szereplő legyen.


Sundar Pichai nyitotta meg a show-t. A képek forrása: Google [+]

Ki más pattanhatott volna a helyi idő szerint szerda reggeli, online is közvetített sajtóesemény porondjára, mint a Google vezérigazgatója, a népszerű Sundar Pichai, ám az elmúlt hetek sajnálatos eseményei miatt először a hurrikánok és a Las Vegas-i tömeggyilkosság kapcsán osztott meg kedves szavakat. Aztán gyorsan a bűvös gépi tanulás szókapcsolatra terelődött a téma: a Google házon belüli megoldása például az emberi szemnél sokkal hatékonyabban azonosít az utcakép fotókon lévő hátszámokat és jelöléseket a pontosabb térképalkotás érdekében, és ez egy a sok felhasználási módja közül.


A Google víziója MI-központú, és igyekeznek mindent gépi tanulása alá fogni [+]

A gépi tanulás a Chrome instant fordításából is kiveszi a részét, amely több tucat nyelvet ismer és fordítja le azonnal, egyre természetesebb formában. Ez is része a Google fókuszának a mobilközpontú szemléletről az MI-központúra (mesterséges intelligencia) áttérve. Az MI-központú világban nem csak az asszisztenssel lehet elbeszélgetni, eszköz az eszközzel is tud, és a mögöttük lévő szoftverek önfejlesztőek, ráadásul alkalmazkodnak a felhasználói igényekhez. Az egyik kulcsa ennek az auto ML (automatikus gépi tanulás), melynek fejlődésével a Google képfelismerő algoritmusa például sokkal hatékonyabb és erőforrás-barátabb lett. De elég az MI-ből, aminek ki tudja, hogy mi lesz a vége: Rick Osterloh lépett színpadra, úgyhogy az új termékek következzenek!


A Google Home Mini [+]

Ma több mint 50 millió Chromecast van használatban, roppant népszerű a Google intelligens WiFi, a Google Home otthoni asszisztens 100 millió új választ tanult el tavaly óta és a Pixel telefonok jobban fogytak bármely korábbi referenciamodellnél, úgyhogy ideje volt, hogy újak érkezzenek, rendre a Google-féle mesterséges intelligencia, a hardverek és a szoftverek összehangolásával. A Made by Google termékvonal kulcsa idén a segítségnyújtás, hogy mindig és azonnal elérhető legyen a keresőóriás Segédje. Rishi Chandra érkezett a pódiumra, és a Google Segéd (Assistant) Japán verziójának bejelentése után elmondta, hogy mennyire fontos lépés volt az idei évben a felhasználó hangjának (akcentusának és tónusának) eltanulása, hogy a Google Home otthoni segéd meg tudja különböztetni a családtagokat, és az ő preferenciáik alapján válaszoljon. A Home-ról történő hanghívásokról is szó esett, mostantól pedig a fotelből fel lehet hívni mondjuk egy éttermet a szóbeli asztalfoglaláshoz, egyszerű hangutasítással, a tulajdonos mobiljának közvetítésével.

Ilyen színben is elérhető a Google Home Mini
Ilyen színben is elérhető a Google Home Mini [+]

A Google Home család új tagja a Mini, ami a nevének megfelelően igen apró lett. Négy LED lámpát kapott a vizuális visszajelzéshez, érintésre és hangra is reagál, a különleges textilbevonat alatt az ígéretek szerint pedig minőségi, térhatású hangszórók kaptak helyet. Három színben érhető el, és Amerikában mindössze 49 dollárba kerül, azaz alávág a Home és más megoldások árának. Persze nincs kijelzője, szemben az Amazon Echóval vagy az Essential Home-mal. Az eredeti Google Home persze továbbra is kapható, és a Segéd, a telefonon vagy valamelyik otthoni eszközön továbbra is csupa hasznos információt közöl reggel, ezt roppant hasznosnak találja Rishi. Az asszisztens ma már egyébként 1000 különböző eszközzel képes együttműködni, mondjuk a Nest valamelyik otthoni termosztátjával.

A Google Home Max
A Google Home Max [+]

A Mini nem érkezett egyedül: elkísérte a két hangszórós, igen hangos és basszusokra berendezkedett Google Home Max, amely nyilván több helyet kíván a lakásban, viszont jóval tisztább hanggal tölti meg azt. Ehhez automatikus, a szobához igazodó hangzásjavítás is jár, és támogat egy rakás zenei szolgáltatást, a Google saját előfizetéses adatbázisát beleértve. A Home Max akkor is érti a felhasználót, ha a zene épp dübörög, és Maxtól lejátszási lista összeállítása, indítása is kérhető. A méretes újdonság álló és fekvő formában is használható, kettőt bevetve pedig a sztereó hangzás sem gond. Egy darabért 399 dollárt kell majd kifizetni, kétéves YouTube Red és Google Music előfizetéssel ajándékba.

A Nest új kütyü segítségével ki lehet tekinteni a tévén az ajtó elé
Az új Nest kütyü segítségével ki lehet tekinteni a tévén keresztül az ajtó elé [+]

Mivel a Nest egy ideje a Google kötelékébe tartozik, nem véletlen, hogy hat új terméke együttműködik a keresőóriás okos ketyeréivel. A Nest ajtófigyelő kamerájának képe például a Segéd megkérésére kidobható a tévé képernyőre. Nest Hello okoscsengő képes felismerni a korábban már megismertetett személyt, amikor kamerája elé lép, és elmondja a tulajdonosnak, ki csöngetett, vagy csak egyszerűen megmutatja az élőképet. Egy "OK Google, jóccakát" üzenettel pedig élesíthetők a Nest biztonsági megoldások, a termosztát és lekapcsolhatók a villanyok. A Home termékek egyébként immár képesek a szülői intelmeket az egyik készülékről az összes hangszóróra szórni, például "ideje iskolába menni, gyerekek", úgyhogy a "nem hallottam, mit mondtál, anyu" kifogás többé sajnos nem működik. A Home hangfalak ráadásul távolról, a tulaj telefonjáról is továbbíthatnak üzeneteket. Kárpótlásképpen a gyerekeknek, egy csomó szóbeli, tanulást elősegítő játékkal bővült a Segéd tudáslistája, a Disney segítségével pedig még hangos mesék is kérhetők.

Hirdetés

Pixelbook, Pixel telefonok és kiegészítők

Bemutatkozott a Google Pixelbook laptop, amely mindössze 10 milliméter vékony és kerek 1 kilogrammot nyom. Természetesen Chrome OS-t futtat és billentyűzete is van, de hátrahajtva tabletként is bevethető. 12,3 QHD LCD panelja megfelelően éles, a meghajtásáért pedig Core i5 vagy i7 proceszor felel, akár 16 GB RAM-mal és 512 GB-os tárolóval. Az eszköz Type-C porton tölthető. A Google Segéd a Pixelbookon is elérhető, a mobilnet a Pixel telefonról pedig azonnal megosztható vele (Instant Tethering).

A Google Pixelbook
A Google Pixelbook [+]

Toll is jár hozzá: a Pixelbook Pen gombját lenyomva és valamely tartalmat bekarikázva a Segéd azonnal rákeres a kijelölt tartalomra. A Wacommal összefogva (és minden bizonnyal annak digitalizálóját használva) a Pixelbook 2000 nyomáserősséget tud megkülönböztetni, villámgyors a tollbevitel válaszideje és elég pontos is ahhoz, hogy mondjuk az Adobe kreatív alkalmazásait ki lehessen érdemben használni vele. Alapkiszerelésben a Pixelbook 999 dolláron indít, a Pixelbook Pen pedig 99-en, azaz nem része a laptop csomagjának.

A Pixelbook roppant vékony lett
A Pixelbook roppant vékony lett [+]

Mario Queiroz vette át a szót a Pixel telefonokkal: íme a Pixel 2 és a Pixel 2 XL. továbbra is alumíniumházzal, a hátlap tetején üveglappal és egyelemes kamerával egy-egy oldalon. Remek hír az előlapi sztereó hangszórópár és a Bluetooth 5.0 a legkülönfélébb zenei kodekek támogatásával, kevésbé előnyös a 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet lespórolása, amit így külön nem is emeltek ki, hát még szép. A kisebbik Pixel 2 öthüvelykes, 1080 x 1920 pixeles OLED kijelzőt kapott és három színben érhető el. A Pixel 2 XL 6 hüvelykes, 18:9-es, kávamentesebb pOLED panelt 1440 x 2880 pixelen, két színben. Mindkettő IP67-es por- és víz elleni védelemmel lett ellátva, ezt a termékoldal nem pontosítja.

A Google Pixel 2 és a Pixel 2 XL
A Google Pixel 2 és a Pixel 2 XL [+]

Újdonság a mindig aktív kijelző, amelyen az értesítésikonok mellett megjelenhet a telefon környezetében éppen lejátszott zeneszám címe és előadója, amit természetesen a Segéd azonosít és tesz kérésre a kedvencek közé. Az új Pixel Indító keresősávja alulra került, és minden oldalon lapozva ott is marad, ami praktikus, bár szemre kicsit idétlen. Active Edge néven került át a HTC U11 oldalsó nyomásfunkciója: a készülékek alját megszorítva máris figyel a Segéd a felhasználó utasításaira. Kíváncsiak vagyunk, hogy ennek vagy a Bixby gombnak a vétlen lenyomása fog több ember bosszantani.

A Pixel 2 XL 18:9 arányú megjelenítőt kapott
A Pixel 2 XL 18:9 arányú megjelenítőt kapott [+]

Az új Pixelek természetesen Android Oreóval startoltak el, és elérhető rajtuk az egyelőre tesztfázisban lévő Google Lens szolgáltatás, amely kis ikon formájában a Google Fotók és a Segéd alkalmazásból indítható. Ez az elé táruló kamerakép alapján azonosít és mutat be épületet, tárgyat, személyt vagy olvas le telefonszámot, esetleg email-címet egy darab cetliről. Az ARCore a Google kiterjesztett valóság platformja, amelyre már most számos project készül, például legózás a tulajdonos saját asztalán, virtuális legóelemekkel. AR Stickers vagyis ragacs néven mindenféle figura helyezhető a kameraszoftverben az élőképre, például a Stranger Thingsből a szörny vagy a kislány.

AR játék a Google AR Core platformján
AR játék a Google AR Core platformján [+]

Bár ilyesmi korábban is létezett (a Sonynál most fészkelődnek), ha viszont két figura kerül a képre, azok egymással is interakcióba lépnek, lásd a kislány esetét a szörnnyel a tévésorozatból, spoiler tag. Az NBA, a Star Wars és az SNL kínálatából is érkeznek hamarosan AR matricák, természetesen egyelőre csak a Pixel telefonokra. De nem csak az AR játék miatt ígérkezik a hátlapi kamera kitűnőnek: a 12,2 megapixeles, f/1,8-as blendéjű, optikai képstabilizátorral, dual pixel autofókusszal és HDR+ algoritmussal megtámogatott kamera 98 pontot ért el DxOMarkban, ami új rekord az okostelefonos minőség tekintetében, már ha hitelt adunk a minősítést végző oldalnak, amelyik Sony telefonokat is éltetett korábban.

A Google Pixel 2
A Google Pixel 2 [+]

Nőtt a dinamikatartomány és immáron az új Google-féle portrémód is elérhető, és ehhez nem kell két kamera: a gépi tanulás segítségével egy lencsével képes a rendszer mélységadatokat szerezni, majd az éleset az életlentől elkülöníteni. Éppen ezért az előlapi kamera is képes bevetni portrémódot. A videofelvétel az optikai stabilizálást kombinálja a korábban is elérhető elektronikussal, a Google fúziós videostabilizálásnak nevez, de a dolog nem új. Ahogy a Motion Photos néven futó, 3 másodperces klipek rögzítése sem az élő fényképekhez. Ezekből egyébként pofás kis videók szerkeszthetők. A Pixel tulajdonosok végtelen Google Fotók felhőtárhelyet kapnak, ahova makulátlan minőségben tölthetik fel fotóikat és akár 4K videókat. A Pixel 2 649 dolláron, a Pixel 2 XL pedig 849 dolláron indít, és első körben az USA-ban, Ausztráliában, Kanadában, Németországban és az Egyesült Királyságban lesz elérhető, ajándék Google Home Minivel a készlet erejéig. Ez után Olaszország, Spanyolország és Szingapúr következik, Magyarországról szó egyelőre nem esett.

A Pixel 2 XL
A Pixel 2 XL [+]

De beszéljünk végre a konkrét számok nyelvén, amit az ilyen bemutatók szeretnek megkerülni. A Pixel 2 145,7 x 69,7 x 7,8 milliméteres, 143 grammos és 2700 mAh-s telepet kapott. A Pixel 2 XL 157,9 x 76,7 x 7,9 milliméteres, 175 grammot nyom és akkumulátora 3520 mAh-s. Azok a bizonyos színek a Pixel esetében: Csak Fekete, Egyértelműen Fehér és Egész Kék, a phablet esetében pedig Csak Fekete és Fekete-Fehér. A két készüléket a megbízható és gyors Snapdragon 835 hajtja meg 4 GB LPDDR4 RAM-mal a fedélzeten és 64 vagy 128 GB-os tárolóegységgel, amely idén sem bővíthető. Közös a 12,2 megapixeles hátlapi kamera mellett a 8 megapixeles előlapi, az NFC, a 802.11a/b/g/n/ac-s, kétcsatornás WiFi, a 3.1-es sebességrátájú USB-C port (átalakítóval a dobozban, hogy a 3,5 milliméteres füleseket rá lehessen dugni) és még az eSIM szócska is szerepel a termékoldalon, bár a portok között a nanoSIM is, kíváncsiak vagyunk, mik az előbbivel a Google tervei.

Frissítették a Daydream View VR-szemüveget
Frissítették a Daydream View VR-szemüveget [+]

Új Daydream View VR szemüveg is érkezett: új színek, új lencsék, új szövet. Most már 250 VR játék és tartalom érhető el a platformra. Új IMAX és YouTube VR filmek is befutnak hamarosan, 360-as videókkal. Az okostelefont befogadó szemüveg darabja 99 dollár. Google Pixel Buds néven friss vezetékmentes füles érkezett. A jobb oldali eleme érintésérzékelős, azzal kezelhetők a zeneszámok, nyomva tartva pedig azonnal figyel és válaszol a Google Segéd.

A Google Pixel Buds vezetékmentes füles
A Google Pixel Buds vezetékmentes füles [+]

Az Instant fordítás a legpofásabb képessége: 40 nyelven ért és fordít hangosan azonnal, a magyart is beleértve, egyébként három színben és hordozható töltővel ellátott tokkal érkezik, 159 dollárért. Google Clips néven apró kamera is befutott, amely bárhova feltűzhető, de a saját lábán is megáll, és ha minden igaz, képes automatikusan kattintani, ha történik valami a szeme előtt. A felhasználó aztán a telefonján döntheti el, mit tart meg és szinkronizál a felhőbe. 249 dollárért rendelhető el nemsokára.

A Google teljes új termékcsaládja
A Google teljes új termékcsaládja [+]

Mindezzel véget is ért a Google bemutatója, és mivel a keresőóriás nem titkoltan mobilos és okoskütyüs vetélytárssá lépett elő a többi hardvergyártóval egy piacon, ennek megfelelően tele volt az esemény hangzatos marketingszavakkal. Az biztos, hogy ezek a ketyerék nem véletlenül csak néhány piacon érhetők el, ahol a Segéd nyelvi támogatása is adott, és ahol azért a pénztárca is elég vastag, hogy a felhasználók többet megvásároljanak. Minél több ilyen ketyere kerül a birtokukba ugyanis, annál valószerűbbé válik a Google MI-központú víziója, ami innen nézve azért még mindig igényel jókora fejlődést. Ezeknek az alapjait rakosgatja le most a Google, kíváncsiak vagyunk, milyen sikerrel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés