Asus ROG Phone 5 - a köztársaság elnöke

Az Asus nem tud hibázni. A ROG Phone negyedik generációja is kimagasló, talán csak a kamerarendszeren lenne mit csiszolni. De idén az audióra és a töltésre mentek rá.

Adatkommunikáció, üzemidő, összegzés

Az adatkommunikáció is fejlődött. Az 5G nem újdonság (dual SIM, dual standby), de a ROG Phone 5 a 802.11a/b/g/n/ac/ax WiFi mellett már a WiFi 6E szabványt is ismeri, ami egyelőre még nem sok helyen érhető el és megfelelő hálózati eszköz is szükséges hozzá. A WiFi 6E már a 6 GHz-es, pontosabban 5,9 - 7,1 GHz sávot használja, ami szignifikánsan szélesebb frekvenciatartományt jelent, akár 1 Gbps vezetékmentes átvitel és alacsonyabb késleltetést (kevesebb, mint 1 ms) mellett. A WiFi 6E akár 16 MU-MIMO streamet képes kezelni, az egyetlen hátrány a kisebb hatótáv, de ezt áthidalja a 802.11ax és ax(E) együttes használata, mivel az új szabvány visszafelé kompatibilis és képes együttműködni.


[+]

A WiFi modemeket is úgy szórták szét a készülékben, hogy fizikailag lehetetlen legyen mindegyiket olyan mértékben árnyékolni, hogy akadályozza az adatátvitelt, gyenge vagy instabil jel esetén pedig opció az automatikus váltás mobil adatkapcsolatra vagy a két hálózat dinamikus egyesítése. Ehhez a Hyper Fusiont kell engedélyezni a WiFi kapcsolatoknál.

Az oldalsó Type-C port 3.1-es szabványú, 1.4-es DisplayPort (4K 60 fps) és NTFS (külső merevlemez) támogatással, az alsó viszont még mindig csak 2.0-s, de OTG képes. Adatmozgatásnál érdemes nem elfelejteni, hogy kábelen az oldalsó lesz a gyorsabb, de a külső tárolót nem fogja felismerni. A navigációt a GNSS, GPS (L1/L5), Glonass (L1), Galileo (E1/E5a), BeiDou (B1/B2a), QZSS (L1/L5) és NavIC (L5) intézi, szenzorok közül pedig csak a nyomás és a hőmérsékletérzékelő hiányzik, cserébe van ultrahangos érintés- és nyomásérzékelő az AirTriggerhez.


[+]

Természetesen van NFC, visszatért a 3,5 milliméteres jack, a Bluetooth pedig 5.2-es verziószámra váltott a széleskörű kodektámogatás megtartásával (AAC, aptX Adaptive, aptX HD és LDAC). A HDR10+ kijelzőt a streaming szolgáltatók is kihasználhatják, adott a Widevine L1-es biztonsági szint, amit csak fokoz a notch- és lyukmentes AMOLED kijelző, amiben az ultrahangos ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott.

A töltésteljesítmény jelentősen megugrott, a korábbi 30 watt helyett idén már 65 wattos HyperCharge töltőfej jár a készülék mellé, de a telefon támogatja a Quick Charge 5.0-s szabványt és a Power Delivery 3.0-t is. A teljesítmény növeléséhez a 6000 mAh-s akkumulátort két, kisebb kapacitású egységre kellett cserélni, ezek a lehető legtávolabb helyezkednek el egymástól a készülékházban, a töltés pedig szimultán történik (MMT), ami jelentősen meggyorsítja a folyamatot. A középről kifelé töltés növeli az akkumulátor energiasűrűségét, ami csökkenti az impedanciát és a hőmérsékletet. A 65 wattos töltés számszerűleg 7%-kal alacsonyabb akkumulátorhőmérsékletet és 3 °C-kal alacsonyabb felületi hőt generál, mint a 30 wattos, végponttól végpontig töltő megoldás.

[+]

Az Asus a csepegtető töltést is igyekezett kiiktatni, egyrészt az ütemezhető töltéssel (mondjuk éjszakára), másrészt a töltöttség maximálásával, ami így lehetővé teszi a magasabb feszültségértékek hosszabb ideig való fenntartását alacsony hőmérséklet mellett. Lehet csökkenteni a töltésteljesítményt 45, 30 és 18 wattra, az időzített töltés vége pedig képes alkalmazkodni a beállított ébresztő időpontjához vagy a ne zavarjanak üzemmód/repülő üzemmód kikapcsolásához vagy a értesítő LED aktiválódásához.

Automatikus képfrissítés mellett a szokásos, helyben tárolt videóval, normál WiFi szinkronizálás és nagyjából közepes fényerő mellett a ROG Phone 5 egy óra alatt nem merült értelmezhető mennyiséget, két óra alatt viszont sikerült 7%-os mínuszt felmutatni, ami átlagosan 28 óra tartalomfogyasztást jelent, böngészésből pedig közel húsz óra jött ki, ami kivételesen jó eredmény. A töltés összesen 1 órát vesz igénybe, játék közben pedig lehetőség szerint csatlakoztassuk a telefont a töltőhöz, mert továbbra is támogatott az átfolyó töltés.

Asus ROG Phone 5
Pro
Kimagasló teljesítmény, csúcshardver, kitűnő UI
Kifogástalan megjelenítés
Kiváló üzemidő, 65W gyorstöltés, átfolyó töltés
Kimagasló játékélmény; továbbfejlesztett vezérlők
Kiváló hangzás, Quad-DAC, széleskörű BT kodektámogatás
3,5 milliméteres jack csatlakozó
4/8K videó hatékony elektronikus stabilizálással
Kontra
Az alapmodellekhez nem jár Aero Active Cooler 5 külső ventilátor
Nincs IP védelem és Qi töltés
Pontozás
Kialakítás, védelem 9 pont
Kijelző 9 pont
Sebesség 10 pont
Szoftverfelület 9 pont
Fotózás, videózás 7 pont
Hangminőség 10 pont
Adatkommunikáció 9 pont
Üzemidő 8 pont
Ár/érték arány 8 pont
Indulóár (8/128 GB, HUF) 289 900

Az Asus idén is nagyon odatette a ROG Phone 5-öt, ami a fejlesztések ellenére arányaiban nem lett drágább. Tény, hogy az alapmodellek esetében 256 GB UFS 3.1-es belső tárhely a maximum, de a rendszermemória nőtt (maximum 16 GB), mindegyik memóriavariánshoz Snapdragon 888 jár, az árak viszont technikailag nem emelkedtek. Visszatért viszont a 3,5 milliméteres jack csatlakozó, a hangrendszert iszonyúan feltuningolták, a hangzás tulajdonképpen a legjobb, amit hallottunk, a multimédia pedig maradt olyan, amilyen, mert a hardveren nem változtattak. Az elektronikus stabilizálás még mindig figyelemreméltó akár 8K felbontásban is, a mozgóképalkotás pedig összességében még mindig jobb, mint a fotós képességek. A kamerák nem rosszak, de messze nem csúcskategória. Ellentétben a teljesítménnyel, az üzemidővel, a gyorstöltés teljesítményével, a megjelenítés minőségével és a felhasználói élménnyel, amiben vastagon benne van a ROG UI/Zen UI is. A készülék és a szoftver akkor is kiemelkedő felhasználói élményt nyújt, ha egy darab játékot nem indítunk el rajta, a dizájn visszafogott, de stílusos, a kialakítás a tekintélyes méretek és tömeg ellenére ergonomikus, gamer szempontból pedig továbbra is a legkomplexebb, legkiforrottabb és legtöbb lehetőséget kínáló alternatíva. És egy sor korábbi kiegészítővel kompatibilis, például a Kunai 3 kontrollerrel, mindössze a vezérlőket fogadó tokot kell cserélni. Már ha olyan formában is szeretnénk használni, egyébként nem muszáj. A ROG Phone 5 8/128 GB pontosan ugyanazt tudja, mint a nagyobb memóriakiosztással rendelkező variánsok, viszont 289 ezer forintért gondolkodás nélkül olyan ajánlott, hogy majdnem különösen. A konkurenciához képest kizárólag a kameraképességekben marad el, cserébe egy halom olyan extra van benne, ami bőven kompenzál. Akkor is, ha soha nem használjuk ki a gamer funkciókat. A 12/256 GB-os kiszerelés sem veszett drága (mármint manapság), pontosan 339 ezer pénz, 16 GB rendszer memóriáért pedig 359 ezer forintot kell fizetni, ami még mindig bőven alatta van az aktuális csúcskategóriás árszintnek. Az egész ROG Phone 5 széria úgy, ahogy van ajánlott.

Asus Rog Phone 5

AliceWake

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • ASUS ROG Phone II - túlnövi a feladatot

    Reneszánszukat élik a játékra kihegyezett mobilok, a ROG márkanevet működtető ASUS-tól pedig el is várjuk, hogy komolyan vegyék a műfajt: de vajon tényleg ez ma a legjobb gamer mobil?

Hirdetés