Asus ROG Phone 5 - a köztársaság elnöke

Az Asus nem tud hibázni. A ROG Phone negyedik generációja is kimagasló, talán csak a kamerarendszeren lenne mit csiszolni. De idén az audióra és a töltésre mentek rá.

Mozgókép, hang

Videózni akár 8K-ban is lehet 30 fps képkockaszám mellett, ilyenkor értelemszerűen nem lehet váltogatni a látószögek között, viszont ekkora felbontásban is elérhető elektronikus stabilizálás (alapértelmezetten aktív, ha nem kérjük, ki kell kapcsolni), ami látványosan működik is.

Van professzionális mód is, ahol piszkálhatjuk a fókuszt, a záridőt 1/1000 és 1/30 másodperc között, az érzékenységet 25 és 3200 tartományban, az expozíciókorrekció +/- 2 lehet, a fehéregyensúly pedig 2750 és 7500 Kelvin között módosítható. A professzionális mód minden felbontáson és képkockasebesség mellett opció, választhatunk a mikrofonok közül (a hátsó vagy a felénk eső egység dolgozzon), fókuszálhatjuk a hangrögzítést és kérhetünk szélzaj-szűrést.

A legjobb minőséget 4K 60 fps-ben kapjuk, még itt sem lehet váltani a látószögek között, de még éjszaka is értelmezhető az elektronikus stabilizálás, úgyhogy nyugodtan mellőzhetjük a szupertsabil módot, ami 1080p 30 fps-re korlátozza a lehetőségeket. A felvételek hangja kiegyensúlyozott, a dinamika pedig messze jobb, mint az állóképek esetében.

Az FHD 60 fps esti videóban érdemes megfigyelni a digitális zoomot, ami minőségben nem egy lenyűgöző valami, de kitűnően illusztrálja a hang-zoomot, ami a követi a képet. Ez természetesen nappal is működik. A ROG Phone 5 négy mikrofonja közül valószínűleg a kamerarendszer melletti egységet használja.

Én speciel nem láttam olyan nagy különbséget az EIS és a Hyper Steady között, hogy megérje lemondani a magasabb felbontásról és képkockaszámról, este pedig teljesen használhatatlan. Olyan a felvétel, mintha vízfüggöny mögül videóznánk, rengeteg a zaj és nincs fókusz. Az élőképen ez valószínűleg nem nézett ki ennyire szörnyen, de ez így nyilvánvalóan nem működik. FHD 60 fps-sel viszont nyerhetünk egy kis dinamikát éjjel.

Az állóképek minősége nem különösebben kiemelkedő vagy izgalmas, az EIS viszont elég jól sikerült a mozgóképek esetében. De, ami tényleg hihetetlenül jó lett, az a hangzás. Már az is segít az ügymeneten, hogy a két, előre néző hangszóró egyrészt igen termetes (12 x 16 milliméter), másrészt mindkettő kapott egy korábbinál erősebb Cirrus Logic CS35L45 erősítőt.


[+]

A ROG Phone 5 nem csak 3,5 mm-es audio csatlakozóval rendelkezik, hanem egy ESS SABRE ES9280AC Pro DAC-val is, HyperStream II QUAD DAC technológiával és beépített G osztályú ESS Saber fejhallgató-erősítővel. A jel-zaj arány 130 dB. A beépített G osztályú fejhallgató-erősítő pedig automatikusan érzékeli a terhelés impedanciáját 8 és 1000 Ohm között. Az 50 Ohmnál nagyobb impedanciájú fejhallgatókhoz elérhető alacsonyabb THD (teljes harmonikus torzítás) és 2 Vrms kimeneti teljesítmény.

A ROG Phone 3 is jól szólt, volt is mindenféle varázsszó, meg csodatechnika, de a ROG Phone 5 simán felülmúlja. Vitán felül a legjobb hangzással rendelkező készülék, amit hallottunk. Tulajdonképpen egy halom középkategóriás, de célhardvernek számító BT hangszórót is simán ver. Ha van kéznél Hi-Res Audio tanúsítvánnyal rendelkező kimeneti eszköz, 24 bit/96 kHz vagy 24 bit/192 kH felbontású fájlokat is hallgathatunk. Újdonság a MIMO, ami ez esetben a sztereó hangszórórendszert egyetlen egységként kezeli, és együtt optimalizálja az összesített impulzus- és frekvenciaválaszt ahelyett, hogy az egyes hangszórókat külön paraméterezné.

[+]

A vezetékmenetesen csatlakoztatott eszközökkel sem lesz probléma, tekintve, hogy a készülék támogatja az aptX HD, aptX Adaptive, LDAC és AAC audiokodekeket. FM-rádió ugyanakkor nincs. Hát, ez legyen a legnagyobb bajunk. A svéd Dirac biztosítja az impulzus- és frekvenciaválasz korrekciót, mélyhang kiemelést, hangerő növelését az, áthallás-szűrést a csatornák között, plusz az Audiovarázslót is ők hangolták. Az Audivarázsló természetesen működik intelligens felismeréssel, de fej- vagy fülhallgatókhoz is igazíthatjuk a hangzást. A lejátszót pedig a Google biztosítja a YouTube Music formájában, amit továbbra is szívből utálok. Szerencsére bármikor lecserélhetem tetszőleges lejátszóra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • ASUS ROG Phone II - túlnövi a feladatot

    Reneszánszukat élik a játékra kihegyezett mobilok, a ROG márkanevet működtető ASUS-tól pedig el is várjuk, hogy komolyan vegyék a műfajt: de vajon tényleg ez ma a legjobb gamer mobil?

Hirdetés