Asus ROG Phone 3 - három a tajvani igazság

Drámai változások nem történtek, de nyertes csapaton nem is célszerű változtatni. A hardvert aktualizálták, lett néhány extra szoftveres feature, de van veszteséglista is. Viszont legalább rövid és aránylag érdektelen.

Kialakítás, kijelző

Különösebben izgalmas változásokat nem eszközölt az Asus az idei ROG Phone esetében, aminek őszintén örülünk. A koncepció teljesen kiforrott, a megvalósítás eddig is kimagaslónak bizonyult, kategóriájában abszolút prémium teljesítményt és általános felhasználói élményt nyújtott, az aktualizálás így a legjobb dolog, ami egy alapvetően nehezen kifogásolható eszközzel történhet. Persze olcsóbb nem lett, a vízállóság ebben a műfajban egyelőre közel kivitelezhetetlen, a jack léte vagy nem léte pedig kivételesen nem egybites kérdés.


[+]

Mondom a veszteséglistát: FM-rádió, 60 GHz 802.11ad szabvány és mondanám, hogy jack, de itt nem egészen úgy van. Egyrészt a szokásosan impozáns, elegáns, egyedi kialakítású és impresszív dobozban van Type-C - jack átalakító, másrészt a készülékhez még mindig jár egy aktív hűtést biztosító külső ventilátor, amin viszont van 3,5 milliméteres audió kimenet. És ha nem óhajtjuk megsütni a kezünket a maximum 3,09 GHz-esre húzott processzorral és az 5G modemmel, akkor ajánlom, hogy használjuk is. Ezt a három, vagy inkább két és fél tételt leszámítva a ROG Phone 3 mindenben fejlődött. A kialakítás, a kijelző, a hardver, a kamera, hangzás, az adatkommunikáció, szóval nem nyafogunk.


[+]

Visszatérve még egy percre a csomagoláshoz, a 30 wattos gyorstöltő adapteren és a harisnyázott Type-C - Type-C kábelen kívül találunk néhány (két-két) gumi bigyót a készülék oldalán lévő, 48 pines extra csatlakozófelület védelmére. A külső hűtő csatlakoztatásához kialakított interfész eleve egy ilyen gumitömítés mögött bujkál, de nyugodtan tessék kipiszkálni, így van kitalálva, csak olyan passzentosan tömték be, hogy ez hirtelen nem biztos, hogy egyértelmű.


[+]

A pirossal jelzett port nem alkalmas töltésre és/vagy Type-C fülhallgató csatlakoztatására, a tévedések elkerülése végett jobban is tesszük, ha ezt a részt lezárjuk. Kapunk is hozzá két, kisebb gumimicsodát. A tömítéseken kívül már csak a tavalyi szériával továbbfejlesztett, pehelykönnyű, rugalmas műanyag Aero tokot szedhetjük elő a pakkból. Ezt érdemes használni, egyrészt mert jól néz ki és legalább a készülék sarkait megvédi, másrészt akkor sem kell leapplikálni, ha ráküldenénk a légkondit a rendszerre.


[+]

A méretek szerencsére nem változtak, úgyhogy a ROG Phone 3 maradt 171 x 78 x 9,85 milliméter és nettó 240 gramm. Nem kicsi, de egyrészt semmi nem lóg bele a 6,59 hüvelykes, 19,5:9 képarányú AMOLED panelbe, másrészt belefért a szokásos 6000 mAh-s akkumulátor. Az 1080 x 2340 pixel felbontású (309 ppi) kijelző kifogástalan technikai paraméterekkel rendelkezik. HDR10+ kompatibilis, a képfrissítés pedig opcionálisan vagy automatikusan optimalizálva 60, 90, 120 vagy 144 Hz is lehet 270Hz érintési mintavételezés és 25 ms késleltetés mellett. A magas képfrissítési periódussűrűség összehasonlíthatatlan felhasználói élményt nyújt. Nincs az az energiahatékonysági megfontolás, ami miatt 144 Hz alatt használnám, ha már egyszer van rá lehetőség. 144 Hz vagy akár 120 Hz után még a legjobb megjelenítők is elég hervasztóak.

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Asus ROG Phone 3 Asus ROG Phone II Nubia Red Magic 5G Sony Xperia 1 II Xiaomi Mi 10 Pro Realme X50 Pro 5G
Képátló 6,59 hüvelyk 6,59 hüvelyk 6,65 hüvelyk 6,50 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,44 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1080 X 2340 1080 x 2340 1644 x 3840 1080 x 2340 1080 x 2400
Technológia HDR10+ AMOLED AMOLED AMOLED 4K HDR OLED HDR10+ AMOLED AMOLED
Képfrissítés 60/ 90 / 120 / 144 Hz 60 / 90 / 120 / 120 Hz Hz 60 / 90 / 144 Hz 60 Hz 60 / 90 Hz Hz 60 / 90 Hz
Fehér fényerő 479 / 851 nit 440 / 610 nit 435 / 594 nit 311 / 575 nit 491 / 1155 nit 585 nit
Fehér fényerő (min.) 8,7 nit 2,2 nit 3,9 nit 1,8 nit 2,0 nit 3,8 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7935 K + kézi 8813 K + kézi 7649 K + kézi 8165 / 7384 K + kézi 7345 / 6624 K + kézi 7827 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?

Fényerőben viszont többre, vagyis számszakilag kevesebbre számítottam. A kontraszt matematikailag sem lehetne jobb, a betekintési szögek semmiben nem befolyásolják a megjelenítés minőségét és fényerejét, a maximum bőven meggyőző (van még tartalék, de egy LED segédfénnyel ennyit sikerült kipréselni a panelből), a minimum fehér fényerő viszont kissé magas, a kalibráció pedig hűvös. Bár ez utóbbin könnyen segíthetünk a Splendid menüpontban sematikus vagy egyéni újrakalibrálással, és ott az ütemezhető éjszakai fény is, a rendszer pedig dinamikusan kezeli a DC-dimming technológiát, a képminőség és a fényerőszabályozás optimalizálására. A TÜV pedig igazolja az alacsony kékfény kibocsájtást és a villódzásmentességet (TÜV Rheinland Eye Comfort Certification).


[+]

Maga a készülék nagy, de remekül súlyozott, a gombok (jobbra a bekapcsoló és a hangrőszabályzók) és az extra funkciókat kínáló AirTriggerek is tökéletes helyre kerültek, fektetett nézetben pedig maradt annyi káva, hogy egyrészt elférjen rajta a két méretes sztereó hangszóró, a 24 megapixeles előlapi kamera és az értesítő LED, másrészt fektetett nézetben ne tapicskoljunk bele a dolgokba tenyérrel. A hátlap üveg, meglehetősen csúszós és maszatolódós, de ezen pont segít az Aero tok, ami maximális esztétika mellett azért minimális védelmet is nyújt. A hátlapi kamerasziget valamelyest kilóg a síkból, de az elhelyezkedés miatt a legkisebb mértékben sem billeg a készülék, ha sík felületen nyomkodjuk.


[+]

A készüléken összesen négy mikrofont találunk. Egyet alul a Type-C port mellett, egyet az egyébként eseménytelen felső élen, egyet a jobb élen a pirossal szegélyezett bekapcsológomb alatt, és még egyet a háromelemes kamerarendszer mellett. Képtelenség úgy fogni az eszközt, hogy legalább valamelyik egység ne maradjon szabadon. A jack csatlakozótól félig elbúcsúztunk, ami annyiban talán nem akkora probléma, hogy a hagyományos elhelyezkedésű audiokimenet nekem mindig útban volt játék közben és ha professzionális hangzásra vágytam úgyis egy vezetékmentes fejhallgatót használtam. A ROG Strix Fusion Wireless adaptere legalább annyira zavaró, mint a kábel, de sokkal jobb a hangzás. Kár, hogy az oldalsó Type-C port nem OTG képes. Úgy tökéletes lenne.


[+]

A dizájn egyébként lényegesen visszafogottabb lett, a készülékről nem ordít feltétlenül, hogy milyen természetű eszköz (úgy tűnik, most ez a trend, a Nubia is kínál szolidabb kivitelt a Red Magic 5G-ből), de ha óhajtjuk, a méretes ROG logó a színskála minden árnyalatában hajlandó pulzálni, világítani, vibrálni, pislákolni vagy úgy és akkor fényt kibocsájtani, ahogy mi szeretnénk. A hűtőrendszer (konkrétan a hátlap mögött elhelyezett réz hűtőlemez) csak jelzés értékűen tűnik fel az áttetsző rész mögött a hátlap jobb oldalán, fölötte pedig egy apró légkiömlő erősíti a forma és a funkció összhangját.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

Előzmények

 • Folytatódik a játék

  A Lenovo Legion már felfedte a kártyáit, most az Asuson a sor a ROG Phone 3-mal. Július 28-ig pedig felkészül a Nubia Red Magic 5s.

 • Asus RoG Phone II kiegészítők

  A RoG Phone aktuális modelljéhez is számos kiegészítő érhető el, de jellemzően a régebbi készségekkel is együttműködik.

 • ASUS ROG Phone II - túlnövi a feladatot

  Reneszánszukat élik a játékra kihegyezett mobilok, a ROG márkanevet működtető ASUS-tól pedig el is várjuk, hogy komolyan vegyék a műfajt: de vajon tényleg ez ma a legjobb gamer mobil?

Hirdetés