Asus ROG Phone 5 - a köztársaság elnöke

Az Asus nem tud hibázni. A ROG Phone negyedik generációja is kimagasló, talán csak a kamerarendszeren lenne mit csiszolni. De idén az audióra és a töltésre mentek rá.

Szoftver, ROG UI, Armory Crate

Az Asus mindig meghagyta a lehetőséget, hogy a karakteresebb dizájnnal rendelkező ROG UI helyett a letisztultabb Zen UI mellett döntsünk, a funkciók és lehetőségek ugyanazok. A ROG Phone 5 rendszere Android 11-re épül, a bemutató napján januári biztonsági csomaggal. Minden létező kényelmi és testreszabási lehetőség rendelkezésre áll, de még a mappák is témázhatóak az ikoncímkék színével együtt. Alapvetően viszont egy praktikus extrákkal kiegészített, gyári Androidot kapunk.

[+]

Az alkalmazásmenüt kiiktathatjuk, ha minden alkalmazást a főképernyőkön szeretünk tudni, a meglehetősen magasan lévő gyorskapcsolópanelt és értesítősávot elérhetjük a kijelzőt lefelé simítva is. Választhatunk navigációs gombokat tetszőleges sorrendben vagy gesztusvezérlést, az RGB értesítő LED és a hátlapi logó mellett pedig opció a teljesen testreszabható mindig aktív kijelző és a kijelzőbe integrált ujjlenyomat-olvasó megjelenése és animációja is rajtunk múlik.

[+]

Rengeteg gyorselérés és mozdulatvezérlés érhető el, alapból aktív a dupla koppos és emelésre történő ébresztés, de kérhetjük, hogy dupla érintésre zároljon a rendszer. Az érintésérzékeny ravaszok játékon kívül reagálnak nyomásra is (hosszú és rövidebb szorításra), a bejövő hívást felvehetjük úgy, hogy a készüléket a fülünkhöz emeljük, és egy rakás alkalmazást indíthatunk különböző betűk zárolt kijelzőre való rajzolásával. Még mindig a kedvenc funkcióm az értesítések tartalmának megjelenítése kizárólag akkor, ha a rendszer a mi arcunkat azonosítja és a környezeti hangokhoz igazodó hangerőszint. Ezt iszonyú könnyű megszokni, nem kell babrálni a hangerővel, a készülék észreveszi, ha zajos vagy csendes helyen vagyunk és intézkedik.

[+]

Az AirTrigger vezérlőrendszer jelentősen fejlődött. Első körben hét helyett kilenc érzékelővel dolgozik, így kisebb kézméret esetén, a szélekhez közelebb is pontos. Megmaradt a kettéoszthatóság, így élből négy beviteli felületet kapunk. Az érintés és nyomva tartás mellett tetszőlegesen reagál a simításra és a csúsztatásra is, a készülék pedig már öt új mozdulatot is megért. Nem csak megrázni lehet, hanem össze-vissza döntögetni és mozgatni a tengelye mentén. Ha minden előre-hátra és fel-le irányú mozgást, az összes gesztust és az új ventilátoron levő gombokat is használjuk, akkor 18 különböző parancsot tudunk aktiválni anélkül, hogy egyáltalán megérintenénk a kijelzőt.


[+]

A szoftver lelke továbbra is az Armory Crate és a Game Genie, ami egyrészt összegyűjti a játékokat, másrészt lehetővé teszi az egyedi profilok címenkénti megalkotását, a profi finomhangolás pedig rendszergazdai jogosultság nélkül is enged olyan paramétereket piszkálni, amiket egyébként némi hozzáértés hiányában nagyon nem feltétlenül kéne. A Game Genie a bal élről előhúzható kvázi gyorskapcsolópanel, ahol igény szerint valós idejű információkat kapunk a rendszer teljesítményéről és kezelhetünk egy csomó beállítást, például az átfolyó töltést és az értesítések blokkolását, illetve konfigurálhatjuk a virtuális gombkiosztást bármilyen kompatibilis fizikai vezérlőre, beleértve az AirTriggereket és a hűtőn lévő ravaszokat.

[+]

Itt érhetők el a makrók, átrendezhető az Air Trigger funkcionalitása és a live stream minőségét és a hangforrást is itt paraméterezhetjük. A fényérzékelő deaktiválása is praktikus funkció, újdonságként pedig ott a Scout (felderítő) mód, ami invertálja a színeket a jobb láthatóság érdekében. És furcsának tűnhet, de van egy e-sport mód is, ami a fair play érdekében letiltja az összes ilyen előnyfokozó funkciót, például az AirTriggereket, a gyorskapcsolókat, a célkeresztet és makrókat. Pedig az egész rendszer arra lett optimalizálva, hogy megkönnyítse az ügymenetet, pont ezekkel a készségekkel. De ez így fair.


[+]

A ROG Phone 5 felhasználói és energiahatékonysági megoldásai kétségtelenül ideálissá teszik a hétköznapi felhasználásra, amit a diszkrétebb megjelenés és az opcionálisan visszafogottabb UI is támogat. Mindamellett minden létező szoftveres eszköz rendelkezésre áll a csúcshardveren felül a játékélmény maximalizálására. Ismét nem csalódtunk az Asus szakértelmében és jártasságában, ami főleg szoftveres és mérnöki oldalon domborodik ki. Mármint nyilván nem az a was ist das, hogy valaki fémkeretbe és grafitlapokba foglalja a Snapdragon 888-at.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

  • ASUS ROG Phone II - túlnövi a feladatot

    Reneszánszukat élik a játékra kihegyezett mobilok, a ROG márkanevet működtető ASUS-tól pedig el is várjuk, hogy komolyan vegyék a műfajt: de vajon tényleg ez ma a legjobb gamer mobil?

Hirdetés