Hirdetés

Asus ROG Phone 3 - három a tajvani igazság

Drámai változások nem történtek, de nyertes csapaton nem is célszerű változtatni. A hardvert aktualizálták, lett néhány extra szoftveres feature, de van veszteséglista is. Viszont legalább rövid és aránylag érdektelen.

Hirdetés

Videó, audió

Videózásnál is akad egy rakás trükk, professzionális módban például piszkálhatjuk a fókuszt, a záridőt 1/1000 és 1/30 másodperc között, az érzékenységet 25 és 3200 tartományban, az expozíciókorrekció +/- 2 lehet, a fehéregyensúly pedig 4500 és 7500 Kelvin között módosítható. A professzionális mód minden felbontáson és képkockasebesség mellett opció, választhatunk a mikrofonok közül (a hátsó vagy a felénk eső egység dolgozzon), fókuszálhatjuk a hangrögzítést és kérhetünk szélzaj-szűrést. (De nem kértünk, mert nem volt légmozgás.)

Váltani a két látószög között felvétel közben 1080p 60 fps vagy 4K 30 fps minőségig lehet, nem mondom, hogy észrevétlenül, ahogy a termékoldal fogalmaz, de különösebb fennakadás nélkül. A HyperSteady stabilizálás viszont csak FHD 30 fps esetén opció.

OIS nincs, de a háromtengelyes elektronikus stabilizálás is meggyőző hatásfokkal dolgozik, a megdöbbentő pedig az, hogy szemmel láthatóan a 4K és 8K felvételek alatt is működik, ami látványosan megtolja a minőséget. A HyperSteady-vel ellentétben a videóstabilizálást a beállításokban kell kérni. Vagyis kikapcsolni, ha nem kívánunk élni vele, mert alapértelmezetten aktív.

Tekintve, hogy jó minőségben érhető el magasabb felbontás és képkockaszám (ami jó eséllyel el is fér a minimum 256 GB-os, maximum fél terás belső tárhelyen), nem feltétlenül érdemes FHD felvételekkel bohóckodni. Alapvetően nincs baj alacsonyabb felbontáson sem, de a HyperSteady nem tesz hozzá annyit, a különbség pedig látványos a magasabb felbontáshoz képest. A dinamika viszont a mozgóképek esetében is gyengébb az elvárhatónál, főleg az ultraszéles szenzornál és a színek is kissé fakók (pedig éppen csak fátyolfelhős volt az ég), a fókusz cserébe megbízható.

Videólejátszóra szükség lesz, mert a galériából vagy fájlkezelőből elérhető gyári megoldás ritka válogatós. MP4-n és egyes .mkv fájlokon kívül nem nagyon hajlandó megjeleníteni más formátumokat, nem kezeli a feliratokat, az AC3 hangot és a hangsávokat és azon kívül, hogy lejátsza, ami tetszik neki, akár 8K felbontásban is, semmi egyébre nem alkalmas. A HDR10+ kompatibilis, hatalmas, zavartalan AMOLED kijelző és a Videwine L1-es biztonsági szint viszont magas dinamikatartományú és felbontású streamekre annál inkább.

Zenelejátszóból csak a Google féle (YouTube Music) áll rendelkezésre, amit személy szerint egyre jobban kezdek megutálni. Mindig elbolyongok egy ideig a beállításokban, mire megtalálom a helyben tárolt zenék megjelenítését, pedig nem először csinálom. Értem, hogy miért kell eldugni ezt az opciót, de akkor is ritka kicsinyes megoldásnak tartom. A ROG Phone 3 hangzása viszont kárpótolt a Google okozta bosszúságért. A multimédiás hangszórók valami egészen kiválóak.

[+]

Kielégítő a maximum hangerő, bár nem kimagasló, viszont torzításnak nyoma sincs, van tere és mélysége a hangzásnak, dinamikus, részletgazdag és kiegyensúlyozott. Mindkét előlapi hangszóró nagyobb, mint az elődmodell esetében, NXP TFA9874 típusú erősítővel dolgoznak, a szoftveres oldalt pedig a Dirac (svédek) biztosítja. Van mindenféle varázsszó és mantra a marketinganyagban (impulzus- és frekvenciaválasz korrekció, mélyhang kiemelés, hangerő növelés, áthallás-szűrés a csatornák között, miegymás), a lényeg annyi, hogy kiválóan szól. Tetszőleges fülesen is és Bluetoothon is, tekintve, hogy az aptX adaptive, az aptX HD és az LDAC is támogatott az AAC-n kívül. A hangszínszabályzó a hangbeállításoknál lesz Audiovarázsló címszó alatt, de nem nagyon van rá szükség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

Előzmények

 • Folytatódik a játék

  A Lenovo Legion már felfedte a kártyáit, most az Asuson a sor a ROG Phone 3-mal. Július 28-ig pedig felkészül a Nubia Red Magic 5s.

 • Asus RoG Phone II kiegészítők

  A RoG Phone aktuális modelljéhez is számos kiegészítő érhető el, de jellemzően a régebbi készségekkel is együttműködik.

 • ASUS ROG Phone II - túlnövi a feladatot

  Reneszánszukat élik a játékra kihegyezett mobilok, a ROG márkanevet működtető ASUS-tól pedig el is várjuk, hogy komolyan vegyék a műfajt: de vajon tényleg ez ma a legjobb gamer mobil?

Hirdetés