Nubia Red Magic 5G - nem játékszer

A Nubia Red Magic 5G legtöbb kritikus ponton fejlődött a korábbi generációhoz képes, a teljesítmény még mindig kifogástalan, de szoftveres oldalon viszont van még mit igazítani.

Bevezető, kialakítás, kijelző

A Nubia Red Magic széria mindig is kifejezetten a hardveres teljesítményre és a játékélményre fókuszált, ami a Red Magic 3s esetében egy sor olyan apró és kevésbé apró kényelmetlenséget eredményezett a tényleg nagyon komoly teljesítmény mellett, ami jelentősen rontott az általános felhasználói élményen. A Red Magic 5G ezek jó részét korrigálja. Fejlettebb adatkommunikációt, jobb audiomegjelenítést és ergonomikusabb formatervet kapott, de az egyedi felhasználói felület és a kibővített funkcionalitás ellenére azért bőven lehetne még vakargatni a rendszert.


[+]

A kialakítás viszont egyértelműen jobb lett, már csak azzal is, hogy az egész készülék valamivel kisebb. A tömeg nem változott, illetve nem szignifikáns mértékben, azon a három grammon (összesen 218) már semmi nem múlik, de a hátlap diszkrétebb ívelése, a finom illesztések és a tökéletesen csiszolt keret (felül és alul lapos, oldalt gömbölyded) nem kis mértékben járul hozzá a komfortérzethez. Noha én különösen szeretem a fém burkolatot, a kevésbé strukturált üveg hátlap ezúttal jobb választásnak tűnik. Az élek itt csak vizuálisan jelennek meg, ami jelentősen jobb stabilitást és kezelhetőséget biztosít, amivel sikerült szinte teljesen kiiktatni a sík felületen való billegést.


[+]

A háromelemes kamerarendszer valamelyest azért kiemelkedik a hátlapból és az ívelés is eredményez némi billegést, de ez abszolút nem az irritáló szint és kiválóan lehet asztalon fektetve is gépelni, ha nem csapkodjuk ingerülten a billentyűzet széleit. A 168,56 x 78 x 9,75 milliméteres eszköz még mindig nem kicsi, de lényegesen ergonomikusabb, a dizájn pedig visszafogottabb és kiforrottabb. Picit ugyan keveslem az RGB LED világítást (csak a Red Magic felirat és a logó képes fényt kibocsátani, de azt bármilyen színárnyalatban és mintázat szerint), de tény, hogy az összkép elegánsabb és érettebb, a részletek viszont ugyanolyan karakteresek és vagányak, mint az széria korábbi modelljeinél.


[+]

Az excentrikusabb felhasználóknak meg ott a Hot Rod Red vagy a Pulse színárnyalat. A két nanoSIM-et a készülék alján nyíló, meglepően masszívan szigetelt tálcára tehetjük, de IP védelem értelemszerűen nincs. Mellette mikrofon, 3.0-s Type-C csatlakozó és a sztereó hangszórópár fő egysége. A jobb oldalon ismét tökéletes magasságba került a bekapcsológomb és a hangerőszabályzók, gyaníthatóan amúgy ismét a feljebb lévő légbeömlőnek köszönhetően. A jobb élen van a két, opcionálisan rezgő visszajelzéssel dolgozó érintésérzékeny játékvezérlő is, bal oldalon pedig a piros, recézett, fizikai játékmód-kapcsoló, a légkiömlő, még egy mikrofon és a hétpines dokkoló csatlakozó.


[+]

A felső élen a harmadik mikrofon is előkerül és a 3,5 milliméteres jack csatlakozó is feltűnik. A készülék ergonómiája ezúttal tényleg kifogástalan, a dedikált játékvezérlők még mindig a legjobb megoldás a műfajban, a jack és a töltőkábel viszont továbbra is nagyon útban lesz, ha el szeretnénk érni a triggereket. Az elképesztően szép és egyedi dobozban sajnos se híre, se hamva a beígért derékszögű kábelfejjel szerelt töltőalkalmatosságnak, csak egy hagyományos, de piros (Red goes faster!) Type-C kábel és egy 18 wattos töltőfej jár a készülékhez, de legalább a precízen felapplikált kijelzővédő fóliát idén sem felejtették el.


[+]

Kijelző-teszt (a táblázat szétnyitható)
Mérés Nubia Red Magic 5G Samsung Galaxy S20+ Xiaomi Mi 10 Pro Huawei P40 Pro OnePlus 8
Képátló 6,65 hüvelyk 6,7 hüvelyk 6,67 hüvelyk 6,58 hüvelyk 6,55 hüvelyk
Felbontás 1080 x 2340 1440 x 3200 1080 x 2340 1200 x 2640 1080 x 2400
Technológia AMOLED Dynamic AMOLED 2X AMOLED HDR10 OLED Fluid AMOLED
Képfrissítés 60 / 90 / 144 Hz 120 Hz 60 Hz 90 Hz 90 Hz
Fehér fényerő 435 / 595 nit 389 / 940 nit 491 / 1155 nit 446 / 596 nit 483 / 1038 nit
Fehér fényerő (min.) 3,9 nit 1,5 nit 2,0 nit 1,9 nit 2,4 nit
Fekete fényerő 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit 0 nit
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Színhőmérséklet 7649 K + kézi 6984 K + kézi 7345 / 6624 K + kézi 7312 / 6555 K + kézi 7178 / 6592 K + kézi

Hogyan mérjük a kijelzőt?


[+]

A kijelző jelen pillanatban egyedülálló. 144 Hz-es képfrissítést egyelőre egyetlen konkurens sem tud felmutatni. A 6,65 hüvelykes, 19,5:9 képarányú, FHD+ (1080 x 2340) felbontású panelt minimális alsó és felső káva keretezi, az előlapi hangszórók viszont kimaradtak. De továbbra is van egy gombostűfejnyi RGB értesítési LED, noha a hátlap is képes ilyen jellegű faladatok ellátásra és AoD is lett. A kijelzőbe értelemszerűen nem lóg bele semmi, a 8 megapixeles szelfikamera, illetve a fény- és közelségérzékelő is elfért a maradék területen. A megjelenítés minősége és a rendszer sebességérzete egészen kivételes, a vezérlés áramerősség és a feszültség szabályozással történik (DC Dimming), mindössze a minimum fényerő magasabb kicsit a kellemesnél.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés