Bemutatta az Apple az iPhone 15 telefonokat és két új órát

Idén is négy új készülék érkezett őszre, Ultra helyett maradt a Pro Max, nagyobb változások minden modellen.

Születésnapi ünnepléssel kezdődött a 2023-as év őszi Apple bemutatója, a szokásosan magas minőségben megalkotott rövid (reklám)filmben olyan embereket mutattak be, akiket az Apple Watch vagy az iPhone beépített biztonsági funkciói — esésészlelés, automata vészhelyzeti riasztás, műholdas riasztás, stb. — mentettek meg, így megélhettek egy újabb évet. A magas produkciós minőség mellett szokásos az is, hogy mielőtt Tim Cook jó reggelt kívánna mindenkinek és üdvözölné a nézőket a cupertinói Apple Parkban, érzelmes videóval vezetik fel a bemutatót. Cook elmondta, hogy az iPhone és a Watch rendkívül fontos frissítéseket kap idén, majd gyorsan összefoglalta a WWDC-n bemutatottakat, illetve idézett pár pozitív publikációt a 15”-es MacBook Airről és a Vision Pro szemüvegről. Utóbbi piacra kerülésének dátumáról továbbra is csak annyi, hogy “majd jövőre, év elején”, de azoknak, akik a helyszínről követik a Keynote-ot az Apple lehetőséget biztosít a Vision Pro kipróbálására. Majd gyors vágással tovább az Apple Watch-ra.

Apple Watch Series 9


[+]

Rózsaszín tokozással is elérhető ezentúl “a világ legnépszerűbb órája”, a belsőt pedig újratervezték, ami részben az új S9-es Apple-tervezte processzort jelenti. Az új GPU-nak köszönhetően “szupersima” animációk, az elődnél kétszer gyorsabb Neural Engine a gépi tanulási funkciókért, mindeközben alacsonyabb fogyasztással az egész nap kitartó (18 órás) üzemidőt ért. A Siri ezentúl már az órán működik az S9-es SiP NE-jét kihasználva, jóval gyorsabb és nem kerül fel titkosítva sem semmilyen Sirivel folytatott beszélgetés a felhőbe. Ezzel összeköttetésben a Siri ezentúl angol és mandarin nyelven kérdezhető lesz az aktuális egészségügyi állapotunkról is, ez egy későbbi szoftverfrissítéssel érkezik.


[+]

Második generációs UWB lapka is került az órába, amivel az óra szó szerint odavezeti felhasználóját annak iPhone-jához, AirTag bilettájához ha nem találja azt. Ezen felül érzékeli, ha a HomePod közelébe ér az óra és betölti a médialejátszót.


[+]

A kijelző 2000 nit maximális fényességre képes és 1 nit a minimális fényereje az Apple ígérete szerint. Természetesen érintőkijelzőről van szó, de ezentúl az ujjal való érintés, a csukló emelése és a gombok mellett az óra vezérelhető a hüvelyk- és mutatóujjak érintésével is. Az ujjak összecsippentését és a véráram változását külön szoftver figyeli és az NE felel a reakciókért, így a készülék megtanulja viselője sajátos mozgásmintáját az elérhető maximális pontosság érdekében. A kétujjas csipkedéssel mindenféle parancsot lehet adni az órának, pár a bemutatottak közül: hívás felvétele, némítás, widgetek megnyitása, görgetés menüpontok között, időzítő indítása. Ez a funkció egyébként kifejezetten jónak tűnik, olyan mozgásszervi korlátokkal élőknek, akiknek nehézséget okoz a korona használata, amennyiben a csipkedős mozdulatsorral tényleg ki tudja váltani a másik kéz használatát a szoftver.


[+]

A következő hónaptól elérhető az óra, a méretek nem változtak a Series 8-hoz képest, de a színek közt vannak újak az alumínium tokozású modelleknél: rózsaszín, ezüst, csillagfény, éjkék, piros. A rozsdamentes acél változatok maradtak az ezüst, grafit és arany toknál. A felhasznált alumínium újrahasznosított, ahogy a szíjakban használt szövet egy része is. A csomagolás ezentúl kompaktabb és újrahasznosított anyagot használ, a szállítást pedig a kínai gyárakból repülők helyett hajókkal igyekszik az Apple megoldani. Az új környezetvédelmi törekvések között az Apple kivezeti a bőr kiegészítőket is kínálatából, így nincs több bőr Watch-szíj, az órák Hermés luxusváltozatai és a Nike sportváltozatok is újrahasznosított szövetet vagy  gumit használnak szíjaikhoz. Az eszközölt változtatásokkal az Apple Watch Series 9 lett a cég első teljesen karbonsemleges terméke.

Az Apple Watch Series 9 színeiAz Apple Watch Series 9 színei Az Apple Watch Series 9 színei [+]

Apple Watch Ultra 2


[+]

Itt is megvan az új Apple S9-es SiP, mellette a csípéssel való irányítás, az UWB lapka, viszont fejlesztettek a kijelző felépítésén, mely maximális fényessége így már eléri a 3000 nitet a cég ígérete szerint. Az eszközön működő Siri pedig ezentúl hangparancs alapján képes túra vagy futás közben pontokat megjelölni, visszavezető utat mutatni.


[+]

A külső változatlan, van egy új, a kijelzőt jobban kihasználó számlap, de frissült a futó és bringás edzések rögzítése, valamint több információt gyűjt össze a merülésekről a búvár mód. Az edzések információi megjelennek az iPhone-on élő aktivitásként a zárkijelzőn, illetve bővebb infókat kínál az akár 40 méteres mélységig végezhető búvárkodásról ezentúl az Apple Fitnesz.

Búvárkodásra vonatkozó adatok a Fitnesz appban
Búvárkodásra vonatkozó adatok a Fitnesz appban [+]

Üzemidő szempontjából 36 órás az átlagos használat és 72 órás az energiatakarékos mód ígérete. Ez az óra is karbonsemleges, ahogy az új csomagolású, de változatlan hardverrel tovább árult Apple Watch SE is. A dollárban megadott árak tekintetében nincs változás, a Series 9-es modellek 399 USD-ről, az Ultra 2 pedig 799 USD-ről indít.

Az új számlap
Az új számlap [+]

iPhone 15 és iPhone 15 Plus


[+]

Idén sincs normál és mini méretű iPhone, ahogy már tavaly sem volt, van viszont normál és nagyobb méretű modell, ami a kijelző beszállítóknak könnyedség, hisz így összesen két méretet kell legyártaniuk: 6,1 hüvelykes OLED paneleket a kisebb modellhez, 6,7”-es kijelzőket a nagyobb modellekhez. A kijelző kivágásán sem kell változtatni modellenként, az iPhone 15 és 15 Plus is megkapta a tavalyi Pro változatokban debütált dinamikus sziget fantázianevű megoldást, vagyis az iOS az előlapi kamera és a Face ID rendszer szenzorai köré animációkat rajzol, egyfajta élő fekete sávot létrehozva. Funkcionalitását tekintve nincs változás az iPhone 14 Pro mobilokban most is elérhető dolgokhoz képest. A Super Retina XDR kijelző 1600 nit átlagos fényességre képes HDR módban, kültéren pedig átlépi a 2000 nites határt. Tippre ez a 14 Pro és 14 Pro Max kijelzője az idei alapmodellekben.


[+]

A keret szálcsiszolt alumínium, a hátlapi üveg pedig egy darab, két tónussal: a hátlap jelentős része texturált matt, kivéve a két kamerával kiemelkedő kis szigetet, az fényes üveg maradt. A főkamera 48 megapixeles (f/1,6, szenzorszintű OIS, 26 mm ekvivalens, 2 mikronos pixelméret) felbontásra nőtt, ezt az Apple szoftvere kihasználja 2x szenzorzoomhoz (52 mm ekvivalens), mely minőségében az elhangzott ígéretek szerint eléri egy kétszeres nagyításra képes teleobjektív minőségét. Új a portré mód mögötti algoritmus, működik embereken és állatokon (kutyák és macskák) egyaránt, a képekkel együtt elmentett mélységadatokból pedig utólagosan, a galériában is lehet variálni a háttér elmosásán. Frissül az éjszakai mód is, állítólag okosabb lett a HDR, valósághűbb bőrszínekkel. Az ultraszéles kameráról nem esett szó, ez valószínűleg nem változik.


[+]

Az iPhone 15-ben 75%-ban újrahasznosított alumínium, 100%-ban újrahasznosított réz és 100%-ban újrahasznosított kobalt található, a kamerák pedig 100%-ban újrahasznosított aranyat használnak. Újrahasznosított az SoC is, lévén az Apple A16 Bionicról van szó, ami tavaly az iPhone 14 Pro modellekben debütált és jelenleg is a mobilpiac legjobb teljesítmény/fogyasztás arányát kínáló rendszerchipje. Az üzemidő terén egész napot ígér az Apple, pontos adatokat nem mondott. A tavalyi SoC mellé viszont bekerült egy új UWB chip, ami az eddigiekhez képest háromszor messzebbről is érzékel és használható ezentúl arra is, hogy barátainkat megtaláljuk a Lokátor segítségével a közelben.


[+]

Szó esett a telefonhívásokról is, ami ritka manapság a telefonbemutatókon. Az iPhone 15 ezentúl rendelkezik egy olyan felerősített zajszűrő funkcióval, mely megtanulja a felhasználó hangját felismerni, majd hívás közben képes ezt a hangot izolálni a háttérben hallható zajoktól és csak a beszélő hangját továbbítani.


[+]

Spanyolországgal és Svájccal bővül azon országok listája, ahol használható a műholdas vészhívás és műholdas Lokátor helyzetmegosztás. Az USA-ban elindul a műholdas autós segélyhívás is idén, az iPhone 15 vásárlók pedig két év ingyenes műholdas szolgáltatást kapnak.

Az iPhone 15 és 15 Plus színei
Az iPhone 15 és 15 Plus színei [+]

USB-C csatlakozóra cserélik a Lightningot, ahogy azt már hosszú ideje pletykálták. Így egyazon kábellel tölthető lesz az iPad, a MacBook, az iPhone, az AirPods Pro, illetve készül vezetékes Apple fülhallgató is USB-C véggel. Az iPhone ezentúl képes másik iPhone-t tölteni USB-C csatlakozón keresztül, de megy adat, hang, illetve videó is az új porton keresztül, viszont itt csak az USB 2.0-s sebesség támogatott, mint eddig a Lightning esetén is. Az egész csatlakozóváltást egyébként elintézték annyival, hogy egy univerzálisan elfogadott standard, a Lightning csendben meghalt. Megmaradt a MagSafe vezetékmentes töltés is, támogatva a Qi 2 szabványt, illetve maradtak a MagSafe kiegészítők, de vezeték nélküli visszatöltésről nem esett szó.

USB-C került minden új iPhone aljára
USB-C került minden új iPhone aljára [+]

Az iPhone 15 és iPhone 15 Plus idén is 128 GB-ról indul, a kisebb modell 799 USD-ről startol, a nagyobb kijelzősért 899 USD-t kell fizetni. SIM továbbra sincs az amerikai modellekben, eSIM-mel működnek csak.

iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max


[+]

Titánba csomagolta az Apple a Pro modelleket, ami az eddigi legprémiumabb anyag, amit iPhone-ban használtak, egyben lehetővé tette, hogy megalkossák a legkönnyebb Pro modelleket is. A kerámiaüveggel védett kijelző körüli káva vékonyabb lett, a kijelző mérete nem változott, a kisebb modell 6,1 hüvelykes, a nagyobb pedig 6,7 hüvelykes, felül-középen a dinamikus szigettel. A felhasznált titán Grade 5-ös, ez a leggyakrabban használt Ti-ötvözet, a telefon belsejében alumíniummal keverve, külsején pedig az Apple saját eljárásával színezve. Elhangzott egy érdekes megállapítás, miszerint a belső alumínium keretnek köszönhetően könnyebben javíthatók az új Pro modellek.


[+]

Igaznak bizonyultak azok a pletykák is, melyek a némítókapcsoló eltűnéséről szóltak. Helyette programozható akciógomb került az iPhone Pro modellek oldalára, melyet kamera gyorsindításhoz, fordítás elindításához, egyéni parancsokhoz használhat az ember. Alap beállítások mellett továbbra is a telefon némítására használható majd a gomb. Az akciógomb nyomkodása a dinamikus szigeten vagy a mindig éber kijelzőn kis animációval jelez vissza. A Pro modellekben maradt a magas frissítésű OLED panel, illetve a bekapcsolható AoD, de az alapmodellekben egyik sincs meg ezek közül.


[+]

Új nevezéktan érkezett az A-szériás SoC-khez is, az iPhone 15 Pro modellekben az A17 Pro dolgozik, melyben teljesen új a GPU. Ez az első lapka, mely 3 nanométeres gyártási technológiával készül és 19 milliárd tranzisztort tartalmaz. A CPU hatmagos, két nagy teljesítményű maggal és négy energiatakarékos maggal, előbbi kettő állítólag asztali teljesítményt is elér. Frissült a 16 magos Neural Engine, ezentúl kétszer gyorsabb, így másodpercenként akár 35 billió számítás elvégzésére képes. Van egy USB kontroller is az A17 Pro lapkában, támogatott az USB 3 szabvány és az akár 10 Gbps adatátviteli sebesség. Van egy külön ProRes és Pro Display motor, valamint egy AV1-es dekódoló motor. A frissített GPU hatmagos, az Apple saját fejlesztésű shader architektúrájával, az elődhöz képest 120%-os gyorsasággal és hardverszintű sugárkövetéssel (az elődhöz képest négyszeres sebességgel) és hálós árnyékolási képességekkel. Játékokhoz és AR feladatokhoz ez az eddigi legjobb lapka, állítja az Apple.


[+]

Az Apple A17 Pro megalapoz az új generációs mobiljátékoknak, mondja az Apple, illetve az Ubisoft, a HoYoverse emberei, valamint a Capcom képviselője, akik a The Division Resurgence, a Resident Evil 4 és a RE: Village érkezését is bejelentették. Valamint az iPhone 15 Pro lesz az első telefon jövő év elején, melyen játszható lesz az Assassin’s Creed: Mirage.


[+]

Hét lencsényi képesség rejlik az új Pro modellek kameráiban, mondja az Apple. A 48 megapixeles főkamera (24 mm ekvivalens, 2,44 mikronos pixelméret, f/1,78, második generációs szenzorszintű OIS, új tükröződésgátló bevonat a lencsén, nagyobb méretű szenzor) képes 24 mm, 28 mm és 35 mm-es fókusztávval fotózni a képek részletességének feláldozása nélkül. A preferált gyújtótáv elmenthető, hogy automatikusan azt használja a kamera egyből a megnyitásakor. A 48 MP ProRaw mellett opció a Super High Resolution 24 MP-es felbontás mellett.

Eltérés van az iPhone 15 Pro (első kép) és az iPhone 15 Pro Max (második) teléi közöttEltérés van az iPhone 15 Pro (első kép) és az iPhone 15 Pro Max (második) teléi között Eltérés van az iPhone 15 Pro (első kép) és az iPhone 15 Pro Max (második) teléi között [+]

Nem egyformák a teleobjektívek! Az iPhone 15 Pro csak 12 megapixeles, 3x optikai nagyításra képes zoom lencsét kap (77 mm ekvivalens, 1 mikronos pixelméret, f/2,8), míg az iPhone 15 Pro Max 12 megapixeles, de 5x optikai nagyításra képes teleobjektívet kap (120 mm ekvivalens, 1,12 mikronos pixelméret, f/2,8), háromdimenziós szenzorstabilizálással és a 14 Pro Maxhoz képest 25%-kal nagyobb képszenzorral. A teleobjektív mögötti szenzor OIS másodpercenként tízezer mozdulatra képes.


[+]

Az ultraszéles kamerában nincs nagyobb változás, ez is megkapta az új tükröződésmentes bevonatot, de maradt a 12 megapixeles felbontás, a 13 mm-es fókusztáv, az 1,4 mikronos pixelméret és az f/2,2-es apertúra. A szoftver képes makró módra, így jön össze az emlegetett hét lencse: makró, 13 mm, 24 mm, 28 mm, 35 mm, 48 mm és 77 vagy 120 mm. Az új iPhone 15 Pro lett az első okostelefon, mely támogatja az Academy Color Encoding rendszert, illetve a 4K videók Log kódolással már 60 képkockás sebességgel is rögzíthetők. A Vision Pro gépekhez rögzíthetők lesznek térbeli videók az új telefonokkal.

Így néz ki a szenzor az iPhone 15 Pro Max teleobjektíve mögött
Így néz ki a szenzor az iPhone 15 Pro Max teleobjektíve mögött [+]

Természetesen itt is adott az USB-C csatlakozó a telefon alján, ez már USB 3-as és a Pro modellek képesek rajta keresztül közvetlenül külső tárolóra írva rögzíteni. A töltés sebessége változatlanul 20 watt a gyári adapterekkel, és nem esett szó arról, hogy gyorsult volna, de megvan a Wi-Fi 6E modem a vezeték nélküli gyorsabb internetkapcsolathoz. Az árak változatlanok az USA-ban, 128 GB-ról indul a Pro modell 999 dollárért, és 256 GB-ról indul a Pro Max 1199 dollárért.

Az iPhone 15 Pro Max kamerái által lefedett tartomány
Az iPhone 15 Pro Max kamerái által lefedett tartomány [+]

Az USA-ban péntektől előrendelhetők az új készülékek, szeptember 22-től szállítja ki őket az Apple. Marad az iPhone SE, az iPhone 13 a kínálatban, de kiesik a 13 Mini, viszont a 14 és a 14 Plus továbbra is elérhető marad. 429 dollár a legolcsóbb iPhone idén ősszel.

Az Apple iPhone-kínálata 2023 őszén
Az Apple iPhone-kínálata 2023 őszén [+]

Magyar árak és megjelenés:

Az iPhone 15 és 15 Plus szeptember 15-től előrendelhető, szeptember 22-től szállítja ki az Apple, és szeptember 22-től kaphatók a készülékek. Az iPhone 15 induló ára 399 990 forint, az iPhone 15 Plus 449 990 forintról startol. Az alapmodellekből három méretű tárhelyből választhat a vásárló:

 • 128 GB - 399 990 forint (iPhone 15), 449 990 forint (iPhone 15 Plus)
 • 256 GB - 449 990 forint (iPhone 15), 499 990 forint (iPhone 15 Plus)
 • 512 GB - 549 990 forint (iPhone 15), 599 990 forint (iPhone 15 Plus)

Az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max megjelenésének és rendelhetőségének dátuma megegyezik az alapmodellével, de a tárhelyek mérete és az árak már eltérnek. A Pro modellek esetén így alakulnak a dolgok:

 • 128 GB - 499 990 forint (iPhone 15 Pro)
 • 256 GB - 549 990 forint (iPhone 15 Pro), 599 990 forint (iPhone 15 Pro Max)
 • 512 GB - 649 990 forint (iPhone 15 Pro), 699 990 forint (iPhone 15 Pro Max)
 • 1 TB - 749 990 forint (iPhone 15 Pro), 799 990 forint (iPhone 15 Pro Max)

Az Apple Watch Series 9-es órák a mai naptól előrendelhetők két méretben és két típusú óratokkal, szeptember 22-től kaphatók. Áraik:

 • 41 mm, alumínium - 189 990 forint (GPS), 239 990 forint (GPS + Cellular)
 • 41 mm, rozsdamentes acél - 329 990 forint (textil vagy gumi szíjjal), 354 990 forint (rozsdamentes acél milánói szíjjal), 449 990 forint (láncszemes szíjjal)
 • 45 mm, alumínium - 204 990 forint (GPS), 254 990 forint (GPS + Cellular)
 • 45 mm, rozsdamentes acél - 354 990 forint (textil vagy gumi szíjjal), 379 990 forint (rozsdamentes acél milánói szíjjal), 474 990 forint (láncszemes szíjjal)

A második generációs Apple Watch Ultra a mai naptól rendelhető és szeptember 22-től lesz kapható. Az óra ára 379 990 forint függetlenül attól, hogy milyen szíjjal veszi az ember.

A cikkben korábban tévesen szerepelt, hogy az Apple Watch Ultra 2 fekete színű titán tokozással is elérhető lesz, elnézést a hibáért!

 • Kapcsolódó cégek:
 • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés