Teljesítményben is igazi titán az iPhone 15 Pro

A 3 nm-es A17 Pro rommá veri az androidos mezőnyt.

Jó pár éve oktatja a mezőnyt az Apple bivalyerős A-szériás lapkáival, mégsem a puszta pontszámokban van az almás eszközök igazi előnye, hanem a hardver és a szoftver közös fejlesztésében és az ebből fakadó, perfekt optimalizálásban. A két iPhone 14 Pro így nem csak puszta processzoros és grafikus őserőben pirított oda hasonló méretű androidos riválisainak, hanem üzemidőben is, és fel sem forrósodtak annyira, mint jó pár 2022-es, zöld robotos csúcstelefon.


[+]

Új év, új gyártástechnológia, és akkora megrendelést adott le az Apple a tajvani TSMC-nek az A17 Pro chipre, hogy sikerült lekötni a gyártópartner teljes idei, 3 nm-es kapacitását, emiatt pedig a közelgő, új androidos lapkák várhatóan 4 nm-en ragadnak. Az új hardverből mondjuk idén is csak a Pro modellek profitálhatnak, a két mezei iPhone 15 az Apple A16 Bionic chippel kell beérje – nem mintha az 1889 és 5502 Geekbench 5 pont egy- és többszálas CPU teljesítménytesztben fapados lenne, ahogy a 2546 és 6631 Geekbench 6 pont is bivalyerős.


(forrás: Geekbench)

Mennyire? Az androidos tér legjobbja, a Snapdragon 8 Gen 2 a Zenfone 10-zel elért legjobb eredményeivel sincs versenyben: Geekbench 5-ben 1440 és 5072, Geekbench 6-ban pedig 2041 és 5642 pontnál állt meg a mutató. Most pedig befutott az első iPhone 15 Pro Geekbench 6 mérés: az új mobilrekord 2914 és 7199 pont. Ez tekintélyes előrelépés úgy is, hogy igazából a hatmagos, új Apple GPU az, amely a legtöbbet fejlődött. Végső soron pedig, ha a 4-ről 3 nm-re való váltás technológiai előnyeit az Apple csak részben költötte teljesítményre, így jutott a jobb hatékonyságra is, akkor a fogyasztás és a hőkezelés is előreléphetett – hogy tényleg így lett, azt a következő hetekben személyesen is megvizsgáljuk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés