Nem a TSMC grillezi az iPhone 15 Prót

Túlmelegszenek a készülékek, ám a szakértő szerint nem a 3 nm-es chip gyújt az iPhone alá.

Rengeteg olyan visszajelzés érkezett az iPhone 15 Pro korai tulajdonosaitól, hogy a két méretben elérhető Apple csúcskészülék szokatlanul gyorsan felmelegszik, bizonyos helyzetekben pedig felforrósodik. Ez meglepő attól az Apple-től, amely az androidos vonallal szemben egy ideje jobban kordában tartja a teljesítményt remek hatékonyságú A-szériás chipjeivel, melyek most váltottak a TSMC 3 nm-es node-jára, ami papíron még hűvösebben fut. Az Apple A17 Pro gyorsabb is az A16 Bionicnál – nem mintha szükség lenne rá – és úgy tűnik: jobban is melegszik, Ming-Chi Kuo szerint mégsem a TSMC gyártósoraiban kell keresni a hibát, az Apple tervezése ment félre.


[+]

A két iPhone Pro ugyanis ügyesen faragott a méretekből, így a páros nem csak kezesebb és lekerekítettebb egy kicsit, meglepő mértékben fogyott is: a 15 Pro és Pro Max egyaránt leadott 19 grammot, pedig az utóbbi méretesebb zoomkamerát használ. Segített a dologban a vékony titánkeret használata is, a fizikában azonban nincsenek csodák: csökkent a két készülék hőelvezető felülete azt anticipálva, hogy az új hardverrel kevésbé lesz rá szükség. Azonban, mint kiderült, kevésbé hatékonyan tud eloszlani a brutális hardver hőtermelése, ami határozottabb melegedéssel és gyorsabb órajel leszabályozással jár.


[+]

Ez azért különféle modellekkel előre lehetett volna jelezni, ezért is furcsálljuk, amikor egy Snapdragon 8 Gen 1 csak azért is a teljesítményre megy rá a hatékonyság helyett, de az Exynos 2200 sem futott hűvösen, és persze múlt időben beszélünk, pedig tízmilliók használják ma is ezeket a hardvereket. Ezért a Galaxy S23 idén kifejezetten színvonalas hőelvezető rendszert épített be az egyébként is hatékonyabb Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy chip mellé, és egyből kiegyensúlyozottabb a működés.


[+]

2023-at az Apple nézte be: talán a titánkeret és a borzasztóan környezetbarát, hihetetlen módon újrahasznosított alumíniumkeret találkozása és eltérő paraméterei miatt törik be kisebb erőkifejtésre a hátsó üveglap, és kevesebb hellyel a hőt hatékonyan elvezetni a telefon könnyebben felforrósodik. Egyelőre nem reagált az Apple egyik kritikára sem, ám újratervezni az iPhone 15 Prót aligha fogja, és bár szoftverfrissítéssel visszafoghatók az órajelek, a tavalyi androidos példa mutatja: ha elsőre nem hatékony a hőelvezetés, lehet csinálni bármit, a termék életciklusában marad a túlmelegedés, főleg a forró időszakokban. Ígérjük: a nálunk lévő iPhone Prót mi is jócskán megizzasztjuk, a tudomány és olvasóink nevében persze.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés