Apple AirTag és Samsung Galaxy SmartTag+ összehasonlító teszt

A két tech-óriás nagyjából egyszerre dobta piacra az elhagyott motyók megtalálására használható eszközeit, amelyek mögött egy új vezeték nélküli technológia áll.

Samsung Galaxy SmartTag+

A Samsung egy kicsit máshogy közelítette meg ezt a történetet, mint az Apple, bár az általunk próbált SmartTag+ alapvető funkcionalitása azért nyilván ugyanaz, mint az AirTagé, csak egy kicsit többet tud. Fontos tisztázni, hogy eleve két termékről beszélünk, a sima SmartTag egy Bluetooth alapú eszköz, míg a SmartTag+ már UWB-s is. A koreai gyártó készülékei közül jelenleg a Galaxy Note 20 Ultra, az S21+ és az S21 Ultra készülékek kompatibilisek vele, de a lista a jövőben minden bizonnyal bővülni fog.


[+]

A dizájn teljesen eltérő, a 46 x 46 x 10,5 milliméteres kiterjedésű, négyzetes formájú kiegészítő kevésbé dekoratív, de mi sokkal funkcionálisabbnak gondoljuk, hiszen strapabíróbb műanyagból készült, és eleve van rajta egy lyuk, aminek segítségével feltehetjük a kulcscsomónkra, tehát ehhez nem kell külön kiegészítőt vásárolnunk. A tömeg a mi mérlegünk szerint 15 gramm, ami nem egy jelentős eltérés az AirTaghez képest, méretéhez képest pillekönnyűnek hat a Samsung IP53-as besorolású újdonsága is. Az energiaellátásért itt is egy CR2032-es elem felel, de az üzemidő a megszokottnál rövidebb, körülbelül fél év. Az elemcsere megoldható házilag, egy gitárpengetővel vagy egy plasztikkártyával kell szétpattintani a készülékházat, ami egyértelműen macerásabb, mint az AirTag esetében.

Hirdetés

[+]

A párosítás a SmartThings alkalmazáson keresztül történik, a folyamat egyáltalán nem nehézkes, a telefonhoz közel tartva szintén automatikusan elindul a folyamat, a különbség nyilván csak annyi, hogy az appot először el kell indítanunk, illetve a párosítás alatt meg kell nyomnunk az eszközön található gombot. Az eszköz nevét ezt követően be kell írnunk, majd utólag tudjuk kiválasztani, hogy mire raktuk rá a SmartTag+ kütyünket: a lista itt bővebb, a macska és a kutya is része.

[+]

A gomb meglétéből adódóan a Samsung kiegészítőjénél több funkciót kapunk, mint az Apple-nél. Dupla gombnyomással például meg tudjuk csörgetni a hozzákapcsolt telefont, tehát nem csak a telefonnal kereshetjük meg a taget, hanem a taggel is a telefont, ami amúgy sokszor jól jöhet. Az egyszeri és a folyamatos nyomáshoz pedig különféle funkciókat kapcsolhatunk, amelyek egytől egyig feltételezik, hogy rendelkezünk olyan okos kütyükkel, amelyek részei a SmartThings ökoszisztémának: kapcsolgathatunk lámpákat, küldhetünk értesítést előre beállított személyeknek, amit még azzal is megfűszerezhetünk, hogy az okosotthonunkhoz kapcsolt kamera képét és továbbíthatjuk. Az egy másik kérdés, hogy a SmartThings ökoszisztémán azért még lehetne bővíteni, az IKEA izzóit például csak a gyártó saját Hubjának megléte esetén tudjuk vezérelni, Alexa kapcsolódási lehetőség pedig egyáltalán nincs.

[+]

A tényleges tárgykeresés nagyon hasonló, mint az AirTagnél, de valahogy mégsem annyira jó. A megcsörgetés nyilván hasznos, a hangszóró egy kicsit hangosabb, szóval akár még kültéren is használható lehet, a nyilas nézet helyett viszont AR-üzemmód van, tehát a kamera képén láthatjuk, hogy merre kell indulnunk. Probléma viszont, hogy ez az üzemmód általában nem működik, konkrétan szürke a gomb, amire rá kellene nyomnunk, és eleve kicsit pontatlanabb a rendszer, mint az Apple esetében, ha konkrétan rárakjuk a telefonunkat a SmartTag+ hátuljára, akkor is azt láthatjuk, hogy a távolság 0,2 méter, tehát nincs egy olyan pont, amikor az alkalmazás kiírná: megvan. Akárcsak az Apple megoldásánál, itt is közreműködhetnek más Galaxy okostelefonos felhasználók abban, hogy megtaláljuk az elveszett taget, bár kevésbé egyértelmű ezzel kapcsolatosan a felület.


[+]

Az alkalmazáson belül az adott SmartTag ikonjára kattintva a térképes nézetet kell választani ahhoz, hogy lássuk az utolsó ismert pozícióját a kütyünek, itt pedig van egy billenőkapcsoló, amivel kérhetünk értesítést arról, ha valaki egy Samsung telefonnal elhalad a közelében. Akárcsak az AirTag esetén, itt is azt a koordinátát fogjuk majd látni felfedezés esetén, ahol éppen a megtaláló telefon volt akkor, amikor befogta a SmartTag jelét, ezzel együtt pedig frissül a térképen a cucc hozzávetőleges pozíciója és azt is láthatjuk, hogy mikor járt arra valaki, akinek a mobilja felfogta, hogy itt van valami, ami valakinek hiányzik. A hatótávolság olyan 10-15 méteres, ami ahhoz már bőven elég, hogy a helyszínre menjünk a saját telefonunkkal és ott elkezdjük keresgélni és csipogtatni a motyót. A Samsung kiegészítőjét fekete és kék színekben, egyes és kettes csomagban lehet megvásárolni, 14 990 és 24 990 forintos áron.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni

    Apró frissítésként üdvözölhetjük a két alap S21-et, és bár van új hardver meg alapból járó 5G, az emlékezetünkben valószínűleg a töltőtlenség, a microSD-s bővíthetőség eltűnése és az AKG füles hiánya marad meg a csökkentett felbontású, 2021 eleji Galaxy eszközökből.

Hirdetés