Hirdetés

Apple AirTag és Samsung Galaxy SmartTag+ összehasonlító teszt

A két tech-óriás nagyjából egyszerre dobta piacra az elhagyott motyók megtalálására használható eszközeit, amelyek mögött egy új vezeték nélküli technológia áll.

Apple AirTag

Térjünk rá tesztünk témáira: az AirTag egy nagyon mutatós termék. Köralakú, átmérője 31,9, vastagsága 8 milliméter, az Apple adatai szerint 11 gramm a tömege: ezzel szemben mi 12-t mértünk, aminek túl sok jelentősége nyilván nincs, de az kiderült belőle, hogy valakinél pontatlan a mérleg. A fehér színű, fényes műanyagból készült házat az egyik oldalon egy Apple-logóval ellátott alumínium kupak zárja le, amit az óramutató járásával megegyező irányba el lehet forgatni az eltávolításhoz, így téve lehetővé az energiaellátást biztosító CR2032-es elem cseréjét, amire a gyártó szerint nagyjából évente lesz szükség a rendkívül alacsony energiafogyasztás miatt. A felhasználó által is megoldható elemcsere fényében különösen nagy érdem az IP67-es besorolás, ami azt jelenti, hogy akár fél órán át is lehet víz alatt az eszköz. A dizájn abszolút prémium, ugyanakkor a felhasználásnak talán nem a legmegfelelőbb, mert mind a műanyag, mint az alumínium könnyedén karcolódik, kulcstartón hordva ez szinte elkerülhetetlen. Akit ez zavar, az persze rengeteg kiegészítő közül választhat, amelyek egy része teljesen védi az eszközt. Az Apple két tartót kínál az AirTagekhez, de sem a kulcstartójuk, sem a bőröndökre és hátizsákokra rakható pántjuk nem öleli teljesen körbe az apró korongokat, tehát a karcoktól nem óvják meg őket, de ez valószínűleg cél is volt, hiszen az AirTagek fehér részét lehet gravíroztatni.


[+]

A párosítás gyerekjáték: a gyári védőfólia úgy van kialakítva, hogy elzárja az elem érintkezés pontját, tehát ennek eltávolítása után az AirTag egyből életre kel, amit egy finom pittyenéssel hoz a felhasználó tudtára. Ezt követően csak oda kell raknunk az arra alkalmas iPhone készülék mellé (a régebbi telefonokkal is lehet párosítani, hiszen van Bluetooth is, csak ezeknél nem működik majd az UWB-re épülő precíziós keresés), amelynek képernyőjén egyből felugrik egy ablak és egy gomb, amelynek megnyomása után el kell neveznünk az AirTaget. A nevet ki lehet választani egy listából, de egyedi is lehet. Ezt követően hozzákapcsolódik az Apple ID-nkhez, és tulajdonképpen készen is vagyunk. A használathoz a Lokátor (Find My) alkalmazást kell használni, amelyben már három kategóriában vannak elhelyezve a követhető „tételek”: a személyek és az eszközök mellett a tárgyak menüpont is elérhető, itt láthatjuk az AirTagjeinket. Az áttekintő nézet legnagyobb részét a térkép teszi ki, amely alapértelmezésben olyan nagyításban látható, hogy az összes tárgyunk látszódjon rajta, a közelünkben lévőknél az „önnél” felirat olvasható, a távol lévőknél pedig a távolság látható. Ha rámegyünk az egyik konkrét AirTagre, a térkép ránagyít, láthatóvá válik az elem töltöttsége, illetve több opció is megnyílik. A hang lejátszását csak az U1-es chippel ellátott Apple eszközről lehet kezdeményezni (iPhone 11 és 12 készülékcsaládok), hiszen csak ők tudnak az NFC-nél nagyobb hatótávolságból kommunikálni a kiegészítőkkel: az egyre erősödő csipogás halk környezetben segítséget nyújt a megtalálásban, de az utcán nem sok használt vesszük majd. A térképes nézet viszont a korábbi iPhone-ok, a Mac számítógépek és az iPadek esetén is használható, az icloud.com weboldalon keresztül viszont még nem érhetők el az AirTagek, arról pedig nincs információnk, hogy ez a közeljövőben fog-e változni. Ugyanakkor viszont Bluetooth kapcsolatra is képes az AirTag, vagyis régebbi iPhone-okkal is össze lehet lőni, meg is lehet csipogtatni az eszközöket, de a nyilakkal segített megkeresési funkcióhoz kelleni fog az UWB.

Hirdetés

[+]

A precíziós keresés tehát csak az UWB-kompatibilis iPhone-oknál érhető el, amelyeknél viszont iskolapéldaszerűen működik. A keresést elindítva a távolságtól függően fogunk információkat kapni a keresett AirTag helyzetéről, ha túl messze vagyunk, akkor a készülékünk azt kéri tőlünk, hogy kezdjünk el mozogni, aminek következtében beltérben előbb-utóbb kommunikációs távolságba fogunk kerülni az AirTaggel, így először csak egy távolság, majd egy irány is meg fog jelenni a képernyőn. A maximális észlelési távolság direkt rálátás esetén a tapasztaltaink szerint körülbelül 11-13 méter, de lakáson belül inkább 5 méter az, ahol az iPhone már egy nyíllal mutatja is az irányt, amerre haladnunk kell.

[+]

A lakáson belül elszórt tárgyak megtalálása tehát tökéletesen működik, az általunk korábban használt, Bluetoothra épülő megoldásokhoz képest ez űrtechnológia, pontos, gyors és rendkívül egyszerűen kezelhető. A kérdés viszont, hogy mi történik abban az esetben, ha az AirTaggel ellátott tárgyunk tényleg elveszik, tehát mondjuk a buszon felejtjük a táskánkat, vagy az irodában kiesik a kulcs a zsebünkből, de ezt csak az otthonunk bejáratában realizáljuk. Ebben az esetben használhatjuk az elveszett mód elnevezésű menüpontot, amelyet csak azon AirTageknél tudunk aktiválni, amelyek nincsenek a közelünkben. Két adatot kell csak megadnunk, a telefonszámunkat és egy üzenetet – ez utóbbit mi valamiért nem tudtuk módosítani, alapértelmezésben az szerepel benne, hogy ez a tárgy elveszett és a megtaláló legyen kedves felhívni ezt a számot – majd várnunk kell, hogy valaki megtalálja. Ez több módon is megvalósulhat: amennyiben az AirTag közelébe kerül egy UWB-s iPhone készülék, akkor az alkalmazás egyből küld egy értesítést és a hozzávetőleges pozíció megjelenik a térképen, már amennyiben bekapcsoltuk, hogy kérünk értesítést a megtalálásról. Kipróbáltuk, a pozíció frissítése nem minden esetben valós idejű, 2-3 perc késés simán benne van, illetve a pozíció is inkább az észlelő telefonjának a pozíciója, nem pedig az AirTagé, de ez is pár méteres pontosságot jelent. Budapesten a Mechwart ligettől a Széll Kálmán térig sétáltattunk meg egy elveszettnek jelölt AirTaget, ami elég volt ahhoz, hogy kétszer is frissüljön a pozíció, egyszer a Mammutnál, majd a Széll Kálmán téren, tehát két alkalommal is elhaladtunk olyan járókelők mellett, akiknek a zsebében iPhone 11 vagy 12 lapult. Lakott területen kívül ugyanakkor nem valószínű, hogy valaha meg fogjuk találni az elveszett AirTagünket.

[+]

Fontos forgatókönyv, hogy mi történik akkor, amikor valaki tényleg megtalálja a kütyüt: ebben az esetben nem csak az iPhone-ok játszanak, bármilyen NFC-képes eszközzel le lehet olvasni egy AirTaget, aminek folyományaként a megtaláló egy weboldalra kerül, ahol elolvashatja az üzenetünket és a telefonszámunkat, így kapcsolatba léphet velünk. Nagyon fontos részlet, hogy az aktivált AirTaget nem lehet egy másik Apple ID-hoz párosítani, még akkor sem, ha egy elemcserével kvázi újraindítjuk, tehát az utcán talált AirTaget nem fogjuk tudni sajátunkként használni. A kérdés persze, hogy ezt a kevésbé becsületes megtalálók vajon tudják-e, vagy megpróbálják majd hasznosítani az amúgy nem kimondottan olcsó apróságot, amelynek ára egy darab vásárlása esetén jelenleg 12 990 forint. Van amúgy belőle négyes csomag is 43 990 forintért, így egy darab ára nagyjából 11 000 forintra jön ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni

    Apró frissítésként üdvözölhetjük a két alap S21-et, és bár van új hardver meg alapból járó 5G, az emlékezetünkben valószínűleg a töltőtlenség, a microSD-s bővíthetőség eltűnése és az AKG füles hiánya marad meg a csökkentett felbontású, 2021 eleji Galaxy eszközökből.

Hirdetés