Apple AirTag és Samsung Galaxy SmartTag+ összehasonlító teszt

A két tech-óriás nagyjából egyszerre dobta piacra az elhagyott motyók megtalálására használható eszközeit, amelyek mögött egy új vezeték nélküli technológia áll.

Hirdetés

Aggályok és konklúzió

Bár nagyon hasonlónak tűnnek, az Apple AirTag és a Samsung SmartTag+ a valóságban nagyon is eltérő eszközök. Arra mindkettő nagyon jó, hogy a lakáson belül megtaláljuk a szem elől tévesztett tárgyainkat, de erre nagyjából azért az olcsóbb, Bluetooth-ra épülő kiegészítők is alkalmasak, amennyiben van bennük csipogó és hangjelzéssel is meg tudják támogatni a folyamatot. Az Apple megoldásánál a távolságmérés és a keresés megkönnyítése UI-szempontból tényleg példaértékű, a Samsung pedig többet nyújt, mint az olcsóbb megoldások, de azért a két eszközt egyszerre kipróbálva érezhető a különbség.


[+]

A kérdés viszont, hogy ezen túl mit nyújtanak nekünk: a SmartTag+ azoknak lehet hasznos kiegészítő, akik tényleg felokosították a lakásukat, hiszen ha rárakjuk egy kulcscsomóra, akkor a bejárati ajtón történő belépést követően fel is kapcsolhatjuk a lámpát a segítségével, bár őszintén szólva elképzelni sem tudom, hogy ez egy olyan életszerű helyzet lenne, ami tényleg megkönnyítené bárki életét is, mert az ajtó mellett azért általában lenni szokott egy villanykapcsoló is. Mindkét eszköz képes a gyártói ökoszisztémának köszönhetően elhagyott tárgyak megtalálására, és itt nem arról van szó, hogy megkímélhet minket egy kétperces keresgélésről, hanem arról, hogy konkrétan visszahozhatja a vonaton felejtett táskát. Innentől viszont kicsit mázli kérdése, hogy előbb Apple, vagy Samsung telefont használó random ember jár-e majd az elhagyott tulajdonunk közelében, azon be van-e kapcsolva a Bluetooth, illetve az sem árt, hogy a tag még bírja elemmel. A Samsung egyébként ezt a funkciót már kiterjesztette a további tartozékaira is, elhagyott órát és headsetet is meg lehet így keresni.


[+]

Viszont pont emiatt felmerülnek különféle etikai és jogi problémák, hiszen városi környezetben a segítségével úgy is nyomon tudunk követni bárkit, hogy az illetőnek erről fogalma sincs. Ha valaki elrejt egy AirTaget egy táskában vagy épp egy autóban, majd megjelöli elveszettként, akkor ha nem is valós időben, de nagyjából tudni fogja, hogy merre jár a megfigyelt személy. Az Apple bevethetett volna pár megoldást az efféle használat megnehezítése érdekében, például hasznos lenne, ha az elveszett státusz automatikusan deaktiválódna abban az esetben, ha az AirTag OWB-távolságba kerül a hozzákapcsolt telefonnal, de ez nem történik meg. Ezzel szemben a kütyü három nap elveszettnek jelölt státusz után naponta egy alkalommal pittyeg egyet, ezzel figyelmeztetve a környezetét a hollétére, ami bizonyos esetekben segíthet abban, hogy a tudtán kívül megfigyelt ember észrevegye, hogy valaki elrejtett nála egy AirTaget, de alapjában véve nem oldja meg a problémát. A Samsung már eggyel továbbment, az alkalmazáson belül van olyan beállítás, hogy ha fixen jön velünk egy ismeretlen SmartTag, akkor a telefon szól, hogy érdemes lenne körülnézni. Amennyire menő tehát, annyira ijesztő is ez az egész, de az Apple AirTag ettől függetlenül elnyerte a tetszésünket, a Samsung terméke szintén megfelel a célnak, többet is tud, kicsit nagyobb ugyan, de nem kell hozzá külön venni kulcstartót, viszont a szoftver kevésbé szofisztikált, nem annyira felhasználóbarát, mint amit az Apple rakott össze.

Apple AirTag Samsung SmartTag+

Bocha

Az Apple AirTaget az iStyle, a Samsung Galaxy SmartTag+ eszközt pedig a Samsung Magyarország bocsátotta a rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni

    Apró frissítésként üdvözölhetjük a két alap S21-et, és bár van új hardver meg alapból járó 5G, az emlékezetünkben valószínűleg a töltőtlenség, a microSD-s bővíthetőség eltűnése és az AKG füles hiánya marad meg a csökkentett felbontású, 2021 eleji Galaxy eszközökből.

Hirdetés