Hirdetés

Ilyen lett az Android Nougat a Samsung Galaxy S7 edge-en

A Samsung egyes régiókban már elindította két aktuális csúcskészülékének Android 7.0-s frissítését, pár nap elégedett használat után összeszedtük, mi változott.

Elindult az Android Nougat frissítés

A napokban elindult a Samsung csúcskészülékeinek Nougat frissítése. Első körben a béta tesztben részt vevők kaptak egy kisebb frissítést, január 17-én pedig a brit független, valamint a cseh O2 szolgáltatói készülékekre is megérkezett, illetve letölthetővé vált a véglegesnek tekinthető 7.0-s verzió. Noha a mi készülékünk egyik fenti kívánalomnak sem felel meg, a brit független (BTU) firmware letöltését követően kipróbáltuk az új rendszert, pontosabban most is az fut a Samsung Galaxy S7 edge-en. Ráadásul aránylag problémamentesen, minimális bugoktól eltekintve. Az OTA frissítés hamarosan a legtöbb régióban elindul, addig is nézzük meg, mire is számítsanak az S széria 7-es sorszámú készülékeinek felhasználói!

A tesztalany: Samsung Galaxy S7 edge
A tesztalany: Samsung Galaxy S7 edge [+]

Az új rendszer nem csak új protokollokat és funkciókat, de új felhasználói felületet is integrál. A dizájn alapjaiban megegyezik a jobb sorsra érdemes Galaxy Note7 Grace UX szoftverének megjelenésével, ami relatív látványos változásokat jelent az eddig megszokott TouchWiz eddig megszokott kinézetéhez képest. Az egész rendszer letisztultabb, kevésbé élénk és játékos. Az alapfelületeket továbbra is világos színséma dominálja, új betűkészlet érkezett, valamint az értesítések megjelenésén is változtattak. Számos, eredendően nougatos megoldás is bekerült a kínálatba, például az alkalmazásváltó kétszeri érintésére a legutóbbi alkalmazás nyílik meg villámtempóban.


[+]

Az értesítési panel továbbra is kétfázisú, az ikonok visszafogottabbak, valamint az első fázisban legördülő gyorskapcsolók horizontális görgethetősége sajnos megszűnt. A panel továbbra is szerkeszthető, a legfelső, mindig látszódó sorba összesen öt, tetszőlegesen választott ikont helyezhetünk, a többit plusz mozdulattal szedhetjük elő. A gombok elrendezése itt is variálható lett: 3 x 4, 4 x 3 vagy 5 x 3 kiosztású elrendezésből választhatunk. A fényerőcsúszka megjelenítése, és annak helye is opcionális. A második fázisba került egy állandó keresősáv is, amely a készülékben, és a közeli eszközök között is képes kutakodni. A gyorskapcsoló panel tartalma ezúttal a gyári kínálaton felül is bővíthető harmadik féltől származó alkalmazások kapcsolóinak integrálásával.


[+]

Új, szintén letisztultabb, de kevésbé tagolt megjelenítést kapott a Beállítások menü is, ahonnan eltűnt a felső, tetszés szerint beállítható, logikusan pedig a leggyakrabban használt menüpontokat tartalmazó panel. A lehetőségek lista-szerűen állnak rendelkezésre, néhány opciót pedig úgy elsuvasztottak, hogy külön kalandtúra kikeresni. A szoftverfrissítés például pont nem ilyen, mert az kikerült az Eszköz névjegye menüpont alól külön szekcióba. Minden menüpontban megjelenik egy Valami mást keres? szövegdoboz, itt aránylag logikusan témába vágó lehetőségeket ajánl fel, ha eltévedtünk volna.

Balra a 6.0.1-es megjelenés Balra a 6.0.1-es megjelenés
Balra a 6.0.1-es megjelenés [+]

Az Akkumulátor menüpontot viszont átsorolták az Eszköz karbantartása alá, ahonnan például kissé körülményes előszedni a gyortöltést ki- és bekapcsoló opciót. Valahol bíztunk benne, hogy az új rendszerben kap egy nyamvadt gyorskapcsolót, és nem kell könyékig túrni a beállításokban, ehhez képest sikerült még jobban elrejteni. Az útvonal a következő: Beállítások - Eszköz karbantartása - Akkumulátor - Speciális beállítások. A tárhely és a rendszermemória optimalizálása ugyan kapott widgetet, innen is a karbantartáshoz juthatunk, de a kábeles gyortöltést akkor is onnan kell előszedni.


[+]

Vannak viszont új, apró részleteiben testreszabható energiatakarékossági megoldások. A közepes szintű takarékosság esetében kérhetjük a fényerő 5, illetve 10%-os csökkentését, lejjebb vehetjük a megjelenítő felbontását, valamint 70%-ban maximálhatjuk a processzor teljesítményét. A mindig aktív kijelező továbbra is opcionális, akár ilyen körülmények között is engedélyezhetjük, ami most már minden, harmadik féltől származó alkalmazás értesítését hajlandó megjeleníteni.


[+]

A maximális energiahatékonyság izomból minimalizál mindent, beleértve a képernyő felbontását 720p-re, a fekete kezdőképernyő mindössze nyolc alkalmazást hajlandó megjeleníteni és működtetni, a teljesítmény pedig olyan szinten csökken, hogy eltart egy darabig a normál állapotra való visszatérés.


[+]

A Teljesítmény üzemmód is újszerű, viszont valami teljesen érthetetlen okból félig baszk nyelven jelenik meg. A lényeget ettől még értjük: van Játék mód, ahol minden maximumra tekeri magát, kivéve a kijelző felbontását, ami alapértelmezett Játék módban mindenképpen Full HD akar lenni. A Szórakozás instant felskálázza a videotartalmakat, ráküldi a multimédiára a hangzásjavítást, és megdobja a kijelző fényerejét. A Nagy teljesítmény pedig az elérhető legmagasabb beállításokkal operál.

Hirdetés

További újdonságok

A képernyő felbontásának állíthatósága érdekes újítás, ez a Kijelző menüpontban kapott helyet. Itt HD, Full HD és alapértelmezett WQHD felbontásból választhatunk. A HD simán csak fertelmes, nem látjuk reális esélyét, hogy bárki önszántából ezt alkalmazná egy egyébként 2560 x 1440 pixel megjelenítésére képes, 5,5 hüvelykes képátlójú panelen. A Full HD viszont külön figyelmeztetés, és pláne kérés nélkül beállítja magát a 7.0-s szoftver telepítésével. Ha teljesen őszinték akarunk lenni, nem biztos, hogy ez rögtön feltűnik, ha nem tudunk róla előre, de a legmagasabb felbontáshoz képesti eltérés valóban érzékelhető. Miután visszaállítottuk QHD-re, már nem felejti el magát újraindítást követően sem, így sok kellemetlenséget a későbbiekben már nem okoz, noha kétségkívül javítandó problémát jelent.


[+]

Szintén a Kijelző menüpont alatt kell keresnünk a kékfény-szűrőt, aminek intenzitását az Áttetszőséget állító csúszkán határozhatjuk meg. A szemkímélő-módot helyszolgáltatások engedélyezése mellett automatikusan is ütemezhetjük, egyébként egyéni időzítés is lehetséges, így tetszőlegesen megadott intervallumban automatikusan aktiválható a funkció.


Ez élőben is pont így néz ki.

A Galaxy S7 edge típusú készülékek új oldalpaneleket is kaptak, mint a gyors jegyzet, vagy a fentebb részletezett Eszköz optimalizálása. Minimális anomáliának tűnik, hogy az újrarajzolt, lényegesen visszafogottabb színvilágú és méretű ikonokon nem minden alkalmazás esetében jelenik meg az értesítéseket jelző ikonszámláló. Az e-mail kliens ikonján láthatjuk az olvasatlan tartalmak számát, ahogy a Facebook közlendője is feltűnik a megszokott kis karikába foglalt szám formájában.


[+]

A Viber viszont nem jelzi, hogy valaki akar tőlünk valamit. Természetesen az értesítősávon és az állapotsávon megjelenik az értesítés, azért lemaradni emiatt semmiről nem fogunk. Viszont az ikonokat hosszan nyomva kényszerleállítást is eszközölhetünk, valamint azonnal az Alkalmazáskezelő adott applikációra vonatkozó felületére navigálhatunk az Információ opciót választva.

Egyéb érdekességek, összegzés

Érdekes, és kissé feleslegesnek tűnő húzásként is értelmezhetjük az értesítősávon megjelenő kártyákon feltüntetett információk elrendezésének megfordítását. Eddig a platform és a küldő ott beállított képe a bal oldalon mutatkozott, most viszont a név maradt balra, a kép viszont átkerült a jobb oldalra, ami az információ gyors megszerzésében eleinte azért okoz némi kényelmetlenséget. Magyarul, reflexből nem oda nézünk, ahonnan a legegyszerűbben megtudnánk, hogy ki az, és mit akar. Legalábbis én. Ha a partner gyakran változtatja a profilképét, akkor végképp teljes a káosz. Ezzel együtt ízléses és letisztult a kártyák megjelenése.


[+]

A Galéria megjelenése nem módosult, viszont a Galéria értesítései menüpont készségesen összerendezi az egy időben készült képeket és videókat, feltételezve, hogy ezekből kollázst, vagy külön fotóalbumot szeretnénk generálni. A Naptár viszont teljesen újszerű felülettel nyújtja ugyanazt a funkcionalitást, amit megszoktunk, a napok tagolása havi nézetben teljesen eltűnt, adott napot vizsgálva pedig előugró ablakban böngészhetjük a bejegyzéseinket. A Fájlkezelő ugyanazt és ugyanúgy tudja, mindössze a grafika igazodott a rendszer többi részéhez a visszafogottabb, kevésbé színes ikonkészlettel.


[+]

Új funkciók is beépítésre kerültek, ilyen például a Videojavító, ami a kompatibilis alkalmazások (YouTube, Google Play Filmek, tetszőleges lejátszószoftver) által megjelenített képi tartalom minőségét próbálja feljavítani. Szintén a Speciális funkciókban lett egy olyan, hogy gyorstárcsázás. Ez korábban a Galaxy Labs kísérleti funkciói között szerepelt, most viszont teljes értékű képességként integrálták a rendszerbe. Ennek engedélyezésével a Home gomb bármely felületről hangvezérléses tárcsázásra vált, aránylag jó hatásfokkal ismeri fel az Anya kifejezést is. Mellesleg a hívás képernyőjét is kiszínezték kicsit.


[+]

A kameraszoftverben nem sok változás lett, de a módokat és speciális lehetőségeket ezúttal a képernyő jobbra simításával, a bal pötty alatt találjuk. Az előtelepített és utólag letöltött módok sorrendjét tetszés szerint variálhatjuk.


[+]

Praktikus újdonság a Samsung Pass nevű, Knox-szal együttműködő lehetőség, ami egy kicsit a BlackBerry-féle Password Keeperre emlékeztet. Az ujjlenyomatos bejelentkezés eddig is elérhető volt a Samsung fiókba és a gyári böngészőben, a Samsung Pass viszont többszörös azonosítás után lehetővé teszi a mentett oldalak és bejelentkezési adatok szerkesztését és ellenőrzését, valamint alkalmazásbejelentkezésre is alkalmassá vált. Magáról a felületről képernyőfelvételt biztonsági okokból nem tudunk készíteni.


[+]

Az Android 7-es verziója kissé hatékonyabb energiapolitikát folytat, így többeknek problémát okozott olyan rendszerfolyamatok önhatalmú takarékra állítás, amely esetlegesen a hálózati kapcsolatokat érintette. Többen számoltak be arról, hogy látszólag minden egyéb ok nélkül nem voltak elérhetőek telefonon, valamint a hívás hangminőségében is negatív irányú változásokat tapasztaltak. Nálunk ezek a problémák szerencsére nem jelentkeztek, ahogy a rendszer is stabilnak tűnik, mindamellett nem kizárt, hogy eltérő szoftverkörnyezetben előadódhatnak egyedi, vagy olyan hibák, amelyek nem minden körülmények fennállása esetén mutatkoznak.


A több-, illetve lebegő ablakos megjelenítés eddig is elérhető volt, látszólag nem sok változás történt, a Samsung megoldását viszont a motorháztető alatt a Nougat natív megoldása váltotta fel..

Azon túl, hogy az új dizájnt személy szerint tetszetősnek találom, kivéve ugye az értesítőkártyákon megjelenő képek cseréjét, mert az engem speciel pont nagyon idegesít (szerk. - azóta megszoktam), a rendszer érezhetően gyorsabb lett. Azzal együtt, hogy az utolsó alkalmazásig és legapróbb izéig rögtön mindent visszaállítottunk. Mármint az ablakanimációk és áttűnések aláskálázását követően, mert az alapértelmezett beállítás, noha szép és gördülékeny, számomra kibírhatatlanul lassú érzetet kelt. Az ujjlenyomat-olvasó is hatékonyabbnak tűnik, bár eddig sem volt rossz, az idő előrehaladtával a hibaszázalék növekedett, amit úgy tűnik, most ismét visszaszorítottak.

AliceWake

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Okostelefonos kamerateszt (2016)

    Kilenc mobil száll versenybe a legjobb okostelefonos kamera címéért. Vajon a nagy nevek szoros csatáját hozza az összecsapás, vagy fű alatt kúszik be a győztes?

  • Samsung Galaxy S7 - páratlan galaxiS

    A Samsung legújabb zászlóshajója ránézésre nem tűnik a haditengerészet forradalmának, a tavalyi flottaparancsnok mégis veteránnak érződik, amint a fedélzetre lépünk, pláne, ha a gépházba is lenézünk.

  • Samsung Galaxy S7 edge - a tökéletesség határán

    A Samsung hallgatott a felhasználókra: az ismerős ívek por- és vízálló burkolatot, microSD kártyafoglalatot, hatalmas telepet és ultragyors kamerát rejtenek. Szinte minden területen van fejlődés, ez tényleg modellváltás.

Hirdetés